Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacağından sakatlığı bulunanların sadece MTV'den yararlanabilmesi için..?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,403
Malum, sol bacağından sakatlığı bulunanların salt otomatik vitesli araçları ÖTV-MTV istisnası ile alması artık mümkün.
Peki, ikinci el araçta sadece MTV'den yararlanabilmek için ne yapılmalı?
Aslında yol belli, sol bacağından sakatlığı olduğuna dair rapor alıp vergi dairesine gidilecek ve MTV istisnası uygulanması istenecek:
http://www.engelliler.biz/forum/oze...lu-tasitlar-vergisi-istisnasi-uygulamasi.html:
[...]
sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir
Peki, sol bacağından sakat kişi üstüne tescil edilen araç MTV'den istisna tutulduğunda, emniyet müdürlüğü açısından "aracı araç sahibinden başka kimse kullanamaz" ve "plakada sakat damgası bulunur" konuları nasıl olacak?
Yani ikinci el otomatik vitesli aracı MTV'den istisna tuttuğumuzda, (tıpkı özel donanıma istinaden ötv'siz araç alındığında olduğu gibi) plakada damga olacak ve aracı sadece araç sahibi mi kullanabilecek?

Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlarımız varsa ve bu konuda yaşadıklarını yazarsa iyi olur...

Bülent Bey
Benim ''H'' sınıfı ehliyetim (otomatik vitesli araç kullanır ibareli) ve otomatik vitesli araç kullanır raporum var. MTV ödüyorum. Gerekli girişimleri yaparak MTV den muaf olsam bugüne dek ödediğim MTV yi geri alabilirmiyim.?

Hocam Vergi dairesi sizi trafiğe yönlendiriyor. trafik'de yeniden tescil ve engelli plakası istiyor. Yeniden plaka çıkarıldığı için araç yeniden tescil edilecek. bu sebeple bu son tescilden itibaren MTV'den muaf olunulacak. Yani geçmiştekileri alamıyoruz. Aynı durum bende de var. Aracım normal plaka. Ama yinede kimse emin değil. kimse daha bir şey bilmiyor. GİB'nı aradığımda 5 sene zaman aşımına kadar alınabilir demişti.

Sol Bacak engeli olup ötv den yararlanabılen varmı?

bende 2009 model sıfır araç almıştım herhangi bir şeyden faydalanmadım normal alıyormuşum gibi aldım. bu kanunu duyunca maliyeden sordum trafige gönderdiler trafik bizde işin yok maliyeden yapacaksın vergiyi oraya ödüyorsun dediler.
maliyedekilere dedim onlar da defterdarlıga sordular onlar da bir dilekçe yazsın ehliyetin fotokopisini raporun fotokopisini defterdarlık gelir idaresine gönderip görüş istesin dediler. eger görüşte vergi indirimi uygun derse maliye vergiden muaftır diye işlem yapacakmış.

bütün işlem buymuş anladığım kadarıyla inş bir terslik çıkmaz.
dün evrakları hazırlayıp gönderdim bakalım sonuç ne olacak. inş hayırlısı olur.

MTV'nin geçmişe dönük olarak uygulanmasına dair başlık: http://www.engelliler.biz/forum/oze...lli-otomatik-arac-icin-gecmise-donuk-mtv.html
shaman, tecrübelerini o başlığa yazar mısın lütfen. Bu konuyu tartışalım oradan...

Bu başlıkta benim esas açıklığa kavuşturmak istediğim şeyler şunlar:
Peki, sol bacağından sakat kişi üstüne tescil edilen araç MTV'den istisna tutulduğunda, emniyet müdürlüğü açısından "aracı araç sahibinden başka kimse kullanamaz" ve "plakada sakat damgası bulunur" konuları nasıl olacak?
Yani ikinci el otomatik vitesli aracı MTV'den istisna tuttuğumuzda, (tıpkı özel donanıma istinaden ötv'siz araç alındığında olduğu gibi) plakada damga olacak ve aracı sadece araç sahibi mi kullanabilecek?
Bu konuya Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklık getirmesi lazım.

arkadaşlar sonunda başardım kanunu çıkardım trafik tescile gittim onlar da raporun ve ehliyetin fotokopisini aldılar
  1. aracın plakasına özürlü amlemi koydular
  2. ruhsata özürlü aracı diye işlem yaptılar
  3. maliyeye ek-1 diye form düzenlediler
  4. maliye de vergiden muaftır diye işlem yaptı

kurtuldum vergiden darısı diğer arkadaşların başına .

