Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Uyum bozukluğu, panik atak, anksiyete teşhislerim var. Muaf olur muyum?

mustafa_mustafa

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, daha önceden konulmuş uyum bozukluğu, panik atak,anksiyete teşhislerim vardı. Askerlik muayenesi için aile hekimimden hastaneye sevkimi istedim. Hastanede heyet doktoru olan psikiyatri servisine başvurdum. Durumu olduğu gibi anlattım. Hiç bir ortamda hiç bir yere uyum sağlayamadığımı, sürekli takıntılı düşünceler içerisinde olduğumu, hayatımda sırf bu yüzden 10 tane üniversite değiştirdiğimi, onlarca iş yeri değiştirdiğimi, panik atak belirtilerimi, bir intihar girişimimden bahsettim bana ailemle beraber doldurmak için bir form verdi sonrasında psikoloğa yönlendirdi orada da 1-2 test daha verdiler birde 500 soruluk bir test daha doldurmamı istediler bazı testlerin üstünde hiperaktivite dikkat eksikliği birde depresyon falanda yazıyordu. Doktor en başta böyle askere gidemezsin dedi 1 yıl erteleme veririz dedi bende siz nasıl uygun görürseniz dedim her şeyi samimi bir şekilde aktardım doktoruma.üniversitemi bitirip bitirmediğini sordu intihar girişimim olup olmadığını sordu. yakın zamanda bir trafik kazasından sonrada panik atak belirtilerimin olduğunu falan aktardım. Hiç hastaneye yatış yapmak istedin mi diye sordu. Bugün 500 soruluk o testi de doldurduktan sonra sanırım doktorum nihai kararını verecek. En başta 1 yıllık ertelemeden bahsediyordu ama sonradan istediği ve doldurduğum testler nedeniyle hiperaktivite uyum bozukluğu panik atak gibi tanılar mı konulacak bana askerlikten muaf olma durumum olur mu bu süreç sonunda ya elverişlidir yada tamamen elverişsizdir kararı versinler istiyorum 1 sene erteleme alırsam bu süreç beni çok yıpratacak ya olumlu ya olumsuz belli olsun istiyorum. Doktoruma ne söylemeliyim nasıl hareket etmeliyim bilmiyorum hiç doldurduğum testleri de çok hızlı doldurdum berrak bir zihinle dolduramadım tekrardan testleri doldurmak istediğimi söylesem doldurtur mu yorum yaparsanız çok sevinirim

mustafa_mustafa anlattığın rahatsızlıklardan direk muaf alman zor büyük ihtimalle bir yıl erteleme verirler ikinci bir yıl erteleme daha verirler sonraki yıl üçüncü yılda da düzelme olmazsa muaf alırsın ilk seferde muaf şizofren gibi çok ciddi rahatsızlıklarda veriyorlar prosedür bu şekilde işliyor genelde sıkıntılarını gayet güzel anlatmışsın yapabileceğin başka bir şey yok rahat ol süreç sonunda muaf alırsın Allahın izniyle sabırlı ol biraz.

Merhaba cevabınız için teşekkür ederim. Biraz önce hastaneden çıktım. 500 soruluk kişilik testini de çözdüm verdim. Doktor 16c maddesinden sadece tek bir tanı olarak depresif bozukluk tedavi başlanması ve 1 yıl ertelemesi uygundur heyete sevk uygundur şeklinde karar verdi heyete sevk etti. Heyetten gün alıp heyete çıkacağım tabi heyet kısmı artık formalite gibi bir şey olacak ben bu sonucu çıkardım. 1 senelik ertelemeyi görünce canım sıkıldı ya elverişlidir yada elverişsizdir kararı verin hocam beni arafta bırakmayın dedim hiç yüzüme bile bakmadı. Şimdi heyetten aksi bir yönde karar çıkacağını hiç sanmıyorum. Sonuç çıkınca itiraz ettiğimde yine kocaelinin içinde farklı bir hastaneye mi sevk ederler yoksa il dışında başka bir hastaneye sevk isteme hakkım olabilir mi? İtiraz sürecinde sonucun değişme ihtimali ve muafiyet sonucu elde edebilme şansım var mıdır?1 sene bu durum beni çok sıkıntıya sokacak kara kara düşünüyorum

mustafa_mustafa Dediğim sonuç çıkmış heyet formalite aynı karar onaylanacaktır.
İtiraz işiyle hiç uğraşma rahatsızlığına hiç bir doktor ilk seferde muaf vermez tsk sağlık yönetmeliği var ona uymak zorundalar hatta itiraz ettiğin yerde ki doktor anlayışsız birisi çıkarsa askerliğe elverişlidir bile diyebilir.
Dediğim gibi sabret iyi yönünden bak meseleye senin rahatsızlığınla askere gidip aylarca muaf almaya uğraşanlar var askerdeyken muaf almak çok daha zor.

