Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor alırsam emekli olmak zorunda kalır mıyım?

kafkef41

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
3
Arkadaşlar ne denir bilmiyorum öncelikle herkese geçmiş olsun ALLAH herkesin yardımcısı olsun, benim problemim rastgele tek böbrekli olduğumu öğrendim ve diğer böbreğimin %60 çalıştığını öğrendim doktor acil bir durum yok dedi fakat diyet yapıp kilo verip tuzu kesmelisin dedi boyum 1.78 kilo 120 2 haftada sadece pilav makarna ve tatlıyı kestim 5 kilo verdim şimdi tuzu da kesip diyet yemekler yemeğe başladım umarım dahada vereceğim bu arada doktor çalışıyormusın diye sordu ve %55 ben rapor veririm dedi bunun haricinde orta derece uyku apnem var ahi 22 bel ve boyun fıtığı da var boyun fıtığı tehlikeli ameliyat olmam gerekliymiş sağlık raporu alıp vergi indiriminden yararlanmaya karar verdim ama nasıl bir yol izlenecek neler yapılacak bir bilgim yok sigortada sigorta başlangıcı 2000 deki staj gözüküyor ama ilk prim 2004 senesinde yattı ve bu zamana kadar aralıksız yattı primim 5918 gün gözüküyor şimdi ben kendimde herhangi bir sıkıntı hissetmiyor ve çalışabildiğim kadar çalışmak istiyorum vergi indirimine başvuru yaparsam emekli olmak zorunda mıyım yoksa benim isteğime kalan bir şey mi %60 ve üzeri mi alsam daha iyi %60 dan aşağı mı alsam daha iyi genel olarak ne gibi haklarım oluyor aydınlatırsanız sevinirim

Bilgilerim kadar yardımcı olmaya çalışayım.
Baştan raporunuzu alın ....1999 dan sonra SSK oldugu için vergi indirimi almanıza gerek yok sanırım...ama siz çalışmayı hala düşünüyorsanız vergi indirimine başvurun iş yerine verir vergi indiriminden faydalanabilir siniz sonra emekli olmak zorunda değilsiniz ne zaman kendinizi uygun hissederseniz o zaman emekli olabilirsiniz...

kafkef41

Merhaba,öncelikle geçmiş olsun.

Sizin Engelli Vergi İndirimi almak için öncelikle engelli sağlık kurulu (hastaneden alınan rapor) raporunu almanız gerekiyor.Buradan rahatsızlıklarınızı yazmışsınız ancak kurul doktorlarının vereceği engel oranlarını en baştan tahmin etmek pek mümkün değildir.Siz engelli sağlık kurulu raporunu alarak işe başlamalısınız.

Engelli sağlık kurulu raporunu aldıktan sonra işyerinizden çalışma yazısı ve engelli sağlık kurulu raporu ile ilinizde bulunan vergi dairesi engellilik servisine başvurarak engelli vergi indirimi belgesi almanız gerekiyor.Böylece 2 süreci gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Engelli Vergi İndirimi Maliye Bakanlığının düzenlediği bir belge olmakla birlikte engelli sağlık kurulu raporundan ayrı bir evraktır.

Engelli vergi indirimi belgesinin 2 önemi vardır;

1- Emekli olmak için Engelli Vergi İndirimi Belgesi almak zorundasınız.Çünkü erken emeklilik hakkı veren bu emeklilik sisteminin adı Engelli Vergi İndirimi ile Emekliliktir.Adından da anlaşılacağı gibi ileride emeklilik başvurusu yapmak için SGK emeklilik servisine gittiğinizde sizden Engelli Vergi İndirimi Belgesini talep edeceklerdir.Kendilerine hastaneden aldığınız engelli sağlık kurulu raporunu vermenizin bir önemi yoktur ve kabul etmeyeceklerdir.

2-Engelli vergi indirimi belgesi ile çalışırken aldığınız maaştan kesilen gelir vergisinin bir kısmı size iade edilir.Bu durumda aylık maaşınızda belli bir miktar artış gerçekleşmektedir.Size azda olda ek katkı sağlayacaktır.

