Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ulaşım araçları kaldırım ve kamu binalarına ulaşma sorunlarını yaşayan engelliler

mami23082

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
0
Ulaşım araçlarına binme inme tek başına hareket etme özgürlüğünü isteyen fakat devletin ilerleme katetmediğini bilen engelliler birlik olalım memur alımları vs gibi konularda herkes sözünü dinletti bu konular önceden beri var olup kimsenin sorun etmediği sorunlar bu yüzden kendi bağımızı kendimiz kesmemiz gerekiyor ne yapılabilir düşünelim bir şeyler yapalım çünkü bu saatten sonra yeni rapor alanların isteklerinden bize sıra gelmeyecek bizde kendimiz için elimizden geleni yapalım ...birşeyleri belirtelim çünkü malesef devlet yaptıklarının yeterli olduğunu düşünüyor ve dah iyisini yapmaya uğraşmıyor biz belli edelim kişinin kendi başına hareket etmesi kimseden yardım istemek zorunda kalmaması gereken şekilde düzenleme yapılması gerektiğini ...

Geçmişten günümüze olumlu gelişmeler var. Her vatandaşın elini taşın altına koyması lazım.

Sonuçta Devletin ana unsuru insandır..

olumlu gelişmeler dediğin toğlu taşıtlarda yok ayrıca kamu binalarının bir kısmında var bir kısmında uygun olmayan var vatandaş elini taşın altına koyması vicdani bir görev yani insanı birilerine ihtiyacı var şekilde bırakıp sonra da yapacağımızı yaptık denilemez bu hikayedir neyse inşallah iyiye gider müslüman devletlerinde malesef insan hayatı pek önemsenmediği için bunlar normal karşılanıyor ... en güzeli gavur devletine göçmek başka türlü rahat bir yaşam zor burada ...

İstanbul için konuşursak toplu taşıma engelliler için büyük oranda mevcut ve uygun...

otobüs filosunun 90% kısmı alçak tabanlı, rampa ve zemin alçaltma mekanizmasına sahip ama filonun belki de yarısındaki alçaltma mekanizması arızalı... bu yüzden ortopedik engelliler otobüsle yolculuk için bazı önlemler almalı, misal binecekleri-inecekleri durakları önceden görmeli ya da bilgi almalılar... durak uygun yükseklikteki bir kaldırımdaysa ve otobüs oraya yanaşıyorsa, bu kaldırıma rampayı yatırıp geçmek çok rahat... ancak bazı duraklar doğrudan yol zemininde bulunuyor ve/veya önünde taksiler duruyor, bu durumda rampa işe yaramayacağı için otobüs zeminini alçaltmak gerekiyor, ama dediğim gibi bu mekanizmanın neredeyse yarısı arızalı...

İstanbul'da yaşayan ortopedik engelliler için tramvay iyi bir toplu taşıma çözümü... Avrupa yakasındaki Taksim'deki durak, ve Asya yakasındaki T3 hattındaki duraklar dışında tüm duraklar engelli erişimine uygun... ancak iş çıkışı gibi işlek saatlerde ve hafta sonlarında tramvay aşırı kalabalık oluyor... istediğin durakta inmen ya da binmen şansa kalıyor...

tekerlekli sandalyedeki engellileri raylı sistemler içinde İstanbul'da en çok yere ulaştıran seçenek: metro...

ve yine tekerlekli sandalyedeki engelliler için en konforlu raylı sistem seçeneği: Marmaray...

tüm Marmaray ve metro duraklarına engelli erişimi mevcut, ayrıca yakın çevreden o duraklara gelen veya o duraklardan giden yollarda da (kaldırım rampası, alt geçit, üst geçit, vb) engelli erişimi genel olarak göz önünde tutulmuş...

deniz yoluyla toplu ulaşımda şehir hatları genel yapısıyla engelliye uygun... özel şirketler (turyol, dentur, vb) engelli için tam bir kumar... kalkış iskelesinde binseniz de varış iskelesinde inemeyebilirsiniz...

toplu ulaşım özetle böyle...

