Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni ile emeklilik mümkün mü?

kuzeyesenyurt

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba bir şey soracaktım. Benim kardeşim şizofreni şikayetleri ile hastaneye gitti ve 10 gün sonra kontrole çağırdı doktor. Kontrolde aynı olursa 1 hafta yatacak gözlem altında kalacakmış. Kardeşime şizofreni tanısı konulduğunda malülen emeklilik için hemen başvuru yapabilirmiyiz? yoksa 1 sene tedavi görmesimi gerekicek. Şuan çalışamaz durumda tavsiyeniz ve sorularıma cevabınız benim için çok önemli

kuzeyesenyurt

Evet emeklilik mümkündür.
(Primleri varsa olabilir
rapor aldıktan sonra tabiki)

(Tedaviye yeni başladıysa eğer
ne zaman engelli raporu
alabilecektir bilmiyorum)

Enaz 6 ay falan diyorlar.
Böyle söylentiler de var.

kuzeyesenyurt evet emekli olunabilir ama bunun bir sürü şartları var ilk başta engelli raporu lazım oda teşhisten sonra en az ay tedavi sonrası verilir sgk emeklilik için hastalık listesi var ve her hastalık için farklı engel oranı var şizofren için orta veya ağır engel olmalı ve farklı farklı prim günleri şartları var ve hemen olmaz o iş ayrıca aldığın rapora değil sgk kendi hastahanesinde yeniden rapor istiyor.
Ve şizofreni çok ciddi bir rahatsızlıktır şu an ilk önceliğiniz tedavi süreci olmalı.

evet size katılıyorum kaç ay olduğunu tam yazmamışsınız. Şuan zerre iş düşenecek halde değil. harıl harıl çalışan bir insandı oysaki. evden dışarı çıkınca boğazına sarılıyor gibi hissediyor. herkes bana bakıyor gibi oluyor.

kuzeyesenyurt En az 6 ay takipli tedavi görmesi gerekiyor o kısımı tam yazmamışım.
Allah şifa versin ilaçlarını aksatmadan kullansın ilk başta doğru ilacı bulana kadar bir kaç ilaç değiştirmek gerekebilir ve ilacın yarayıp yaramadığı 1 aydan önce belli olmaz ayrıca ilaçların ciddi yan etkileri olabiliyor ve o yan etkiler için başka ilaçlar veriliyor.
En düşük dozda en etkili ve en az yan etkisi olan ilacı bulana kadar süreç biraz sıkıntılı ama bulduğunuz zaman durum daha kontrol altında olacaktır bu süreçte eğer memnunsanız hep aynı doktora sık sık gidin ve en önemlisi çoook sabırlı olmaya çalışın ve kardeşinizi kesinlikle stresten uzak stres hastalığı şiddetlendiyor.

kuzeyesenyurt

Kardeşim, malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre "tedaviye rağmen çalışmaya olanak vermeyen" düzeyde tanı almalısın.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?

Ben de bipolar hastasıyım, ilk atağımı geçirdiğimde sokakta gezen delilerden farksızdım. Sonra toparladım ve işe dönme imkanım oldu. Bir daha çalışamaz diye kendinizi şartlandırmayın. Benim ailem de çok zor zamanlar geçirdi ama hepsi gelip geçiyor. Malulen emekliliği doktorum bir kez dile getirmişti ama hiç gerek kalmadı çok şükür. İnşallah doğru ilaçlarla kardeşiniz tekrar hayata tutunur.

kuzeyesenyurt

SGK Hastalık Listesi'ne göre "Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" düzeyde Alır tanısı alırsanız malulen emekli olabilirseniz.

"Tedaviye rağmen kısmen çalışma olanağı veren" düzeyde Orta tanısı alırsanız (01.09.2010 +) 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 primle erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Eğer askerlik yapmışsanız, o süre kadar borçlanma yaparak prim gün sayınızı arttırabilirsiniz. Eğer askerliğinizi ilk sigortalı olduğunuz tarihten önce yapmışsanız, emekliliğe temel sigorta başlangıcınız borçlanma süresi kadar geriye gider.

bagkur.PNG

OturanBoğa

askerligi sigorta başlangıcından sonra yapılmışsa nasıl olur
şizofrenide hafif yok bu durumda emeklilik nasıl olur

(Gölge)

Askerlik sigorta başlangıcından sonra ise olası borçlanma sadece prim gününü arttırı, sigortalı başlangıç tarihini etkilemez.

SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı yoksa emekli olunamaz. Hafif-orta yok cetvelde.

Engelli emekliliği söylüyorum ağır var orta var hafif yok hafif olmadığı için nasıl olur

Sadece hafif yok

Emeklilik nasıl olur

Yukarıda verdiğiniz tabloya göre

Kurul şizofreniyi orta veya ağır olarak degerlendirmezmi direk başka yok çünkü avantaj yani
OturanBoğa

OturanBoğa

şöyle bir tanı kondu F32.1
1) Malulen emeklilik için uygun bir kod mu ?
2) Malulen emekliliğe başvurduk %40 rapor verdiler malulen emekli etmediler mesela o rapor engelli olarak kullanabilirmiyiz yoksa engelli raporu için birdahamı heyete giriliyor?

epikrizde F32.3 yazıyor sgk ya gittik şizofreni haricinde malulen emeklilik yok dediler doğrumu bu ?

kuzeyesenyurt

Malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı alınmalı. SGK sevki ile hastaneden alınır bu rapor. Bu raporda oran olmaz. Dolayısıyla bu raporu engelli hakları için kullanamazsınız. Engelli hakları için Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre rapor almalısınız. Bunu kendi başvurunuzla hastaneden alabilirsiniz.

Üst Alt