Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminden emeklilikte kafama takılanlar bazı detaylar..?

Akbelv

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar,
Kafama takilan bir soru var,
Vergi indiriminden suresiz onaylı bir raporum var,
18 yil 4000 gune tabiyim
Su anda isimle ilgili bir sorunum yok, size birkac sorum olacak
1- Emeklilik tarihi geldiğinde emekli olmayip ayni firmada çalışmaya devam etsem emekli maaşımı arttirirmiyim? (primlerim yuksek yatiyor)
2- Raporum 5 yillikti vergi indirimi suresiz geldi. Suresiz vergi indirimlerinde sonradan kontrol vb durum olusabiliyormu?
3- Sağlık raporumu yalnizca vergi indirimi icin aldım diger durumlardan yararlanmiyorum. Raporun suresi dolduğunda tekrar rapor vs almayi düşünmuyorum. Sizce mantikli mi?
4- Sgk da 2004 staj girişim ilk sigorta tarihim olarak görünüyor, ilk normal çalışma 2005 görünüyor hangisi geçerli olacak?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

1- Artar ama bir yandan da aylık maaş kaybın var. Hesapladığında pek telafi etmez. Mesala benim ki çok yüksekten yatmasına rağmen ayda 15 tl gibi bir şey artıyor.Şirketle konuş emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilirsin.Tabi kabul ederlerse.Böylelikle çift maaş alırsın.
2- Süresiz vergi indirminde kontrol yok.Ama bazen müfettişler kontrol edebilir. Sorun olacak bir durum yok.
3- Engelli kartı çıkar diğer şeylerden de faydalan. Niye faydalanmıyorsun ki ? Verilmiş hak. Uçak bileti indirmli, tren ücresiz vs.
4- Bunla alakalı bilgim yok.

Akbelv

Merhaba Sdr arkadaşımız sorularınıza genel hatlarıyla açıklık getirmiş ve bilgilendirmiştir.Kendi adıma naçizane tekrar üstünden geçmek gerekirse;

1-Emekli maaşınızın artması için SGK danışmanlarının ve birçok bilirkişinin ortak görüşü olmak birlikte hesaplamalara göre her ay aldığınız maaşın en az asgari ücretin 3,5 katı veya daha fazla olması gerekiyor.Yani aylık maaşınız 9.800 TL netten az ise Sdr arkadaşımızın söylediği gibi emekli maaşınızdan aylık 5 ila 15 TL aylık kayıplara uğramaya devam edebilirsiniz.Bu sebeple emeklilik hakkınız gelinde emekli olup aynı işyerinde çalışmak isterseniz ve işvereniniz kabul ederse emekli çalışan olarak devam edersiniz.Böylece aylık 2 maaş kazanımınız olacaktır.

2-Normal şartlarda süresiz engelli vergi indirimi belgesi ile ömür boyu emeklilik hakkına sahip olup kontrol muayenesi şartına tabii olmasınız.Ancak SGK kurumu engelli sağlık kurulu raporu aldığınız hastane veya sizin hakkınızda ihbar,şikayet veya yıllık yaptığı denetimlerde lüzum görmesi üzerine süresiz engelli vergi indirimi belgesi olsun olmasın her engelli vergi indirimi ile emekli olan vatandaşını kontrol muayenesine tutma hakkına sahiptir.Kanunda bunu yapabileceği açıkca belirtilmiştir.

3-Engelli sağlık kurulu raporunuzu sadece engelli vergi indirimi belgesi almak için aldı iseniz evet engelli sağlık kurulu raporunu yenileme yapmamak doğru olacaktır.Çünkü siz emekli olduktan sonra SGK kurumu engelli vergi indirimi ile emekli olanları daha önce bahsettiğim denetimlere tabi tutuyor yani vatandaş engelli sağlık kurulu raporunu yenilemiş veya değiştirmiş mi diyerek.Engelli sağlık kurulu raporunu yenilediğinizde eski engel oranı ve üstü bir engel oranı alında konuyu kapatabiliyor.Ancak eski engel oranını yeni engelli sağlık kurulu raporunda sağlayamayarak daha az bir engel oranı ile rapor çıkarsa işte sizi farkettikleri an kontrol muayenesine çağırabilirler.O yüzden engelli sağlık kurulu raporunu yenilememek en sağlıklısı.Bu arada 5 yıllık engelli sağlık kurulu raporunuz var ise engellilik haklarınız kullanmanızı tavsiye ederim.Belki 5 yıl kullanabileceksiniz ama gsm telefon faturası,internet ,tv yayın platformları,şehir su faturası,şehir içi ulaşım veya şehirlerarası ulaşım(tren,deniz otobüs veya normal otobüs) gibi birçok hakkı size tanımaktadır.En azında 5 yıl kullanma şansına sahipsiniz.

