Bahsi geçen kararın sonuç kısmı.Doğrudan mahkemeye yapmamış. ancak bu karara karşı idare mahkemesi yolu açık. Bana kulağı tersten göstermek gibi geldi. Yani doğrudan idare mahkemesine gitmek yerine bura başvurmak bilemedim...2022 kararları içinde engelliler hakkında ben bir karar bulamadım gerçi kabaca baktım ama yok. Genelde havuza haşema ile girme merkezli kararlar var bol bol.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bütün bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde; muhatap Kurumun yaş kısıtlaması
uygulamasının meşru amaç taşıdığı anlaşılmakta ise de; söz konusu yaş kısıtlamasının yıllar arasında
değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Başka bir anlatımla birey 2020 yılında kredi almak istediğinde 40
yaşında eğitiminin tamamlanacağı düşüncesiyle hakkında idare işlem tahsis edilecek iken, aynı birey 2021
yılı için kredi başvurusunda bulunduğunda bu kez 35 yaşında eğitim hayatını tamamlaması gerekir
düşüncesiyle kredi başvurusu kabul edilmeyecektir. Bu çerçevede eğitim hakkına yönelik getirilen söz
konusu düzenleme meşru bir amaca yönelik olsa da başvuranın Anayasal haklarından birini oluşturan
eğitim hakkının yıllara göre değişen yaş sınırı ile kısıtlanmasının belirlilik ve hukuki güvenlik ilkesine
aykırılık oluşturduğu, getirilen 35 yaş kriterinde makul bir dengenin gözetilmediği, tesis edilen işlemin
orantılı ve ölçülü olmadığı, sebepleri ile yaş temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine kanaat
getirilmiştir.
V. KARAR
1. Başvuruda yaştemelinde AYRIMCILIK YASAĞI İHLALİ YAPILDIĞINA,
7 / 8
2. Muhatap hakkında 10.000 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
3. Kararın taraflara tebliğine ve KAMUOYUNA DUYURULMASINA,
4. Karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemesine
başvurulabileceğine,