Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni evlilik yapacağım yabancı uyruklu bir eş, vasi olabilir mi?

Usul

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben yüzde 80 engelliyim. Yeni evlilik yapacağım yabancı uyruklu bir eş benim vasim olabilir mi?

@Usul

Türk Medeni Kanunun aşağıda belirtilen maddelerine göre bir yabancının vasi olarak atanması veya yabancı bir kişiye vasi atanmasını engelleyecek bir hukuk normu bulunmamaktadır. Örnek kararlara da şöyle bir baktım ama aksi yönde bir karara denk gelemedim. Kaldı ki eşiniz olması durumunda zaten mahkeme olumlu karar verecektir. Bununa beraber zaten mevcutta eşiniz olmadan yapacağınız bir talebin ise kabul görmeyeceğini "sanıyorum".

Madde 413- Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar.
Gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabilir.
Rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemez.

II. Eşin ve hısımların önceliği
Madde 414- Haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınacak kişinin öncelikle eşini veya yakın hısımlarından birini, vasilik koşullarına sahip olmaları kaydıyla bu göreve atar. Bu atamada yerleşim yerlerinin yakınlığı ve kişisel ilişkiler göz önünde tutulur.

III. İlgililerin isteği
Madde 415- Haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanır.

IV. Vasiliği kabul yükümlülüğü
Madde 416- Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler.
Aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur.

V. Vasilikten kaçınma sebepleri
Madde 417- Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:
l. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
2.Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,
5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.

VI. Vasiliğe engel olan sebepler
Madde 418- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:
1. Kısıtlılar,
2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.

Anladım kardeşim surumu yanlış bir yerde sormuşum ''hukuk'' alanına taşınmış kusura bakmayın teşekkür ederim.

''Kaldı ki eşiniz olması durumunda zaten mahkeme olumlu karar verecektir.'' yazmışsınız inşallah öyle olur.

Usul Rica ederim, ne demek.. Bu arada başlık da doğru yerde, sıkıntı yok.

Üst Alt