Tamamen görmeden yaşamak!
Ben kısmen görme engelli bir kişiyim.
Burada anlatmak istediğim olay ise tamamen görmeyen kişilerin durumu. Çünkü Tamamen görmeyen birçok engelli, birilerinin yardımı olmadan maalesef ne bu yazdıklarımızı okuyabilir ne de buraya yazı yazabilir. Ancak teknolojinin kısıtlı imkanlarıyla yazması mümkün olabilir onu da zaten kaç görme engellinin kullanma imkanı var. O da ayrı bir konu tabi.
Hiç düşündünüz mü? Tamamen görmeden yaşamak nasıldır? Birçok kişinin bu soruya cevabı “hayırdır.”
O zaman gözlerinizi kapatın ve bir dakika bekleyin.
Bir düşünün!
Kaç adım atabilir siniz?
Klavyede kaç harfi doğru yazabilir siniz?
Bir kağıda kaç cümle yazabilir siniz?
Kaç kişinin yüzünde ki tebessümü görebilir siniz?
En sevdiğimiz yanı başımızda iken yüzüne bakabiliyor muyuz?
Güneşin doğması ve batması, zamanın geçmesinden başka size neyi ifade edebilir?
Bu sorularıma hepimizin cevabı ya “birkaç tanedir” ya da “hiçtir.”
Bir düşünün!
En sevdiğimizin gözlerine bir kez olsun bakamamak,
Hemen yanımızda olan sevdiklerimizin yüzlerine adeta hasret kalmak,
Dünya gözüyle şu fani dünyaya bir kez olsun bakamamak,
Gündüzün ve gecenin farkına ancak saatlerle varmak,
Ve daha birçok zor durum
Yaşamak adına gerçekten zor bir durum. Tabi yaşamımızın böyle olması da bizi hayattan koparmamalıdır.
Evet arkadaşlar!
Aya, güneşe, ışığa ve sevdiklerinin yüzüne, hasret bu insanların yaşadıklarını bir an bile olsun hissetmek gerçekten ibret vericidir.
Bende kısmen görme engelli olduğum için ancak onları kısmen anlayabiliyorum. Tamamen görme engelli birçok kişi ile aynı ortamda omuz omuza birçok mücadele verdik. Onların bu mücadeleleri verirken gerçekten birçok zorluklar yaşadığına şahit oldum. Ama içlerindeki yaşama sevinci, her şeye rağmen yüzlerindeki gülücükler ve tebessüm, hayata karamsarlık içinde bakanları imrendirecek kadar güzel ve etkileyici olduğunu gördüm. Bunun için hayatımız ne şekilde olursa olsun her zaman hayata umutla bakmak gerekir.
Benim için burada bir insanın engelinin neresinde olduğunun hiç önemi yoktur. Burada ben tamamen görme engellileri konu almamda ki neden ise onların sorunlarını yazmalarının çok kısıtlı imkanlarda olduğu içindir.
Gözünüzdeki ışığın hiçbir zaman sönmemesi ve sevdiklerinize hasret kalmadan umut dolu bir yaşam dilerim…
Ben kısmen görme engelli bir kişiyim.
Burada anlatmak istediğim olay ise tamamen görmeyen kişilerin durumu. Çünkü Tamamen görmeyen birçok engelli, birilerinin yardımı olmadan maalesef ne bu yazdıklarımızı okuyabilir ne de buraya yazı yazabilir. Ancak teknolojinin kısıtlı imkanlarıyla yazması mümkün olabilir onu da zaten kaç görme engellinin kullanma imkanı var. O da ayrı bir konu tabi.
Hiç düşündünüz mü? Tamamen görmeden yaşamak nasıldır? Birçok kişinin bu soruya cevabı “hayırdır.”
O zaman gözlerinizi kapatın ve bir dakika bekleyin.
Bir düşünün!
Kaç adım atabilir siniz?
Klavyede kaç harfi doğru yazabilir siniz?
Bir kağıda kaç cümle yazabilir siniz?
Kaç kişinin yüzünde ki tebessümü görebilir siniz?
En sevdiğimiz yanı başımızda iken yüzüne bakabiliyor muyuz?
Güneşin doğması ve batması, zamanın geçmesinden başka size neyi ifade edebilir?
Bu sorularıma hepimizin cevabı ya “birkaç tanedir” ya da “hiçtir.”
Bir düşünün!
En sevdiğimizin gözlerine bir kez olsun bakamamak,
Hemen yanımızda olan sevdiklerimizin yüzlerine adeta hasret kalmak,
Dünya gözüyle şu fani dünyaya bir kez olsun bakamamak,
Gündüzün ve gecenin farkına ancak saatlerle varmak,
Ve daha birçok zor durum
Yaşamak adına gerçekten zor bir durum. Tabi yaşamımızın böyle olması da bizi hayattan koparmamalıdır.
Evet arkadaşlar!
Aya, güneşe, ışığa ve sevdiklerinin yüzüne, hasret bu insanların yaşadıklarını bir an bile olsun hissetmek gerçekten ibret vericidir.
Bende kısmen görme engelli olduğum için ancak onları kısmen anlayabiliyorum. Tamamen görme engelli birçok kişi ile aynı ortamda omuz omuza birçok mücadele verdik. Onların bu mücadeleleri verirken gerçekten birçok zorluklar yaşadığına şahit oldum. Ama içlerindeki yaşama sevinci, her şeye rağmen yüzlerindeki gülücükler ve tebessüm, hayata karamsarlık içinde bakanları imrendirecek kadar güzel ve etkileyici olduğunu gördüm. Bunun için hayatımız ne şekilde olursa olsun her zaman hayata umutla bakmak gerekir.
Benim için burada bir insanın engelinin neresinde olduğunun hiç önemi yoktur. Burada ben tamamen görme engellileri konu almamda ki neden ise onların sorunlarını yazmalarının çok kısıtlı imkanlarda olduğu içindir.
Gözünüzdeki ışığın hiçbir zaman sönmemesi ve sevdiklerinize hasret kalmadan umut dolu bir yaşam dilerim…