Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapordaki orana göre mi araç alımında indirim oluyor?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
@esrarengizadam25

Başkan s.aleyküm benim engelli raporum %40 ve araç alımında rapordaki orana göre mi indirim yapılıyor ? Benim alcağım arabada vw tiguan yada passat skoda suberb. Bu araç alımında nasıl bir indirimden faydalanabiliyorum bana detaylı bilgi verirmisiniz ?

Kardeş ortapedik engeliniz varsa yüzde 40 şartı yok ortapedik engelli değilseniz yüzde 90 ve üstü engelli olmanız gerek ötvSiz arac alımından yararlanmak için

@yilmazthm21

%40 raporu olan ile %90 raporu olanın vergi muafiyetinde (ÖTV-MTV) herhangi bir farkı yoktur.

Bende bu konuyu merak ediyorum. %40 engelli raporum var (Nöroloji) . Bu durumda araç alımında %40 muaf mı oluyorum ?

@Joizazaa

hayır ötv indirimli araç alamazsınız.eğer ortopedik engeliniz yoksa %40 oranla araç alamazsınız. raporunuzun %90 ve üzeri olması gerekir.
editörümün söylediği ortopedik engelliler içindir.

ozgurmeric74

Merhaba,

İnternette ulaştığım bilgi aşağıdaki şekilde. Bir galeriye sordum evet alabilirsin dedi

Yararlanmak için Neler Yapılması Gerekir ?

Engel Sebebi Önemlimidir. Alınan Aracı Engelli Kullanmak Zorunda mı ?

Engel Oranı % 90 Altında Olanların ÖTV’siz Araç Alımı

Engellilik durumu, Engel Oranı % 90 Altında Olanlardan manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, diğer bir ifade ile manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak olanlar yararlanabilir.

Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

İstisna kapsamında alımı yapılan taşıtın, zorunlu haller dışında, engelli kişi tarafından bizzat kullanması gerekir.

ÖTV İndirimi Alabilmek için Gerekli Belgeler Nelerdir ?

%90 üzeri engelliyseniz sağlık raporunuz yeterli olacaktır. %90 altı engelliyseniz Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alabilir, Özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olmak zorundadır.) Motorlu araç tescil belgesi(ruhsat) Araçlar için teknik donanım belgesi Proje raporu malül ve engelliler adına tescilli taşıtlarda mtv istisnası bildirim formu ilgili acenta tarafından vergi dairesine verilecektir.

Joizazaa

öncelikle hastalığınız ortopedik ise engel oranına bakılmaksızın araç alabilirsiniz. yani rapor %20 dahi olsa alabilirsiniz.şayet hastalık sol sağ el ve ayak ta olmalı.eğer hastalığınız ortopedik değilse engel oranınız %90 ve üzeri olmak zorunda.öncelikle heyet raporu vermeye yetkili bir hastaneden rapor çıkartmanız gerek.sonrasında vergi dairesine giderek raporu ibraz edip gerekli kodları almanız gerek. aracı kimin kullanacağı konusu araç ruhsatında yazılan bilgiler ile alakalıdır. araç tertibatlı olmayıp sadece otomatik vites ise herkes kullanır. şayet araçta özel tertibat varsa ruhsatta yazan bilgiler çerçevesinde araçı başkası kullanabilir veya kullanamaz.

ozgurmeric74

Rahatsızlığım nörolojik ama kaslarımı etkiliyor (spastisite) Bu durumda faylanabiliyorum sanırım. Ehliyet için heyete girdim ve heyet başkanı evet faydanalabilirsin dedi.

ITzJD8.jpg
[/IMG]
KbLroZ.jpg
[/IMG]
HnuSHe.jpg
[/IMG]
kvy5ZP.jpg
[/IMG]

@desperado @hozgul @Joizazaa @ozgurmeric74 ABİLERİM RAPORLARIM BU BİRİ ENGELLİ RAPORUM DİĞERİ SAĞLIK RAPORUM EHLİYET İÇİN. ŞÖYLE BİR DURUM VAR ENGELLİ RAPORUMDA KİŞİNİN ÖZÜR GRUBU'NDA HİÇ BİR İŞARET YOK SADECE SÜREGEN (KRONİK) İŞARETLİ.

BAZI RAPORLARDA GÖRÜYORUM BURDA ÖTV'DEN YARARLANABİLİR YADA MTV DEN YARALANABİLİR YAZIYOR BENDE HİÇ BİŞEY YAZMIYOR. VERGİ DAİRESİNE DAHA GİDEMEDİM SORMAYA. YİNEDE ÖTVDEN YARARLANABİLİYORMUYUM ? SÜREGEN KRONİK DE NEDİR BENİM ENGELİM HER İKİ AYAKTAN SPASTİK PARAPAREZİ ENGELİM VAR DOĞUŞTAN

