Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süresiz vergi indirimi olan 4/A çalışandan emekli başvurusunda tekrar rapor istenmez

tenox07

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
SGK Genel Yazı-DUYURU- 28/09/2020 TARİH ALO MALİYE VE SGK GENEL MÜDÜRLÜK PAYLAŞIMI.

Engellilik Vergi İndiriminden Yararlanarak Aylık Bağlananlardan Kontrol Muayenesine Sevk Edilenler
SGK Genel Yazı 11507237
Vergi İndiriminden Yararlanarak Aylık Bağlananlardan Kontrol Muayenesine Sevk Edilenler

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-98547999-010.06.01-11507237

Tarih: 28.09.2020

Konu: Vergi İndiriminden Yararlanarak Aylık Bağlananlardan Kontrol Muayenesine Sevk Edilenler

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 26/11/2018 tarihli ve 2018/38 sayılı Genelge’nin “Sevk Ve Kontrol Muayene İşlemleri, Masrafların Karşılanması, Kurum Sağlık Kurulları ve İtiraz İşlemleri” başlıklı yedinci bölümünün “10. Engelliği Nedeniyle Vergi İndiriminden Yararlanmaya Hak Kazanmış Olanların Sevk ve Kontrol Muayene İşlemleri” alt başlığı altında;

Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalıların ilk sevk işlemleri ile sağlık kurulu raporlarının değerlendirilmesi işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimleri tarafından yapılacağı,

Vergi indirimi hakkını elde etmesi nedeniyle Kurumumuzca bu kapsamda yaşlılık aylığı bağlananların sağlık kurumlarına sevk edilerek, düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderileceği ve sonucuna göre işlem yapılacağı,

Bu kapsamda yaşlılık aylığı bağlananlardan;

– Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların,

– Hastanelerden aldıkları sağlık kurulu raporlarında yer alan klinik muayene bulguları, engellilik bulguları ve teşhislerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde Kurumumuza yapılan ihbar veya şikâyetler sonucunda engellilik oranlarıyla ilgili tereddüte düşülenlerin,

– Kurumumuz denetim elemanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda düzenlenen raporlarda kontrol muayenesine tabi tutulması istenenlerin,

kontrol muayenesine gönderileceği,

Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların, Kurumumuzca Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre rapor düzenlemeye yetkili hastanelere sevk edileceği, temin edilen raporların değerlendirilmek üzere Merkez Sağlık Kuruluna gönderileceği,

Usulüne uygun yapılmış ihbar, şikayet veya denetim sonucu kontrol muayenesine tabi tutulması öngörülenlere, kontrol muayenesi nedeniyle sevk edildikleri hastanelerden temin edilen sağlık kurulu raporlarında engellilik oranı; % 40’ın altında belirlenenler ile % 40’ın üstünde belirlenmiş olmakla birlikte, engellilik derecesi tahsis talep tarihi itibariyle aylığa hak kazanma koşuluna esas engellilik derecesinin altına düşenlerin raporlarının Merkez Sağlık Kuruluna gönderileceği, anılan Kurulca belirlenecek dereceye göre aylık bağlama işlemlerinin sonuçlandırılacağı,

Kontrol muayenesi nedeniyle gönderildikleri hastanelerden temin edilen sağlık kurulu raporlarında engellilik oranı % 40’ın üstünde belirlenenlerden tahsis talep tarihi esas alınarak yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşullarını sağlayanların söz konusu raporlarının Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmeyeceği,

talimatlandırılmıştır.
Öte yandan, covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol muayene tarihi 01/02/2020 tarihi sonrasında olanların bu raporlarının ikinci bir talimata kadar geçerli kabul edilmesi nedeniyle bu kapsamdaki sigortalıların sağlık kuruluşlarına yönlendirilmemesini teminen Kurumumuzca kontrol muayene tarihleri öncelikle 30/06/2020 tarihine ötelenmiş, daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından 08/06/2020 tarihi itibariyle kontrol muayene işlemlerine başlanacağının bildirilmesi üzerine sağlık hizmet sunucularına sevk edilmeye başlanmış ise de sigortalı ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önlenmesi adına bilgilendirme süresi de dikkate alınarak kontrol muayene tarihleri yeniden 08/09/2020 tarihine ertelenmiştir.

