Merhaba, ben kısaca kendi ameliyat sonrası dönemimi anlatayım:
İlk Gün: Gözümü açtığımda odamdaydım. Her tarafımda hortumlar vardı. Oksijen maskesi, idrar torbası, serum, arkamda drenaj torbaları vs. Çok ağrılarım oldu, ağrı kesiciler ile kısmen ağrılarım bir nebze azalıyordu ama yaşadığım en berbat günlerden biriydi. Tüm günü yatarak geçirdim.
İkinci Gün: Sabah ameliyatımı yapan doktor ve ekibi geldi. Ayağa kaldırdılar. Beş, on adım yürüdüm. Sonra tekrar yatağıma yattım. O günü de hemen hemen tümüyle yatarak geçirdim.
Üçüncü Gün: Oda içinde ve koridorda kısa kısa yürüyüşler yapmaya başladım. Oksijen maskesine pek ihtiyacım kalmadı. İdrar torbası acıtmaya başladığı için çıkarılmasını istedim. Yalnız idrar takibi yapabilmek için ölçekli büyük bir kap verdiler ve ona yapmamı söylediler. Kendi başıma bir taraftan kabı tutup, bir taraftan da idrarımı yapmak çok zor oluyordu. Sağ olsun refakatçi kalan arkadaşlarım destek oldular.
Dördüncü Gün: Yürüyüşlerimin süresi uzamaya başladı. Her saat başı beş dakikaya yakın aralıksız yürüyordum.
Bu arada her gün ameliyat bölgesine pansuman yapılıyordu.
Sürekli serum aldığım için, herhangi bir açlık ve dışkılama ihtiyacı hissetmedim.
Beşinci Gün: Serum kesildi ve ağızdan normal beslenmeye geçtim. Ağrılarım ilk güne göre azaldı ama yine de bazen dayanılmaz oluyordu.
Altıncı Gün: Pansumandan sonra drenaj torbaları da çıkarıldı. Vücuduma bağlı hiçbir hortum falan kalmadı. İlk dışkılamam esnasında pek zorluk yaşamadım, en azından bu konuda kimsenin yardımına ihtiyacım olmadı.
Ameliyattan sonra birkaç defa röntgen çekindim. Sonuçların ve gidişatın gayet iyi olduğu söylendi.
Ertesi gün taburcu edildim. İlk işim saçlarımı kısalttırmak oldu. Sonra eve geçtik, banyoya girdik. Ben öne doğru eğildim ve ailem saçlarımı yıkadı. Dikişler alınıncaya kadar ameliyat bölgesine su değmesi yasaktı. İki gün arayla sadece saçlarımı yıkıyorduk. Geri kalan yerleri ıslak bir mendille temizliyorduk. Günün büyük bir bölümü yatakta geçiyordu. Doktorumun gösterdiği egzersiz hareketlerini yapıyordum. Pansumanları da sağlık ocağında yaptırıyordum.
Sanırım yirminci gün civarında dikişlerimi aldırdım. Sonra ilk banyomu yaptım kendi başıma. Ağrılarım da epeyce azalmıştı. Bir aydan sonra dışarıya çıkıp arkadaşlarımla buluşmaya başladım.
Doktorum bana 45 günlük rapor yazmıştı.
İlk üç ay kendime çok dikkat ettim; ani hareketlerden kaçındım. Ağır kaldırma zaten yasak. Doktorum fazla kilo almamaya çalış dedi.
Ameliyat sonrası hareketsiz yaşamdan dolayı kaslarımın zayıfladığını hissettim. Üçüncü aydan sonra spor salonuna yazıldım. Basit ısınma ve egzersiz hareketlerini yapıyordum. Yaklaşık üç ay devam ettim, sonra yüzmeye yazıldım. Bir üç ayda ona devam ettim.
Bana sorarsan altıncı aydan sonra tam anlamıyla eskisi gibi oluyorsun. Ama yine de kendini tehlikeli işlerden korumalısın.
İşin psikolojik boyutu beni, ilk birkaç haftayı saymazsak hiç zorlamadı. Keşke daha önce ameliyat olsaymışım diye geçirdim hep.
Şimdi ameliyatımın üzerinden yaklaşık on yıl geçti. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ameliyattan önceki döneme göre hareketlerimde biraz esneklik kaybı oldu ama bu da son derece normal.
İşine en erken ne zaman başlayabileceğin konusu doktorunun takdirinde ama ben en geç ikinci aydan sonra başlayabileceğini düşünüyorum.
Kısaca anlatayım dedim, epey uzun oldu. Aklına takılan ve öğrenmek istediğin noktalar varsa çekinmeden sorabilirsin.