Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile veya malulen emeklilikte maaş hesaplamaya dair bilgi

Bilgi Hazinedir

Aktif Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
99
Merhaba,

Okuduğumuz veya kulaktan duyduğumuz bilgilerin doğru olduğunu düşünüp inandığımız bir çok yanlış olan bilgiye sahibiyiz.

Bu bilgileri genellikle internet ortamında farklı haber veya bilgi kaynağı sitelerinden yada ulusal haber sitelerinin köşe yazarlarının konunun asıl muhataplarını açıklamaması nedeni ile köşe yazarının anlattığı konuya bizlerinde dahil olduğunu zannederek her türlü bilgi kirliliğini içinde kafa karışıklığının süreklediği belirsizliklerden kaynaklanmaktadır.

Yaşadığım birli kirliliği sürecinin asıl sebepleri bilgileri doğru kaynaktan okumamak,tek bir kaynaktan okuduğumuza inanmak veya güvenmek,gerçeğin asıl açıklayıcı ve belirleyici unsurları olan kanun ve yönetmelikler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamak ve de hukuki,idari okur yazarlık durumumuz olmaması nedeniyle gerçekleşmektedir.

Hepimizi bağlayan ve hayatımızın tüm işleyişini ve kurallarını belirleyen kanunun oluşum süreçleri sırası ile T.B.M.M. başkanlığına kanun teklifi verilmesi,T.B.M.M içerisinde ilgili komisyonlarda görüşülmesi,T.B.M.M. genel kurulunda komisyon görüşmeleri sonrası oluşturulan komisyon raporunun görüşülmesi ve kabul edilmesi halinde kanunlaşması ve de T.C. Resmi Gazetesinde yayınlanarak yasalaşması yani yürürlüğe girmesidir.

Bir kanun yasalaşarak yürürlüğe girerse artık kanun maddelerinin işleyişini maddelerin kapsamını ilgilendiren Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikler çerçevesinde uygulanması sağlanmaktadır.Bu durum itibari ile yönetmelikler kanunun ilgili Bakanlığı tarafından kanun yürürlüğe girdikten sonra çıkarılan ve hepimizin haklarını ve ödevlerini daha ayrıntılı açıklayan metinlerdir diyebiliriz.

Bu açıklamalar itibari ile kanun ve yönetmeliğin kısaca bilinmesi ,haklarımız ve ödevlerimizi anlamak ve idrak etmek açısından çok değerli olduğu düşüncesindeyim.

Emekli maaşlarının hesaplaması, 5510 sayılı kanunun ,506 sayılı Mülga Kanun ,5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve 1479 sayılı Bağkur kanunu ile yapılmaktadır.Bu kanunlarının ayrıntılı işleyişlerinin belirlenmesi için bahsettiğim kanunların ilgili Bakanlığı olan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu işlemlerde SGK kurumunu yetkili kılmış ve tüm işleyiş SGK kurumu yönetmelikleri üzerinden yapılmaktadır.

Emekli maaşı hesaplamalarında SGK kurumu çok önemli 3 ana nokta üzerinde durmaktadır;

* Vatandaşlarının adına SGK kurumuna yatırılan SGK Prim Gün sayıları (4A-4B-4C gibi),

* Vatandaşlarının adına SGK kurumuna yatırılan SGK Prim Tutarları ,

* Vatandaşlarının çalışam yani hizmet yılı süreleridir.

Her vatandaşımızın emekli maaşı hesaplaması adına yatırılan SGK primlerinin hangi sigorta statüsünden(4A-4B-4C) yatırıldığına göre,Sigorta başlangıç tarihlerinin 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra olması göre farklı hesaplamalara ve emeklilik hakkını kullandığı sistemlerin var ise özel süreçlerine bağlıdır.

Bunlara basit bir örnek olması amacıyla ;

Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik sistemi (Sadece Engelli Vergi İndirimi Belgesinin SGK kurumuna ibraz edilmesi yoluyla emeklilik)

01.10.2008 tarihinde önce sigortalı başlangıcı gerçekleşmiş, 4A-İşçi statüsünde çalışmakta olup son 3,5 yılı(Sigorta primi yatırılmış son 3,5 yıl-1.261 SGK prim günü) 4A -İşçi statüsünden yatırılmış vatandaşlarımız tarafından kullanılabilen bir emeklilik sistemi hakkıdır.(Sigorta primi ödenen sürenin son 3,5 yılında en az 1.261 SGK prim günü 4A-İşçi statüsünde ödenmiş kişilerden bahsedilmiştir.)

Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkı (Saddece Engelli Vergi İndirimi belgesinin SGK kurumuna ibraz edilmesi yoluyla emeklilik) yukarıda bahsettiğim şartları taşıyan 4A-İşçi statüsünde çalışan kişilere verilen bir hak olmakla birlikte ,hala 4B-BAĞKUR veya 4C-Devlet Memuru statüsünde çalışan kişilerin kullanamadığı bir emeklilik yöntemidir.

4B-Bağkur veya 4C-Devlet Memuru olarak çalışan vatandaşlarımız Erken Emeklilik adı altında Engelli Sağlık Kurulu raporu ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrası veya 5510 sayılı kanun geçici 4. maddesi (5435 sayılı T.C. Emekli Sandığına tabi çalışan olmak kaydıyla-01.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olan vatandaşlarımız) ile Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik(Erken Emeklilik) hakkında sahiptir.

Yukarıda yazımda da bahsettiğim gibi 01.10.2008 tarihinde sonra ilk defa sigortalı olan 4A-İşçi statüsünde çalışan vatandaşlarımızda tıpkı 4B-Bağkur veya 4C-Devlet Memurlarının(01.10.2008 tarihinden sonra devlet memuru olan vatandaşlarımız) tabi olduğu Erken Emeklilik sistemi olan Engelli Sağlık Kurulu raporu ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrasına tabi olan Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik (Erken Emeklilik) haklarına sahiptirler.

Yukarıda bahsetmiş olduğum 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 5. fıkrası veya 01.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olanların kullandığı 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi ile Erken Emeklilik işlemini Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik (Erken Emeklilik) hakkını kullanan vatandaşlarımız SGK kurumuna sahip olmaları durumunda Engelli Vergi İndirimi belgesini ibraz etmek zorunda değildirler.

Çünkü Engelli Vergi İndirimi Belgesi üst metinde bahsetiğimiz vatandaşlarımızın gelir veya kazançlarının vergilerinden istisna(indirim) yapılabilmesi adına alınan ,çalıştıkları kurum veya işyeri yada Bağkur olmaları durumunda kazançlarının vergilendirilmesinde indirim olanağı sağlayacak bir evraktır.Ancak emeklilik işlemlerinde herhangi bir fonksiyonu olmayacaktır.

Emekli maaşı hesaplamasından 2 öncelikli kriter olan adınıza yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayısınız vede SGK prim gün sayısı toplamıdır.

Malulen emeklilik hakkına sahip vatandaşlarımızın adlarına yatırıln SGK prim tutarları ve SGK prim günleri farklı ise emekli maaşları da farklı olur.

Yani Malulen emekli olan herkes aynı emekli maaşını almazlar.

Aynı şekilde Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkı ile emekli olan vatandaşlarımızın adlarına yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim günleri farklı ise emekli maaşları da farklı olur.

Yani Engelli vergi İndirimi Emekli olan herkes aynı emekli maaşını almazlar.Ayrıca emekli maaşı hesaplamasına Engelli Vergi İndirimi belgesinden bulunan derecelerimiz veya engel oranlarımızı emekli maaşı hesaplamasına hiç bir faydası veya katkısı yoktur.

Yukarıda bahsettiğim durumu örneklerle açıklamaya çalışayım;

Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olan 4 kişi olsun ;

*Bunlardan Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin adına yatırılna SGK prim tutarları ödendiği dönemde asgari ücretin 5-6 katı tutarında olsun.Bu 2 kişinin SGK prim gün sayıları 5.500 gün seviyelerinde olsun.

*Bunlardan Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin adına yatırılan SGK prim tutarlıar ödendiği dönemde her zaman asgari ücret düzeyine yakın yatırılmış olsun.Bu 2 kişinin SGK prim gün sayıları 7.000 gün seviyelerinde olsun

* SGK prim tutarları her dönemde asgari ücretin 5-6 katı seviyesinde yatırılan ve yaklaşık 5.500 SGK prim gününe sahip Malulen Emekli ve Engelli Vergi indirimi emeklisi 2 kişi ortalama 4.000-5.000 TL seviyesinde emekli maaşı alacaktır.Bu kişilerin hangi emekli sisteminde emekli olursa olsunlar emekli maaşlarına olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Yani MALULEN EMEKLİ OLAN KİŞİLER DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALIR YANLIŞ BİR BİLGİDİR.Emekli maaşı SGK prim tutarlarının yüksek veya düşük olması ayrıca SGK prim gün sayısı ile ilişkilidir.

