Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Soru] İşyerinde sağlığımı yitirdim. %55 rapor aldım. İşten çıkardılar. Haklarım nelerdir?

batu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2003 mayıs ayında tariş iplik fab calişmaya basladım izmir'de. 2004 baslarında bı ıs kazası gecırdım ve bel fıtıgı baslangıcı teshısı koydular ona rahmen agır ıste calısmaya devam ettım
2005 ekım ve aralıkta ıkı kez amalıyat oldum ve netıcesınde sag ayagımı hıssetmez agrıyla yacamak zorunda kaldım ve bı ucuncu amelıyattaga olma ımkanım cok yuksek
2005 temmuzdan 2006 mart 20 kadar raporlu kaldım 20 mart ıse basladım calısmaya ve ve 25 nısanda cıkısımı verdıler saglık neden lerınden dolayı verım alamadık dıye

suan yuzde 55 ozurluluk verdıler ruh saglımda aynı zamnda yıtırmıs durumdayım benım ne gıbı bı haklarım var?
tariş guclu bı kurulus nasıl bas edecegımı bılmıyorum evlı ve ıkı cocugum var ve verdıklerı cıkıs kagıdını ımzalamadım
bana butun haklarımı vereceklerını yazmıslar bırde ozurlu bı kısı ısten cıkartılırken ıkı kat tazmınat vermesı soz konusuymus
fabrıka ıse oyle bısey yok dıyo ben o fab. calısırken saglıgımı yıtırdım bana yardımcı olursanız svınırımm

Merhaba sevgili batu. Size tam bir cevap verebilmem için:

2004 yılında meydana gelen iş kazasında kusur kimdeydi?

Sağlık Kurulu raporu alınıp, şuan yaptığınız işi yapamayacak durumda olduğunuz ya da hastalığınızın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmanızda sakınca bulunduğu belirlendi mi?

bu soruları cevaplarsanız daha iyi olur.

%55 işgöremezlik raporuyla malullen emekli olamazsınız hem gerekli gün sayısında primin de daha ödenmediği anlaşılıyor. daha önceden ödenmiş primleriniz var mı? eğer önceki işlerinizde ödenen primlerle ödenmiş prim gün sayısı veya sigortalılık süreniz aşağıda aktardığım şartları karşılarsa o zaman, malüllük sigortası alabilmeniz için %55 olan raporun %60 a ulaşması gerekir. %55 orana itiraz edebilirsiniz.

Toplam olarak 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması
,

Sigorta dışında, sizi işten çıkarmak için yasal sebepleri var. Sanırım çalıştığınız yerde bir toplu sözleşme geçerli değil. bu durumda İş kanunun 25. maddesinin I. bendinde (b) gösterilen sebeplerle haklı olarak sözleşmeniz feshedilmiş.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar

Kıdem tazminatınızı alacaksınız. Bunun dışında bence daha mühimi, iş kazası nedeniyle maruz kaldığınız zararınızı talep edebilirsiniz. Hala kesin zarar ortaya çıkmadığından -yani kazaya bağlı sebepler yüzünden ameliyatlar sürdüğünden- zamanaşımı sözkonusu olmayacaktır. eğer kusur işverende ise, yüklü bir tazminat alabilirsiniz.

Üst Alt