Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Tek günlük sigortalılığın emeklilik hesabına etkisi var mıdır?
Merhabalar ;
Engelli erken emekliliği ile alakalı kafama takılan iki soru var ;
Yaklaşık 11 yıldır çalışıyorum , merak ettiğim husus ben 2015 yılında geçirdiğim kaza sonrası engelli durumuna düştüm ama raporu 2018 yılında aldım .
Erken emeklilik için belirtilen sigorta gününü engelli şekilde doldurmak gibi bir şart var mı ? Yoksa sağlam statü de iken edinilen sigorta günleri de erken emeklilikte bize yardımcı oluyor mu ?
Diğer soruma gelince ;
%50 engelli raporu ile ne zaman emekli olurum hesabını yapıyordum fakat garip bir duruma denk geldim .
Doğum tarihim : 1990
İşe başlama tarihim 16.10.2008
Ancak bizim peder bey erken giriş yapalım faydası olur diye düşünerek 2007 yılında 1 günlük bir giriş yaptırmış benim için ve ilk işe giriş tarihim 2007 yılı olarak gözüküyor .
Bu site de paylaşılan tabloları incelediğim de 2007 giriş % 50 rapor 20 yıllık sigortalılık ve 4400 sigorta günü istiyor .
2008 ekim ayı sonrası girişlerde ise 4100 gün 15 yıl sigortalılık istiyor .
Benim merak ettiğim husus başlangıç tarihi olarak hangi girişin dikkate alınacağı ?
2007 yılında ki tek günlük giriş emeklilik hesaplamasında dikkate alınır mı ? Yoksa ilk gerçek işe girişim yani 10-15 günden 1 aydan fazla süren 2008 ekim ayında ki işe girişimmi dikkate alınır ?
strazyevsk
1- Çalışma hayatı boyunca tüm hizmet süreniz ve prim gün sayınız erken emeklilik için geçerlidir.
2- Emeklilik şartlarınızın belirlenmesi için geçerli olan tarih ilk sigorta başlangıç tarihinizdir.
Belirlenen sigorta süresnin emeklilik yönünden hesabı ise 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih itibariyle başlar.
Yani 18 yaş öncesi çalıştığım bir gün genel toplama ekleniyor fakat hangi tablodan yararlanacağımın hesabı 18 yaşını doldurduğum gün sonrası ile baz alınıyor .
Bu durumda 4400 değil 4100 gün ile emekli oluyorum heralde ,süper
strazyevsk
Hayır.
Yukarıda da yazdım, hangi şartlarda emekli olacağınızı belirleyecek olan tarih ilk sigorta tarihinizdir.
Emeklilik şartlarınız 20 yıl 4400 prim gün sayısı.
Fakat bu 20 yılın hesabı 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihten başlar.
Öncelikle konu kalabalığı yarattığım için özür dilerim fakat kafama takılan birden fazla soru olması ve hepsine ayrı ayrı başlıklarda yanıt bulamamam sebebiyle kafamda ki tüm soruları tek başlığa toplayıp bilgi sahibi arkadaşlardan prodesürleri öğrenmek istedim .
Ayrıntılar şu şekilde ;
%52 engelli raporum var
Vergi indirimine 60 gün önce başvurdum henüz yanıt gelmedı .
Ssk hizmet dökümünde ilk giriş tarihi 17 yaşımda 2007 ekim ayına ait. Bu girişi babam yaptırmıştı erken girmek faydası olur vs diye .
İlk çalışan olarak girişim ise ekim 2008 18 yaşını doldurduktan sonra yapıldı .
Soru 1:
2008 öncesi tabloya mı tabiyim yoksa 2008 sonrasına mı idi .
Başlıkalrda gördüğüm kadarıyla 17 yaşında ki girişim dikkate alınıyor ve 2008 öncesi tabloya tabiyim .
Bu durumda yanılmıyorsam 4400 gün 20 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirmek gerekiyor .
Soru :2
Vergi indiriminin emeklilik başvurusuna etkisi nedir ?
Yani ben gerekli günü doldurduğum da engelli raporumla doğrudan emekliliğe başvurabiliyormuyum yoksa emekliliğe başvurmam için vergi indirimi kaydına sahip olmam mı gerekiyor .
Birde normalde doldurmam gereken gün sayısı 4400 bekleme süresi de 20 yıl ise vergi indirimi sahibi olmak bu sürelerde bir azalma yaratıyor mu ?
strazyevsk
1.sorunun cevabını zaten kendiniz vermişsiniz.