Bu itibarla, sağlık hizmet sunucularına belirli bir süre sevk yapılamayıp 2020/Haziran ayı itibariyle sevklerin başlaması ile sağlık kurullarının düzenlediği raporların Kurumumuza ulaşması sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesinin ortaya çıkardığı birikinti de dikkate alınarak sigortalıların mağduriyetlerinin engellenmesi ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açılmaması adına 2018/38 sayılı Genelge’de yer alan düzenlememiz yeniden değerlendirilmiş olup, bu tarihten sonra işlemlerimizin Başkanlığımızın 2014-11 sayılı e-Tahsis talimatı uygulamasına göre yürütülmesi gerekmektedir.

Buna göre;

1- Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların,

2- Vergi indirim hakkını elde etmeleri nedeniyle taraflarına yaşlılık aylığı bağlananların hastanelerden aldıkları sağlık kurulu raporlarında yer alan klinik muayene bulguları, sakatlık bulguları ve teşhislerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde Kurumumuza usulüne uygun yapılan ihbar veya şikâyetler sonucunda engellilik oranlarıyla ilgili tereddüte düşülenlerin,

3- Kurumumuz denetim elemanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda oluşturulan teftiş raporlarında kontrol muayenesine tabi tutulması istenenlerin

kontrol nedeniyle gönderildikleri hastanelerden temin edilen sağlık kurulu raporlarında, sağlık kuruluşları tarafından belirlenen engellilik oranları ile daha önce aylık bağlanmasına esas Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından belirlenen engellilik oranları arasında farklılık olması ve sağlık kuruluşundan en son temin edilen sağlık kurulu raporunda engellilik derecesinin;

– % 40’ın altına düşmesi halinde, hastanelerden gelen rapor Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmeden, sigortalının anılan Yönetmelik gereğince Sağlık Bakanlığınca belirlenen bir hakem hastaneye Kurumumuzca sevk edilmesi, hakem hastaneden temin edilecek sağlık kurulu raporunda, engellilik derecesinin % 40’ın altında belirlenmiş olması halinde, sigortalının raporları engellilik derecesi belirlenmek üzere Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmesi ve Kurul tarafından belirlenecek dereceye göre,

Hizmetleri Genel Müdürlüğü

– % 40’ın üstünde belirlenmiş olması halinde, sigortalının yine Kurumumuzca yetkili hakem hastaneye sevk işleminin yapılması ve hakem hastaneden temin edilen sağlık kurulu raporu Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmeden, raporda belirtilen engellilik derecesi esas alınarak,

aylık bağlama işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Kontrol muayenesi sonucu belirlenen engellilik derecelerine itirazlarda da sigortalılar hakem hastaneye sevk edilerek hakem hastaneden alınan sağlık kurulu raporunda belirlenen engellilik derecesi esas alınarak işlemlerin sonuçlandırılması gerekmektedir.

**BU KISIM ÖNEMLİ.!**
-Diğer taraftan,

– Engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca belirlenirken haklarında anılan Kurulca kontrol muayene kararı verilmeyenlerin (sağlık kurulu raporları sürekli olanlar)

– Engellilik derecelerine esas sağlık kurulu raporlarının gerçeği yansıtmadığı yönünde haklarında ihbar veya şikayet bulunmayanların,

kontrol muayenesine gönderilmemesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.

İsmail ERTÜZÜN

Genel Müdür V.

****KISACA ÖZETLE****
Özellikle kendim sağlık çalışanı olduğum için direkt doktor arkadaşıma kurula giren birine ve sgk emeklilik birim sorumlusu müşterime ulaştım.! Keza benim bile sürekli askerden beri askerlik muaf eden rahatsızlığım var %64 sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi 2017 tarihli.!

