Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor Ankara'dan geldikten sonra 4C statüsünde emeklilik süreci!?

Hasannn12

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Kamu kurumuda 4c'li memur olarak 23 yıldır çalışıyorum. İşitme %42 hipertansiyon 10 toplam %48 engelli raporum var.

EMEKLİ OLABİLMEKİÇİN:

1. istediğim zaman başvurabilir miyim?
2. Tayinim başka şehre çıkarsa, bu şehirde başvurabilir miim?
3. Çalıştığım kuruma mı SSK` ya mı başvuracağım.
4. Emekli maaşında hizmet süresi ,ek gösterge, derece, kademe normal emeklilikte gibi mi?
5. Emeklilik maaşından bağlanan maaş nomral bağanan maaştan % 5 fazla olduğu doğru mu?
6. SSK Ankaradan gelen raporu kendi sağlık kurulunda ayrıca inceliyor mu?
7, Başvurdktan sonra takip eden ay maaş bağlanıyor mu?

Rapor Ankaradan gelmedi henüz. Ankara sağlık kurulu aynı şekilde onaylarsa benim emeklilik başvuru hakkım var mı? 2021 eylül ayında çıkan balthazard formülünün uygulanmaması beni etkiler mi?

Daha önce rapor alıp bu raporu kurumumuza verdiniz mi önemli olan şey bu

Hastaneden 16 mayısta aldığım raporu 17 mayısta vergi dairesi aracılığıyla Ankara sağlık kruuluna gönderdim. Ankaraya gönderilen evrakların içinde iş yerinde çalıştığıma dair kurum müdürünce imzalı kaşeli iş yeri yazısı dilekçesi de var,

5434 `e göre 4/C`li (1 Ekim 2008 öncesi) göreve başlayan devlet memurlarının sonradan ortaya çıkan rahatsızlıklaından aldıkları %40 ve üzeri raporlara bağlı emeklilik süreçleri hakkında : 1) Vergi indirimi ile alakası yok. 2) İl SGK İle alakası yok 3) Direkt Ankara Kamu Görevlileri Emeklilik İşleri Daire Başkanlığına Kurum aracılığıyla başvuunun yapılıp , memurun emeklilik yönünden görüş alınması şeklinde anladım. Konu hakkında bilgisi olanl arkadaşların görüş yazmasını istiyorum. Görüş bildiren arkadaşlara şimdden teşekkürler...

5434 sayılı kanuna göre göreve başlayıp, hala görevine devam eden devlet memurlarının emeklilik hakkında bilgilendirme amaçlıdır. Konu hakkında bilgisi olan, 5434 sayılı kanuna tabi, 5510/Geçiçi 4. Maddeye göre, emekli olan ya da emeklilik düşünen arkadaşların görüşlerini yazmasını bekliyoruz.

Hasannn12

Bugüne dek raporunuz kurumunuda kayıt altına alınmadığı için sağlık şartları bakımından SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirileceksiniz. Yani ne elinizdeki raporun derecesi ne de vergi indirimi sizin emekliliğinizde etkili olacak. Kurumunuza emeklilik için başvuracaksınız kurumunuz sizi SGK eli ile hastaneye sevk edecek, hastane SGK Hastalık Listesi'ne göre üzerinde oran yazmayan, sadece tanı bulunan bir rapor düzenleyecek ve raporu wgk'ya gönderecek. SGK SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirip durumunuz cetvelde öngörülen düzeyde ise 5510 sayılı yasanın Geçici 4. maddesine istinaden (hizmet süreniz ve sigortalılık süreniz de yeterli olduğu için) emekliliğinizi onaylayacak

il sgk`na gittim. Sizin emekliğinizin sgk ile alakası yoktur dedi. Çalıştığınız kurum aracılığıyla Kamu görevlileri emeklilik işlemleri dairesi başkanlığına dilekçe ile başvurulacak. Alınan rapor burdada onay görürse emekli olabilirsiniz denildi. Raporu 16 mayısta aldım. Raporu şimdi versem olmaz mı? Bu rapor ile kamu görevlileri emeklilik işlemleri daire başkanlığına emekli olabilir mi diye görüş dilekçesi yazsak olmaz mı? SİZİN YAZDIKLARINIZDAN ANLADIĞIM KADARI İLE.... 1. Sizin bireysel aldığınız %48 engelli raporun önemi yoktur.(RAPORU VERGİ İNDİRİMİ İÇİN ANKARAYA GÖNDERMEK YERİNE KURUMA VERİP , KURUM EMEKLİLİK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA MI GÖNDERECEKTİ) KURUM KAYIT ALTINA NASIL ALIYOR? ŞİMDİ KAYIT ALTINA ALAMAZ MI ? BELLİ BİR SÜRESİ Mİ VAR? Raporu almadan kurumunuz sizi SGK kanalıyla bir hastaneye sevkedecekti. Hastaneden üzerinde oran yazmayan hastalık tanılı rapor verecek. SGK hastalık listesine göre değerlendirip onaylarsa emekli olacağım . PEKİ %40 alınan engelli raporla devlet memurun emekliliğin alakası yoktur. 2. İl SGK görevlileri emekli sandığına bağlı göreve başlayanların bizle niye alakası yok dedi. Emekli işleri dairesine niye yönlendirdi? 3. Yoksa rapor alma sürecinde SGK ile mi işimiz olacak? 4) Raporu SGK aldıktan sonra emekli dairesi işleri başkanlığına kurum aracılğıla başvuacağım? 5.Hayır Sgk hastalık listesine göre onaylayıp emekli olunabilir

