Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Santral sinir sistemi hastalığı ile H sınıfı ehliyet ve özel tertibatlı araç..?

atetoid

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Benim adım Alpay. 27 yaşındayım. Bu siteye henüz üye oldum ve ilk kez yazı yazıyorum. Engelim, doğduktan sonra geçirdiğim yeni doğan sarılığı hastalığı sebebiyle sinir sistemimde oluşan hasardan kaynaklı. %58 vergi indirimi ile 3. derece engelli raporuna haizim. Ancak engel durumum dış görünüşüm açısından çok fazla belli olmadığı gibi yaşantımda da her hangi bir sıkıntı yaşamıyorum.

Yakın zamanda ehliyet almaya karar verdim ve prosedürler hakkında araştırma yapmaya başladım. Siteden de bu sayede haberdar oldum. H sınıfı ehliyet alma ile özel tertibatlı araca sahip olmak için uygulanan prosedürlerde bir farklılık dikkatimi çekti. Ve hem sizlerle paylaşmak hem de sizlerin bu konudaki fikirlerinden ve tecrübelerinden faydalanmak istiyorum.

Dün bir sürücü kursuyla görüştüm. Yetkiliye ehliyet alma ile araç alma prosedürleri konusundaki araştırmamdan bahsettim. Ehliyet için sürücü kursunun anlaşmalı oldukları özel doktor varmış, bana ondan bahsettiler. Rapor işini o doktor hallediyormuş. Öğrendiğim kadarıyla da ehliyet almak için özel doktor yada özel hastane sağlık raporu kabul edilebiliyormuş. Ama H sınıfı ehliyete uygun özel plakalı ve özel tertibatlı araç alabilmek ve vergi muafiyetinden faydalanabilmek için Devlet Hastanesinden heyet raporu almam gerekiyor. Orada şöyle bir handikabım var. Özel doktor yada özel hastane “H sınıfı ehliyet alabilir” der ama Devlet Hastanesi “özel tertibatlı araç kullanmaya uygun değildir” diye rapor çıkartır ise ehliyetimi boşuna almış olabilme riskim var. Yani sürücü kursunu boşuna zengin etmiş olacağım.
Yetkiliye uygun dille bunları anlattım ama tabi onlar biraz da tüccar mantığıyla hareket ettikleri için çok da umurlarında değil. Ve hatta öğrendiğim kadarıyla Devlet Hastanesinin trafik müdürlüğüne “özel tertibatlı araç kullanmaya uygun değildir” raporumu gönderip yeni alacağım ehliyetimi iptal etmeye bile yetkisi varmış. Bu kanımca hiç sağlıklı bir durum değil, hatta resmen devletin engelliye kurduğu para tuzağı gibi geldi bana! Bu arada, trafik yasasının ehliyet almayla ilgili maddesinin beni ilgilendiren bölümü aşağıdaki gibi yazıyor…
(2) Sinir Hastalıklarından;
a) Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede bozuk olanlara, sürücü belgesi verilmez. Hafif derecede bozukluğu mevcut olanlara, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.
b) Periferik sinir sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan uzuvlarda parezi ve paraliziler araç kullanmayı ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede ise sürücü belgesi verilmez. Hafif derecede güçsüzlüğü varsa, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir. İki ayağı felçli (parapleji), diğer vücut fonksiyonları normal olan şahıslara H sınıfı sürücü belgesi verilebilir.
Konu hakkında emsal teşkil eden tecrübeye sahip yada bu konuda bilgi sahibi kardeşlerimin cevaplarını bekliyor olacağım.

Saygı ve sevgilerimle,

Alpay

Emsal durumda biri bilmiyorum. Bu tür konularda doktorlara/hastanelere göre değişiyor her şey. Onların insiyatifine bırakılmış... Ben olsam sürekli nörologum varsa onunla iletişime geçer ve onun bulunduğu devlet hastanesinden rapor almaya çalışırım.

Özel hastaneden almak kesinlikle işe yaramaz. Kaygılarının tamamı her an karşına çıkabilir zira. Kursa verdiğin para ve çektiğin eziyetle kalırsın.

Merhaba Bülent Bey,

Alakanız için teşekkür ederim. Bu yazıyı yazdığım gün yazımda da bahsettiğim sürücü kursunun anlaşmalı olduğu doktordan fikir alabilmek için telefonda görüştüm. Sadece H sınıfı ehliyet almak istediğimi ve engelimin nörolojik bir rahatsızlık olduğunu izah ettim. Bana verdiği cevap, eğer rahatsızlığın nörolojik ise H sınıfı ehliyet alamazsın ama eğer istersen B sınıfı alabilirsin, oldu. Yapmış olduğum araştırmamda da hiç böyle bir şeye rastlamadım. İlk defa ondan böyle bir şey duyduğumu söyledim. Ama ısrar edip telefonu çok fazla uzatmadan kapadı. Böyle bir kural var mı? Yani, nörolojik rahatsızlığı bulunan biri H sınıfı ehliyet alamaz, diye bir kuraldan haberdar mısınız? Ben ilk yazımda da sinir sistemindeki rahatsızlıkla ilgili trafik yasasında yazılı kısmı sizinle paylaşmıştım. Şimdi yazarken düşününce, bu yasa ile doktorun söylediği tamamen birbiriyle çelişmiş oluyor. Kaldı ki bir doktorun beni görmeden, muayene etmeden böyle kesin bir yargıyla konuyu kestirip atması da saçma ve kafa karıştırıcı...

İlginiz, alakanız ve yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

Sağlıcakla kalın...

santral sinir sistemi hastalıklarından biri olan tremor(titreme) ile ilgili tesbit yapıldığında ehliyet verilimiyor diye biliyorum.diğer rahatsızlıklarla ilgili bir bilgim yok.

Merhaba Tunç Bey,

Benim sinir sistemimdeki hasardan kaynaklanan ince motor kaybım söz konusu. Yani hafif spastik bir durumum var.

Yorumunuz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Yönetmeliklerdeki "... uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir" vb. ibareler uygulamaların çok farklı olmasına neden oluyor. Aynı kişi on ayrı hastaneye gitse, yarısı sürücü olur diğer yarısı olamaz diye rapor verebilir. O derece yani!

Özel hastane raporuyla ister B ister H sınıfı sürücü belgesi alınsın fark etmez. Kurs sonunda sürücü belgesi almak için emniyet müdürlüğüne gidildiğinde oradaki memur yeniden devlet hastanesinden rapor alınmasını ister. Oradan kaçılsa, olası trafik kontrollerinde aynı şey istenir. Oradan kaçılsa, olası kaza sonucu hukuki açıdan zor durumda kalınır.

Çok doğru, çok haklısınız! Dolayısıyla ne olursa olsun Devlet Hastanesinden mutlaka rapor alınması lazım. Aslında bunu yasalaştırsalar, yani bu konuyla ilgili tek merci Devlet Hastaneleri olsa böyle bir kafa karışıklığı tamamen ortadan kalkmış olacak.

Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Üst Alt