4-Staj girişi sigorta başlangıcı 18 yaşından küçük olanlar emekli dönemi için sigorta başlangıç sayılmamakla birlikte SGK primleride emeklilik işlemlerine dahil edilmemektedir.Size basit bir hesaplama şekli söylemek istiyorum.18 yaşınız doldurduğunuz andan itibaren sigorta başlangıcınız geçerli olur.Yani 18 yaşını doldurmadan yaptığınız sigorta başlangıç tarihleri ile staj için yatırılan prim günleri emeklilik işlemlerinde kullanılmaz.

Saygılar.

Merhaba ikinize de cevaplarınız için teşekkür ederim.
Sirketimiz emeklilik sonrası çalışmaya izin vermediği icin böyle düşünmüstum, o zaman emekli olup farkli yerde çalışmak cok daha mantikli olacak,
Emeklilik icinde 18 yasinda sigorta girisim var, o zaman oradan hesaplayacagim.
05.07.1987 doğumluyum 68 raporum ve bergi indirimim vwr
1.10.2004 te staj ve 01.07.2005 te normal calismaya girişim ve su anda 3850 gun prim günüm var çalışmaya devam ediyorum.
Hesapladıgim tarih 05.07.2023 dogru mu yapıyorum.

Akbelv

%68 raporunuza istinaden 18 yıl 4000 günü doldurduğunuzda emeklisiniz.

2005 tarihi baz alınırsa temmuz 2023 te emeklisiniz

not : benim 17 yaşındaki sigorta girişim staj olmadığından kabul edildi

Teşekkürler, benimki direk staj girisi normal primim 2005 te yatırıldı. Teşekkür ederim

Hacı abi bende 2004 girişliyim 16-17 yaş itibariyle eczane çalışanı olarak sgk normal girişliyim bana %64 süresiz rapor ile 2024 ocak 1 doğum tarihi itibariyle geçerli 18 yaş şart koşuldu size nasıl bunu tölerans ettiler.?
Bilgi Hazinedir
Selam 2. şık açıklamanız iç açıcı gibi değil ne yani SGK karar veriyor hastalıklara yoksa Devletin Dr mu.?

Saçma bence keza şunda haklılar olduki adam birini soktu devreye sahte rapor aldı ama rahatsız değil şikayet olanı incele abi ama
Hasta olan adamı patoloji sonucu olan asker yapmayan ve hipertansiyon olan böbrek hastası olanı ve vergi indirimi süresiz ile raporu süresiz olanı ne diye müfettiş veya denetim esnası var diye keyfen tekrar rapor istersinki..?

Başta emekli etmeden önce gerekli hastane ve vergidairesi ile yazışıyorsun zaten.?

Yanlışmı düşünüyorum sahte rapor alanı ağlat takip et ama hasta olan adamla ne işin var.?!

Serzenişim size değil yanlış anlamayın.! SÜRERSİZ RAPORU VE VERGİ İNDİRİMİ SÜRESİZ OLANA SORUN ÇIKARMAMALI SGK VE AİLE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI.!

tenox07

Söylediklerinizde size hak veriyorum.Ancak yazdığım durum o kadar çok olmuş ve hala olmaya devam eden bir durumdur.İlgili hastanede şikayet çıkarsa o ay alınan bazen 3-4 aylık süreçte alınan tüm raporları tekrar kontrol muayenesine gönderiyor SGK kurumu.Bunu internete yazın kontrol muayenesi ve sahte rapor diyerek haberleri okuyun.Sahte rapor alanların yanında gerçekten hasta olan vatandaşımızda canı yanıyor ve hatta mağduriyet yaşıyor.