Selamlar benim engelimde sol bacaktan. Ve geçen yıl 0 km otomotik vites araba aldım mtv den faydalanamadım. Bu yıl maliyeye gittim,trafike gönderdiler. Trafikte bende araç için yeniden proje çizmemi ve araç tanıtın bilgisini istediler. Ya proje çizmek icab ediyor mu?

toplamda 68 tl tuttu masraf 48 tl ruhsat değişim, 20 tl plaka değişti özürlü amlemi koyuldu bukadar başka birşey yok.

Motorlu taşıtlar vergisi

slm arkadaşlar, özürlüler adına size güzel bir haberim var;

2009 yılında 0 Km otomatik vites araba (H sınıfı ehliyetimde Otomatik vites araba kullanır diye yazıyor.) aldım ve ÖTV- MTV' yi ödemiştim.
bulunduğum ilin vergi dairesine giderek 30/04/2010 sayılı yasadan bahsettim, vergi dairesi elemanları a) raporumun (arabayı alırken vergi dairesine raporumun aslını vermiştim fotokopisini, b) ehliyetimin fotokopisini ve dilekçe ile müracat etmem söylendi,
ben de istedikleri evrakları tamamladım vergi dairesine verdim

vargi dairesi Trafik Tescil Bürosuna beni gönderdi ve gerekli evrakları tamamladım, onları trafik tescil bürosuna verdim, işlemimi yatılar ve ruhsatımın fotokopisini maliyeye verdim.
Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf oldum.

Mtv

arkadaşlar, bir önceki yazımda motorlu taşıtlar vergisinden muaf oldum diye yazı yazmıştım, ancak Trafik Tescil Şubesi zorluk çıkartıyor, önce işlemimi yaptılar,
Tarfik Tescil bürosunda Dilekçe yazmamı istediler ve aşagıdaki işlemleri yapmamı söylediler.
1) Ek-1, Doldurmam gerektiği
2) Delekçe (Trafik Tescil Bürosuna) yazmamı
3) Özürlü olduğuma dair Raporum kendilerinde ehliyet alırken (17/04/2009 Tarihli H Sınıfı Ehliyet ve Otomatik Vites Araba Kullanır ibareli raporum Emniyette var).

bunları tamamladım ve Tarfik Tescil Bürsuna verdim işlem yaptılar, maliyeye EK-1' i götürüken pardon biz yanlış yaptık Emniyet Genel Müdürlüğünden görüş soralım ona göre işlem yapalım dediler yani 30/06/2010 tarihinden bu yana işlemlerim bekliyor.

NOT: Maliye sorun çıkartmıyor, EK1, Raporun Fotokopisi ve Ehliyetimin Fotokopisini verdim işlemi yaptılar ama emniyet sorun çıkartınca Ruhsatıma Özürlü aracıdır ve özürlü amlemi yapılmadığı için bekliyorum,

eğer yaptıran arkadaşlar var ise hangi emniyette yaptırdıklarını yazarlarsa bende falanca ilin Trafik Tescil bürosu bu işlemi yapmış diye örnek göstereyim. (Trafik Tescilde benim ruhsatıma özürlü mü, yoksa sakat aracı mı yazalım terettüt ettiler, yani otomatik vites arabanın özürlü arabası olduğunu kabul etmiyorlar.

Yukarıda da yazdığım gibi, Maliye'nin bu yeni uygulamasına karşılık Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de yeni bir düzenleme yapması gerek. Aksi halde iki mevzuat arasında çelişki devam eder...