2- Erken emekliliğiniz vergi indirimi şartına bağlıdır, rapor ile doğrudan emeklilik başvurusu yapamazsınız.
O prim ve süre şartı zaten vergi indirimi olanlar içindir, ayrıca değişmez.
Merhaba;
Forumda ki ilgili tüm başlıklara bakındım fakat benim durumum da bir örneğe denk gelemedim.
Doğum tarihi: 16.09.1990
İlk sigorta prim ödemesi: 01.01.2007(17 Yaşında)
İlk tam sigortalı çalışma prim ödemesi( 01.10.2008)
Engel oranı:%52
Bu bilgilere göre emeklilik hesabında başlangıç yılı 2007 olarak kabul ediliyorsa ;20 yıl 4400 güne tabi oluyorum.
Yine bu bilgilere göre başlangıç tarihi 01.10.2008 kabul ediliyorsa 16 yıl 3700 güne tabi oluyorum.
Başlangıç tarihi 18 yaşımı doldurduğum 16.09.2008 kabul ediliyorsa 20 yıl 4400 güne tabi oluyorum.
Sormak istediğim asıl soru ise bazı başlıklarda 18 yaş öncesi prim ödemesi varsa emeklilik hesabında 18 yaşı doldurduğun gün esas alınır yazılmış. Benim 18 yaşı doldurduğum tarih 16.09.2008 fakat bu tarihte sigortalı değildim.
18 yaşından sonra sigortalı oluşum 01.10.2008 tarihinde gerçekleşti. Ve bu iki tarih arasında ciddi bir fark var.
Emeklilik için başlangıç tarihi 18 yaşını doldurduğum gün doğum tarihim olan 16.09 kabul edilirse 20 yıl 4400 gün.
Emeklilik için başlangıç tarihi 18 yaşını doldurduktan sonra ilk sigortalı olduğum 01.10 kabul edilirse 16 yıl 3700 güne tabi oluyorum.
Bu verilere göre başlangıç günüm üç ihtimalden hangisi olacaktır?
Emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde aslolan tam primle ilk sigortalılığın olduğu tarşihtir. Sizin tam primle ilk sigortalılık zaten 18 yaşını tamamladıktan sonra oluş. Dolayısı ile bir tereddüte gerek yok.
Selamlar OturanBoğa
Bu konuyu sgkda bir görevliye ayak üstü sorduğumda sgk hizmet dökümünde ilk prim ödemenin tarihi ne ise başlangıç tarihin odur şeklinde bir cevap vermişti.
ben hizmet dökümüne baktığım da 2007 yılında iki günlük bir girişim var, bu girişi babam erken girişin faydası olur diye 17 yaşında yaptırmış .
2008 yılında ise normal çalışmaya başladığım giriş var.
fakat bu iki giriş arasında bir fark görünmüyor.
yani 2008 girişim de tam sigortalı olduğumu gösteren bir ibare yok.
ben kafama göre 2008 girişi baz alıp emeklilik başvurusunda bulunabilirmiyim yani?
Orada yazan zaten benim burada yazdığım şey: "Emeklilik hesabında sigorta başlangıcı ayrı bir şeymiş, yukarıdaki tabloda bahsedilen ilk sigortalılık tarihi ayrı bir şeymiş: Tablodaki hesabı yaparken TAM (staj olmayan) primle sigortalı olunanan tarih temel alınır. "
Oturan boğa selamlar;
Bu konuyu daha önce sgk da çalışmış birisine sordurttum.Size göre biraz farklı bir cevap aldım.
Aldığım cevap şu şekilde ;
Bilgiler; [FONT=sans-serif]Doğum tarihi: 16.09.1990[/FONT] [FONT=sans-serif]İlk sigorta prim ödemesi: 01.01.2007(17 Yaşında)[/FONT] [FONT=sans-serif]İlk tam sigortalı çalışma prim ödemesi( 01.10.2008)[/FONT] [FONT=sans-serif]Engel oranı:%52[/FONT]
20 yıl 4400 güne tabisin.
emeklilik kriterlerin ilk giriş tarihin olan 2007 üzerinden hesaplanır.
sigortalılık süresi ise 18 yaşını doldurduğun gün üzerinden hesaplanır.
Bu durumda 4400 günü doldurduktan sonra 2028 yılı eylül ayında emeklilik hakkına sahip olacaksın.