Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ücretsiz hizmet verecek Omurilik Felçlileri Derneği Hüsnü Ayık Bakımevi İstanbul'da..

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,351
bilgi@engelliler.biz adresime gelen bir haber:

• TÜRKİYE OMURİLİK FELÇLİLERİ DERNEĞİ HÜSNÜ AYIK BAKIMEVİ

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, bakıma ihtiyacı olan 42 omurilik felçlisine hizmet verecek bakımevini, Mayıs 2008'de hizmete açıyor.
    İstanbul-Gürpınar’da yapılan ve Türkiye’de ilk ve tek olan bu önemli proje, şimdi de ücretsiz hizmet vereceği ihtiyaç sahiplerini bekliyor...
    İlk yıl 24, daha sonraki senelerde de 42 omurilik felçlisine hizmet vermek isteyen bakımevimize başvuru için, öncelikli koşullar;

1) Omurilik felçlisi olmak
    2) Bakıma muhtaç, kimsesiz, sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde olmak
    3) 18 yaşını doldurmuş olmak

TOFD, her zaman ilkleri hayata geçiren ve başarılı işlere imza atan bir dernek olarak bilinir. Bu başarısının altında da tabi ki maddi, manevi desteğini esirgemeyen bağışçılarının rolü çok büyüktür. Türkiye’nin ilk ve tek ücretsiz bakımevi projesinin, hem arsayı bağışlayarak hem de binanın yapımını ve iç tefrişatını sağlayarak hayata geçmesinde büyük katkısı olan Sayın Hüsnü AYIK’a, ve Gürpınar Belediye Başkanı Sayın Velittin KÜÇÜK’e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Doktor, psikolog, hemşire, sosyal hizmet uzmanı ve özürlüye bakım konusunda yeterli deneyime sahip personelin görev alacağı bakımevinde, öncelikli olarak kişilerin barınmaları ve sosyal hayata dâhil olmaları sağlanacaktır. “İnsan her koşulda üretmeli ve kendini yaşam içerisinde ifade etmeli.” Bu ilkeden yola çıkarak, bakımevi sakinlerimize bir dizi sanat ve kişisel gelişim eğitimleri verilecektir.
    Bakımevinde kalmaya ihtiyaç duyanlar Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne başvurabilirler

Ramazan BAŞ
    TÜRKİYE OMURİLİK FELÇLİLERİ DERNEĞİ
    GENEL BAŞKAN

Telefon: 0212 661 1 661
    www.tofd.org.tr
    e-posta: bilgi@tofd.org.tr

Haberi okuyunca herkesin aklına gelebilecek sorular benim de aklıma geldi ve açıklığa kavuşturulsun diye TOFD'ye şöyle bir mesaj yazdım (tabii ki cevapları burada paylaşacağım):

• Merhabalar,

Bakımevi haberini ilgili foruma ekledim. Haberi okuyunca aklıma birkaç soru takıldı; cevap alabilirsem çok sevinirim:

1- "Bakıma muhtaç, kimsesiz, sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde olmak" kriterleriniz nedir? Ya da şöyle sorayım, "bakımevinde ücretsiz hizmet verilecek" derken, aslında, "bu kişiler devletten Evde Bakım Aylığı almak için uygun kişiler olmak zorunda. Böylece bakımevi/dernek o kişilerin bakımı için devletin ödeyeceği 900 YTL'ye yakın ücreti alacak ve böylece bakımevi/dernek gelir elde edecek..." mi demek istiyorsunuz?

2- Bu durumda devletten Evde Bakım Aylığı alacak kritrlere uymayan kişiler bakımevinden yararlanamayacak mı? Eğer böyleyse, o zaman adı geçen bakımevi hizmeti özel teşebbüs gibi olmuş olmuyor mu? Yani ha sizin bakımevinizde kalmış insanlar, ha Özel Bakımevinde? Burada TOFD "kamu yararı" ya da "ücretsiz hizmet" olarak neyi kastediyor?

3- Bu soruları soruyorum, çünkü herhangi bir Özel Bakımevi'nden farkınızın ne olacağını merak ediyorum? Böylece mesela bakıma ihtiyacım olduğu halde aylık (296 değil de) 297 YTL kazancım olduğu için devletin ödediği Evde Bakım Aylığı'ndan yararlanamayan "ben", sizin açtığınız bakımevinden yararlanabileceğimi öğrenirsem mutlu olabilirim. Ve bir de, bugün Evde Bakım Aylığı almaya hak kazanan ben, yarın bir sebeple bu aylığı alamaz olursam, Bakımevinizden kapıdışarı edilecek miyim?