Son düzenleme:
Merhaba Hasan

1. Engelli rapurunu SGK kamu emeklilik daire başkanlığına kurumun aracılığıyla gönderiliyor. Daha sonra SGK sağlık kurulu raporunu inceliyor. Diyor ki; ... % oranla şukadar günde emekli oluyor. Deyip kararı sana ve kurumuna gönderiyor. Sende isteğin zaman o kararla emekli oluyorsun.

2. Bunun belirli bir başvuru zamanı yok. Ama geçmişte basvursaydın( SGK ilgili yönetmeliğinden önce) engelli oranına göre onaylanırdi. Şimdi gidenler yeni yönetmeliğe göre,

3. Buraya , ben emekli olur muyum, diye sorup daha fazla zaman kaybeyme bu saatten sonra yapacağın iyi bir avukat, iyi bir SGK uzmanına sormak yani işi uzmanına SORMAK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. Sorarsan burayada edindiğin bilgiyi yazarsan senin durumundakiler için iyi olur.

Öncelikle Bülent arkadaşıma , Açıkgöz2000 rumuzlu arkadaşıma teşekkür ediyorum.

❗İLK DEFA ENGELLİ RAPORU ALDIM. O nedenle daha önce kayıt altına alınmış raporum yoktur.
❗Bu aldığım rapor ile başvuru hakkım hiçbir şekilde yok mu?

VERGİ İNDİRİMİM ANKARA SAĞLIK KURULUNNCA AYNI ŞEKİLDE % 48 ONAYLANMIŞ
İL VERGİ DAİRESİ ÇALIŞTIĞIM KURUMA GÖNDERMİŞ
1⃣ Çalıştığım sürece vergi dilimi( %15-%20 ) beni etkilemeyecek sanırım
2⃣Raporum kayıt altına alınmış oluyor mu?
3⃣Emekli başvuru hakkım oluyor mu?

5434`e tabi Devlet memurlarının 5510 geçiçi 4. Maddeye emekli olduklarında kontroleı çağrılma durumu var mı?

ANKARA KAMU ÇALIŞANLARI EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞINI ARADIM
Bireysel ya da kurum aracılığıyla bize dilekçe ile başvuru yapın. Raporunuz incelendikten sonra size emekliliğiniz konusunda bilgi verilir dedi.

SGK HASTALIK LİSTESİ
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Cerrahi yöntemle takılan iştitme sağlayıcı kullanan, iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 100, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71 dbHL ve üstü ) düzeyde işitme kaybı
1. CERRAHİ YÖNTEMLE TAKILAN İŞİTME CİHAZI KULLANMIYORUM. NORMAL İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM. İŞiTME KAYBI 71 dbHL üstü
Şimdi hastalık tanısı için cerrahi yöntemle takılan cihaz kullanmak şart mı?
BİLGİSİ OLAN YAZARSA SEVİNİRİM

Hasannn12

Yukarıda yazdığım mesaja dikkat: Sağlık şartları bakımından SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirileceksiniz. Yani ne elinizdeki raporun derecesi ne de vergi indirimi sizin emekliliğinizde etkili olacak. ELinizdeki rapor emekliliğiniz için hiç bir anlam ifade etmez. SGK Hastalık Listesi'ne göre bir tanı varsa emekli olacaksınız, yoksa olamayacaksınız.