Kişiye yazı gitmeden önce yani tekrar kontrol yazısı gitmeden önce Ankara vergi daire başkanlığı sağlık birimi ile SGK görüşülüyor istek gidiyor ordan yazı cevap geliyor rapor temiz ve engellik süreğen denir ise vergi indirimi birde önceki sorunsuz başvursu bulunmakta denirse.!

Kişiden kafaya göre rapor yenileme istenmiyor bir tek şikayet olursa oda önce yine sgk ve maliye yazışıyor sorun var ise öyle kişiye sgk posta ile bildiriyor.!
EKTE SGK EMEKLİLİK BAŞKANI İ.ERTÜZEN YAZISI VE EN ALTTA 2020 YILI NOTU VAR.!
( -DİĞER TARAFTAN* DİYE BAŞLAYAN YAZIDA *SÜRESİZ VERGİ İNDİRİMİ OLANDA 2010 VS ALINAN HEYET RAPORU SONUCU
2021 VERGİ İNDİRİMİ EMEKLİ BAŞVURUSUNDA ŞİKAYET HARİCİ TEKRAR RAPOR İSTENEMEZ DİYOR.!)*

tenox07

Size öbür forum sayfasında bilgi vermiştim.Yinede söylemeden geçemeyeceğim.

Yazdıklarınız ve söyledikleriniz kelimesi kelimesi doğrudur.İnanın sizin gibi bende bu genelge hatta bir çok genelgeye ulaştım.Ancak gerçek hayatta yaşananları okuyunca yada etrafımda birebir duyunca size yazdığım kanun maddesine dayanarak SGK kurumu işin içinden çıkmış ve birçok konu mahkemelik olmuş.

Ayrıca yaptığınız araştırma için de kendi adıma teşekkür ederim.Çok güzel bir çalışma yapmışsınız.

İnşAllah bu konular sizin yazdığınız gibi net ve arkadaşlarımızın dilediği gibi olur.

Saygılar.

Bilgi ve düşünceleriniz hatta bu konuyadada cevap verdiğiniz için ben teşekkür :) ederim.
Lakin yukardaki açıklama en alt SGK Emeklilik Başkan yaptığı açıklamada diğer taraftan kısmına bakarak ve sorduğum kişilerden aldığım cevaplara istinaden paylaşım yapmak istedim.!
Yanlış anlamayın hani yalan yanlış bişey yazdınız gibi :) beni yanlış anlamanızı cidden istemem ve inşallah 🙏 sorunsuz 2023 Aralık veya 2024 Ocak 1 emekliliği kabul ederler keza dilekçeyi vereceğim SGK memuru bana bu bilgiyi verdi abicim şikayet olmadığı sürece eski raporlar kolay kolay sorun yaşamazsın 2017 almışsın ve vergi dairesi süresiz olarak onaylamış dedi.
Saygılarımla. Allah’a emanet. :)

Son düzenleme:
tenox07

Sizinde söylediğiniz gibi süresiz engelli vergi indirimi belgesi ile belirtiğiniz tarihte emeklilik şartlarınız oluşuyor.En doğal vatandaşlık hakkınızı kullanacaksınız.

İnşAllah sağlıklı,huzurlu bir şekilde hak etiğiniz emekli maaşınızı almaya başladığınızda harcamaya bilmenizi temenni ederim.

Saygılar.

Allah razı olsun inşallah ömür boyu sorunsuz şekilde külfetler ve devlet prosedür ile uğraşmadan hakkım olan emekli maaş almayı nasip eder Allah...🙏☺Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi Hazinedir
Yukarıdaki genelgenin son bölümleri benim kafamı karıştırıyor,kontrol muayenesi olanlar 3 ay kala sgk dan yazı alıp hastaneden rapor alıyor ve bu raporu hastane sgk ya gönderiyor,sonra bu kontrol raporunu sgk ne yapıyor ? Ankara ya mı gönderiyor yoksa Ankara ya göndermeyip bizi bir hakem hastaneye git 2 nci kontrol raporu al mı diyor? Emeklilik tamam yada devam bu 2 nci rapora göre mi işlem yapılıyor.