* SGK prim tutarları her dönemde asgari ücrete yakın seviyede yatırılan ve yaklaşık 7.000 SGK prim gününe sahip Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan 2 kişinin ortalama 1.300-1.700 TL seviyesinde emekli maaşı alacaktır.

Yani Malulen Emekli ve Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olanların emekli maaşı etkileyen nasıl emekli oldukları değil adlarına SGK kurumuna yatırılan SGK prim tutarları belirleyici olacaktır.

Bunların dışında ayrıca herhangi bir emeklilik sistemi ile emekli olduğunuzda emeklilik için gerekli SGK prim gününden daha fazla SGK prim gününe sahip iseniz emekli maaşınızın hesaplanmasında tüm SGK prim günleriniz dahil edilerek işleme alınır.

Yani MALULEN EMEKLİ VEYA ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİ OLAN KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI TÜM SGK PRİM GÜN SAYILARI NE ŞEKİLDE EMEKLİ OLUNURSA OLUNSUN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA DİKKATE ALINIR VE HESAPLAMAYA DAHİL EDİLİR.

Konular zamana bağlı olarak önümüze geldikçe,süreç dahilinde gerekli oldukça buradan diğer bilgileri de sizinle paylaşmaya çalışacağım.

İnşAllah herkesin kafasına takılan ve merak edilen temel emeklilik süreçleri hakkında bilgimi sizinle paylaşabilmişimdir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Malulen veya vergi ind. Emeklilik

Bilgi Hazinedir
Merhaba,
bu durumda %63 engel oranıyla malulen veya vergi indirimiyle emekli olmak arasında maaş açısından herhangi bir fark olmuyor mu?
- Malulen emeklilik başvurusunda çalışıyor olma koşulu bulunmuyor değil mi?
- öyle ise vergi indirimiyle emekli olmak için yazıyı beklemeden, sadece engel raporuyla emeklilik istenebilir mi?
Çok teşekkürler.

Daisy77

Merhaba,Malulen emeklilik ile Engelli Vergi indirimi ile emeklilik maaşları arasında herhangi bir fark yoktur.

Malulen emeklilik başvurusunda çalışıyor olma şartı bulunmamaktadır.

Malulen emeklilik SGK kurumu emeklilik servisine başvuru yaptığınız sizinde bahsettiğiniz mevcut Engelli Sağlık Kurulu raporu ve oranı kullanılmamaktadır.SGK emeklilik servisi sizi yeniden bir rapor almak adına hastaneye sevk etmekte ve de bu yeni raporda balthazard formülü kullanılamadığında bir rahatsızlığından maluliyet kararı çıkması ile ancak malulen emekli olabilmektenisiniz.

Yani işin özü elinizdeki Engelli Sağlık Kurulu raporu ve engel oranı ne yazık ki Malulen emeklilikde işe yaramamaktadır.Bununla beraber 28 Eylül 2021 tarihinde yapılan değişiklikle Malulen emeklilik raporlarında emekli olma şartları daha zorlaştırılmıştır.

Saygılar.

Merhaba!
Şu anki aldığım maaşla emekli olduğumda alacağım maaş arasında ciddi bir fark oluştu. Maaşa yansıyan enflasyon farkları emekli olduğumda alacağım maaşa pek yansımamış. Son 6 aydır raporlu oluşumun bununla bir ilgisi varmıdır bilmiyorum. SGK'nın sitesinden hesaplatıyorum, Aşağı yukarı 6 ay önceki maaş kadar çıkıyor. Neredeyse yarı yarıya fark oluştu. Hesaplama kriterlerini tam bilmiyorum ama şimdiki maaşım üzerinden yapılacak prim ödemeleri bu makası biraz kapatacaktır diye düşünüyorum. Bu makas ne kadar zaman daha çalışırsam kapanır ya da birbirine yaklaşır acaba?
Bilgisi olan varsa bilgi verirse sevinirim.

mejnun

Merhaba,

Beyanınızı doğru anlayıp anlamadığımı öğrenebilmek adına yazdıklarınızı tekrar ederek teyit etmek istiyorum.

Sizin şu an çalışarak aldığınız maaşınız ile SGK sisteminden baktığınız emekli maaşı arasında çok büyük bir fark vardır.Bu fark emekli maaşının düşük olması ile ilgilidir.

Eğer sizi doğru anladı isem size sormak istediğim en son baktığınız emekli maaşından önce SGK sistemine girip hiç emekli maaşınıza baktınız mı?

