Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren olan annem ilaçlarını kullanmayı bıraktı!?

keremm_m

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba, 14 yaşındayım şuan ve annem sanırsam şizofreni hastası. Ben 9 yaşındayken olanları öğretmenime anlatmıştım ve bana koruma kararı çıkartıldı. Şuan iğnelerin aksattı, 8 aydır iğne olmuyor iğneler birikiyor ve bu durum abimle benim canımı çıkmaya başladı. Beni İsa, kendini özel felan zannediyor. Fikir ayrılığı çıkınca konuşmak yerine kavga yolunu tercih ediyor sürekli oturuyor, kalkmıyor hiçbir şey yapmıyor. Ve benim kendi geleceğim ve annem için kaygılarım oluşmaya başladı. ATMye para geldi diye gidip 22000tl çekmeyi deniyor ama öyle bir para yok. iğne olması için ikna etmeye çalışıyorum ama olmuyor ne denersem olmuyor annemin bu rahatlığı ekonomik olarakta sıkıntı yarattı evde. Elindeki parayı düzgün kullanmayı bilmiyor. Evde akşam sürekli kapı, cam açıyor. Iğne olmadığı için şikayet edebileceğim bir yerde bilmiyorum. 56 yaşında annem. 55 yaşındaki arkadaşı gayet düzgün iken annem dağınık.

keremm_m

İlk olarak anne ne ilaçları kullandırmaya çalış bence.
İlk ve enbüyük zorluk bu olacaktır senin için. Geçmiş olsun.

keremm_m

Geçmiş olsun.

Yasal olarak ne yapılabilir tam bilmiyorum. Ben senin yerinde olsam: annene ait rapor veya başka tedavi evrakıyla, yanıma durumu bilen Mahalle Muhtarını da alıp Kaymakamlığa gider, Kaymakamla görüşüp yardım isterdim. Annenin -gerekirse kolluk zoruyla- hastaneye yatırılıp tedavisinin yapılması ancak böyle sağlanabilir sanırım.
(Bildiğim kadarıyla Kamu Kurumları, Mahkemeler, Noterlikler gibi yerlerin başvurusuyla kişi vesayet altına alınıp kısıtlanabiliyor.)

Başka fikir verecek, daha donanımlı arkadaşlar da vardır umarım.

Tekrar geçmiş olsun; bol şanslar..

bu isle babaniz ilgilenseydi keski sen daha kucuksun

okulda rehber hocamı atamıştı mahkeme bu yüzden hocama söylesem olur sanırım

keremm_m

Görevini yerine getirirse; Rehber Öğretemenin de sana yardımcı olabilir tabii.

keremm_m

Şizofreni tedavisinde en büyük sorun maalesef hastanın hastalığı kabul etmemesi sebebiyle ilaç kullanmayı reddetmesi kesinlikle ilaçlarını kullanmasının bir yolunu bulmalısınız anlattıklarınıza göre konuşarak ikna ihtimali yok gibi polis zoru ile hastahaneye yatırabilirsiniz ve yatırmalısınızda bence anneniz gerçeklikten kopmuş çünkü Allah göstermesin zarar verebilir size ama yaşınız küçük polis sizin başvurunuzu kabul etmeyebilir abin kaç yaşında yardımcı olacak büyüğünüz yokmu rehber öğretmeniniz yardımcı olabilir ilgili bir öğretmense.
ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN.

keremm_m
Öncelikle sen bizim kardeşimisin Allah yardımcın olsun.Aynı duruma maruz kaldığım için ben seni iyi anladım,yaşında cok genç yaa.Anneye iğne yaptırtma.Her il ve ilçede Toplum ruh sağlığı merkezi var anneyi oraya götür.Kendisi gitmek istemezse,ben gitmem derse,112 yi arıyorsun,annenin durumunu dile getirip,hastaneye yatırıyorsun.en fazla 27 gün yatırırlar.

Polis zoruyla hastaneye yatır ve sonrasında vasi davası aç vasi olun tekrar aynı olursa vasi kararıyla tekrar hastaneye yatirirsin

Tekrardan merhaba, 112yi aradım şuan ambulans bekliyorum istemesem de. Elim kolum titriyor üzüntüden

keremm_m
Üzülme onun iyiliği için yapıyorsun ALLAH tez zamanda şifasını versin sana ve abinede sabır versin.