Birde bulunduğunuz bu forum sayfalarını gezin ve inceleyin derim.Kontrol muayenesi ile ilgili ne hikayeler var.Ben yazıları buldukça okuyorum .İnanamazsınız akıl sır erecek gibi değil.Bulunduğunuz çevrede var ise sorun mutlaka olayı yaşayan birini bulursunuz.

Saygılar.

Son sorum olucak size 2017 yılında %64 SÜRESİZ alınan rapor ve 2017 SÜRESİZ VERGİ İNDİRİMLİ kişiyi sgk bana 2024 1 ocakta gel dedi emeklilik için cimer yazıma istinaden keza 18 yaş şartı koştu sgk giriş için tekrar rapor istenmez kronik ve sürekli hastalık ise dedi cevapta.!
Sizce emeklilik için dilekçe verdiğimde bir daha yollarlarmı hastaneye 2017 raporu olmaz diye cinslik çıkarmı.?

tenox07

Yazdığınız gibi süresiz engelli vergi indirimi ile emeklilik belgesi ile emeklilik şartlarını karşıladığınız zaman hangi tarih ise o günden itibaren emekli olma hakkınız mevcuttur.

Diğer taraftan yukarıda yazdığım olumsuz durumlar ile karşılamakta ülkemizde muhtemeldir.Yani olabilir veya olmayabilir.SGK kurumu Süresiz engelli vergi indirimi ile emekli olan vatandaşlarımızı 5510 sayılı kanunun ve 506 sayılı mülga kanunda bulunan ilgili madde bendinde bulunan bir cümle ile kontrol muayenesine çağırabiliyor.Yani yasal dayanağı var.

Bu sebeple İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

İlgili cevaplar için teşekkürler yalnız bu ihtimaller vergi indirimi sürekli olan ve engelli oranı sürekli olan için kesinlikle geçerli değil.!
Özellikle kendim sağlık çalışanı olduğum için direkt doktor arkadaşıma kurula giren birine ve sgk emeklilik birim sorumlusu müşterime ulaştım.!
Kişiye yazı gitmeden önce yani tekrar kontrol yazısı gitmeden önce Ankara vergi daire başkanlığı sağlık birimi ile görüşülüyor istek gidiyor ordan yazı cevap geliyor rapor temiz ve engellik süreğen denir ise vergi indirimi birde önceki sorunsuz başvursu bulunmakta denirse.!
Kişiden kafaya göre rapor yenileme istenmiyor bir tek şikayet olursa oda önce yine sgk ve maliye yazışıyor sorun var ise öyle kişiye sgk posta ile bildiriyor.!
EKTE SGK EMEKLİLİK BAŞKANI İ.ERTÜZEN YAZISI VE EN ALTTA NOTU VAR ( -DİĞER TARAFTAN* DİYE BAŞLAYAN YAZIDA TEKRAR RAPOR İSTENMEZ DİYOR.!)

Öte yandan, covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol muayene tarihi 01/02/2020 tarihi sonrasında olanların bu raporlarının ikinci bir talimata kadar geçerli kabul edilmesi nedeniyle bu kapsamdaki sigortalıların sağlık kuruluşlarına yönlendirilmemesini teminen Kurumumuzca kontrol muayene tarihleri öncelikle 30/06/2020 tarihine ötelenmiş, daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından 08/06/2020 tarihi itibariyle kontrol muayene işlemlerine başlanacağının bildirilmesi üzerine sağlık hizmet sunucularına sevk edilmeye başlanmış ise de sigortalı ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önlenmesi adına bilgilendirme süresi de dikkate alınarak kontrol muayene tarihleri yeniden 08/09/2020 tarihine ertelenmiştir.

Bu itibarla, sağlık hizmet sunucularına belirli bir süre sevk yapılamayıp 2020/Haziran ayı itibariyle sevklerin başlaması ile sağlık kurullarının düzenlediği raporların Kurumumuza ulaşması sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesinin ortaya çıkardığı birikinti de dikkate alınarak sigortalıların mağduriyetlerinin engellenmesi ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açılmaması adına 2018/38 sayılı Genelge’de yer alan düzenlememiz yeniden değerlendirilmiş olup, bu tarihten sonra işlemlerimizin Başkanlığımızın 2014-11 sayılı e-Tahsis talimatı uygulamasına göre yürütülmesi gerekmektedir.