Bu şekilde son 2 emekli maaşı incelemeniz üzerinden mi soruyorsunuz veya ilk defa emekli maaşınızı gördüğünüz için kafanızda bir soru işareti oluştu?

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
En son 7-8 ay önce bakmıştım. Bir de geçen haftalarda baktım. 7-8 ay önce bu kadar fark çıkmıyordu ancak bu 8 ayın 6 ayı raporluydum. 6 ay prim yatmadı son 1 ay da sisteme düşmedi zaten. Bu rapordan dolayı olabilir mi bilmiyorum.
Teşşekkür ederim.

mejnun

Emekli maaşınızda artış olmamasının ana sebebi sizinden belirtiğiniz gibi SGK primlerinin kısmen durmuş olması yüksekle muhtemeldir.

Emekli maaşı hesaplamasının ana kriterleri SGK prim tutarları,SGK prim günleri ve Toplam SGK prim günü şeklindedir.Bu bağlamda ana kalemlerden birkaçının kısmen durması emekli maaşınızın yükselişinde bir yavaşlama yapması muhtemeldir.

Saygılar.

Bende 2 ekleme yapayım.
1 Ekim 2008 öncesi memurlarda taban emekli aylığı uygulaması vardır.O da şu an için 4.279TL dir.2008 sonrası memur olup emekli olanların ise taban maaşı şu an için 2.500TL dir.
5510 'a göre malulen emekli maaşları prim günü 9000 günden az ise 9000 prim günü üzerinden hesaplanır.

Bilgi Hazinedir. Verdiğiniz bilgiler için, Teşekkür ederim.
Hugo88 Günü 9000 gün üzerinde olanların emekli maaşı şu an aldığı maaştan fazla bağlanıyor zaten. Eğer 9000 gün üzerinden hesaplanırsa durmanın hiç bir anlamı yok zaten.

Öncelikle selamlar,

Önümüzdeki salı heyete giriyorum ve yüksek ihtimalle yüzde 40 özür oranini geçeceğim. Benim sorum şu. 4100 günüm var, giriş 2001 yani engelli emekliliğini hakedecegimi düşünüyorum. Sgk sisteminde maaşı hesapladigimda 6300 tl civarı çıkıyor. Sizce bu hesaplama doğru mudur? Ona göre emekli olup olmamaya karar vereceğim. Sistemin hesapladigi 6300ün üstüne çıkma ihtimali var mı gelir vergisi indirimiyle ?

2001 girişli olduğun için tüm şartları yerine getirdikten sonra emekli olup çalışmaya devam edebilirsin , en azından ben öyle yaptım , emekli maaşı ne kadar yatar diye takılmadım , hem emekli oldum hemde çalışmaya devam ediyorum ve de bu arada maaş hesaplama sisteminde ki para yatıyor üç eksik beş fazla

ukaragoz82

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi belgesi alarak emekli olabilme hakkına sahipsiniz.

Emekli maaşlarından gelir vergisi kesilmemesi nedeni ile emekli maaşınız üzerinde Engelli Vergi indirimin bir katkısı olmayacaktır.Ancak emekli maaşınızı hesaplamasında %2-4 arasından bir artış olma ihtimali vardır.

Hakanç arkadaşımızın söylediklerine katılmakla birlikte SGK 4A emekli maaşı hesaplama sisteminde hesaplanan emekli maaşı tutarının doğru olduğunu ve emekli olunca alacağınız tutarın o olduğunu belirtmek isterim.

Saygılar.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Saygılar

Bilgi Hazinedir
sgk maaş hesaplama sisteminde yazan kamu/özel ve bakmakla yükümlü olduğu kişi seçenekleri hesaplamada bir şey değiştirmiyor. MEsela ben kamuda çalıştım (kamu işçisi olarak) ve evli 2 çocuk sahibiyim. seçenekleri kamu da seçsem özel de seçsem, bakmakla yükümlü olduğum kişiyi evet de seçsem hayır da seçsem çıkan rakam hep aynı oluyor. Bunlar bir şey değiştirir mi?

2023 ne kadar olacak acaba ? 2022 500 tl idi maaşlara ne kadar yansıyacak

cevikarslan

Merhaba,inceleme yaptığını emekli maaşı hesaplama robotunda seçenekler hiçbir şeyi değiştirmeden hesaplamak üzerine kuruludur.Bu nedenle bahsettiğiniz seçeneklerin emekli maaşı hesaplamasına yansımalarını hesaplama robotunda göremiyorsunuz.Emekli maaşı hesaplama robotu yalın emekli maaşı bilgisini vermektedir.

