Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Varis üzerine kayıtlı aracın pert olması ve satış..?

Erdalerd

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba.2012 yılında babam adına engelli aracı satın aldık.Kısa bir süre sonra babam vefat etti.

1-Vefat eden kişi üzerinde ruhsat 5 sene bekleyemez (sorusu olan üyelere cevaben): sorun şu ki; kasko ve trafik sigortası gibi poliçeleri vefat eden kişi üzerinde devam ettiremez ya da yenileme yapamazsınız.Allah korusun kaza vb. durumda madur olursunuz.Dolayısıyla aracı veraset yoluyla devralmak ve gerekli işlemleri yaptırarak,MTV ödeme yükümlülüğüne girmek zorundasınız.Geriye dönük pul vs. istenir...

2-Araç 5 sene varislerinde kalabilir,kullanabilir ve 5 sene sonunda da satabilirsiniz.5 sene içerisinde aracı ÖTV ödemeden satamazsınız.5 sene sonunda aracınızın normal bir araçtan farkı yoktur.

Bundan sonrakiler benim cevap aradığım sorular:

1-Aracımla 5 yıl içerisinde varis kullanıcı olarak kaza yaptım ve araç pert oldu,Sigrota bana ÖTV dahil fiyat üzerinden mi ödeme yapacak yoksa ÖTV'siz kısım üzerinden mi? ÖTV'siz yapacaksa niye? Ben ÖTV'siz kısımla tekrar aynı aracı alamayacağım, babam da vefat ettiğine göre tekrar ÖTV'siz araç alımından yararlanamam,maduriyet yaşıyorum dolayısıyla.Hiç böyle bir durumla karşılaşan var mı? Sigorta ne ödüyor?

2-Varis kullanıcı olarak,aracı 5 yıl içerisinde normal bir kişiye satarsam ÖTV ödüyorum,peki Engelli bir şahısa satarsam yine de ödeyecek miyim? Engelliden engelliye sorun yok,peki Varis'ten Engelli'ye satışta durum nedir?

Teşekkürler,

Spesifik olarak bu konuda hiç bir bilgim yok. Ama mantıken:

1- ÖTV açısından varis ile "araç sahibi" arasında hiç bir fark yoktur. Kasko şirketi aracı tümüyle trafikten çekip perte ayırmalı ve size ÖTV dahil ödeme yapmalı.
http://www.engelliler.biz/forum/oze...za-yapan-araclariniza-sakin-otv-odemeyin.html

2- Engelli statüsündeki bir araç engelli statüsünde araç alma hakkı olan birisine satılırken vergi ödenmez.

araba bir metadır . siz bir insansınız . sizin haklarınız farklıdır . arabanın hakları farklıdır . ötv ve mtv arabaya yapışıktır insana değil yani bu kanunlar arabanın parçasıdır sizin değil . olay kıssaca arabanın borçlarını sorumlu olarak insanın ödemesi gibi bir olgudur . dahada açarsak bir çocuğun borç yada vergilerini bir vasinin ödemesi gibi bir durum . inşallah anlata bilmişimdir . bu bilğilerden sonra

sizin engelli yada engelli mirascısı olmanız dolayısıyla kanuni haklarınız vardır . bu haklar size aittir . bu hakkınızın arabaya ait olduğunu zannederseniz hata yaparsınız . sizin hakkınız olan bir olgu babanızdanda miras olarak size geçebilir ve artık sizin olur ( arabanın değil )

kanun koyucu size babanızın hakkını miras olarak verirken başka sınırlamalar getirir . araca ait mtv ödenecek ve 5 yıl dolana kadar satılmayacak . siz bu şartlarla arabaya sahip olursunuz . mal varlığınıza arabanın piyasa fiyatı kadar ekleme olur . örneğin arabanın piyasa fiyatı 50 000 tl ise ve sizin bundan başka malınız yok ise sizin 50 000 tl lik mal varlığınız olur yada arabanın piyasa fiyatı 50 000 tl birde 150 000 tl lik eviniz varsa sizin mal barlığınız 200 000 tl olur kıssaca mal varlığınız kadar adamsınızdır kanun önünde ( bu mal varlığı konusunu iyi idrak edin ilerde işimize çok yarayacak )

siz arabayı alır üzerindeki kısıtlamalarla binersiniz bu sizin hakkınızdır . gün gelir anlattığınız olay olur ( geçmiş olsun ) araba pert !!!! malvarlığınızda pert olayı ? malvarlığınız arabanın piyasa fiyatı kadar düştü !!!!! iyide araba piyasa fiyatı kadar siğortalı ( oh beeee ) yırttık abicim derken uyanık sigortacılar şok eder !!!!!!! neymiş araba kısıtlıymış efendim . tamam araba kısıtlı ama bu hakkı bana devlet verdi bu hak benim hakkım arabanın hakkı değilki ? yasalar önünde benim hakkımın değeri ne ise ben onu istiyorum . uyanık sigortacı derki '' kanunlar içinde sebepsiz zenginleşme diye bir madde var , eğer size bu parayı verirsek siz sebepsiz zenginleşmiş olursunuz , kanuna aykırı davranmamak için ötv sini kesip geri kalan parayı size vereceğiz '' kanun ya yerseniz okey sorun yok yemezde birilerine sorarsanız öğrenirsiniz ( ama iyi bilenlere sorun ) sordunuz ve bilen kişi size dediki pertden önce kaç paralık adamdınız ? malvarlığınız kaç tl yani . sizde 200 000 tl lik adamdım dersiniz . hesaplama yapılır ve ötv sini keserse sigorta şirketi siz 170 000 tl lik adam oluyorsunuz kesmezse 200 000 tl lik adam oluyorsunuz kıssaca sebepsiz zenginleşme diye bir şey yoooooooookkkkkkkkk ( malvarlığı önemli ) . ötv sini kesemez .

saygılar

Üst Alt