Diğer taraftan ne zaman ve hangi şartlarda Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olacağınızı söyleyebilmem için bazı sorularıma yanıt vermeniz gerekiyor.Aslında bazı bilgilerinizi paylaşmışsınız ancak tam olarak yeterli değildir.Sorularım şu şekilde;

1- İlk sigorta başlangıç tarihiniz gün/ay/yıl şeklinde
2-Doğum tarihiniz gün/ay/ yıl şeklinde
3-Sigorta kolunuz nedir? 4A (İşçi) veya 4B (Bağkur veya İsteğe Bağlı Sigorta) veya 4C (Devlet Memuru) gibi hangisi olduğunu yazmanız gerekiyor.

SGK prim gününüzü paylaşmasınız onda bir problem yoktur.Bu arada Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olabilmek için almanız gereken Engelli Vergi İndirimi Belgesini aldıktan sonra süresiz olarak onaylanırsa istediğiniz zaman veya bitiş tarihi (süreli) olursa son tarihi gelmeden emekli olmak hakkınızı dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Merhaba ben kardiomiopati hastasıyım doktorum rapor verirsem yüzde yüz dedi emekli olursam ailemin geçimini temin edemem acaba bu raporu verirse çalışmaya devam edebilirmiyim bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim

Son düzenleme:
mgursoy

Merhaba,öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.

SGK emekli maaşı hesaplama modülünü (https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ ) incelediniz mi bilemiyorum.Eğer bakmadıysanız kendinize ait verilerin girişini yaparak bugün emekli olsanız ne kadar yaşlılık aylığı bağlanabileceğine bakmanızı tavsiye ediyorum.

Emekli maaşı incelemesi sonucu sizin istediğiniz şartları karşılamıyor ise engelli sağlık kurulu raporu aldıktan sonra alacağınız rapor üzerine çalışamayacağınız bir yer veya durum yazılır ise o yer ve durumlar hariç olmak üzere çalışabilmenizde bir engel bulunmamaktadır.

Engelli sağlık kurulu raporuna heyet doktorları hastanın rahatsızlıkları ile ilgili durumlar çerçevesinde yapamayacağı iş ve durumları raporda not bölümüne paylaşmaktadırlar.Öyle ki ilgili bölüme sizin için yazılacak bilgiler hangi iş veya işlerde nasıl durumlar da çalışma gerçekleştireceğiniz sınırlarınızı belirleyecektir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Cevabınız için çok ama çok teşekkur ederim link bıraktığınız yerden baktığımda bugunku tarih itibariyle hesaplanan aylık diye bir yer var ve ortalama aylık kazanc diye yazan bir yer var ikisi çok farklı rakamlar ama kafam karıstı sanki

mgursoy

Rica ederim.

Evet incelediğiniz linkte bulunan baktığınız günü tarihinin yazdığı ve yanında itibariyle hesaplanan aylık açıklamasının bulunduğu metinde yazan maaş tutarı, SGK kurumu tarafından hesaplandığı gün ödenebilecek emekli maaşınız ve hemen alt bölümünde bulunan ek ödeme bilgisi de emekli vatandaşlarımıza emekli maaşının yanında her ay ödenen ve emekli maaşında artı kazanç sağlayan vergi iadesini belirtmektedir.Bu 2 açıklama ile ödenebilecek tutarların tamamı sizin aylık emekli maaşınızın toplam tutarını ifade etmektedir.

Saygılar.

Arkadaşlar raporum bugün e devlette gözüktü %55 süresiz ve süreğen( kronik ) yazıyor şimdi çalıştığım şirkete nasıl bildireceğim vergi indirimi için ve kimlik çıkartmam gerekli mi neler yapmam gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

Merhaba Bilgi Hazinedir
Ben site görevlisiyim kapıcı yani bir yerde okudum tam anlayamadım kafam karıstı bizim mesleğimiz vergiden muaf durum böyle olunca engelli ötv vb indiriminden faydalanamazmıyım yoksa konuyu yanlısmı anladım acaba