Üç sorum olacak itiraz edecek olursam aynı hastanedeki psikiyatri doktoru mu ilgilenir yoksa başka hastaneye mi sevk ederler il dışında farklı bir hastaneye sevk isteme hakkım var mı son olarsk bu 1 yıllık ertelemeyi 6 aya düşürmesini talep edebilir miyim mümkünmüdür

mustafa_mustafa
Hayır başka hastahaneye sevk ederler eğer bulunduğun ilde başka hastahane yoksa başka ile sevk ederler hastahane seçme şansın yok sistem otomatik atıyor en yakın hastahaneyi.
1 yılı 6 aya düşüremezsin ertelemeler birer yıl şeklinde oluyor.

Merhaba, sevk zinciri dışında direk Gatada sağlık kuruluna başvurup ordan alacağım raporu kendi ilimde itiraz edeceğim hastaneye durumumu destekler mahiyette vermeyi düşünüyorum. Gataya veya farklı bir hastaneye sağlık kurulu raporu almak için başvuru yaptığımda sevk kağıdım elimde olmazsa bana verecekleri rapor durum bildirir rapor mu olur yoksa yine elverişlidir-değildir şeklinde rapor verebilirler mi? Yoksa sevk kağıdın yok burdan hiç bir rapor veremeyiz deyip yokuşa mı vururlar

mustafa_mustafa Söyledikleriniz sağlık kurulu raporu almak ile alakalı şeyler askerlik muayene işleri ile alakası yok sevk zinciri dışında alacağın alabilirsen tabi rapor durum bildirir rapor olur.
Elinde hangi rapor olursa olsun muayenede doktor ve heyet hiç raporun yokmuş gibi yeniden değerlendiriyor ama elinde ki önceki durumunu anlatan rapor,ilaç kullanım bilgisi ve epikriz türü şeyler doktorun teşhis koymasını ve durumu anlamasını kolaylaştırıyor sadece.
Boşuna zorluyorsunuz bence 2 erteleme sonrası üçüncü muayenede muaf alırsınız bence size direk muaf vermezler.
Daha detaylı bilgi için linkteki tsk sağlık yönetmeliğine bakabilirsin.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/21.5.20169431.pdf

kara_duman bugün bi komutan çağırdı sorunu anlat dedi anlattım kıta ankete yazdı askerliğe elverişli olup olmadığı kanatına varılamamıştır yazıyor bu yazıyı görünce moralim çok bozuldu çünkü komutan bana çürük Alman için elimizden geleni yapcaz demişti bende elverişsiz yazacağını düşünüyordum o yazıyı görünce moralim bozuldu eğer yarın hava değişimi alamazsam hakkınızı helal edin yapacak dayanacak gücüm kalmadı daha önce 1 ay hemen almıştım cezaevine sevk ettiler burda askerim telefonu falan aldılar doğru dürüst ailemle de görüşemiyorum dayanamıyorum inşallah dediğiniz gibi olur yarın

Bundan Sonra Nasıl Hareket Etmeliyim?

