Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi istisnalı aracı yılı dolmadan hangi şartlardaki engelliye satabilirsiniz?

minerva

Aktif Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
10
Sorum şu benim raporumda engel oranında %34 yazan,2 yılda bir kontrol,elden tertibatlı araç kullanabilir artı ötv indiriminden yararlanamaz şeklinde bir rapor mevcut bu raporumla ben engelli bir arkadaşımdan ötv indirimiyle aldığı arabayı yılı dolmadan satmak istediğinde satın alabilirmiyim ?

Bence yararlanamazsın cunku ötv ındırımınden yararlandıgı ıcın 5 yıl ötv muhafıyetsız kımseye satamaz sende muhafıyetsız oldugundan saglama satmıs gıbı ıslem gorur

ötv muaf bi şekilde alınan aracı 5 yıl dolmadan satılırsa ötv geri nasıl ödeniyor bu konuda da bilginiz varmı edip balkan

Bugün Yeğenbey Vergi dairesini aradım oradaki bir görevliye bu durumu sordum bana şu cevabı verdiler.Ötv muafiyetli alınan aracı 5 yıl dolmadan satmaya kalktığınızda ötv indirimi tutarını devlete ödersiniz.Satmak istediğiniz kişi ister ötv muafiyetli birisi olsun isterse olmasın dedi ordaki bir bayan memur ???

engelli birine satıldığında ötv ödenmez bildiğim kadarıyla.vallahi devlet bi karar almış ama prosedür yok herkes farklı farklı biliyo.bi yasa çıkmış o kadar.güya engelleri kaldırıyolar...........

Yanlış bilgi vermiş Hatice... 14 seri numaralı tebliğ'de ne zaman başta ödenmeyen ötv'nin ödenmesi gerektiği çok net:

15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme
ÖTV Kanununun 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında ÖTV istisnasından yararlananların, bu taşıtı istisnadan yararlanmayan bir kişi veya kuruma devretmesi halinde, bu devir dolayısıyla istisnadan yararlanmayan ve adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ilk iktisaptaki matrah üzerinden, kayıt ve tescil tarihindeki orana göre, bu tarihte tarh ve tahakkuku yapılacak olan ÖTV tahsil edilecektir.
Anılan maddenin 3 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, bu işlemde vergileme, alıcının beyanname vermesi suretiyle yapılacaktır. Buna göre ilk iktisabında istisna uygulanan motorlu taşıtların, istisnadan yararlanmayan kişi veya kurumlarca iktisabından önce, alıcılar tarafından (2A) numaralı ÖTV beyannamesi düzenlenerek, bu işlemin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine verilecek ve vergi ödenecektir. Beyannamede matrah olarak, aracın istisnadan yararlanılarak ilk iktisabındaki matrah; oran olarak ise istisnadan yararlanmayan alıcının iktisabı tarihinde geçerli olan oran yazılarak vergi hesaplanacaktır.

Üst Alt