Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol diz altı amputeyim. Yurt içinden ya da dışından araç alabilir miyim? [Soru]

dejavuu

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
gümrükten araç çıkartacam tanıdık hibe yoluyla. sol dizaltı protez kullanıyorum. çıkartanilir miyim? uygulayacağım yolları sırası ile yazmak zahmetinde bulunur musunuz?

bir diğer konu ise özürlü raporları ücretsiz denildi. kişisel işimizmiş ücret tabii ettiler açıklayıcı bi msj yazar mısınız ücretli mi?

ayrıca kazadan önce c sınıfıehliyetim vardı. H'ye çevireceğim olur mu?

yurt içinden sıfır alacağım araçlarda indirim alabilir miyim?

siz daha ii biliyosunuz yasaları yardımcı olursanız sevirim
şimdiden teşekkürler.

Sol bacağından sakatlığı olanlara yurt dışından otomobil ithal (ya da hibe) izni verilmiyor.
1- Otomobil almak içib "Özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli rapor
2- "Özel donanımlı otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporla alacağın H sınıfı sürücü belgen (C'yi H'ye dönüştürmek için sürücü kursuna yazılman gerek...)
olursa, yurt içinden ÖTV ödemeksizin özel donanımlı araç alırsın.

Bu şartlarda alacağın aracı senden başka hiç kimse kullanamaz ve sen de kendine ait aracın dışında başka bir araç kullanamazsın.

OturanBoğa' Alıntı:
Sol bacağından sakatlığı olanlara yurt dışından otomobil ithal (ya da hibe) izni verilmiyor.
Bu bilgi yanlış.
Gümrük Genel Tebliğinin (Muafiyetler) 2 nci maddesinde yer alan “Sadece sol bacağından özürlü bulunan kişi bu Tebliğ hükümlerine göre sakat aracı ithal edemez.” İfadesi madde metninden çıkartılmıştır.
Tebliğe göre sol ayaktan engellilerde gümrük muafiyetsiz yurt dışından araç alabilirler.

Doğru, Raman72'nin andığı değişiklik yapılmıştır ( Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Muafiyetler) Seri No:5), ama uygulamada (başka ara değişiklik mi oldu bilmiyorum) Naklihane bunu uygulamıyor. Bu kesin bir bilgidir. Yani bugün sol ayağından sakatlığı olup da araç ithal eden hiç kimse yok.
Hatta bu o kadar veridir ki, geçtiğimiz aylarda bunun tek istisnası olarak gaziler için sol ayakla (özel donanımı olmaksızın) ithalat izni veren bir tebliğ yayınlandı (bkz).
Bunun dışında kalan sol ayağından sakat kişiler yurt dışından araç ithal edemiyor.
Gerekçe: Sol ayağından sakatlığı olanlar araç kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymazlar.

Bununla birlikte bu yasal mıdır? Yani Naklihane böyle bir tasarrufta blunmaya yetkili midir, orası tartışılır. Yani bence de Naklihane'nin bu yetkisi yoktur. "Özel donanımlı araç kullanır" ibareli rapor varsa, üzreinde özel donanım bulunan aracın ithali mümkündür. Ama işte, uygulamada bu olmuyor.

yasalar uygulanmak için çıkarılır.Yetkili ve alt düzeydeki çalışanlar mutlaka yasaya uymak zorunda.Uyulmamsı durumunda hukuki yol açık.

sayın oturan boğa kardeş bende sol dizaltı protezi kullanıyorum h sınıfı ehliyetim var özel tertibatlı araç kullanır raporu alsam ötv indirmili sıfır araç alırmıyım pejo bayisindeki arkadaş ısrarla sakatlık oranı 40 ın üzrinde olması gerekli diyor ama siz oran önemli değil diyorsunuz yanlışmı anladım..

kimse yok

siteye çok sık giren yok galiba neyse sorumu geri alıyorum

egelipasha,
oranın hiç hiç hiç bir önemi yok. Yeter ki, "sol bacağını kulanmasına gerek bırakmayacak özel donanıma sahip araç kullanabilir" ibareli raporun ve alacağın araçta da bu şekilde bir özel donanım olsun.

Not: sorun başka bi başlıkta olunca gözden kaçmış... Ayrı başlıkta olsa mutlaka yanıt aşıdın daha önce...

teşekkür

teşekkür ederim inşallah sıra o zor olan raporu almak:) :roll:

Üst Alt