Buna göre;

1- Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların,

2- Vergi indirim hakkını elde etmeleri nedeniyle taraflarına yaşlılık aylığı bağlananların hastanelerden aldıkları sağlık kurulu raporlarında yer alan klinik muayene bulguları, sakatlık bulguları ve teşhislerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde Kurumumuza usulüne uygun yapılan ihbar veya şikâyetler sonucunda engellilik oranlarıyla ilgili tereddüte düşülenlerin,

3- Kurumumuz denetim elemanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda oluşturulan teftiş raporlarında kontrol muayenesine tabi tutulması istenenlerin

kontrol nedeniyle gönderildikleri hastanelerden temin edilen sağlık kurulu raporlarında, sağlık kuruluşları tarafından belirlenen engellilik oranları ile daha önce aylık bağlanmasına esas Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından belirlenen engellilik oranları arasında farklılık olması ve sağlık kuruluşundan en son temin edilen sağlık kurulu raporunda engellilik derecesinin;

– % 40’ın altına düşmesi halinde, hastanelerden gelen rapor Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmeden, sigortalının anılan Yönetmelik gereğince Sağlık Bakanlığınca belirlenen bir hakem hastaneye Kurumumuzca sevk edilmesi, hakem hastaneden temin edilecek sağlık kurulu raporunda, engellilik derecesinin % 40’ın altında belirlenmiş olması halinde, sigortalının raporları engellilik derecesi belirlenmek üzere Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmesi ve Kurul tarafından belirlenecek dereceye göre,

Hizmetleri Genel Müdürlüğü

– % 40’ın üstünde belirlenmiş olması halinde, sigortalının yine Kurumumuzca yetkili hakem hastaneye sevk işleminin yapılması ve hakem hastaneden temin edilen sağlık kurulu raporu Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmeden, raporda belirtilen engellilik derecesi esas alınarak,

aylık bağlama işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Kontrol muayenesi sonucu belirlenen engellilik derecelerine itirazlarda da sigortalılar hakem hastaneye sevk edilerek hakem hastaneden alınan sağlık kurulu raporunda belirlenen engellilik derecesi esas alınarak işlemlerin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Diğer taraftan,

– Engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca belirlenirken haklarında anılan Kurulca kontrol muayene kararı verilmeyenlerin (sağlık kurulu raporları sürekli olanlar)

– Engellilik derecelerine esas sağlık kurulu raporlarının gerçeği yansıtmadığı yönünde haklarında ihbar veya şikayet bulunmayanların,

kontrol muayenesine gönderilmemesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.

İsmail ERTÜZÜN

Genel Müdür V.

tenox07

Merhaba,yazdığınız genelgeyi biliyorum ve yayınladığı gün okudum.Aynen sizin söylediklerinizi yazıyor.Bir arkadaşımın engelli sağlık raporu hastanesinde sahte rapor olayı olmuş ve SGK kurumu süresiz veya süreli farketmeden aynı sağlık kurulundan ilgili tarihe yakın 3-4 aylık tüm engelli sağlık raporlarını kontrol muayenesine çağırmışlar.

Arkadaşım kendisi SGK kurumuna itiraz etmiş ve emeklilik servisi demiş ki "Sizin bir sıkıntınız yok herşey gerçek ise zaten kontrol muayenesinde çıkar ,içiniz rahat olsun biz sahte raporları arıyoruz " demişler ve sevk evrakını vermişler.Evrakı kabul etmez ise emekli maaşını keseceğini ilgili memur yüzüne söylemiş.Bu konuda bildiğim bu kadar.Kontrol muayenesinde sıkıntı çıkmamış.

Bu arada SGK müfettişleri dosyaları emeklilik servisinden alarak direk kendi istekleri ile kontrol muayanesine göndermişler.Emeklilik servisinde memurla biraz konuşunca öğrenmiş.

