avni bey yurt içinden alacağınız ötv muafiyetli araçta ozel tertibat olucakmı olmayacakmı..
Sevgili Kunta, Halen kullandığım aracımı almadan önce aldığım sağlık kurulu raporunda özel tertibat tanımlanmış ve tertibatla kullanabilir yazıyor. Halen kullandığım araca üretici tarafından tanıma uygun özel tertibat yapılmıştı. Halen bunu kullanıyorum. Yani yeni alacağım araç için de aynı şey olacak.
Sevgili Ramazan72, iletin(delliler) için teşekkür ederim. Karayolları Trafik yönetmeliğinin maddeleri değişen ÖTV kanununa göre tekrar düzenlenmemiş hali. Yani diyor ki;
İlk iktisabında özel tüketim vergisi istisnası uygulanmış olan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde (veraset yoluyla intikaller hariç) istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabı halinde veya ilk iktisabı yapılan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki araçlara dönüştürülmesi durumunda, vergi dairesince düzenlenen Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesi ibraz edilir.
Halbuki 2008 yılı haziranında ÖTV kanunda yapılan değişiklik "ÖTV istisnası denilen ÖTV ötelemesi olarak bilinen paragraf değiştirilerek 5 yıl dolduktan sonra engellilin engeli olmayanlara satışında ÖTV alınmaz mealinde(anlamında) değişikliktir ve şöyledir;
c) (Ek: 4/6/2008-5766/19 md.) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından, Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı…..” vergiden müstesna tutulmuştur
Özetle gerek karayolları trafik yönetmeliği, gerek sağlık kurulu raporları hakkındaki yönetmelik, sorunu çözmüyor. Bu nedenle deneyimleri olanların cevap vermelerini rica etmiştim. Sevgili Ergün kardeşimin yazdığı, sağlık kurul raporu için önemli açıklamayı getiriyor. Teşekkür ediyorum.
Biliyorsunuz ya da farkında değilsiniz, Hükümet, Maliye son bir kaç yıldır, engellilere yasa ve yönetmeliklerle tanınan hakları ya direkt tırpanlıyor ya da engellinin bu hakka erişmesini engelliyor. Son örneğini karayolları taşımacılığında %40 ve üzeri engellilere uygulanan indirimi %30 olarak belirlerken %40 oranını en az %60'a yani yatalak durumda olanlara yükseltti. Görme engelliler haricinde ortopedik engellilerde %60 ve üzeri engellilerin yüzde kaçı şehirlerarası otabüs firmaları ile seyahat ediyor. Bırakın onu, evinin dışına kaç kere çıkıyor. ÖTV ve gümrük muafiyetinde özel tertibat şartı ve engellinin kendisi dışındaki kimsenin aracı kulanMAMA koşulu 2004 yılında yapılan düzenleme ile %90 ve üzeri engellilerin kendi adlarına muafiyet ile alacakları aracı seçecekleri bir kişi tarafından kullanabilme olanağı getirildi. Bedensel %90 engelli bir insan ne kadar seyahat edebilir? Bu olanak en çok bedensel gücü bulunan görme engellileri sevindirdi. çünkü iki gözü görmeyen engelliye verilen rapor %90 ve üzeriydi. 2006 yılında sağlık kurulu raporları yönetmeliğinde değişiklik yapıldı ve yetkilendirilmiş hastanelerin(kim tarafından? Sağlık Bakanlığı Tarafından) düzenlediği sağlık raporları, Maliye Bakanlığı bünyesindeki Merkez Sağlık Komisyonunun onayından geçmeden geçerli olmaz duruma geldi. Yetkili Hastane iki gözü görmeyene %98 oranında engelli(sakat) ve daimi raporu veriyor. Maliye Merkez S.K. bu oranı %80'e düşürüyor. Neden? Evet bildiniz ÖTV muafiyetinden yararlandırmamak için. %80 oranında raporu olan bir
bedensel engelli ÖTV muafiyeti ile araç alamaz. Neden? çünkü %80 oranında bedensel fonksiyonlarını kaybetmiş bir engelliye özel tartibat, aparat vs yapmak ve o aracı trafiğe çıkarmak, bu aracı kendisinin kullanması olanaksızdır. Ancak %40(buna da itirazım oluyor ama şimdilik göz ardı edelim) ile %50 hadi 55 arasında bedensel fonksiyonlarını kaybetmiş engelliler özel tartibatla bir aracı kullanabilir duruma gelebilirler. Maliye M.S.K. bu oranları en az 15 puan düşürünce kaç kişi ÖTV muafiyetinden yararlanabilir sizce?
Sevgiyle kalın
Avni