Usta senin eğer ortapedik engelin varsa ilk önce eski adı ile H sınıfı ehliyet alacaksın şimdi b engelli ehliyet o ehliyeti almak için ilk önce aile hekimin den basliyacaksin son olarak il sağlık müdürlüğünden heyete gireceksin onlar karar verecekler engelli ehlilyet alimin kodlar verecekler özel donamin araç kullanmak için bu ehliyet için ikinci otvsiz araç alımı için engelli raporu veren bir hastaneden otvsiz araç alabilir diye engelli raporu alman gerek burda alacağın engelli raporunun oranı önemli değil

desperado ABİCİM BU BENİM İLK EHLİYET OLACAK BU ARADA. EHLİYETİM YOK KURSA YAZILDIM SINAVI BEKLİYORUM İŞTE MAYIS DA EHLİYET CEBİMDE İNŞALLAH. RAPORDA ENGELLİ B YAZIYOR B1 NE OLUYOR ? BEN ZATEN RAPORA BAKARSANIZ KODLARIMI ALMIŞIM ZATEN.

Tamam ozaman gideceksin engelli raporu veren bir hastaneden otvsiz araç alabilir diye buna benzer ibareli olan bir engelli raporu alacaksın ortapedik olarak

desperado Ohooo. Tekrardan Rapor mu çıkartmam gerekiyor ? Alacağım rapor engelli raporumu olacak yoksa ÖTV'siz araç almak için ayrı bir rapor mu verecekler ? rica etsem detaylı bilgi verirmisiniz bende ona göre hazırlığımı yapim

Kardesim şimdi bak ötvsiz araç almak için ya yüzde 90 ve üstü engelli oranın olması gerek yada ortapedik engelli olup rapor oranı yüzde 40 olması şartı yok gideceksin otvsiz araç alımı için hastaneden engelli raporu alacaksiz ve otvsiz araç alımı diye belirten bir ibare olması gerek raporda

@desperado Hımmm anladım.
TVAlem.jpg

Bu elimdeki engelli raporum ne olacak peki ? Tekrardan Muayneler olup heyete girip rapormu çıkartmam gerekiyor sil baştan yeniden

desperado Ama benim kız arkadaşım raporunda ötv'siz ibare olmadığı halde araba aldı ötvsiz o nasıl oluyor peki ? oda bana diyor engelin ortopedi olduğu için alabilirsin bi komşumuz NİSSAN bayisinde çalışıyor Nissan bayi müdürü dedi Ötv den yararlanabiliyorsunn dedi. Onu geçtim arkadaş nasıl aldı peki ankaradan ? onun raporununda ötvsiz yada mtv ile ilgili ibare yazmıyor.

yilmazthm21

öncelikle engelli ehliyeti alıp vergi dairesine gideceksin. değerlendirme orada yapılacak, ötv siz araç alma durumunu vergi dairesi belirleyecek.alabilme durumunda, araç kullanman için gerekli kodlar belirlenecek.vergi dairesinden alacağın yazı ile ötvsiz araç alabilirsin.

@ozgurmeric74[FONT=verdana]Abim S.Aleyküm bu arada. Ehliyet için kursa başvurdum Nisan ayında sınav var mayıs gibi ehliyetimi alırım. Şimdi ilk önce ehliyeti alıp öyle mi gideyim vergi dairesine yoksa Pazartesi raporlarımı alıp öyle mi gideyim vergi dairesine ? Araç kullanmam için İl Sağlıktan kodlarımı aldım.

01.01. Gözlük
32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
31.03 Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları
103.03 Yılda bir sağlık kontrolü
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Şimdilik Ötv'siz Araç almak için kesin bir söz konusu yok değil mi şuan ? Mesela diyelim alabilme durumum yok ÖTV'den yararlanamıyorum ne yapmam gerekiyor ? Bende ona göre tehbirimi alim.[/FONT]
@KKELEBEKK ? @OturanBoğa ?

Yılmaz kardeş indirim oranı rapora oranına göre değildir. Raporunda ötv indiriminden faydalanabileceğin yazarsa indirimler şu şekilde oluyor.

1.600 cc motor a kadar araçların ötv si fiyatına göre % 50 % 60 tır. Genelde fiyatlar yüksek olduğu için % 60 tır. Ama 2.000 cc motorların ötv si % 100 dür. Kaba tabir olarak yazıyorum.

Mesela passat veya süperb ikisininde 1,6 ve 2000 motor fiyatlarının hepsi 200.000 tl ise 1600 motor passat ve süperb 125.000 tl ye alınabilirken 2000 motor passat ve süperb 100.000 tl ye alınacaktır. 25.000 tl avantaj 2000 motor farkı hepsi daha üstün yani

esrarengizadam25 Abi Ne demek istediğini anladım İndirim hakkında sağolun bu arada öğrenmiş oldum. :eek: Bir türlü bir yere varamadım abi herkes farklı ağızla konuşuyor raporumda ötv ibaresi yok ve forum da tekrardan rapor çıkartman gerektiğini söylediler bana ve arkadaşımın raporunda ötv ibaresi olmadığı halde araba aldı.

Hocam iş kazasından ötürü sağ kolumda medyan sinir kaybı oluştu elimi sadece serce parmağı ile yüzük armağımın yarısını hissedebiliyorum bu durumda engelli arac indiriminden yararlabilirmiyim

Üst Alt