Bilgi Hazinedir çalıştığım yere gittim insan kaynakları bana orada çalıştığına dair kağıt ve son ayki bordromu verdi vergi dairesine gittim nüfus kağıdı fotokopisi ve oradan aldığım bir formu doldurup teslim ettim bundan sonraki süreç nasıl işleyecek kimlik kartını değiştirmek için nüfus müdürlüğüne mi gitmem gerekli yoksa başka bir işlem yapmam gereklimi

mgursoy

Merhaba,engelli vergi indirimi belgesi ile sizinde belirtiğiniz gibi mesleğiniz gereği gelir vergisi muafiyetiniz nedeni ile gelir vergisi iadesi alma hakkınız bulunmamaktadır.

Engelli ÖTV indirimi için alınan rapor ve belgesi engelli vergi indirimi belgesinden ayrı olarak başvurulan diğer bir belgedir.Bu nedenle mesleğiniz gereği gelir vergisi muafiyetiniz olması ötv indirimi raporu ve vergi dairesi belgesi almanız engel değildir.

Ancak bilginiz dahilinde mi bilmiyor ama ötv indirimin ana şartlarının bir engel durumunuzun ortopedik veya ortopedik değil ise en az % 90 engel oranı veya daha üzeri engelli ötv belgenizin olması gerekmektedir.

Saygılar.

kafkef41

Merhaba,engelli sağlık kurulu raporunuz olduğunu yazınızda belirtmişsiniz.Anladığım kadarıyla engelli vergi indirimi belgesi için vergi dairesine başvurmuşsunuz.Vergi dairesi size mesaj atacak veya size nasıl bildirim yapacağınız anlattığınu tahmin ediyorum.İlgili yöntemlerle engelli vergi indirimi belgenizi takip edebileceksiniz.

Engelli kimlik kartı başvurusu bulunduğunuz ilin aile,çalışma ve sosyal politakalar bakanlığı il müdürlüğüne yapılmaktadır.Yanınızda 2 adet resim ,engelli sağlık kurulu raporu(hastanenin size verdiği rapor) ve kimlik fotokopisi ile başvuruyorsunuz .Engelli kimlik kartını size hemen teslim edeceklerdir.

Engelli sağlık kurulu raporu elinizde yok ise aşağıda paylaşacağım e-devlet linkinden bilgilerinizi girerek temin edebilirsiniz.

Saygılar.

https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e...-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama

Evet engel oranı konusunda bilgim var cevabınız için çok teşekkür ederim okuduğum yerdeki mevzuyu tam anlayamamışım demekki :))
Bilgi Hazinedir

1 ayda raporu aldınız tebrik ederim , korona zamanı inşallah korunmuşsunuzdur .Hastalığınız ciddi bir rahatsızlık lütfen dikkat edin , ilk başta raporunuzun elinizde olması iyidir ilerde ne olur bilinmez.O zaman belki koşturacak enerji olmayacak en iyisini yaptınız.ne varsa hakkınız nette bir çok bilgi var hepsini takip edin.

hanifeaydin

Teşekkür ederim hastalığımı öğrendiğim gibi pilav- makarna-şeker tuz ve tatlıyı hayatımdan çıkardım birazda yürümeye çalışıyorum 120 kilodan 107 kiloya düştüm dahada kilo verecem.

emeklilik için prim ve sigorta günü doldumu

İyi akşamlar arkadaşlar 2000 sigorta girişi (2000 staj sigortası) var ama ilk prim yatma günü 2004 şubat 23 ve şunda 6743 gün primim var 10.03.1982 doğumluyum %55 böbrek yetmezliğinden sürekli raporum ve vergi indirimim var benim emeklilik şartlarım nedir acaba, cevaplar için şimdiden teşekkürler

kafkef41

Raporunuza karşılık defterdarlıktan 3. derece sakatlık indirim hakkı kazanırsanız, 23 Şubat 2004 + 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 primle emekliliği hak ediyorsunuz. Yani 23 Şubat 2024 tarihinde emekliliği hak edeceksiniz.

2008_oncesi.PNG

Üst Alt