tenox07
Merhaba,yazdığınız genelgeyi biliyorum ve yayınladığı gün okudum.Aynen sizin söylediklerinizi yazıyor.Bir arkadaşımın engelli sağlık raporu hastanesinde sahte rapor olayı olmuş ve SGK kurumu süresiz veya süreli farketmeden aynı sağlık kurulundan ilgili tarihe yakın 3-4 aylık tüm engelli sağlık raporlarını kontrol muayenesine çağırmışlar.
Arkadaşım kendisi SGK kurumuna itiraz etmiş ve emeklilik servisi demiş ki "Sizin bir sıkıntınız yok herşey gerçek ise zaten kontrol muayenesinde çıkar ,içiniz rahat olsun biz sahte raporları arıyoruz " demişler ve sevk evrakını vermişler.Evrakı kabul etmez ise emekli maaşını keseceğini ilgili memur yüzüne söylemiş.Bu konuda bildiğim bu kadar.Kontrol muayenesinde sıkıntı çıkmamış.
Bu arada SGK müfettişleri dosyaları emeklilik servisinden alarak direk kendi istekleri ile kontrol muayanesine göndermişler.Emeklilik servisinde memurla biraz konuşunca öğrenmiş.
Sizden ricam bu sitesinin forum sayfalarını bir araştırıp okuyun kaç kişi var sgk kontrol muayanesi talep edilmiş ve süresiz engelli raporu olanlar.Birde bunlar ilgili genelde döneminde olmuş.Çünkü hastaneye kontrol muayenesini için elinde sevk ile gitmiş hastane covid-19 nedeni ile rapor veremediklerini ,elindeki mevcut raporun geçerli olduğunu hastane yetkiisi söylemiş.Arkadaşımız sanırım tartışmış ve elindeki sevk kağıdını okutmuş ve covid-19 nedeni ile raporlar ve muyaneler ertelendi ise elimdeki sevk nedir diyerek tartışma sonucu kontrol muayenesi evrak nedeni ile yapmışlar.Bu yazdıklarımı bu sitede okudum ve arkadaşımız yardım istedimiş.Çünkü hastane ile SGK arasında uzun süre gidip geldikten sonra kontrol muayenesini olabilmişti.
Sizden tekrar rica ediyorum,Lütfen bu sitede kontrol muayeneleri ile yazıları bir okuyun ,İnanamayacağınız örnekler ile doludur.
Hiç kimsenin bunu yaşamasını istemiyorum.Ancak SGK kurumu yasada açık bir şekilde yazdığı için gönderebiliyor.Ben size
5510 sayılı kanunun ilgili maddesini yazayım.Siz de bir okuyun.İnşAllah kimseyi mağdur etmezler.
Saygılar.
5510 Sayılı Kanun 28. Madde 4. fıkra;
Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:
"Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.
Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler
506 sayılı kanun (
bir önceki 01.10.2008 tarihinden önce SGK sigorta başlangıcı olan ve engelli vergi indirimi ile emekli olacakların tabii olduğu kanun) 60. maddesi C) Bendi alt b bendi;
"C) a) (Değişik:29/7/2003-4958/34 md.) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine
göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar,
yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak
şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
b) (Değişik: 29/7/2003-4958/34 md.) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan
sigortalılardan; ilgili mevzuatı uyarınca, I. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az
3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, II. derece sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan
beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, III. derece sakatlığı olanlar yaşları ne
olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla
yaşlılık aylığından yararlanırlar.
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık
aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir. "