Bir kaç yıl önce beni de canımdan bezdirmişti bu illet.
Onca zaman niye doktora gitmeyip de her adım atışımda beynimi oyarcasına canımı yakan illeti aylarca çektiğime şaşırdım sonra da.
İyi bir ortopedi uzmanına gittim. Önce film çekip topuk dikeninin yerini tespit etti. Diken denilen şey topuktaki kemiğin iğne gibi bir çıkıntı yapması. Sonra adını hatırlamadığım bir iğne yaptı kemiğe. İğnenin kemiğe girişi ve enjeksiyon işlemi çok acı verici bir süreç ama sadece bir kaç dakika sürüyor.
Canımın çok yanacağını, avazım çıktığı kadar bağırabileceğini söyledi. Ben de öyle yaptım.
Bir kaç saat sonra topuk dikeninin ağrısından eser kalmamıştı.
Aynı dertten muzdarip bazı arkadaşlar bu iğnenin (içindeki ilacın ne olduğunu bilmiyorum) topuk kemiğini tamamen eritebildiğini söylüyorlar ve bu işlemden kaçınıyorlar. Ne derece doğru olduğunu bilemem. Bende hiç bir yan etkisi olmadı. Öyle tehlikeli birşey olsaydı doktor beni muhtemelen önceden uyarırdı. Kemiği eritiyor ama sadece çıkıntı yapan kemiği!
Muhtemelen iğnenin doğru yere sokulması çok önemli.
Kimilerinde de topuk dikeni enjeksiyondan bir süre sonra tekrar etmiş, ikinci ya da üçüncü iğneden sonra geçmiş.
Tekrar oluşmaması için, anatomik ve ortopedik, kaliteli, rahat ayakkabılar giymek gerekiyor. Buna dikkat ediyorum.
Benim tecrübemin tüm ayrıntıları bukadar.
Geçmiş olsun yakınınıza. Hemen bir ortopedi uzmanına danışıp şu iğne işini araştırsın.