Merhaba arkadaşlar uyum bozukluğu, panik atak, anksiyete teşhislerim nedeniyle sevk edildiğim hastanede psikiyatri doktorunun 1 yıl erteleme uygundur kararıyla heyetten 1 sene erteleme kararı aldım. 30 yaşındayım. Doktora "hocam ya elverişlidir yada elverişli değildir kararı verin 1 sene ertelenmiş askerlik durumumla iş bulamam zaten yaşım geçti ya bırakın gideyim askerde sevk alıp süreci orda devam ettireyim ya da muaf edin daha uğraşmayayım" dedim ama prosedürü uygulamam gerekir dedi ve nihayetinde erteleme kararı aldım. Rapor e devlete düştü. Bundan sonraki süreç için karara kesinlikle itiraz etmeyi düşünüyorum ama ikametimin bulunduğu ilde itiraz edersem yakın bir hastaneye sevk olacağım ve diğer hastanenin de bu hastanenin vereceği karardan çok farkının olacağını pek sanmıyorum. Şimdi detaylı olarak bir araştırma yaptım en az 3-5 tane askerlik şubesi, il sağlık müdürlükleri ve asal genel müdürlüğüyle görüştüm. Benim muayene olduğum hastane ve ikametimin bulunduğu il kocaeli. İstanbulda görüştüğüm 1-2 askerlik şubesine "ikametimi o ilçeye almam durumunda itiraz sürecini ordaki askerlik şubesi üzerinden yaparsam o ilçe sınırlarındaki bir hastaneye sevkim olur mu yoksa eski ikametim dikkate alınarak ordan mı başka bir hastane atanır?" diye sorduğumda "ikametimi değiştirdikten sonra askerlik şubesine müracat etmem halinde itiraz sürecimin yeni ikamet ettiğim ilçedeki bir hastaneye sevkimin olabileceği" yönünde bilgiler aldım. Asal genel müdürlüğüne sorduğumda bunun mümkün olmadığını, il sağlık müdürlüklerine sorduğumda ise bazılarının olabileceğini ama bazılarınında olamayacağını söyledi. Sonuç olarak her kafadan farklı bir ses çıktı ama ben bu yolu deneyip ikametimi değiştirdikten sonra itirazımı ikametimi aldırdığım askerlik şubesi üzerinden yaparak şansımı deneyeceğim. İkinci hastane sürecimden önce bugün bir hastaneye çıkarak anksiyete, uyum bozukluğu, okb için tedavi sürecimi başlattım bana depreks 20 mg, ve risperdal 20 mg yazarak her ay kontrole gelmem gerektiğini söyledi. Bu arada en son tedavimi 2021 yılında kesmiştim. Şimdi toparlayacak olursam mevcut psikolojik durumumla ne şimdi nede sonrasında askere gidemeyeceğimi düşünüyorum. Amacım ya elverişlidir alarak birliğimde bu süreci devam ettirmek yada muaf alarak bu sorunu aşmak. Çünkü hiç itiraz etmez seneye ikinci kez çıkıp tekrar erteleme alır sonraki sene yani 3. kere çıkıp muaf alabilme ihtimalim bende iyice bu durumu hem takıntı haline getirecek hemde iş arama sürecimde her yıl 1 sene erteli askerlikle işe girmede sorun yaşayacağım. Benim sorularım şunlar olacak ikamet değiştirdikten sonra farklı bir yerde itiraz sürecini başlatıp orda hastaneye çıkmam konusunda sorun yaşarmıyım? İlk hastanede sağlık kurulundaki doktorumun hakkımdaki kanaati itiraz ettiğim hastanede muaf alabilmem için bir etkisi olur mu? Bugün tedaviye başladığım hastaneye sevkimi almam benim için bir artısı olur mu? Yoksa şu an şansımı çok mu zorluyorum sizce? Neler tavsiye edersiniz.

mustafa_mustafa
Şansını çok fazla zorluyorsun.
Anksiyete /depresif bozukluk teşhisi ile ilk seferde muaf alan duymadım vermezler zaten türkiyede hangi hastahaneye gidersen git.
Anksiyete çok yaygın bir rahatsızlık ve doktorlar bu rahatsızlığı diğer ruhsal rahatsızlıklar yanında çokta ağır bir rahatsızlık olarak görmüyorlar.
İkamet değişikliğinde askerlik şb değişimi sonrası farklı ilde hastahane olurmu bilmiyorum olsa bile dediğim gibi boşa uğraş.

Merhaba arkadaşlar, temmuz 2023te depresif bozukluk ve dikkat eksikliği tanısı ile askerliğim bir sonraki yıla ertelenmişti. Bir sene boyunca doktorumun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullandım, her ay düzenli kontrollere gittim. Ertesi yıla bırakma kararının üzerinden bir yıl geçti. Doktoruma tekrar çıktım ve bazı şikayetlerim üzerine(saldırganlık,işyerinde maddi hatalara sebep olma, kontrolsüz para harcama gibi) beni bir üniversite hastanesine yatırmaya karar verdi. Hocam askerliğim geldi askerlik şubesinden sevk alıp geleyim mi diye sorduğumda bir yıl daha erteleriz dedi ama acele etme önce hastaneye yatışın olsun sonrasına bakarız dedi. Sürekli sürekli erteleme alıyorum bu durum iş hayatımı çok etkilemeye başladı doktorum ne askere yolluyor nede Muafiyet veriyor. Hastaneye yatmadan önce sağlık kuruluna girersem muhtemelen ikinci kez yine erteleme alacağım. Muafiyet almam için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Doktorun dediği gibi yatışım olduktan ve taburcu olduktan sonra sevk alıp heyete başvurursam muafiyet alabilme ihtimalim daha fazla olur mu? Bilgisi olanlar yardım ederse çok sevinirim. @OğuzHan112

Teşekkür ederim

Öncelikle şunu belirteyim,her şeyden önemlisi sağlıktır,o yüzden hekimler önce sağlığa bakar..sana elverişsiz raporu veya erteleme verip yollayabilir,iyi bir doktormuşki önce sizi tedavi etmek istiyor.

Doktorun dediği gibi..Madem doktor böyle uygun görüyor..önce yatışın yapılsın ondan sonra çıkışta sevk alıp gidersin.. muhtemel yatıştan sonra erteleme değil muafiyet verilecektir.

@mustafa_mustafa,

Üst Alt