Son düzenleme:
34Recep

Merhaba,kontrol muayenesi nedeni ile SGK istemiyle çıkartılan sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurulu tarafından kurum içi birimlerde ve emeklilik servisi ilgili bölümlerinde muhafaza edilmektedir.Kontrol muayenesi sağlık kurulu raporları amacı gereği emekli olmuş ve kontrol edilmek üzere hastaneye sevk edilmiş vatandaşlarımızın mevcut durumunu teyit etmek veya değişiklikleri kayıt altına almak adına kullanılmaktadır.

Diğer sorunuz eğer okuduğunuz yazıda belirtildiği üzere hakem hastaneye yani 2. bir görüş almak için kontrol muayenesi üzerine tekrar başka bir hastaneye sağlık kurulu raporu almak için yönlendirildiğiniz zaman son karar hakem hastanenin verdiği karar olmaktadır.Hakem hastane sağlık kurulu raporu sonucu ne şekilde çıkarsa SGK bu sağlık kurulu raporunu dikkate alarak işlemlere devam etmektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Çünkü bende bu genelgeyi forumda paylaştım ve Ankara ya gitmeyecek ve 2 nci rapor almak zorunda kalacağız dedim,şimdi bu işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum,Alo 170 e sormuştum haberim yok dedi görevli teyit edemedi,biz Ankara ya gidiyor biliyoruz dedi.

34Recep

Kontrol muayenesi sonucu oluşturulan sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurulunun bulunduğu Ankara ilinde nihai karara bağlanmak üzere gönderimi genel bir uygulamadır.SGK kurumu pandemi sürecinde yaşanan aksaklıkları çözmek veya bazı durumlarda sürecin uzaması nedeni ile vatandaşların mağduriyetini çözelebilmek amacıyla geçici kararlar alabilir ve uygulayabilirler.

SGK sağlık kurulu iş yoğunluğu sebebiyle kendisine ulaşan kontrol muayenesi sağlık kurulu raporlarını diğer yapacağı tüm işler içinde önceliklendirmek ve hızlandırmak adına yönetmelikle belirtilen süreçlere izin verebilir.Bu konuda asıl uygulayıcı SGK kurumudur.

Yani gerekli görülmesi durumu veya SGK sağlık kurulunun isteği veya oluşabilecek bazı şartlar durumunda yönetmelikte belirtilen hakem hastane ve diğer tüm etmenler kullanılabilir.Bu durum geçici bir süreç olabilir yada ileride kalıcı bir kararda olabilir.

Bu durumu ancak SGK kurumu karar verebilir.

Asli olan işlem yönetmeliğe göre hala tüm kontrol muayenesi işlemleri Ankara ili içinde bulunan SGK sağlık kuruluna gitmesi gerektiği yönünedir.Yine yayınlanan başka bir yönetmeliğe göre de hakem hastane süreci denilen kontrol muayenesin hemen akabinde gerçekleşen 2. veya 3. kez kontrol muayenesi işlemleri ile süreç farklı noktada işletilebilir.

Tüm bunların asıl amacı kontrol işlemlerinin sağlıklı,hızlı ve vatandaşı mağdur etmeden sonuçlanmasını sağlamaktır.

Saygılar.

Arkadaşlar bildiğiniz gibi 2003 yılında alınan ölçtü oranlarıyla 2019/3 oranları değişti kişi emekli olduktan sonra sürekli raporu vergi indirimi ile bu kişi Yeni yönetmeliğe göre %40 altında kalacak mağduriyet burada başlıyor Bu durumda ne olacak lütfen yorum yazar mısınız

Bilgi Hazinedir
Bence kontrol raporunun Sgk tarafından 2. bir hakem hastaneye gidin oradan alın demesi,bize yapılacak en büyük eziyet olur,asıl mağduriyet bu olur,çünkü rapor almak zaten çok zor ve sıkıntılı bir süreç,
Bence kontrol raporlarının Ankara Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmesi bizim için en iyi durum,ben Ankara nın cevabını 3-4-5 ay beklemeye razıyım,çoğu arkadaşta benimle aynı fikirde olur diye düşünüyorum.