OturanBoğa
Öncelikle cevabınız için teşekkürler Bülent arkadaşım,
ANLADIĞIM KADARI İLE:
1) Çalıştığım kuruma rahatsızlığımdan dolayı emekli olmak için şahsımın hastaneye sevk edilmesini istiyorum diye dilekçe yazacağım.
2) Çalıştığım kurum dilekçemi üst yazı ile ANKARA SGK EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞINA GÖNDERECEK
3) Yazı tekrar kurumuma gelecek . Yönlendirilen hastaneye gideceğim.
4) Hastane Sosyal Güvenlik Kurumu Hastalık listesine göre üzerinde oran olmayan sadece tanı bulunan bir rapor düzenleyecek ( Örneğin adı geçen şahsın yapılan tetkiklerde iki kulağında ileri derecede işitme kaybı mevcuttur)
5) Rapor Ankara SGK ‘na gidecek . Burada rapor incelenecek . SGK Hastalık listesine göre rahatsızlığım mevcutsa emeklilik işlemleri başlayacak.
DURUM AYNEN BÖYLE Mİ?

OturanBoğa
Teşekkürler ediyorum doğrulama iletiniz için Bülent arkadaşım,
ACABA HASTALIKTAN DOLAYI TANI KONULURKEN SÜREKLİ- SÜRELİ İFADESİ BELİRTİLİYOR MU?
BİR RAHATSIZLIKTAN DOLAYI RAPOR ALACAĞIMIZ İÇİN BU RAPOR HEYET RAPORU OLMAYACAK. SADECE İLGİLİ DOKTORUN YA DA DOKTORLARCA VERİLEN DURUM BELİRTİR RAPORU MU OLACAK ?
EN SON YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE SGK HASTALIK LİSTESİNDEN AĞIR-ORTA -HAFİF HASTALIKLAR TESPİTİNDE KONTROLE ÇAĞIRMA DURUMU VAR MI? BU DURUM BAŞTA BELİRTİLİR Mİ? KONTROLE ÇAĞRILMA VARSA BU GERÇEKTEN RİSKLİ DURUM. ATIYORUM 1 SENE SONRA KONTROLE ÇAĞRILIYORSUN , HASTALIK LİSTESİNE EMEKLİLİK MAAŞIN KESİLİYOR. BU KAZANILMIŞ HAKKIN GASBINA GİRİYOR. MESLEĞİNE DE DÖNEMİYORSUN. Bu nedenle 25 yıılık hizmetini bilfiil ( 9000 iş gününü) tamamlamak gerekir. )
ACABA EMEKLİLİK MAAŞIN İPTAL OLURSA YAŞIN GELİNCE NORMAL EMEKLİ OLABİLİYOR MUYUZ?

Hasannn12

Raporda süreye dair alan var.

Hayır, heyet raporu olacak. Sadece raporda bir oran yazmayacak, sadece açıkça tanı belirtilecek. Raporu alıp maluliyet bağlamında değerlendirecek olan SGK sağlık kuruludur.

Kontrole çağırma konusunu belirleyen temel şey rapordaki hastalığın kalıcılığı ve ona istinaden rapora bir süre kısıtlamasının konulup konulmadığı.

Evet, emekliliğin iptal edilmesi halinde sıradan emeklilik koşulları oluştuğunda emekli olunabilir.

OturanBoğa
Açıklayıcı bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum Bülent arkadaşım,
ALACAĞIM YENİ RAPORUN , ŞU AN ELİMDEKİ SÜREKLİ %48 RAPORU ETKİLEME DURUMU VAR MI? YENİ ALACAĞIM RAPOR DÜŞÜK ÇIKARSA VERGİ İNDİRİMİM, EĞER ALIRSAM ENGELLİK KARTIM İPTAL OLMA DURUMU SÖZKONUSU OLUR MU? YANİ YENİ ALACAĞIM RAPOR ÖNCEKİ RAPORU GEÇERSİZ KILAR MI?

Hasannn12

Emeklilik raporunda -artık- oran olmayacağı için diğer haklara bir zarar gelmeyecek

OturanBoğa
Bilgilendirici cevabınız için teşekkür ediyorum Bülent arkadaşım;
SGK HASTALIK LİSTESİ
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, iki taraflı ilet/çok ileri (71 desibel ve üstü) düzeyde işitme kaybı
CERRAHİ YÖNTEMLE TAKILAN İŞİTME CİHAZI KULLANMIYORUM ( normal işitme cihazı kullanıyorum)
İşitme kaybım 71 desibel üstü işitme kaybım var. Buna rağmen beni SGK HASTALIK LİSTESİNE GÖRE DEĞERLENDİRMEYE ALIRLAR MI? YOKSA SEN CERRAHİ YÖNTEMLE TAKILAN İŞİTME CİHAZI KULLANMADIĞIMDAN İŞİTME KAYBIMA BAKMADAN SGK HASTALIK LİSTE DIŞI DİYE Mİ DEĞERLENDİRİRLER?

Üst Alt