Sizden ricam bu sitesinin forum sayfalarını bir araştırıp okuyun kaç kişi var sgk kontrol muayanesi talep edilmiş ve süresiz engelli raporu olanlar.Birde bunlar ilgili genelde döneminde olmuş.Çünkü hastaneye kontrol muayenesini için elinde sevk ile gitmiş hastane covid-19 nedeni ile rapor veremediklerini ,elindeki mevcut raporun geçerli olduğunu hastane yetkiisi söylemiş.Arkadaşımız sanırım tartışmış ve elindeki sevk kağıdını okutmuş ve covid-19 nedeni ile raporlar ve muyaneler ertelendi ise elimdeki sevk nedir diyerek tartışma sonucu kontrol muayenesi evrak nedeni ile yapmışlar.Bu yazdıklarımı bu sitede okudum ve arkadaşımız yardım istedimiş.Çünkü hastane ile SGK arasında uzun süre gidip geldikten sonra kontrol muayenesini olabilmişti.

Sizden tekrar rica ediyorum,Lütfen bu sitede kontrol muayeneleri ile yazıları bir okuyun ,İnanamayacağınız örnekler ile doludur.

Hiç kimsenin bunu yaşamasını istemiyorum.Ancak SGK kurumu yasada açık bir şekilde yazdığı için gönderebiliyor.Ben size 5510 sayılı kanunun ilgili maddesini yazayım.Siz de bir okuyun.İnşAllah kimseyi mağdur etmezler.

Saygılar.

5510 Sayılı Kanun 28. Madde 4. fıkra;

Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:

"Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler

506 sayılı kanun (bir önceki 01.10.2008 tarihinden önce SGK sigorta başlangıcı olan ve engelli vergi indirimi ile emekli olacakların tabii olduğu kanun) 60. maddesi C) Bendi alt b bendi;

"C) a) (Değişik:29/7/2003-4958/34 md.) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine
göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar,
yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak
şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
b) (Değişik: 29/7/2003-4958/34 md.) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan
sigortalılardan; ilgili mevzuatı uyarınca, I. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az
3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, II. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan
beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, III. derece sakatlığı olanlar yaşları ne
olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla
yaşlılık aylığından yararlanırlar. Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık
aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir. "

Sizin ilk yazınızdaki bu cevap pek fark yok siz yalan yanlış söylüyorsunuz demiyorum :) bu yazınızda tek bir fark madde açıklaması ve duyduğunuz üzücü tecrübe keza bunları zaten biliyor okuyoruz.!
Madde sonlarındada kontrol tabi istenebilir diyor herkesten istenir zorunlu demiyor şahsen büyük konuşmuyum bende rahatsızlık varken tekrar kuruma yollayan kişi hakkında ben patoloji sonuç vs dahil aynı hakkımı savcı hakkında dava ve şikayetçi olan ben için söylüyorum o mevki memur kimse dava açardım mevki makam aramaksınız.!
Yalancı konuma düşüyorsun kişiyi ve madd manevi zarar veriyor diye tamam herkes görevini yapsın ama bence saçma işleyiş bu bunlar Gitsinler sahte raporları bulsunlar gitsinler devletin başka yerinde langir lingir açıkları ve sahte raporla askere gitmeyen üst mercilerin oğullarını araştırsınlar garibanla uğraşmasınlar.!
Son olarak şikayet olmadığı sürece kimse kolay kolay Antalya ben duymadım tekrar SGK kontrol muayene isteyene rast gelmedim belki büyük illerde istiyorlardır bugün görüştüğüm ve yukarda yazdığım 3 yetkili mercii sadece şikayet sorun yaşarsın senin raporun tabi gibi ve vergi dairesi onaylamış süresiz olarak sen sorun yaşamazsın zannetmiyorum dedi.!

tenox07

Yaptığınız araştırmayı takdir ediyorum ve de gerçekleri yazdığınızdan eminim.

Çünkü hakkı olmayan kişilerin yarattığı bu olayların ceremesini sizinde söylediğiniz gibi hakkı olan vatandaşlarımız yaşıyor.

Söylediğim gibi İnşAllah hiç bir arkadaşımız hakketmediği bu süreçle karşılaşmaz ve her şey gönüllerince sağlıklı bir şekilde sonuçlanır.

Saygılar.

Akbelv

1- Hayır
2- Normal şartlarda olmaz. Ama sgk'nın kimi ne zaman dürteceğini kimse bilemez!
3- Evet, yeni raporda oranın düşme riski varsa asla yeni rapora bulaşmayın
4- 18 yaşını tamamlamış ve tam prim yatırılmış olan sigortalılık, emeklilikte temel sayılan sigortalılıktır. Staj emeklilik hesabında dikkate alınmaz.