34Recep

Sağlık raporu alabilmek büyük bir emek,zaman ve belli başlı süreçleri gerektiriyor.İnşAllah bu işlemlerin daha kolay ,daha hızlı ve daha huzurlu yapılabilmesi adına SGK kurumu bir süreç tasarımı ve yeni kanallar oluşumu sağlar.

Herkesin hakkında hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

2019 da sağlık ve aile-çalışma bakanlığının yayımladığı genelgede açıklama net arkadaşlar. Bu tarihten önce alınmış sürekli ibareli raporlar tüm oranlatıyla geçerlidir, yenilenmesine gerek yoktur.dolayısıyla usülüne uygun alınan her rapor geçerlidir. Yapılanlar mağduriyettir ve eden bulacaktır, vebali sorumlularına yeter.

Benim buradaki yazıda okudum ve anladığım:

1. %40 altı olursa maliye ye bildiriliyor
2. %40 altı ise maaş kesiliyor
3. Kontrol ve denetim ihbar ve şikayet ile oluyor muş?
4. Pandemi den dolayı kontroller de belirli raporlara ara GEÇİCİ verildiği?
ÖZETLE; KONTROL VAR

kontrol elbette var ama süreci yanlış 2013 kılavuzuna ve mavzuatına göre emekli yaptığı kişiyi 2019 veya son çıkan mevzuata (düşen oranlar farklı cetvel) göre değerlendiremez devletimiz bu konuda kurnaz davranıyor olay bu ve bu ayıptır, VEBALDİR.kişi o hakkı kazanmış onun elinden alamaz onu emekli olduğu zamanki mevzuata göre değerlendirir ve-veya rahatsızlığının devam edip etmediğini doğru olup olmadığına ve raporun doğruluğuna bakar.....

Sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile SSK dan emekli olduktan sonra kontrole çağırılarak yeni yönetmeliğe göre %40 ın altına düştüğünde emekli maaşları kesilerek oluşan mağduriyetleri önleyebilmek için önerilerimi aşağıda sunuyorum. ( Usulsüz rapor alanları da ortaya çıkaracak )*

1- Vergi indirimi başvurusu bulunduğu vergi dairesine yapılmakta, emekli olurken SGK vergi dairesine yazarak ilgili kişinin vergi indirimi var mı? diye sormaktadır. Hal bu ki sistem SGK da gözükmesi gerekir yani kimlerin vergi indirim hakkı var. Böylece engelli kişi emekli olmadan önce SGK yetkilileri sitemde kontrollerini yapar gerek görürse emekli olmadan önce kontrole gönderir böylece kişi en azından işinden olmaz çalışmasına devam eder usulsüz alınan raporlarında önüne geçilir. itiraz edecekler de çalışırken hem çalışır hem de itirazlarını yaparlar. örnek vermek gerekirse iç hastalıklardan rapor almış veya polio sekeli bir engelli emekli olmak için SGK Başvurusunu yapar kurumda sistem den bakar bu kişiler ameliyat olmuş mu ilaç kullanıyor mu bu gibi bilgiler zaten sistemde mevcut bunlar detaylı bir şekilde incelenebilir. hatta kişi illa emekli olmak için başvuru yapmasına gerek yok SGK engelli vergi indirimi olan kişileri sistemlerinde takip edebilirler gerekli gördüklerinde kişi çalışırken dahi kontrole göndersinler haksız yere rapor alan kişiler ortaya çıkar

2- İkinci ve 3. Derece engelliler çalışma yılları uzatılabilir örnek vermek gerekirse 2002'de SSK almış 3.derecede engelli vergi indirimi olan 19 yıl 4000 küsür günü tamamladığında emekli olmakta burada yıl uzatılabilir böylece erken emeklilikte kısmende olsa azaltılmış olur zaten özel sektörde çalışan engellilerin çoğu emekli olmamakta emekli olsalar bile çalıştıkları Özel sektör müsade ederse çalışmaya devam etmektedirler. Kamuda çalışan engellilerin çoğunluğu şartları doldurduğunda emekli olmuyorlar çalışmaya devam ediyorlar bunu bizzat inceleyebilirsiniz. Kısaca ikinci ve 3.derece engelli olanların emeklilik yılı uzatılabilir.