kamu binalarına gelince yasa gereği erişim uygunluğu yapılmakta... yeni binalarda zaten inşaat halindeyken erişim yapılıyor, eski binalardaysa erişim için uygun yeri, mesafesi, boşluğu vesaire bulunan yerlerde çabuk yapılıyor... ama bu saydıklarımın olmadığı yerlerde erişim işi de gecikiyor...

metro ankarada da var da metro olmayan yere gitmemek gerekiyor istanbuldaki ulaşım araçları yeni herhalde katlamalı rampalar vs yok mu onu açıp binmesi gerekmiyor mu ... siz herhalde bir tekerlekli sandalyeli engelli olarak tek başınıza seyahet edebiliyorsunuz istanbulda ...ankarada dediğiniz gibi uygun olan sadece metro var otobüsler katlanmalı rampa söfor bazen açıyor bazen açmıyor bazen kaldırıma yanaşmıyor ve tek binmen gerekiyor birinden yardım almak zorunda kalıyorsun bunun yerine otomatik sistemli olan araçlar var bunlar kullanlsa engelliler için daha iyi olmaz mı kimseden yardım beklemeden kendi başına hareket edebilse ... tabi ki ben iyimserim böyle bir toplumda bu mümkün değil gözüküyor ...kamu binaları yeni olanlar buna göre yapılıyor ama devletin çoğu binası eski yani çoğu binaya ulaşım gene rahat değil kaldırımlar engelli rampaları hala sıkıntı malesef ama sizin için sıkıntı yok ne güzel ...

merhaba,

ben benim için sıkıntı yok demedim :) öyle demek polyannacılık olur...

ama ilerleyen zamanla, artan bilinç ve duyarlılıkla daha iyiye gideceğini düşünüyorum...

elbette hem benim hem birçok engelli için sıkıntılar hala var... misal işlek bir yoldan gitmem gerekiyor, yolda yoğun araç trafiği var ve dolayısıyla benim için riskli, ve yolun kenarında güzel bir kaldırım var, "işte medeniyet!" diye seviniyor, kaldırıma çıkıp ilerlemeye başlıyorum, 30-40 metre sonra önüme bir çöp konteynırı çıkıyor ve geçişimi engelliyor, çöp konteynırı olmasa kaldırımın sonuna kadar gidebilsem bu sefer de kaldırımdan iniş eğimi olmuyor, iniş eğimi olsa önünde otomobil park etmiş oluyor, vesaire, ve ben öfkeyle tüm kaldırım yolundan geri dönüp mecburen o riskli yoldan araç trafiği içinde gitmem gerekiyor...

evet, dediğiniz gibi bizim otobüslerde katlanan rampa var ve yan yatma mekanizması var... yatma mekanizması otobüsün motoruna bağlı bir sistem... bu mekanizmanın amacı otobüs durağı bir kaldırımda değilse veya çok alçak bir kaldırımdaysa katlanır rampa kısa kalacağı ve tehlikeli bir şekilde dik olacağı için otobüsün zeminini açılı bir eğimle mümkün olduğunca yere yaklaştırıp engelli yolcunun güvenli ve rahat binebilmesi... amaç güzel ve çok faydalı, ama ne yazık ki ilk mesajımda da belirttiğim gibi araçların belki de yarısından fazlasında bu mekanizma arızalı, oysa araç sefere çıkmadan önce o mekanizma mutlaka tamir edilmeli... işte ben o yüzden ya otobüs hattının ilk ve son duraklarında, ya da uygun yükseklikte kaldırımı olduğunu bildiğim duraklarda inip-biniyorum... işte bu da aslında bir "sıkıntı" demek...
siz "otomatik sistemler olsa daha iyi değil mi?" demişsiniz, elbette ki o sistemler daha iyi ama bir de pratiğe bakmak gerek, otomatik sistemler de otobüs zeminini yatıran mekanizmalar gibi hassas ve arıza yapmaya meyillidir, oysa katlanır rampanın bozulma ihtimali 1%... katlanır rampaların üzerinde "Max: 350 kg" yazıyor, bir akülü sandalye+kullanıcısının toplam ağırlığı en fazla 200-250 kg olabilir, bu yüzden rampaların bozulma ihtimali neredeyse yok gibi bir şey... son olarak, otomatik sistemlerin engelli yolcuyu indirip bindirmesi en az 3-4 dakika sürüyor, İstanbul gibi yoğun trafiği olan kentlerde herkes işine gücüne yetişmek için burnundan solurken bu kadar süre geçmesi o otobüste kavga çıkartır, ve zamanla insanlar bir durakta bir engellinin beklediğini görünce sürücüye "yaw şimdi yarım saatte binecek almadan geç" diye baskı yaparlar...

