Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yengem ikametgahını annemin yanına alırsa dayımın maaşı da gelire dahil edilir mi?

Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhaba

Anneme dayımın eşi yengem bakıyor. Yengem için maaş başvurusunda bulunduk. Ben ayrı bir evde yaşıyorum. Ancak kurum yengemi bugün arayıp sizin eviniz avrupa yakasında gözüküyor baktığınız ev anadolu yakasında bu sebeple maaş bağlayamayız demiş. Yengemde o zaman buraya taşıyayım adresimi dediğinde hayır orası da olmaz demiş.

Yengem annemin yanında yatılı kalıyor. Arada bazı günler akşamları evine giderek eşinin yemeklerini falan hazırlayıp geri dönüyor. Yengemin adresini annemin yanına aldığımızda eşinin maaşı vs de gelire mi girer yoksa başka bir yere mi almak lazım?

Teşekkürler,

Olur ama vasi olmasi istenir.

Soyad aynimi? Bu yüzden birinci dereceden akraba sayılmıyor

yalniz06 dayısının eşi yani annesinin kardeşinin eşi akraba sayılır zaten. dolayısıyla vasi olmasına gerek yok. ayrıca akrabanın birinci dereceden olması, soyadının aynı olması gibi şart da yok.
şu kişiler akraba sayılır ve bakıcı olabilir:
[SIZE=1]"MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) (Değişik:RG-23/10/2007-26679) Akraba: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini,"[/SIZE]

mehmetcanyılmaz dayınızın eşi annenizin kardeşinin eşi. dolayısıyla akrabadır ve bakıcı olabilir. lakin yengeniz annenizle kalmıyor, hane dışında. hane dışından birinin bakıcı olabilmesi için evinin annenize her gün gelebilecek yakınlıkta olması ve haftanın yedi gunu en az sekiz saatini annenizle geçirmesi şarttır.
buna göre yengenizin annenize yakın bir yere taşınması gerekir. her gün gelebilecek yakınlıkta bir yere taşınırsa bakıcı olabilir. ayrı hanede olunca annenizin gelirine dahil edilmez. önemli olan haftada yedi gün en az sekiz saatini annenizle geçirmesi ve 24 saatlik bakım hizmeti vermesi. bunları yaptıgı takdirde ve evi yakın olduğu takdirde bakıcı olabilir.

yengeniz annenizin yanına taşınırsa eşinden dolayı bir gelir de hesaba katarlar. bu konuda il müdürlükleri genelde eşlerin de gelirini mevzuata uygun olmayacak şekilde gelire dahil ediyorlar.

bence yengeniz evini annenizin yakınına taşısın ve sonra evde bakım aylığı için başvurunuzu yapın. şartları yerine getireceğini beyan ettikten sonra bakıcı olur merak etmeyin. ayrı hanede olunca gelire de dahil edilmez.

Kalem abla merhaba

İlgin için bilgiler için çok teşekkürler. Aslında yengem her gün 8 saatten fazla kalıyor. Genelde yatılı kalıyor. 2 günde bir de akşam 19.00'da eve gidip sabah 08.00'de geliyor. Yani bütün zamanını annem ile geçiriyor ancak yine de ikametgah dolayısı ile alamıyor parayı..

Dayımında bir geliri yok zaten sadece emekli maaşı var. Ne yapacağımızı şaşırdık .

@mehmetcanyılmaz ablacım şaşırılacak bir şey yok ki. ne güzel yengen annene baıyormuş ve bakacakmış. bir akrabanın çıkması ne güzel işte.

yengenin adresi uzaksa bakıcı kabul edilmez.
iki seçeneğin var:

1. yengenler annenin yakınında bir yere taşınacaklar. yengen her gün en az sekiz saat annenle olacak ve 24 saatlik bakım hizmetini yerine getirecek. bu durumda yengen ve dayın hane gelirine dahil edilmez. annen de sadece yetim aylığı alıyor ve geliri uygun. bu duurmda evde bakım aylığı baglanır, yengenin de evi yakın olduğu için bakıcı olur.

2. yengen ve dayın annenin yanına taşınacak. bu durumda 3 kişi olurlar. annen yetim aylığı alıyor. dayın emekli aylığı alıyor. başka gelir yoksa aylık gelirleri topla ve üçe böl. sonuç 847,16 TL'den düşük olursa evde bakım aylığı baglanır, yengen de bakıcı olur.

Kalem

Kalem abla

Yengem bugün tekrar giderek kuruma izahat yapmış ve kabul etmişler durumu. Ziraat bankasından maaş hesabı açmasını istemişler.
Sadece üst yönetim onay verecekmiş, müdürlerine çıkmışlar. Ama maaş hesabı aç demişler..

Sanırım oldu gibi ? :)

1 aya kadar belli oluyor orada memurlar hesap isteyebilir dosyayı tamamlamak için.
üst yönetim karar verir bu önemli

yalniz06;

Bütün tahhütnameler imzalanmış. Bakalım hayırlısı ile bekleyeceğiz.

@mehmetcanyılmaz bakım hizmetleri değerlendirme heyeti yengenizi bakıcı olarak onaylamışsa il müdürlüğü de onay verecektir. il müdürlüğü heyetin kararına göre işlem yapıyor. anladığım kadarıyla da heyet olumlu karar vermiş:)

aylığın baglanıp bağlanmadığını il müdürlüğünü arayarak öğreneblirsiniz. ilk ödemeniz il müdürlüğünün onay tarihinden sonraki 1 aylık bakım hizmetini takip eden ayda ödenir.

evde bakım aylığı baglanırsa şuna dikkat edin. yengen annenle haftanın 7 gunu en az sekiz saat geçirecek ve haftanın yedi gunu 24 saatlik bakım hizmetini aksatmadan verecek. arada gelip sonra evine giderse yani annenle geçirmediği günler olursa aylık riske girer bilginiz olsun.

acil durum olursa ve evine gitmek isterse il müdürlüğünden izin almayı unutmasın.

@Kalem;

Abla tam olarak kim onay verdi bilmiyorum ama durum şu şekilde gelişti; Bimerden yardım istedim. Sonra evimize birisi geldi aile ve sosyal güvenlik bakanlığından habersizce geldiler. Yengem bakıyor anneme.. Yengeme demiş siz alabilirsiniz. Bu evraklarla kuruma gelin diye sonra yengem gitmiş işte belediye onayı resim vs..

En son gittiğinde eviniz uzak olmaz demiş. Sonra durumu anlatmış 2 gün alıyorum 1 gün akşam eve gidip sabah geliyorum günde 8 saatten fazla her gün oradayım demiş. Müdüre çıkmışlar müdürde demişki ona biz değil heyet karar verir demiş. Yengeme maaşınızı açın demişler bütün evrakları da imzalamış bakalım ne olacak..

@mehmetcanyılmaz ablacım önceki mesajlarımda dediğim gibi ev çok uzaksa bakıcıya onay verilmez. ama her bakım hizmeteri değerlendirme heyetinin kararına baglı. heyet kabul etmezse il müdürlüğü de onay vermez. ama heyet kabul ederse il müdürlü onaylar.

neyse sonucu bekleyelim öncelikle. dilerim olumlu olur. aksi durumda ona göre yol haritamızı belirleriz. gelişmelerden haberim olsun muhakkak.

@mehmetcanyılmaz e çok iyi bir haber bu:) iyi iş çıkardınız. hade hayırlı olsun:)

aman yengen taahütnamede altına imza attığı yükümlülüklerine dikkat etsin.

Üst Alt