*Not: Özellikle mağdur edilen arkadaşların büyük çoğunluğu 3.derece engelli ( %40 ile %59 arası )Bu sebeple yeni kılavuza göre değerlendirildiklerinde oranları %40 ve altına düşmektedir.

3- *Engelli raporu almak için Heyete girecek kişilerin Ankara Şehir Hastanesinde ki gibi olmalı Doktorlar sadece heyet bölümüne bakmalı Engelli ölçüt oranlarını değiştirerek emekli olmuş Engelli emeklileri Sürekli raporu ve sürekli vergi indirimi olmasına rağmen haksız yere kontrol muayenesine çağıralarak yeni yönetmeliğe göre oran %40 altına düştüğünde emekliliklerini iptal edilmekte bu çözüm değildir Bu Engelli arkadaşlarımız yargıya başvurarak haklarını aramakta ve arayacaklardırda emsal yargıtay kararları da burada mevcuttur. Bu yöntem sosyal devlet anlayışı ve hukuk devleti anlayışına ters kazanılmış hak insanların elinden alınmamalıdır burada yapılmış engelli kişi hangi tarihte bu hakları kazanmışsa o tarihdeki yönetmeliğe bakılmalıdır. *Özellikle belirtmek isterim dava açıldığında mahkeme Adli Tıp kurumuna gönderiyor burada özellikle raporun ve vergi indiriminin alındığı tarih de ki ölçüt oranları yönetmeliğine bakılması, kişinin raporda ki tanının ( Engelinin) devam edip etmediğine, bakılarak adli tıp karar vermektedir.

Ortada kazanılmış hakkın elinden alınması mağduriyeti vardır, bununla birlikte Sağlık bakanlığı ile Aile ve Çalışma bakanlığının son (Şubat 2019) mevzuatlarının ilgili maddelerinde konu net ifade edilmiştir. (Bu tarihten önce alınmış sürekli ibareli raporlar tüm vücut kayıp oranlarıyla geçerlidir, yenilenmesine gerek yoktur)

2019 yılı öncesin yıllarda usulüne uygun alınmış sürekli raporlu hak sahiplerinin mağduriyetlerin ivedi şekilde düzeltilmesi ayrıca daha fazla kayıp ve mağduriyetlerin yaşanmaması adına aksiyonların hızlı biçimde hayata geçirilmesi oldukça önemlidir.

Saygı ve selamlarımızla

Bilgiler için sagolun arkadaşlar inşallah kimse mağduriyet yaşamaz

SSK 2008 öncesi işe başladım ve 2017 %64 İGA NEFROPATİ BÖBREK RAHATSIZLIK VE PROTEİN KAÇAK VE HT VAR SÜREKLİ ENGELLİ RAPORUM var AĞIR Engelli değilim yazıyor zaten raporda
ben SÜRESİZ VERGİ İNDİRİMİMLE Emekli olabilir miyim?
YAŞ 35 AMA 2006 GİRİŞLİYDİM SSK DEDİLER 18 YAŞ ŞARTI 2024 1 OCAKTA EMEKLİ OLURMUYUM..?
Cevap veren olursa Teşekkür ederim. :)

Şimdi bana CİMER yazdığım emeklilik soruma istinaden 2004 girişim var SGK 16 yaş denk geliyor olmaz dediler 2006 baz alın 1,5 yıl öncesi gelen cevapta 2024 1 ocakta gününüz doluyor gelin dilekçe verin emekli olabilirsiniz demişleri.?

