Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Turizm Faaliyetlerinde Engelli Olmak [Araştırma]

arzutrn

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle hepinizin yeni yılını kutluyorum.

Ben engelli bireylerin turizm ve turizm faaliyetlerine katılmada en önemli aracılardan olan seyahat acentaları hakkındaki düşüncelerini öğrenmeye yönelik bir araştırma yapıyorum. Bu noktada sizlerin görüşlerine ihtiyacım var. Aşağıda sıralayacağım maddelerden hangisine katıldığınızı, yani turizmin ve seyahat acentalarının sizler için ne ifade ettiğini yazıp, yanına kısaca nedenini de yazarsınız, konuya dikkat çekmek için bana da çok yardımcı olmuş olacaksınız. Şimdiden zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Mutlu zamanlar...

1) 'Turizm' sizin için aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir? Neden?

a) İyileşme
b) Yaşam Zenginleştirme
c) Kişisel gelişim
d) Sosyal bütünleşme
e) Bağımsızlık, özgürlük
f) Yapabilen insan olma
g) Kendine Güven
h)Hoş bir deneyim
I) İmkansızlık, sadece hayal
i) Ulaşılabilir hizmetler olursa, mümkün
j) Her şeyi yapabilirim, turizmi de…
k) Normalleştirme süreci
l) Ötekini görme, tanıma
m) Refakatçiye Bağımlılık
n) Kendini yönetebilme
o) Bakım objesi olmaktan kurtulmak
p) Beceri – zorluk uyuşmazlığı

2) Seyahat acentaları sizler için ne ifade etmektedir? Neden?

a) Kolaylaştırıcı
b) Engelleyici
c) Para avcısı
d) Kapısından bile girilemez
e) Güvenli seyahat
f) Tatil yapmak için gerekli
g) Bu grubun farkında bile olmayanlar
h) Bizim için hazır değiller

"turizm" benim için sadece tatil, dinlenmeye ve eğlenmeye ayrılabilen zaman, deniz kokusu ve alkol demek. Sakat olunca bunun dışında bir algı söz konusu değil. Bence yukarıdaki maddeler çok medikalize edilmiş.

"seyahat acentesi" deyince, eğer doğru acenteyse, daha ekonomik fiyatlı tatil geliyor aklıma. Bir de tatil seçeneklerinin görünür olmasını sağlayan aracılar.

Benzer bir araştırma: http://www.engelliler.biz/forum/sak...uyle-yararlanabilmelerine-dair-arastirma.html

Kimsin necisin amacın ne belli değil önce kendini daha acık ve ayrıntılı tanıt, sorularında yetersiz ve baştan savma sen daha önce böyle bir şey yapmadın galiba :)

Sevgili dinlence,

Ben bir üniversitede öğretim elemanı olarak görev yapan ve uzun yıllardır bu tarz çalışmalarla uğraşan biriyim. Baştan savma olarak bulduğun yukarıda sıralanan ifadeler, uzun yıllardır yapılan çalışmalardan süzülmüş, algı ölçmeye yönelik metaforlardır. Benim kafama göre yazmadığım, bilimsel araştırmalar sonucu engelliler tarafından ortaya konmuş ifadelerdir. Yani dünya ölçeğinde başka ülkelerde yapılmış çalışmalarda ortaya çıkmış bilimsel sonuçlardır. Benim de Türkiye ölçeğinde yapmaya çalıştığım bir çalışma. Ayrıntılı tanıtma konusuna gelince neyi kastettiğini anlamadım. Profilimde yeterli kadar bilgi olduğunu düşünüyorum.