kamu binalarına erişim konusu da aslında benzer bir durum... diyelim bir ilçenin kaymakamlık, belediye gibi kamusal binaları eski... o ilçenin nüfusu çoksa o binalara erişim için pahalı da olsa bir çözüm bulunur, ancak ilçenin nüfusu azsa engelliler için çözüm "karga-tulumba" oluyor...
kamu binalarına erişim konusunda bir anımı ve gözlemimi anlatmak isterim... ben istanbul, bakırköy'de oturuyorum, bakırköy belki de türkiye'nin en büyük ve kalabalık ilçesi... 2008 yılında, akülü sandalyemi henüz yeni almış, mahallemde gezinirken nüfus cüzdanımı kaybettim (belki bir yerde düşürdüm, belki çaldırdım, hiç bilmiyorum)... ertesi gün akülümle yeni cüzdan almak için kaymakamlık binasına gittim, bizim nüfus müdürlüğü aynı binada... ve binaya girişte basamakları gördüm... birkaç kişi akülüyle birlikte beni kaldırıp giriş katına çıkarmak istedi ama kabul etmedim, çünkü nüfus müdürlüğü 3. kattaydı, o yüzden ha bahçede olmuşum ha giriş katında, fark yoktu... yardımcı olmak isteyenlere nüfus müdürlüğünden bir görevliyi benim için aşağıya çağırmalarını söyledim, dediğimi yaptılar... az sonra görevli geldi, durumu anlattım, gereken formaliteleri filan yaptık, sonunda yeni nüfus cüzdanımı aldım ve eve döndüm... bundan yaklaşık 4 yıl sonra, bir raslantı sonucu kaymakamlık bahçesinden yine geçiyordum, ki 2008 yılında önünde "engellenerek kaldığım" bina girişi basamaklarının yanına kurallara uygun bir engelli erişim rampası yapıldığını gördüm :)

son olarak, şu "kamu binalarına erişim ve ulaşım araçları" başlığında söylemek istediğim çok önemli bir şey var...
evet, gerek ulaşım gerek erişim konusunda türlü sıkıntılar var, türlü eksikler, türlü olumsuzluklar var...
ama, lütfen çuvaldızı yetkililere batırırken iğneyi de hafiften kendimize batırırmış "gibi" yapalım :D
özellikle ortopedik engelli arkadaşlarımız, lütfen uygun bulduğunuz her fırsatta DIŞARIYA, SOKAĞA ÇIKIN, TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINA BİNMEYE ÇALIŞIN, UZUN YOLCULUKLAR YAPIN!!!
ama ne yazık ki bunu pek göremiyorum... şöyle söyleyeyim ben bugüne kadar durakta otobüs beklerken benimle birlikte otobüs bekleyen tek bir tekerlekli sandalyeli engelli GÖRMEDİM!
ama marmarayda ve metroda aynı vagonda 4-5 tekerlekli sandalye birden gördüm (sanırsın medikalci dükkanındayız :D )

bakın, otobüslerde ön taraf sağ üst gövdede otobüsün simgelerle koltukta, ayak ve engelli kaç yolcu aldığını gösteren bir tablo vardır, ve genellikle solo otobüslerde şöyledir: 1. versiyon ayakta (74) oturan (27) tekerlekli sandalyede (0)... 2. versiyon ayakta (70) oturan (27) tekerlekli sandalyede (1)
yani, tablo demek istiyorki, otobüse bir tekerlekli sandalyede yolcu binerse ayakta 3 yolcunun yerini kaplar... işte arkadaşlar! fırsat bu! hava güzelse, yağmur yoksa hemen full şarj edin araçlarınızı ve hızla otobüs duraklarına gidin ve otobüslere binin, o 3 sağlam yolcunun yerini kaplayın! biraz da onlar mağdur olsunlar :D hep biz mi erişim sorunu yaşayalım, onlar da tatsın bu sorunu...

