Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimim var. Emekli olurken yeni rapor istenir mi?

byarslan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhabalar,

Ben raporumu 2008'in Eylül ayında ağır ve sürekli engelli olarak aldım aynı yıl Aralık ayında da işe başladım. 2009 yılında da vergi indirimini aldım. Engelli emeklilik tablosuna göre 3700 iş günü ve 16 yıl sigortalılık süresine tabiyim. şuan 4700 günüm var iş günü gereksimini doldurdum 15 ay sonrada sigortalılık sürem dolacak.

sorum şu ben emeklilik işlemlerini başlatınca ssk benden yeni rapor ister mi? aynı durumda olan ve emekli olan arkadaşlarımdan yorumlarını rica ederim.

byarslan

Eğer sgk girişiniz 2008 Aralık ayı ise yeniden rapor istenir ve Emeklilikte vergi indiriminin size katkısı olmayacaktır
Emeklilik günü geldiğinde Sgk sizi hastaneye sevk edecek ve aldığınız rapora göre emekliliğe karar verecektir

byarslan

Merhaba, ilk işe başlama tarihinizi paylaşabilir misiniz?

Sizin yazınıda belirtiğiniz 16 SGK hizmet yılı ve 3.700 SGK sigorta primi 5510 sayılı kanunun 28 maddesinin 5. fıkrası hükmünce Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik şartlarına uygun olduğunu belirtisini yaratıyor.

Yazınızdan çıkardığım anlam ilk sigorta tarihiniz 01.10.2008 tarihinden sonraki herhangi bir gün olduğunu düşünüyorum.

Eğer ilk sigorta başlangıç tarihiniz 01.10.2008 tarihinden sonraki herhangi bir gün ise ne yazık ki Engelli Vergi indirimi ile emeklilik hakkınız mevcut değildir.Yani Engelli Vergi indirimi belgesi size emeklilik açısından hiç bir fayda sağlamayacak keza SGK emeklilik serviside belgeyi kabul etmeyecektir.

Engelli Vergi indirimi ile emeklilik yani sizinden belirtiğiniz üzere Engelli Vergi İndirimi belgesi sayesinde emekli olma şansınız olmayacaktır.

01.10.2008 tarihinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu yürürlüğe girdi.Bu tarihten sonra ilk defa sigorta olanlar Engelli Vergi indirimi ile emeklilik şansını kaybettiler.

Daha da önemlisi sizinde belirtiğiniz gibi elinizde süreli veya süresiz Engelli Sağlık kurulu raporu veya Engelli vergi indirimi belgesi olsa dahi,emeklilik şartlarını oluşturduğunuzu düşündüğünüzde SGK emeklilik servisine başvurunduğunuz zaman sizi yeniden yani yeni bir rapor almanız için hastaneye sevke edecektir.

Yeni raporun sonucuna göre emekli olup olamayacağınızı belli olacaktır.Elinizde bulunan daha önceki raporların sonucunun ne olduğu ne yazık ki bu süreçte hiçbir şey ifade etmeyecektir.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir cevabınız için çok teşekkürler üzücü bir cevap olsa da.

staj dolayısıyla İşe Giriş Tarihi 12.09.2005

Ama ilk uzun süreli prim ödeme tarihi baz alındığı için ben fiili iş başlama tarihi 25.12.2008

Ben 2 sene önce SGK ya sorduğumda 2023 aralık ayında sorunsuz dilekçe verebileceğim söylendi. Benim anlamadığım sürekli ve ağır engelli olan raporum ve vergi indiririm neden geçersiz oluyor. şuan maaşımda vergi indirimi uygulanıyor. ve vergi dairesi geçerli diyor.

ve şunu açıklığa kavuşturmanızı rica ederim. diyelim ki SGK bende yeni bir rapor istedi ve aldım yeni raporu maliye ye gönderecek miyim yoksa rapor emeklilik için yeterli olacak mı eğer yeni raporda oranımı kaybedersem %40 ın altına düşerse sonraki işlemlerde ne yapacağım.

Selamlar,

tüm dilekçe veren ve emekli aylığı bağlanan arkadaşlara hayırlı olsun.

yeni emekli olan veya dilekçe veren arkadaşlara sorum olacak. SGK emeklilik işlemleri başlatıldığında yeni rapor isteniyor mu? sizden istenildi mi? istenilmedi ise hangi tarihli raporunuz kabul edildi. Mantıken yeni emekli olacak veya olanların raporları eğer yeni çıkartmadılar ise 'eski tarih' olması gerekli şu yüzden soruyorum ben raporumu sürekli ve ağır engelli olarak 2008 de aldım nasip olursa seneye bende emeklilik işlemlerini başlatacağım cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

byarslan

Rica ederim.