Sonuç: gelen memurlar vasi olmadığım için alamadıklarını, normal tepki gösterdiğini söylediler.

keremm_m
O an normal gözükmüş olabilir ama anlatamazsın tabii gelenlere.
Abinin yaşı 18 üzeriyse kaymakamlığa gidip danışın ne yapabiliriz diye.

merhaba, spesifik bir yorum yapmakta çok zorlandım doğrusu ama şu hatırlatmaları eklemek için kendimi de tutamadım :

bkz. lokman suresi ; 14 ve 15.ayet Türkçe mealleri aşağıya alıntılanmıştır

14. İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur.(3) (İşte onun için) insana şöyle emrettik: "Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır."

15. "Eğer, hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığın bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara itaat etme. Fakat dünyada onlarla iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonra dönüşünüz ancak banadır. Ben de size yapmakta olduğunuz şeyleri haber vereceğim."

Ref:https://kuran-ikerim.org/meal/diyanet/lokman-suresi

şüphesiz yüce Allah en doğruyu ve herşeyi bilendir.

kar&yağmur

İyi niyetle yazmışsınız muhakkak ama bu konuda mesajları okuduysanız anneye kötü davranma ve isyan yok 14 yaşında küçük bir çocuk ne yapacağını bilmez vaziyette annesinin şifa bulması için uğraşıyor içim kan ağlıyarak ambulans çağırdım diyor.
Ben 8 yıldır şizofren oğlumla neler çektiğimi bir eşimle ben birde Allah biliyor onun için çeken bilir çoook zor bir durum ağır bir imtahan Allah düşmanımın başına vermesin.

Eğer çevreye veya yakınlarına zarar veriyorsa darp raporu alarak hastaneye yatırabilirsiniz veya vasiliğiniz yoksa savcılığa gidip annemin doktora muayene olmasını istiyorum diye dilekçe verirseniz doktor da yatmasını uygun görürse yatırabilirsiniz.

kara duman

merhaba, tam olarak birşey ima etmedim aslında (yani kötü davranma veya isyan vs.) zaten sadece ayetleri yazdım (üstte) , yanlış bişey söylememek için de bu konuda ilgili ayetleri bulup yazmak en mantıklısı geldi , en doğrusunu yüce Allah bilir çünkü. bir ayet daha olması lazım bildiğim bulursam yazayım.

evet burada referans ediliyor: https://www.kuranmeali.com/AyetKars... bulunmanızı,azarlama; onlara güzel söz söyle.

isra (17/111)
Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, ana babaya güzellikle muâmele edin, eğer onlardan biri veya ikisi senin yanında ihtiyarlık haline ulaşırsa, sakın onlara “Öf” bile deme ve onları azarlama. İkisine de iyi ve yumuşak söz söyle. Fikri Yavuz,Ali

14 yasindaki cocuk annesi icin cirpinirken anneye babaya saygi diye haricten gazel okuyup bilgiclik taslamak ukalalik oluyor

cocukcagiz annem diye cirpinirken varsa akli selim faydali bir bilginiz yazarsiniz

saygisizlik etmiyor kardesimiz annesine sifa icin abilerden ablalardan care soruyor

GRAHAM BELL

kuran ayetlerinin meallerini alıntılamak ne diye ukalalık olarak algılanır anlamadım.
siz herhalde öfke ile yazdınız.
neyse , öyle bir niyetim olmadı , ve dediğim gibi bir imada da bulunmadım (yazmışım zaten üstte)
bilmelisiniz ki "kuran" kelimesi de zaten "okumak" (arapça قرأ) fiilinden türetilmiş bir kelime dir ve okumak eylemi ile ilgilidir.
yani okunması lazım olan metinleri içeriyor , bende bu kardeşimiz okusun diye hatırlatmada bulundum buraları , yoksa sen şöyle yaptın böyle yaptın gibi bir değerlendirmede bulunmadım ki. kuran okumak da ayetlerini alıntı yapmak da kötü bir şey değil, ukalalık da değil

gayet aklı selim bilgiler sunmuş olduğumu düşünüyorum. umarım bilmeden bir hata yaptıysam Allah affetsin amin amin amin

her seyin yeri ve zamani olur
kucucuk bir teselli gibi bir sey yazmadan kardesimiz saygisislik yapmis gibi o neymis
kurani kerimi dini konularda paylasirsin
canin cok istemisse sabirla ilgili birseyler olsaydi bari gam yemezdim
iste sonra dine sarilirsiniz

@kar&yağmur
iyi niyetle bir şeyler yapmak istediğinizden zerre kuşkum yok ama yazdığınız ayetlerin konunun çözümüne hiç faydası olmaz ne yazık ki.

ben 53 yaşındayım çok küçük yaşlardan beri namaz kılan ve dini konularla alakalı birisiyim ve 25 yaşında şizofren tedavisi gören bir oğlum var.

konuyu baştan dikkatli okumamışısınız sanırım bu çok genç kardeşimiz yaşının kaldırabileceğinin üzerinde sıkıntılarla 9 yaşından beri uğraştığını söylüyor (kendi beyanı ve yalan söylemesi için bir sebep göremiyorum).