şaka bir yana dostlar, eğer biz engelliler kabuğumuzu kırmaz, evlerimizin bir köşesine saklanıp, ortaya çıkmaz ve kendimizi sosyal hayatta göstermezsek, ve "biz de varız ulan bu kentte, biz de bu kentin güzelliklerini yaşayacağız sizler gibi!" demezsek hakkımızda hiçbir olumlu gelişme, ilerleme olmaz...
otobüs şoförü engelli için durmaz, kaldırıma yanaşmaz, hatta katlanır rampasına kasten hasar verir ki, teftiş yapılırken "abi zaten araca binen engelli yok ki" diyerek cezadan da kurtulur...
belediyeler kaldırım erişimi, semt parkı erişimi, kamu binaları erişimi, eğitim ve öğretim ve sosyal mekan erişimleri yapmaz, yapılanların bakımını yapmaz, "zaten kullanan engelli yok ki" der çıkar işin içinden...

son kez yazıyorum, gelin durağa binin otobüse gezin ve keşfedin yaşadığınız kentleri... ben sonraki otobüsü beklemeye razıyım :)

engellileri dışarı çağırmak makulde bu sistemlerle çıkınca sıkıntı yaşayıp geri dönecek yani devleti suçlamamak için bize kalmış suç ama sıkıntıyı çeken adam gene sıkıntıyı çekmiş oluyor ... katlanabilir rampa dediğinizin otomatik olanları var bunlardan kullanılsarahat olur dediğiniz kadar da sürmez ayrıca bu katlanabilir rampalardan daha büyük olsa o eğimin fazla olması sıkıntısı geçer ve bu tarz rampalı otobüslerde var size kalsa devlet hiçbirşey yapmamalı biz zorlayarak yaşamaya çalışmalıyız ki zaten öyle yapıyoruz ama devletinde görevini bilmesi gerekiyor malesef bu konularda zaten fazla tepki gösterecek adam yok burada hele hiç yok en güzel kurtuluş arabayı alıp kurtulmak yoksa zor ne devlet ne toplum böyle bir uğraş versin ... ha siz söylemeden ben söyleyeyim ben ankarada baya çıkıyorum dışarı otobüs dolmuş vs hariç metroyla idare ediyorum bozuk yollar kaldırımlar falan da var ama elimden geleni yapıyorum devlette bizim için elinden geleni yapmalı tabi kimse tepki göstermiyorken zor her zaman ki gibi işimiz ALLAH a kaldı zira böyle bir toplumda da ALLAH tan başkası yardım etmez insana ...tcddsinden tut bir çok sıkıntıyı yaşıyoruz ama itiraz etme mekanizmamız bile yok komik tarafı ...

Vallah ister durakta araba olsun ister olmasın adam yolda durdu gel bin dedimi gitmeyin siz suçlu olursunuz otobüs duraga full yanasacak yanaşmadımı sen bilirsin abi de telefonu aç otobüs numarasını al hemen 153 ara beni gördüğü halde durağa yanaşmadı ve beni almadan gitti de sonra bak bakim o şöför aynısını yapıyor mu :d

SARI OTOBÜSLER UYARI ALIYOR HEMEN 3 UYARIDAN SONRA İŞLEM BAŞLATIYORLAR MEMURLUĞU YANCAK DİE KOKUYORLAR MAVİLER BAZILARI DAHA BİLMİYOR ALMADAN GİİYOR BEKLİYEMEM DYO NUMARAYI ALİYOSUN MAVİLERE HEMEN PARA CEZASI UYGULANİYOR ADAMIN 2 GÜNLÜK YÖMİYESİ GİTTİMİ BİRDAHA O ADAM ÖLSE UNUTMAZ ARTIK SENİ ALMAK İÇİN BIRAK KALDIRIMA YANAŞMAYI DURAGI ÜSTÜNE ÇIKAR :D

Üst Alt