Mtv

oturan boğa kardeşim, 07/07/2010 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğüne Bilgi edinme yasası gereği, e- posta ile yazı yazdım emniyette çıkartılan zorlukları belirttim, birde otomatik vites arabaları özürlü arabası olarak kabul etmediklerini özellikle belirttim.
ne cevap vereceklerini bilmiyorum inşallah olumlu bir cevap verirler de bizde MTV' den muaf olabiliriz.

Gelecek cevabı biliyorum :):) Kanunu, yönetmeliği ve bir de hukuk müşavirliğinden fi tarihinde alınan görüşü alt alta koyup, hiç bir sonuç çıkartmanın mümkün olmadığı anlamsız bir sonuç yazılacak :)

mtv-otomatik vites araba

oturan boğa kardeşim haklısınız bende endişeleniyorum bir cevap çıkmayacağından.
otomatik vitesli arabayı hiç özürlü arabası olarak görmüyor emniyet.

(1) sakat arabası olarak tescil edilebilir.
(2) özürlü arabası olarak tescil edilebilir.
(3) eski normal plakama üzerine, özürlü amblemi olabilir.
(4) özürlü amblemi olmayabilir diye terettüde düşüyorlar.
emniyet bana 14/05/2010 tarhli ellerinde bir yasa var onu gösteriyor o yasada ise otomatik vites arabayı normal araba olarak kabul ediyorlar, %90 rapor olursa özürlü arabası olarak tescil edilir diyorlar.
---ben gelir idaresi başkanlığının 17/05/2010 tarihli sirküsünü gösterdi, maliyedeki yetkili arkadaş da 17/05/2010 tarihli sirküyi dikkate almalarının gerektiğini trafik tescile telefonla söyledi bakalım ne çıkacak.

bülent bey aracın plakasında tekerlekli sandalye amlemi var ruhsatda ise ( sakat arabası ) ibaresi yazılı.Benden ruhsatın fotokopisini kimliğin ve ehliyetin fotokopisini aldılar şin tamam gerisini biz hallederiz dediler.

Yani MTV istisnası varsa damga da kullanıcı kısıtlılığı da var...

OturanBoğa;

damgada kullanıcı kısıtlığı var demekle neyi kasteddiniz anlayamadım bülent bey.

Yani, vergi avantajı uygulandığı için aracın plakasında damga var ve bu nedenle araç araç sahibi dışında hiç kimse tarafından kullanılamaz.

Mtv

slm arkadaşlar bu siteye bir kaç defa yazı yadım, H sınıfı ehliyetim vardı ve sol bacağım polio sekeli olmam nedeniyle MTV' den muaf olmak için bulunduğum ilin vergi dairesine ve trafik tescil subesine yazı yazmıştım, vergi dairesi olumlu görüş bildirdi,

trafik tescil ise adıma olan otomatik vites arabamı özürlü arabası olarak kabul etmedi ve MTV' den muaf olamayacağımı belirtmişti.
ben de enmiyet genel müdürlüğüne e-posta gönderdim, çıkan yasa ve sirküden bahsettim.
emniyet genel müdürlüğü trafik tescil dairesi başkanlığı, bulundugum ilin emniyet müdürlüğüne ve bana cevabi yazılarında, adıma yeniden tescil yapılarak MTV' den muaf olabileceğimi belirtmiş olup, bu yazı üzerine emniyet beni aradı ve arabamı özürlü arabası olarak tescil etti, bende bu durumda MTV' den muaf oldum.

sol ayağı ekstermite (polio sekeli) olan ve otomatik vites arabası olan özürlü arkadaşlar arabalarını yeniden tescil ettirerek MTV' den muaf olabilirler.

özürlü arkadaşlara hayırlı olsun.

teşekkürler evet ruhsat ta ise araç sahibi haricinde kimse kullanamaz yazısı mevcut.

benimde özrüm sol bacaktan ben ötv siz o km araç aldım vergıden muhafım suan

Üst Alt