4- Bakımevinde ikamet edecek olan kişilerden elde edilecek gelir TOFD'ne mi aktarılacak yoksa Bakımevi için mi harcanacak? Bakımevi içinse, bu durumda Bakımevi özel bir işletme gibi "kar" için mi çalışacak? Daha doğrusu biz Bakımevine "nerde bu paralar kardeşim" diye sorabilecek miyiz? Bir başka ifadeyle Bakımevi'nin tüm mali hareketleri kamuoyu ve TOFD'yi denetleyen kurumlarca denetlenebilecek mi?

5- Elbette böylesi bir bakımevinin işletme maliyetleri olacaktır ve elbette bir gelirinin olması şartır. Ama benim deşmek istediğim konu şu; mesela siz şunu diyebiliyor musunuz?:

42 kişinin aylık yemek vb. ihtiyaçları için A Lira
    Bakımevinin işletme ve personel maliyeti için B Lira
    Toplam maliyet: A + B = C

"C" lira gelir için 25 kişinin devletten Evde Bakım aylığı alması veya çeşitli bağışlarla bu "C"nin elde edilmesi şart. Amenna.
    Soru: 25 kişiyle "C"yi elde ettikten sonra, geri kalan 17 kişinin Evde Bakım Aylıkları (yani kabaca 850 x 17 = 14450 YTL) ne olacak? Burada, "işte o 17 kişi bakımevinde ücreetsiz kalan kişiler olacak" mı diyorsunuz, yoksa "O fazladan gelir kazançtır, işletme/dernek istediği gibi kullanabilir" mi diyeceksiniz?

Sanırım bu konulara açıklık getirirseniz, kamuoyunun olası kafa karışıklığını da bertaraf etmiş olursunuz.

Kolaylıklar dilerim

Bülent Küçükaslan
    Engelliler.Biz Platformu
    www.engelliler.biz

valla güzel sorular.
cevapları merakla bekleyeceğim

TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

• Merhaba Bülent bey,

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Hüsnü Ayık Bakımevi ile ilgili yapmış olduğunuz duyuru ile birlikte bazı soruların yanıtlarının merak edilebileceğini belirtip yanıt istemişsiniz.
    Öncelikle bu önemli konuda ihtiyacı olabilecek kişilerin yararlanabilmeleri için duyuru yaptığınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.
    Haklısınız, hatta konu ile ilgili soruların çok daha fazlası merak konusu olmaktadır. Ancak duyuru niteliğinde haber yapılırken ana konulardan bahsedip detaylı bilgiler iletişim bilgilerinin verildiği yerlerden T.O.F.D yetkililerince aktarılmaktadır. İlgilenenler bu konuda merak ettikleri her sorunun yanıtını T.O.F.D ‘yi arayarak alabilirler.

Ben şimdilik sorduğunuz soruların yanıtını vermek istiyorum.

TOFD kurulduğu günden bu yana verdiği hizmetlerin hiçbirinden herhangi bir ücret almamıştır. Bundan sonra da aynı hizmet anlayışıyla çalışmaya devam edecektir. TOFD de verilen hizmetle ilgili projeler omurilik felçlisi olan bizlerin yaşadığımız sorunlardan yola çıkarak, diğer omurilik felçlilerinin de aynı sorunları yaşadığı düşüncesi ile gerçekleştirilmektedir. Bakımevi projemizde aynı düşünceden yola çıkarak başkasına bağımlı yaşamak zorunda kalan bizlerin bakım güvenesi endişesiyle ortaya çıkmıştır.