Ben yıllardır şizofren birisi ile aynı evde yaşıyorum ve benim yaşım 52 bu kardeşimiz ise 14 ben bu yaşımda çok zorlanıyorum bu kardeşimizin ne kadar zor bir durum olduğunu çok iyi anlıyorum.

Konuda anne babaya saygısızlık ve sabırsızlıkla alakalı en ufak bir şey yok bilakis 40 yaşında bir insan gibi olgunlaşmış ve her şeyin farkında annesinin düzelmesi için çırpınıyor ve bu duruma çok üzülüyor ne yapacağını bilemiyor bizlerden yardım istiyor.

Siz anne babaya saygı yerine bu başına gelenlere sabret Allahın imtihanıdır (ki öyledir) deseniz ve bu konuyla alakalı ayetler paylaşsaydınız daha faydalı olurdu kimsede bir şey demezdi. kimse kuran ayetleri paylaşmanıza bir şey demiyor (@GRAHAM BELL arkadaşımız biraz sert yazmış olsa da oda ayete bir şey demiyor)

Ama mesele şuna benziyor içki içmek büyük günahtır ama insanı dinden çıkarmaz ama gidip içki içine sarhoşken sen günaha giriyorsun yanacaksın der ve konuyla alakalı ayetleri okursanız o da sarhoş kafayla ne günahı yok öyle bir şey derse dinden çıkar ama siz ayet paylaştınız ! iyimi oldu adam günahkarken kafir oldu yanı her şeyin yeri zamanı var.

ben ukalalık yaptığınız düşünmüyorum yalnız anlattığım şekilde iyi niyetle de olsa olmamış yazdıklarınız sert olduysa hakkınızı helal edin.

merhaba kara duman , yazınız için teşekkür ederim Allah razı olsun.
yazabileceğim , hatta yazıp sildiğim birçok şey var ama bu kadarı yeter sanırm ,susmalıyım.
illaki insanlar başarıları ile anılmak isterler.

iyi günler.

bu ay götürcez hastaneye umarım, evde yemek pismiyor buda baya sıkıntı eskiden herşeyi yapardı annem. umarım çözülür bu problem

keremm_m
Kendi isteğiyle gitmeye ikna oldumu ?
Doktora gidebilirseniz şunu tavsiye edeyim.
Yaşadıklarınızı,gözlemlerinizi ve şikayetlerinizi bir kağıda yazıp doktora annenizin görmeyeceği veya anlayamayacağı şekilde verin.
Anneniz kafasında kurduğu için sesli olarak doktora söylerseniz yanlış anlayıp kalkıp gidebilir veya ters tepebilir.
Ben şizofren olan oğlum için hastalığının şiddetli zamanında öyle yapıyordum çok faydasını gördüm.

yine gitmedi, yine, yine, yine. evde banka kartını kaybetmiş suçu bana atıyor. öncedende 1800tl için aynısı olmuştu Allah çaldı demişti parayı. Okula aile ve sosyal politikalar bakanlığından görevli geldiğinde diyemedim bu problemleri. Bu yüzden kavga ettik annemle evde. Suçlu olmadığımı anlatmayı deniyorum ama olmuyor. Tek verdiği cevap küfürlü cümleler, kanıtda yok. Evde dolaba vurdum sinirden en sonunda anneme zarar vermek istemediğim için sinirden. Sonuç olarak ev sahibi kapıya geldi yeni bir ev bakmaya başlayın siz en iyisi dedi yavaştan. en sonunda dayanamayıp iğneleri yapmayı kendim öğreneceğim. en sonunda bende akıl sağlığımı kaybedeceğim galiba.

Kardeş sabırlar diliyorum snaa ama çok küçüksün bu dertmsana büyük gelir. 112 Acili birdaha ara birşekilde ikna etmeye çalış. Komşularından yardım iste. Senin yerine onlar 112 ile irtibat kursun. Bir şekilde hallet çünkü ilaç kullanmazsa dahada kötüleşir zaman aleyhinize işler.

Üst Alt