Azmi Hamzaoglu cok degerli bir cerrah. Uluslarasi konumu var. Onun hakkinda "paraci" gibi yakistirmaliri zaman zaman duyuyorum. Ne yazik ki bu Turkiye'nin gercegi; basarili olan insanlarimizi kiskanmak ve karalamak. Gurur duyacagimiza, karaliyoruz. Gercekten yazik...Onun seviyesindeki bir cerrah dunyanin baska yerinde ne kadar para kazanir kimsenin umrunda degil. Azmi Bey kendi seviyesindeki meslektaslarinin yarisi kadar para kazansa, bizimkilerin gozunde yine haram. Neden kazanmasin? Ama devletin basindakiler trilyonlari hortumluyor, kimsenin giki cikmiyor. Vali cikip kimse devlete hesap soramaz diyor. Millet yine susuyor. Hasa!
Herneyse, Azmi Bey beni Mayis ayinda ameliyat etti. Sirt fitigi bel ve boyun fitigina gore cok daha zor bir ameliyat ve oldukca riskli. Zaten kendisi de ameliyat oncesi riskli oldugunu soyledi, ama ameliyati tavsiye etti cunku buyuk ihtimalle felce dogru gidiyordu. Dunyada bu ameliyati komplikasyonsuz bir sekilde haftada bir iki kere yapan baska cok fazla sayida cerrah oldugunu sanmiyorum. Ben Amerika'da ogretim uyesiyim ve Azmi Bey'e guvendigim icin Amerika'da olmayip Istanbul'a geldim. O karari vermeden once de konuyu oldukca arastirdim. Demek istedigim Azmi Bey size bu riski simdi almayin dediyse bunun iyi, yani tibbi, bir sebebi vardir. Kendi hastesinde MR cektirmediniz diye size ameliyat yapilmaz demez.
Ayrica kendi hastanesinde MR cektirmenizi istemesinden daha dogal bir sey olamaz bence. Ben ameliyat olmadan once bir suru rontgen, MR ve tomografi cekildi kendi ekibi tarafindan. Neden? Cunku kendi ekibi. Gozumun onunde bir cok kere telefonla ya da sahsen radyologlara sorular sordu, fimler hakkinda detayli bilgi aldi. Hem kendi ekibine guvenmesi dogal, hem de ekibiyle istedigi zaman istedigi diyalogu kurabilmesi onemli. Evet, ozel hastane fiyatlari SSK'dan pahali. Ama bu Azmi Bey'in sucu mu?
Ben zengin degilim ve maddi imkanlarimi zorladim. Azmi Bey'le de ameliyat oncesi tanisikligim filan yoktu. Araya sokacak tanidigim da yoktu. Ama benimle yogun calisma temposu dahilinde beklemedigim kadar cok ilgilendi. Anladigim kadariyla maddi sikintiniz oldugunu hissederse zaten kendiliginden yardimci oluyormus. Ama bazilarinin yaptigi gibi parayi daha en basindan ortaya koymamak lazim pazardan mal aliyormus gibi. Guvenebilmek lazim sizin icin en dogrusunu yapacagina. Eger guvenemiyorsaniz, o zaman belki de sizin icin dogru secim degil. Ben en basindan beri kendisine kayitsiz guvendim, ve benim icin en dogrusunu yaptigina inaniyorum. Bir cerrahtan daha ne beklenir bilemem.
Tamam, calisma ortami cok yogun ve gorusmelerde diyalog bolunebiliyor. Ama ben Amerika'da da seckin doktorlara gittigimde farkli degildi. Doktor gormek icin 2-3 saat bekledigim cok oldu. Yani arz talep dengeleri bozulunca isler boyle oluyor. Turkiye'de keske 100 tane daha Azmi Bey olsa. Ayrica bir de cerrahin esas isi ameliyathanede, muayene odasinda degil. Yani onlarin odaklandigi sey ameliyatin basarili ve komplikasyon olmadan gecmesi. Oncelik orada. Evet guzel olurdu Azmi Bey gibi bir cerrahla insanin 20-30 dakika konusabilmesi, ama disarida sizin benim gibi 100 hasta daha var yardima ihtiyaci olan.
Sonuc olarak, size tavsiyem Azmi Bey'in fikrine guvenmeniz. Baska cerrahlardan fikir almak tabiki yararli olur, ama Azmi Bey size riskin su an alinmayacak kadar yuksek oldugunu soylemesi bence tibbi bir nedene dayaniyordur. Ne yazikki ameliyat cogu zaman sorunu kokunden cozmuyor. Daha cok durumun ilerlemesini daha tehlikeli hale gelmesini onluyor. Ama biz hastalar olarak ameliyat oncesi ameliyatin sorunu cozecegine inaniyor bir an once ameliyat olmak istiyoruz. Tabi sizin saglik sorununuz benimkinden farkli, onun icin sizi cok anliyormus gibi konusmak da istemiyorum. Umarim zamanla, ameliyatsiz ya da ameliyatla, sagliginiza kavusursunuz...
Özgür.