Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol koldan özürlü olanlar düz vites araç alıp kullanabilir mi?

ferhat0038

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba şimdiden cevap verenlere teşekkürler.
Sol koldan engelliyim dirsekten ampute. Sorum nede olsa ehliyetimizde otomatik vites yada raporda illa otomatik vites olcak diye yazmıyor normal vitesli araba alsak ve trafiğe gidip sol tarafta bulunan sinyal kollarını felan sağ tarafa taktırsak arabayı alabilirmiyiz. zaten sonuçta arabayı normaldede kullanabiliyoruz. Böyle bi konu aklıma takıldı kaç zamandırda koldan engelli olanın düz vites kullanması olur mu?

Bahsettiğin şey düz ya da otomatik vitesli araç kullanabilmek mi, yoksa ÖTV'siz olarak satın almak mı?

H sınıfı sürücü belgesini alırken hangi şartlar belirtilmişsei, o şartlara sahip araçları kullanabilirsin.

Ama yok, ÖTV muafiyetiyle ilgiliyse sorun, o zaman:

Kolundan sakatlığı bulunup ÖTV'den mauf otomobil alan kişi bilmiyorum.

ÖTV'siz araç alabilmenin şartı, araçta "hareket ettirici özel donanım" olmasıdır. Üst ekstremiteden sakatlığı olan kişileri araç kullanmak için "hareket ettirici özel donanıma" ihtiyaç duymadıkları varsayıldığından, bu kişilere ÖTV'siz araç alma hakkı tanınmıyor.

Not: Silecek ya da sinyal kollarının yer değiştirmesi veya direksiyona topuz takılması özel donanım olarak kabul edilmiyor.

Yalnız, şu (ve benzeri) donanımlar özel donanım statüsüne giriyor mu, bilmiyorum. Bu soru ilgili firmaya ya da vergi dairesine sorulabilir:

Bilgi: Pusula Profesyonel Dizayn

Yodk oturan boğa benim sorum normal vitesli araç kullanabilirmiyiz ikinci el bi araç alsak diyorum sonuçta ehliyetimiz H sınıfı ve hiç bir şey yazmıyor ropardada özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor. silecek kolunu felan sağ tarafa geçirsek normael vitesli arac kullanabilirmiyiz yada ikinci el araç alabilirmiyiz normal vitesli.. Ötv istemiyorum..

Raporda "özel tertibatlı araç kullanır" yazıyorsa, ehliyet dosyasında da bu ibare vardır. Dolayısıyla özel donanımsız araç kullanamazsın.
Topuz veya sileceklerin yer değiştirmesi tek başına özel donanım olarak sayılmıyor. Ancak, otomatik vites olması, topuz takılması ve beaberinde silecek kontrolunun ayağa verilmesi halinde özel donanım sayılıyor ve o şekilde kullanım mümkün olabiliyor (bu haliyle ÖTV muafiyeti de mümkün).

Ki, zaten koldan sakatlığın varsa bi devites işi ile uğraşmak akıl karı deği :)

slm bülent abi

Ancak, otomatik vites olması, topuz takılması ve beaberinde silecek kontrolunun ayağa verilmesi halinde özel donanım sayılıyor ve o şekilde kullanım mümkün olabiliyor (bu haliyle ÖTV muafiyeti de mümkün).

demişsin biraz daha açarmısın yada böyle araç alan warmı örnek

teşekkürler.

Evet, ben de yeni öğrendim. Bu şekilde araç alan arkadaşımız var. Ve tüm prosedürler de resmiymiş.
İlk fırsatta resim ve diğer detayları aktarıcam yeni bir başlık açarak...

Üst Alt