Bunların dışında siz şahsen kurumunuz veya SGK emeklilik servisine başvuruda bulunduğunuzda bahsettiğiniz Kamu/Özel veya Bakmakal yükümlü olduğun kişi seçenekleri emekli maaşınıza sizin durumunuza göre pozitif katkılar sağlayacaktır.

Saygılar.

Merhaba.

Bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Kafama takılan ve cevap bulamadığım konular var. Ben 4c yani kamu çalışanıyım. İşe girişim 2002. 2023 içerisinde malulen emeklilik için başvuracağım. Birkaç sene önce başlayan hastalığımdan dolayı şu an engellilik oranım %82 olarak hesaplandı.

Ben acaba 5510 numaralı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na mı tabiyim? (Yayın tarihi 2006)

Bu kanunda şöyle yazmaktadır:
“Yaşlılık aylığının hesaplanması
MADDE 29- (Değişik: 17/4/2008-5754/17 md.)
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.”

Peki ben 2006 öncesi olduğum için nasıl bir hesaplama yapılacak, araştırdım ama bulamadım.

Merhaba
04.10.2006 SGK 4A başlangıcım vardır.
Prim günüm 5418
%58 rapor ile vergi indirimim bulunmaktadır.
Emekli olmak için 20 yıl şartının dolmasını bekliyorum.
Şimdi anlamadığım ve kafamı karıştıran şu vergi indirimi ile emekli olduğumda alacağım maaş SGK emekli maaşı hesaplamada gördüğüm maaş miktarı mıdır? Yani normal emekli olanlarla aynı oranda mı maaş alıyoruz?
Herkese cevapları için şimdiden teşekkürler..

Merhaba
Öncelikle şimdiye kadar okumuş olduğum en aydınlatıcı yazı için teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık
Benim sorum şöyle :
2011 yılında almış olduğum %84 engel raporum ve vergi indirimim var.
20.04.1997 sigorta girişim bulunmakta ve 5400 gün primim var
Dün konuşulan Eyt yasasına göre normal şekilde de emekli olabilmekteyim.
Şimdi sormak istediğim normal şartlarda mı emekli olmak mantıklı veyahut vergi indiriminden mi emekli olmak mantıklı?
Aralarında çok fazla maaş farkı olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum

Tekrar yazıyoru ben 4c li kamu çalışanıyım.

5510 numaralı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (Yayın tarihi 16/6/2006) 29. maddesinde şöyle yazmaktadır:

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı
fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.

Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır.

Aylık bağlama oranı, sigortalının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için %2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı %90'ı geçemez.

28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılar için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre, %50'yi geçmemek üzere üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen orandır. Prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için bu fıkrada geçen 9000 prim gün sayısı 7200 gün, %50 oranı da %40 olarak uygulanır.”

Burada bahsedilen 28. maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları şunlardır:

4. Fıkra: Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

5. Fıkra: Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Ancak normal emekliler (yani anladığım kadarıyla yaşlılık aylığına hak kazananlar) için hesaplanan “Aylık Bağlama Oranı prim ödeme gün sayısının her 360 günü için %2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı %90'ı geçemez” deniliyor. Her sene için %2 kazanç olsa zaten %90’ı sağlamak için 45 yıl çalışmak gerekiyor. Benim memuriyetimde emeklilik yaşım 60 olduğuna göre zaten %90 sağlamam mümkün değil.

Ben şu an 21. hizmet yılındayım ama malulen emekli olsam bu 25 yıla tamamlanıp emekli edileceğim. Yanı normal emekli olsam Aylık bağlama oranım %50 olacak. Ama malulen emekli olacağım için “çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre” ve “%50'yi geçmemek üzere” bir Aylık Bağlama Oranı (ki mantıken 9000 iş günü yani 25 yılda maksimum %50 Aylık Bağlama Oranı olması normal bir durum) kullanılarak emekli maaşım hesaplanacak. Bu da demek oluyor ki maluliyetime karar verecek kurulun söyleyeceği malullük yüzdesi maaşta bir miktar etkili olabilir.

Bu yazdıklarımın doğruluğundan kesinlikle emin değilim. Yardım eden olursa çok mutlu olurum. Ya da en azından yardım edecek bir kurum/kuruluş/meslek grubundaki kişi tavsiye eder misiniz?

Son düzenleme:
Üst Alt