Tabiki bu yazdığım konu altındaki Yasa değişiklik vs yoktu o zaman BENİM SORMAK istediğim 2008 öncesi işe SGK girenler bu yasa geçerli değil deniyor doğrumu.? Aslı astarı varmı beni tekrar rapor vs yollarlarmı ve raporum sürekli geçerli olduğu CİMER cevap sistemde görülüyor dedi.
Cevap için şimdiden teşekkürler.

tenox07
2008 den önce olduğu için vergi indiriminde %64 dersek 18 yıl 4000 gün prim istiyor

Engelli vergi indirimini aldıysan tabi

Aldım VERGİ İNDİRİM aldım 2020 tarihinde ve aynı iş yerinde devam ediyorum.
Yeni 2021 kanun göre tekrar heyet vs demezler değil mi.? 2008 Sonrası sigortalılar sıkıntı idi sanırım.?

tenox07

ilk sigortalı olduğunuz gün/ay/2004 tarihinde 18 yaşını tamamlamış idiyseniz, emeklilik için aşağıdaki tabloya göre 3. derece vergi indirim hakkınıza istinaden gün/ay/2004 +20 yıl sigortalılık süresi ve toplamda 4400 primle emekli olacaksınız

Elde ettiğiniz süre kısıtlaması olmayan vergi indirim hakkı size sürekli emeklilik hakkını kazandırdı. Eğer sonrasında -ne amaçla olursa olsun- düşük oranlı rapor almazsanız, sgk yeniden kontrol istemez, o da sizi süresiz emekli eder. Yani yeni yönetmelik veya hastalık cetveli sizi bağlamaz. Siz eski mevzuata tabisiniz.

2008_oncesi.PNG

Hay Allah razı olsun BÜLENT bey abicim bende eczacı teknikeriyim bir emrin isteğin arzun olursa lütfen özelden bildirin altta kalmak istemem. :)
Birde abi 2004 SGK girişim var 16 yaşında iken çıraklık vs değil ama o sayılmaz 18 yaş şart dediler 2006+18 yıl=> 2024 yıl oluyor sanırım.?
%64 SÜREKLİ GEÇERLİ RAPORUM VE SÜREKLİ GEÇERLİ VERGİ İNDİRİMİM İLE II. DERECE KRİTER 18 YIL 4000 GÜN OLMUYOR MU.?
*LÜTFEN SON CEVAP ABİCİM... :) OturanBoğa

tenox07

Altı mı olur bu işin kardeşim. :) Kim ne biliyorsa zamanı ve gücü yettiği sürece paylaşacak tabii.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
TAM primle ilk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?

Canın sağolsun abim benim :) 16 yaş iken 04/09/2004 Normalde Eczaneye başlama tarihli sigorta girşim çıraklık vs değil ama.! DOĞUM TARİHİ 01/01/1988 kimlik. %64 SÜRESİZ *ENGEL RAPORUM VE *VERGİ İNDİRİMİM VAR...! ;)
Prim gün sayım şuanda bugün itibariyle 5833 gün ama 01/01/2024 olursa 6138 gün felan yapar.?
Buna göre ne zaman emekli olurum.? Abi sorunsuz emeklilik hak kazanırmıyım sorun yaşamadan bu yasaya takılmadan.? Tşkler. :) OturanBoğa

erkandomur
Vergi indirimini 2018 yılın şuanda çalıştığım Eczacıya bildirildi ve eczaneyi devretti başka eczane devir aldı ama eczacı aynı sgk devam ediyor çıkış olmadan buna göre %64 ile vergi indirimli 18 YIL 4000 GÜN İLE VE BU YASA DOKUNMADAN emekli OLURUM SANIRIM.? :) TŞKLER.

01/01/1988 + 18 = 01/01/2006 emekliliğe temel olan sigorta başlangıç tarihi.

2. derece vergi indirim hakkı ile 01/01/2006 + 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 prime tabisin. Yani 02/01/2024'de emekliliği hak ediyorsun

2013 sigorta girişim 2013 te %64 engelli raporu ve %64 vergi indirimim var süresiz ikiside 2028 de emekliyim emeklilik basvurumda 2028 de sgk yeniden rapor ister mi benden ?

Üst Alt