Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rabbimizi Nasıl Tanırız?

celal1973

Yeni Üye
Konular
462
Reaksiyonlar
0
1
1[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial]Rabbimizi Nasıl Tanırız?[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Geçenlerdebabam oturma odasında biriyle telefonla konuşuyordu. Yüksek sesle konuştuğuiçin konuşmaları dinlemiştim. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Telefondakikişi hastasına Celal’in dua etmesini istiyordu. Babam tabi eder, Celal herkesedua ediyor, hem engellilerin duasını Allah hemen kabul eder, dedi. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Telefonukapatınca söylemek için yanıma geldi. Tabi ederim baba ama neden engellilerinduası makbuldur biliyor musun, dedim. Hayır neden, dedi. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Normal günlerde bir annenin çocuğuna muamelesi nasıldır? Bazenbağırır, bazen terlik :) , Ama çocuğu hastalandığında annenin varolan o şefkaticoşar. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Battaniyelerleüstünü örtmeler, sıcak tarhana çorbaları, hatta çocuğun canı bişey istese,annesi, kar da yağsa koşa koşa markete giderek alır. Değil mi? [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]İşte annelere o şefkati veren Rabb-i Rahim’imiz, kuluna hastalıkverdiğinde, kulu da güzelce sabreder ve şükrederse, rahmeti coşar ve dualarınıgeri çevirmez. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]“Nefsinibilen Rabbini bilir.” diye meşhur bir söz var bilirsiniz. Yani insan kendisindeolan özellikleri tanırsa, Allah’ın vasıf, hal ve sıfatlarını tanımış olur. Nasılmı?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]ENE[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Büyükislam alimi Bediüzzaman Said Nursi’nin “Ene Zerre Risalesi” diye bir eseri var.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Orada Ene’yianlatmış; Ene denilen şey, benlik, ego, nefis denen içimizdeki şeydir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=3][FONT="Tahoma"]“Bizemaneti göklere, yere, dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmektenkaçındılar. Zira sorumluluğundan korktular, ama onu insan yüklendi. İnsan [/FONT][FONT="Tahoma"](buemanetin hakkını gözetmediğinden) ciddençok zalim, çok cahildir.” (AHZÂB suresi - 72. ayet) [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]VeBediüzzaman, bu ayeti tefsir ederek ENE’nin her insana doğuştan bu dünyadaemaneten verilen şey olduğunu anlatıyor. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]O emanetin verilmesinin nedeni [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=3][FONT="Tahoma"]Ene[/FONT][FONT="Tahoma"], gizlihazineler olan Cenab-ı hakkın isimlerini keşfetmemiz için bir anahtar, kainatınaçıklaması zor gizli sırlarını açan müthiş bir anahtardır. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Verdana"][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Yani kısaca dersek, o enebize Allah’ı tanımamız için verilmiştir. Hayırda kullanırsak Rabbimizitanıyoruz. Şerde kullanırsak cehennem kapılarını bize açacak bir anahtar daolabiliyor. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Verdana"][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Hepimiz gurur, benlik,enaniyet yapmamak için bir gayret sarfetmişizdir. Ama hiç tahmin ediyormuydunuz, bu enaniyet Allah’ın isimlerini açan bir anahtar olacak?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Bediüzzaman diyor ki: Rabbimizinsanın eline emanet olarak (evet emanet, ahirette geri alınacak, cennetteenaniyet olmayacak) bir ENE vermiştir. O ene’yle Rabbimizin vasıf, sıfat,özelliklerini ve ilahi hallerini anlayabiliyoruz. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]O ene, bir vâhid-i kıyasî’dir. Bir kıyaslama birimidir. Yani ENE, bir ölçü birimidir. Fakat aslındaene’nin bir varlığı yoktur. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Mesela geometredeki ölçüler gibidir. Bir metre, meridyen, kilo,kilometre. Bu ölçüler gerçekte hayalidir.Meridyen diye bir madde var mı? [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Ene’ye örnekler[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Ene’de hayali bir ölçü birimidir. Nasıl ki ben şu evin sahibiyim, Rabbimde şu kainatın sahibidir diyerek bir kıyas yapıyoruz. Ama bu sahibiyetlikhayalidir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Çünkü Allah Malik-ül Mülk’tür. Yani mülkün asıl sahibi Cenab-ı Hak’tır.Eğer sahibi biz olsaydık, ev, araba, altın, vs mezara götürürdük. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Mesela Rabbimiz Kuran’da ben herşeyi görürüm diyor. Bizdeki görmeolmasaydı, bu ayetten hiçbir şey anlamayacaktık. Göz şimdi ne işe yaradı?Rabbimizin Basir (Herşeyi gören Allah)ismini açan bir kıyas birimi oldu. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Ben nasıl görüyorum, Rabbim de, Ben herşeyi görürüm, diyor. Ucundan daolsa görmenin nasıl olduğunu anlayabiliyoruz. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Bennasıl ki bu evi inşa ettim, içini dizayn ettim. Rabbim de şu dünya evini inşaedip düzenlemiş, deriz ve hakeza, bunungibi... [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Beninsanlara ikram etmeyi, iyilik yapmayı, güzel ve temiz olan herşeyi seviyorum,içimdeki sevgi, cömertlik, sabır, affetmek, dostluk, gurur, iffet, adalet,şefkat, merhamet, aşk, şiddet, öfke gibi binlerce duygular; [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Mühendislik,doktorluk, mimarlık, aşçılık, ressamlık, yöneticilik, amirlik, siyaset,öğretmenlik gibi binlerce kabiliyetler aslındaRabbimizi tanımak için bize emanet verilen bu ENE’nin mahiyetindendir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Yanibize verilen bu ölçücükler ile Rabbimizi tanıyoruz ve seviyoruz. RabbimizKuran’da ben Alim’im diyor. Ben mesela elektronik teknikeriyim. Ben binlercebilimden sadece elektroniğin -o da çok azkısmını- biliyorum. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Rabbimizinatomun çekirdeğinden galaksilere kadar bütün ilimleri bilen Alim isminin nasıl olduğunuanlayabildim. Yani kendimin bilmesinden kıyasladım. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Bir insan ENE’yi sahiplenirse[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Allah’ıninsanları bu dünyaya göndermesinin gayesi ve hikmeti üçtür. Rabbini tanımak, O’na iman etmek ve ibadetetmektir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Allah’aiman etmek için O’nu tanımamız gerek. İnsan tanıdığı şeye inanır. İşte O’nutanımamız için de her insana ALLAH, emanetbir ENE vermiştir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Eğerinsan, eneyi doğru kullanırsa ahsen-i takvime çıkar, cennet müjdesine nailolur. