Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimim onaylanmazsa engelli raporum ve haklarımın tümü iptal mi olur?

h_k_yavuz

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
herkese hayırlı günler diliyorum. Engellilik raporuna ilk defa başvuru yaptım ve 18 nisan onaylı %46 sürekli engelli raporu verdiler.
Devlet memuruyum. Engelli kimlik kartımı aldım.
Vergi indirimi için başvuru yaptım. Oran düşürdüklerini bir çok yerde okudum ve duydum.
Sorum şu.
Engelli raporumun oranını Ankara 'da düşürürlerse bütün haklarımı kaybolmuş mu olur?
Yoksa sadece vergi indirimi hakkını mı kaybetmiş olurum.

h_k_yavuz

Ankara'nın oran düşürmesi mahkeme kararları ile iptal edilmişti. Dolayısıyla oran düşüremez. Ama velevki düşürürse, evet haklarınızı kaybedersiniz. Sadece engelli kartı aldığınız için onu kullanırsınız.

Eğer olursa, mutlaka mahkemeye gidin.

StratoS

Hangi hakkını kaybediyor açıklar mısın ? engelli raporu aynen devam eder ayrıca kimlik kartına siz hangi kayıp haktan bahsediyorsun uz ?

samedo99

Engelli oranı yani raporunun %40 altına düşmesi ile engelli raporu nasıl devam eder?

Engellilere verilen tüm olanaklar %40 ve üzeri rapora verilmektedir.

Engelli raporunu hastane verdi. %46 raporum var.
Ben bununla engelli kimlik kartı çıkardım.
Ücretsiz seyahat için otobüs kartı çıkardım.
İndirimli Su için belediyeye başvurdum.
İndirimli internet için Türk Telekom a başvurdum.
Ve hepsi kabul edildi.
Ve ben sadece Vergi indirimi için Vergi Dairesine başvurdum. Velev ki oran düşürüldü.
Demek istediğim bu hak kazandığım hakların hepsi iptal mı?

Kazandığınız haklar elbette kalır. Ama yarın, Su için tekrar başvurduğunuzda(yeni ev taşınma vb.) sağlık raporunuzun oranı %40 altına düşerse raporu kullanamazsınız ve teşvik alamazsınız.

Yukarıdaki yazınızda sadece engelli kartı yazmışsınız, bende onu kullanırsınız demiştim. Şimdi ulaşım, su vb. yazmışsınız. Dolayısıyla onlardan da faydalanırsınız.

StratoS
Siz durumu anlamadiniz vergi indiriminden bahsediyor arkadaş raporun oranını Ankara zaten dusurmez öyle birşey mümkün değil sadece vergi indirimi onaylanmamış olur engelli raporu aynı şekilde yüzde 46 olarak devam eder sadece emeklilik için vergi indirimi alamamış olur okadar

h_k_yavuz
Hayır kardeşim hakların devam eder problem yok sadece erken emeklilik hakkın olmaz o anda oranın düşerse ama ileride tekrar gönderirsin onaylanabilirde 👍

Burada Ankara'dan kasıt Maliye Merkez Sağlık Kuruludur ve bu kurulun rapor üzerindeki tasarrufu sadece kendini bağlar. Vergi indirimi işlemi dışında hiç bir şeyi etkilemez, vergi indirimi harici rapor orijinal haliyle geçerlidir.

Ufukalp

Abi Ankara-Merkez oranı düşürse, rapor oranı düşmüyor mu? Dediğin gibi düşmüyorsa o zaman %40 rapor ile emekli olamadığın ve vergi teşviki alamadığın bir durum olmaz mı?

Forumda başka bir konuda şöyle bir şey buldum. Paylaşan arkadaştan özür dileyerek bende paylaşıyorum.

"Merhaba,

%46 sürekli engelim mevcut, vergi indiriminden faydalanmak için vergi dairesine başvurdum. İşyerime gelen yazıda engel oranım %30'a düşürüldüğü belirtildi. Ancak herhangi bir yeni rapor vs için hastahaneye gitmedim. BİMER'e vergi indirimim hariç diğer engellilere sunulan imkanlardan yararlanıp, yararlanamayacağıma ilişkin bilgi talebinde bulundum, BİMER'den gelen cevap;

''Engellilerin vergi indiriminden faydalanmaları 28 Nisan 1981 ve 17324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sakatlar İçin Vergi İndirimi Uygulaması Yönetmeliğine ve 24.02.1999 tarihli ve 23621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre yürütülmektedir.

Yukarıda sözü edilen Yönetmelik ve Tebliğ gereğince Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri ve Mal-Müdürlükleri ilgili formların doldurulmasını sağlayarak başvuru sahibi kişiyi engelli sağlık kurulu raporu almak üzere hastaneye sevk etmektedir. Alınan raporlar söz konusu Tebliğde açıklanan Merkez Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilmekte kişinin çalışma gücü kaybı oranına dolayısı ile gelir vergisi indiriminden faydalanıp faydalanamayacağına karar verilmektedir.

Mevcut engelli sağlık kurulu raporunuzla engellilere sunulan istihdam, ücretsiz veya indirimli seyahat gibi haklardan yararlanmaya devam edebileceğiniz değerlendirilmektedir.

Bilgilerinize sunulur.''

Bu cevabın ucu biraz açık gibi geldi bana neticede başvurum sonuçlandı, değerlendirilecek olan nedir anlayamadım.

Konu ile ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa aramızda beni aydınlatabilirse sevinirim."

Bana çok mantıklı gelmiyor. Raporum %40 ama Maliyeye göre değil, Maliye demediyse SGK'ya göre de değil. Yeni girişliyseniz zaten emeklilikte SGK sizi tekrar sevk ediyor. Maliye düşürdüyse, yeni gideceğiniz hastanenin %40 vermesi de muamma.

İstihdam anlamında sıkıntı yoksa ne ala, ama mesela EKPSS ye girersiniz, ama atamada Kamu Kurumu raporun üzerinde çalıştırılamayacağı işler açıkça belirli değilse, tekrar rapor almanızı isteyebiliyor, bu sefer yine muamma var.

Bana göre sıkıntı yok gibi gözükse de mutlaka bir yerlerde sıkıntı çıkartır.

Ankara vergi indirimi için gönderdiğin sağlık raporu yani engelli raporu oranı düşürürse normal engelli raporunu etkilemez yararlanmış olduğun tüm haklardan yararlanamaya devam edersin
ama vergi indirimi emeklilik işlemleri için başvurduğun zaman tekrardan yeni rapor alacaksın ki ondan da yararlanabilesin

yani kısaca vergi indirim oranındaki düşüş normal engelli raporundan bağımsızdır ve kesin bilgidir...

@StratoS
Yukarıda da yazdığım gibi Maliye Merkez Sağlık Kurulunun değerlendirmesi sadece maliyeyi bağlar ve vergi indirimini etkiler. Bu değerlendirmenin, raporun orijinal oran ve içeriği bakımından hiç bir hükmü yoktur.

Mesela rapor oranınız %45 tır. Maliye Merkez Sağlık Kurulu tanı ve tetkiklerin incelenmesi sonucunda bir hastalığa cetvelde karşılığı olan orandan fazla oran verildiği görüşünde birleşir ve düşürür.

Diyelim bu müdahale sonucunda oranınız %39 a düştü. Vergi indiriminiz reddedilir, vergi indirimi ile erken emekli olunamaz. Ama bu raporu %40 oranlı orijinal haliyle vergi indirimi haricinde her iş için kullanabilirsiniz. İşe girebilir, engelli kimlik kartı alabilir, ücretsiz şehiriçi ulaşımından faydalanabilir, sosyal yardımlara başvuru yapabilirsiniz. Maliyenin değerlendirmesi bunların hiç birine mani değildir, çünkü onun değerlendirmesi sadece kendini bağlar.

Mantık yürütmeyin, mevzuat ve uygulama bu şekilde ve kesin bilgidir.

Ufukalp

Abi ben bu şekilde bilmiyordum, sizlerin art arda belritmesi ile bu bilgiyi düzelttim. Ama yukarıda yazdım, mantık yürütme demişsin. Bir Kamu Kurumu hele ki Maliye ben bu kişiyi engelli kabul etmiyorum derse, diğer kamu kurumları uygulamada! etse bile ilerde sıkıntı çıkar.

Mesela rapor oranınız %45 tır. Maliye Merkez Sağlık Kurulu tanı ve tetkiklerin incelenmesi sonucunda bir hastalığa cetvelde karşılığı olan orandan fazla oran verildiği görüşünde birleşir ve düşürür.

Bunu Maliye düşünüyorsa, yarın yeni rapor alımında sonuçta Hastane'de düşünebilir.

Neyse, bilgiler için teşekkür ederim.

Hastaneye Gitmesem Olur mu?

Merhabalar. Mayıs ayında 2 hastalıktan %46 süresiz engelli raporu almıştım. Ben de vergi indiriminden yararlanıyim diye Ankara ya gönderdim. Ancak Gelir idaresi, hastaneye yazı yazarak yeni tetkikler istemiş ve yeniden rapor düzenlenmesini istemiş.
Sorum şu.
Ben şimdi yeniden hastaneye gitmek istemiyorum. Gitmesek ne olur acaba?
Sonuçta elimde %46 oranında bir engelli raporum var.
Ben bunu neden kaybetmek isteyeyim ki?

h_k_yavuz
Gitmezseniz sadece vergi indiriminiz olmaz, raporunuz orijinal haliyle geçerlidir.
Ancak giderseniz de raporunuza bir şey olmaz. Maliyenin tasarrufu sadece kendi işlemleri için geçerlidir, raporunuzun genel durumunu etkilemez. Hastane yeni rapor çıkarıp yeni oran yazmayacak. Maliyenin istediği tetkikleri yapıp, isteniyorsa ona göre bir değerlendirme yapıp gönderecek.
Vergi indirimi istiyorsanız gidin bence, merak etmeyin raporunuz her durumda geçerlidir. Maliyenin tasarrufu sadece kendini bağlar.

Ufukalp

Anladım hocam. Vergi indiriminden vazgeçtim zaten. Ama işte hastane kalkıp da yeniden rapor düzenlemeye kalkar da bu sefer de oranı düşürürse... bütün haklarım iptal olacakmış gibi düşündüm.

Hastane sadece tetkiklerimi ve tahlilerimi istedi. Tekrar dan rapor çıkarmaya gerek yok dedi. Çok rahatladım. Sizlerede teşekkür ederim.

Merhaba benimde ankara ya maliyeye giden 2013 yilinda alinmis yuzde 46 olan raporum rahatsizliklarim isitme heriki ve astim b32 e dusuruldu nasil yol izlemem gerekir

Peki vergi indiriminiz red sonuç alırsa yeniden rapor almalı mı yoksa bir süre sonra aynı rapor ile tekrar başvuru yapılabilirmi?

Hastaneden aldığınız raporda = % kaç engelli olduğunuz yazar
[FONT=sans-serif]Maliye Merkez Sağlık Kurulu değerlendirmesi sonucu çıkan raporda ise = % kaç iş gücü kaybınız olduğunuz belirlenir.

Dolayısıyla gönül rahatlığıyla vergi indirimine başvurabilirsiniz. [/FONT]
[FONT=sans-serif]Maliye Merkez Sağlık Kurulunun değerlendirmesi sonucu iş gücü kaybının %40'ın altında çıkarsa bu sadece vergi indirim hakkını bağlar ve vergi indiriminden yararlanamazsınız. Engellilikle ilgili diğer tüm haklarınız hastaneden aldığınız rapordaki yüzdenizle aynen devam eder.

[/FONT]

Merhaba mesajlarınızı okudum benimde engelli raporum var sürekli %67 açıklamada 193 sayılı yasa, ve 2022 sayılı yasada kullanılmak üzere yazıyor bu ne anlama geliyor yardımcı olursanız sevinirim

Vergi indirimi

deco53

%42 engelli raporum var.Rapor dışında tahlil , test ve röntgen gibi engel bulgularını belirleyen belgeleride merkez sağlık kuruluna göndermemiz gerekiyormu?Merkez sağlık kurulu nun oran düşürme yetkisi mahkeme kararıyla iptal edildiği doğrumu?saygılarımla

Üst Alt