İlk işe giriş tarihiniz 01.10.2008 tarihinden sonra olan her arkadaşımız sizin durumunuz yaşıyor ve ne yazık ki yaşayacak.Size bir önceki yazımda da belirtiğim üzere 01.10.2008 tarihin 5510 sayılı ve şu yürürlükte olan devreye girdi.01.10.2008 tarihinden ilk defa sigortalı olan her arkadaşımız Engelli Vergi İndirimi belgesi ile sizinde belirtiğiniz gibi sadece Gelir Verginizden yani çalışarak kazandığınz maaşdan vergi indirimi hakkınız mevcut ancak emeklilik işlemlerinde kullanamıyorsunuz.

5510 sayılı kanunla Engelli Vergi indirimi ile emeklilik işlemlerine son verildi.Kanun gereği 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan kişilerde Engelli Vergi indirimi emeklilik için kullanayacak ancak asli görevi olan vergi indiriminde kullanmaya devam edecektir.

Benim söylediğimi dilerseniz internetten araştırın.Size kanun numarası ve maddesi ile başlığı paylaşayım;

5510 sayılı kanun 28. maddesinin 5. fıkrası;Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik

SGK memurlarına soru olarak sorduğunuzda Engelli Vergi İndirimi 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlarda hala devam ettiği için size onunla ilgili yanıt verecektir.Burada önemli olan sizin hangi şartlara tabii olarak emekli olacağınızdır.Oda sizin yukarıda açık başıkla belirtiğim üzer Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile emeklilik hakkınız olduğudur.

Keza sizin paylaştığınız 16 SGK hizmet yılı 3.700 SGK prim günü Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik (5510 Sayılı Kanunun 28. Maddesinin 5.Fıkrası) emeklilik şartıdır.

Engelli Vergi indirimi ile emeklilik şartlarının hiç bir kademesinde 16 SGK hizmet yılı ile 3.700 SGK prim günü beraber olan bir şart skalası yoktur.

Sizin paylaştığınız emeklilik şartı skalası 01.10.2008-31.12.2008 tarihleri arasından ilk defa sigortalı olan Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile emeklilik şartının ilk satırına aittir.

Vergi İndirimi belgeniz bakidir ancak emeklilik işlemlerinde kullanmanız ne yazık ki mümkün değildir.Kanun bu şekilde yazılmış ve 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

SGK emeklilik servisine başvurduğunuz zaman elinizde hangi raporlar veya belgeler olursa olsun sizi hastaneye sevk edecektir.Hastane size yeni bir engelli raporu düzenleyecektir.Bu raporun adı birkaç bahsettiğim üzere Çalışma Gücü Kaybı Tespiti raporudur.

Bu rapor hastane tarafından direk SGK emeklilik servisine gönderilecek ve oradada sadece SGK Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenerek onay veya red cevabı ile size bildirecektir.

Yeni aldığınzı raporun vergi dairesi veya engelli vergi indirimi ile uzaktan yakında ilgisi veya bağlantısı yoktur.SGK yüksek sağlık kurulu dışından kimse tarafından incelenmemektedir.

Sizin duygularınızı ve üzüntünüzü tahmin edebiliyorum.Ancak yazdıklarım birebir doğrudur.

Kısmet Hanım KKELEBEKK ve Bülent Bey OturanBoğa forum sayfasında birçok kez ilgili tabloyu ve emeklilik şartlarını paylaşmışlardır.Kendileride buradan sizlere açıklayıcı bilgilerini paylaşacaklarına inanıyorum.

Konunuzla ilgili emeklilik şartlarını yazdıkları bir forum sayfası linki ;(Okumanızı rica ederim)

https://www.engelliler.biz/forum/em...pirim-gunu-ile-emeklilik-sartlarim-nedir.html

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

hocam hayranlıkla takip ediyorum insanlara bu denli yardımcı olmanız takdire şayan Allah razı olsun

sumerfatih

Merhaba Üstadım,

Estağfurullah, güzel dileklerinizin sizin güzel kalbinizin bir yansıması sadece.

Elimizden gelen yardım ve bilgiyi burada bulunan tüm arkadaşlarımızla paylaşmalı ve kendilerine tüm destek olmayılız diye düşünüyorum.

Herşeyi değerli kılan fayda sağladığımız arkadaşlarımızın mutluluğunda gizlidir.

Allah başta sizden olmak üzere ,burada yardımını esirgemeyen tüm dostlardan razı olsun İnşAllah.

Allah'a emanet olun.

Saygılar.

Üst Alt