ARKADAŞLAR..
Burada alacağımız ÖTV indirimli araç kaça mal olur gibisinden bir çok yeni mesaj görüyorum. Bunu en basit şekilde size açıklayayım.
Aracın hiç bir vergi ve harç dahil olmadan fabrika çıkış fiyatı = 100 TL
Buna % 45 ÖTV eklenir = 145 TL
Bu miktar üzerinden % 18 KDV hesaplanır = 145 x 1.18 = 171.1 TL (bu aracın trafik sigortası ve plaka ruhsat işlemleri bedeli olmadan fiyatıdır. MTV yi ilk alışta da ödemiyoruz onun için yazmadım).
Şimdi diyelim ki bayi size 171.1 TL fiyat verdi..Bunun bize ÖTV indirimli olarak kaç TL ye mal olacağını yukarıdaki hesaplamaya tersinden giderek şöyle hesaplarız.
önce KDV den arındıralım 171.1 TL / 1.18 = 145 TL
Sonra ÖTV den arındıralım 145 TL / 1.45 = 100 TL
Sonra KDV ekleyelim 100 TL X 1.18 = 118 TL (KISACA ARACIN BAZ FİYATI "FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI ÜSTÜNE KDV Yİ EKLİYORUZ)
118 TL sizin aracı trafik sigortası ve plaka + ruhsat masrafları hariç araca ödeyeceğiniz fiyattır.
Size tavsiyem öncelikle bayiden engelli indirimini söylemeden (trafik ve ruhsat + plaka masrafları olmadan bir fiyat alın ve yukarıdaki formüle göre aracın ÖTV indirimli fiyatını kendiniz hesaplayın. Çünkü bayiler aracın ÖTV indirimli fiyatı sürekli yanlış hesaplıyorlar. Hesabı siz yapın. Sonra pazarlığınızı yapın. (Mutlaka pazarlık yapın çünkü bayilerin % 5 e varan pazarlık payları vardır.) (Bu şekilde 6. aracımı aldım tecrübeyle sabittir.)
Ayrıca ÖTV'siz araç alım fiyatı hesaplama siteleri:
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Uzun arayışlar sonucu bir soru aklıma takıldı ve sizinle paylaşmak istedim: Daha çiçeği burnunda ehliyet sahibiyim ve agustos ayında 19'u bitirecegim. internette yazılanlar çok aklımı karıştırdı ve tam olarak çözemedim...
kısaca bu konuya tam hakim olan arkadaşlarım rica etsem bana yerli bir bayiiden alacak olduğum (1600cc) misal 20 binliralık araba için ne kadar ödemem gerektiği konusunda yardımcı olabilir mi?
Internette ötv için değişik oranlar görmekteyim ve aklım karışmakta.
Şimdiden teşekkürler.