Emeklilik tarihi hesaplarken…

Merhaba arkadaşlar,
4a sgk girisliyim,
05.07.1987 doğumluyum
Staj girişim 1.10.2004 ilk kez normal sigortalı çalışmaya başlama tarihim 1.7.2005
%68 5 yıl sureli raporum ve aynı oranda suresiz vergi indirimim var.
Staj girişi hala kabul edilmiyor degil mi?
Ben 01.07.2023 olarak hesaplıyorum emekliliğimi dogru mu hesaplıyorum.

Akbelv

Staj emekkilik için dikkate alınmaz.

05.07.1987 + 18 = 06.07.2005 emekliliğe temel sigorta başlangıç tarihi. 2. derece vergi indirimi ile 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 prime tabisiniz emeklilik için. Yani 07.07.2023'de emekliliği hak ediyorsunuz.

2008_oncesi.PNG

Vergi indiriminden emeklilik hakkı, engellilerin elinden alınabilir mi?

Herkese merhaba,
Bilindiği üzere 4b ve 4c liler için ve maluliyet için sgknin getirdiği sistem yeni emekli olacakların işini hayli zorlaştırdı.
Hastalık listesi yüzünden birçok engelli mağdur oldu emekli olamıyor.
Engellilerin elinde sadece 2008 oncesi girip vergi indiriminden emekli olabilme hakkı kaldı, onda da kontrol muayenesi ile mağdur edilen çok kişi var.
4b ve 4c lilerde olduğu gibi vergi indiriminden emekli olma şansı gidebilir mi?
Çalıştığım işyeri emekli çalıştırmıyor, gelirim iyi olduğu için emekli olmak istemiyorum ama yasa değişir 60 yaş beklerim diye çekinmiyor değilim.
Sizce nasıl ilerlemek mantıklı.
%68 5 yil sureli raporum ve süresiz vergi indirimim var temmuzda tum şartlarım doluyor.
Fikirlerinize ihtiyacım var.

Vergi indirimim var 2. Derece ve suresiz, %68 de raporum var 5 yil sureli

Akbelv

ÇAlışmaya devam edin derim. Vergi indirim hakkınız baki, emekliliğinizi dilediğiniz zaman işleme koyarsınız.

merhaba babamın 2006 yılında bağ-kur girişi var. daha sonra 2015 yılında sigortalı olarak bir işyerinde çalıştı. 16 yıl sigortalılık süresi ve 3347 prim günü var. 2019 yılında malulen emekli oldu. 2022 de emekliliğim iptal edildi. geçen sene % 85 vergi indirimi raporu almıştı. bu şartlarda vergi indirimli emeklilikten faydalanabilir mi?

OturanBoğa

En mantıklı öyle gibi ben 4b ve 4c lilerinki gibi bu hakkimiz elimizden alinirsa diye çekindim biraz. Teşekkür ederim.

2000 sonrası primler emeklilik hesaplamasinda sgk düşük hesaplanıyor buda maaşların düşmesine sebeb veriyor asgari ücretin 2 katı veya daha fazlası maas alan kişilerin bir miktar maaşı artıyor oda çok değil emekli olarak sgdp primi ödeyerek başka yerde çalışabilirsiniz engelli kadrosunda karar sizin

mehmet-41
Şu an ki koşullarımda zor iş bulurum ondan dolayı bir sure erteleyecegim bu surede de maaşım artar.

Vergi indirimi ile engelli emekli olmak ile EYT kapsamında normal emekli olmak arasında maaş açısından bir fark var mı? Birbirine bir avantajı var mı? Hangi kapsamda emekli olmak mantıklı olabilir?

Ben olsam ikisi de elimde hazir olsa eyt ile emekli olur, kontrol muayenesi vs. ugrasmazdim

Süresiz rapor ve vergi indirimi ile kontrol muayenesi oluyor mu?

mejnun
Öyle bir sistem var ki, kesin olur veya olmaz diyecek kimse yok. Ya da engelli emekli olursunuz sorun olursa eyt ile normal emekliye donersiniz. Sanirim Abo`dan kaynakli cuzi bir fark oluyor.

mejnun

Sanırım vergi indirimiyle emeklilikte abo 2 %60 olarak aliniyor o yizden daha avantajli oluyor

Üst Alt