Ancak sorularla ilgili senin tavsiye edeceğin bir şey varsa katkı sağlamış olursun. Yetersizlik noktasında ciddi katkıların olacaktır bu sayede.

turızm faalıyetlerınde engellı olmak
ıyıde enellıler cok para kazanamıyor
saglamlar elıne gecen paralarla ıste boyle guzel turızm acnetelerı vasıtasıyle turlara katılır gonullerınce gezer rehberlerının verdıgı bılgılerle kulturlerı gorsel olarakta zengınlesır saglamlar cebınde gecındıkten sonra kalan paralarını en ıyı sekılde harcarlar ıyıde ederler turızm acentelerı vasıtasıyle planlı programlı rahat ederler
engellı gecınecegı parayı kazanır ele gune muhtac olmadan protezını alabılırse daha ne olsun
gecımınden artan ucbes kurusunu ısıtme cıhazı lazımsa onu yenılemek daha kalıtelısını almak ıster cunku onun topluma katılması calısırken ıs yapabılmesı ıcın duyması gezıp gorgusunu bılgısını artırmaktan daha onemlıdır sagırlar ıcın
dıger engel guruplarıda engelıne gore masrafları vardır turızmden once

Shukufe,

Cevap verdiğin için teşekkür ederim.

arzu hn selamlar,

Çalışmanızda başarılar diliyorum.
Turizm denildiğinde bağımsızlık, özgürlük benim için önemli diyebilirim. Mimari yönden uygun tatil beldesinin seçilmesi, havalimanına olan uzaklık, otel ya da konaklama yerinin açık büfe olup olmaması (açık büfe her ne kadar ideal olsa da alıp masana kadar taşıyamadıktan sonra bir anlamı olmuyor) Sürekli garsonlardan yardım istemek zorunda kalınıyor, bir nevi özgürlüğüm elimden alınmış gibi hissediyorum,zaten garsonun hazırladığı sunum da beni hiçbir zaman memnun etmemiştir.) Bunun yanı sıra tekerlekli sandalye kullanmadığımdan mekanlar arasındaki mesafe de beni oldukça yoruyor.)Özellikle ıslak zeminlerdeki kayganlık birine bağımlı olmamızı sağlıyor. Bu yüzden yanınızda engeli olmayan bir arkadaşınızın olması kendimi daha güvende hissetmeme sebep oluyor. Sanırım butik oteller bizim için daha cazip görünüyor.

Seyahat acenteleri ile ilk defa bir yere gideceksem pek güvenemiyorum, daha önceden tecrübe ettiğim yerlerse ancak olabilir. Açıkçası bizim için henüz hazır olduklarını düşünmüyorum.

Selda Hanım,

Sorularıma cevap verdiğiniz ve çalışmaya ilgili gösterdiğiniz için çok teşekkür ediyorum..

bir işi yaparken önce düşünmek lazım sizin çalışmanız bırakın detaylı araştırmayı üzerinde düşünülmemiş bile nedenine gelince hangi engelli bahsediyorsunuz size sizin bize sorduğunuz gibi bir soru sorayım avrupa sizce nasıl bir ülke saçma oldu değil mi almanya italya portekiz vs.. hepsi birbirinden çok farklı nasılki avrupa tek ülke değilse engellilerde tek çeşit değil bir eli olmayan engellinin tatil anlayışıyla benimki arasında dağlar kadar fark var benim için tatil rampa, kaldırım, asansör, tuvalet sıkıntıları tur araçlarından faydalanamama havuzu olan otelde havuza girememe gibi bir yığın sıkıntı demek kafamı dinlemek rahatlamak eğlenmek için gittiğim yerde üste para verip eziyet çekip strese girmek demek şimdi siz omurilik felçliyle işitme engelliyi bir tutarak engelli için tatil nedir diye araştırma yaparsanız bundan çıkan sonuç koca bir hiç olur

Sevgili demirc,

Eleştirilerin ve katkıların için çok teşekkür ederim. Yaşadığım şehirdeki derneklere gidip dernek üyeleriyle yaptığım yüz yüze görüşmelerimde bunun üstüne konuşuyoruz. Dediğiniz gibi işitme engelli biriyle ya da %40 ortopedik engeli olan biriyle tekerlekli sandalyeye tam bağımlı birini aynı kefeye koymak imkansız, ben de elbette bunun bilincindeyim. Benim hatam matbu formlarımda olduğu halde burada paylaştığım sorulara o soruyu eklemeyi unutmak oldu. Ancak bu ve bundan başka diğer sosyal platformlardaki arkadaşlarım gerek özel mesajlarında gerekse forumlarda engel durumlarını paylaşıyorlar. O yüzden sıkıntı yaşamadık.

Ama düşünceni paylaştığın için sağ ol.

Üst Alt