Buna göre; Bakımevinde verilecek olan ücretsiz hizmet şu anlama gelmektedir. Bakıma muhtaç kimsesiz, ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunmak kriterleri kanun ve yönetmeliklerde belirtilmiştir. Ancak devletin ön gördüğü kriterler gerçek yaşamda karşılaşılan sıkıntılarla her zaman çözüme yönelik sonuçlara ulaşabilmek için yeterli olmamaktadır. Yani, devletin özel bakımevi statüsünde kişiye ödediği yaklaşık 900,00 YTL kişi kriterlere uyuyorsa alınabilir. Ama sizin belirttiğiniz gibi 296,00 YTL ya da daha üzerinde geliri olan bir kişi eğer gerçekten ekonomik ve sosyal yoksunluk içindeyse devletten kriterlere uymadığı için herhangi bir ücret alınamayacağı gibi kişiden de hiçbir şekilde ücret talep edilmeyecektir. Bu kişilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için sorumluluk tamamen derneğe ait olacaktır. Derneğin Bakımevi hizmetinin diğer Özel Bakımevi hizmeti veren kuruluşlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri bu olacaktır. Kişinin bakımevine kabul edildiği anda devletin sağladığı kriterlere uygun olma durumunda herhangi bir değişiklik olup, gelirinde bir farklılık arz ederse, sizin tabirinizle kapı dışarı edilme gibi bir durum asla söz konusu olmayacaktır. Çünkü; bakımevinde kalan kişiler içinde tüm amaçlarımızda olduğu gibi hedef yine kişinin yaşam kalitesini yükseltmeye çalışmaktır. Bu anlamda yine detayların TOFD den alınabileceği bakımevinde kalacak kişiler için her anlamda yaşamlarını n üst düzeye saygın bir şekilde getirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
    Bakımevi için elde edilecek gelirlerin tamamı Bakımevinin daha iyi hizmet verebilmesi için orada harcanacaktır. Bu anlamda elde edilecek olan gelir ve harcamalar tamamen denetlenebilir ve şeffaf olacaktır.
    Bakımevlerinde bir kişiye en iyi şekilde hizmet verilebilmesi için 2.400,00 YTL’nin üzerinde harcama yapılabilinmesi uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Yani bu duruma göre orada kalacak kişilerin tamamı devletin ön gördüğü kriterlere uyup, hepsi için devletten bakım hizmeti ödeneği alınsa bile o ücret verilecek olan hizmetlerin bedelinin yarısını bile karşılayamayacaktır.

Bunun için yine dernek çalışmalarıyla birlikte eksiklik giderilmeye çalışılacaktır. Konu ile ilgili başka merak ettiğiniz sorular olursa lütfen bizimle tekrar iletişim kurunuz. Bu önemli konuya göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı tekrar teşekkür ederiz.

Sağlıklı günler dileğiyle,

Ramazan Baş
    T.O.F.D GENEL BAŞKAN
Bilgilendirme için gerçekten teşekkür ederim. Açıklamadan şunları anladım:
1- Bu bakımevinde kalacak olan kişilerden hiç bir isim altında hiç bir bedel alınmayacaktır. Kaldı ki halen dernekte verilen hizmetlerin (tekerlekli sandalye dahil çeşitli medikal ürünlerin temini vs.) karşılığında hiç bir isim altında (bağış-katkı vs.) para alınmamaktadır, alınmayacaktır.
2- Misafir edilecek kişiler devletten Evde Bakım Aylığı alabilecek durumdaysa bu aylık alınacak ve bakımevinin giderleri için kullanılacaktır.
3- Evde Bakım aylığı alınabilen kişilerle, hiç bir gelir sağlamadan misafir edilen kişiler arasında hizmet alımında hiç bir farklılık olmayacaktır. Yani, bakımevinde misafir edilen herkes eşit koşullarda hizmetlerden yararlanabilecektir.
4- Bakımevinde kişi başına düşen maliyet aylık 2400 YTL olarak öngörülmektedir ve bu gelir (42 kişi için aylık 100,800 YTL) Dernek aracılığıyla sağlanacaktır.

Bu durumda bizlere düşen, bu ifadeler çervesinde hizmet sunulduğunu sürekli olarak kontrol etmek ve destek olmaktır.

Bakımevinin ihtiyaç sahipleri için güzel bir yaşam alanı olmasını dilerim. Heyecanla dikkat kesilip gelişmeleri izleyeceğiz...

Evet, 2400 YTL kişi başına düşen aylık maliyet.. Buna nelerin dahil olduğuna dair, daha doğrusu bakımevi hakkında (varsa) çok detaylı bir dosya rica ettim TOFD'den. Gelince buraya da yazarım tabii ki.

bir soru da ben eklesem.
kuruluşa kapasitesinin üstünde müracaat olursa seçim neye göre yapılacaktır?

Bakım Evi Açıldı. O Zamanlar konuşulanlar şuanda uygulanıyormu merak ettim. Her isteyen bakıma muhtaç gidebiliyor Mu? İstediği kadar kalabiliyor mu? Hiç bir ücret alınmıyor mu?

OFD nin telefonu : 212 661 08 61
Bilgi alabilirsiniz

Üst Alt