Cumhurbaşkanına hakaret iddiası ile savcılık tarafından şizofreni engelli vatandaş hakkında soruşturma yürütülüyor. Bu kişi savcılık tarafından cezai ehliyetinin sorgulanması için hastaneye yatırılmış ve hastane tarafından kısmi cezai ehliyeti olduğuna dair rapor verilmiş. Soruşturma konusu olan sosyal medya üzerinden yazılan yazıları kendisinin yazmadığını, hesabın çalındığını ve bu yazıların başkaları tarafından yazıldığını söylüyor. Ayrıca yazılan yazıları okuduğumuzda sadece eleştiri yapıldığını, yazılarda hiç bir küfür veya hakaret unsuru görünmüyor. Yazılarda suçu oluşturan bir unsur olmamasına rağmen savcılık, şizofreni engelli olan bu vatandaş hakkında soruşturmaya devam ederek dosyayı kapatmıyor. Bu engelli vatandaşın avukat tutacak maddi durumu yok ve savunma hakkını kullanamıyor. Dosya soruşturma aşamasında olduğu için adli yardım talebinde de bulunamıyor. Baroya adli yardım başvurusu yapmak istediğinde dava açılmadan avukat yardımı verilemeyeceği söylendi. Avukat tutamadığı için cezai ehliyet sorgulaması için hastaneye zorla yatırıldı. Halbuki cezai ehliyetinin sorgulanması için hastaneye yatırılması şart değil, bu kişinin zaten mevcutta sürekli şizofreni engelli olduğuna dair raporu var daha önce hiç bir suça karışmamış adli sicili temiz. Bu durumda ayaktan gözlem ile cezai ehliyet raporu düzenlenebilecekken avukat tutamadığı için savcılık tarafından kişiye bir avukat atanmış ancak atanan avukatta bu kanunlara vakıf olmadığı için bu kişinin hakkını tam olarak savunamamış ve bu kişiyi zorla hastanede haftalarca gözlem altına alarak özgürlüğünü kısıtlamışlar. Özgürlüğü kısıtlandığı için orada daha çok psikolojisi bozulmuş. Şuan bu soruşturmadan dolayı bu kişinin insan hakları ihlal ediliyor. Bu konuda yardım alabileceği kimsesi yok. Aranızda ceza avukatı olan varsa bu arkadaşımıza yardımcı olabilir mi ?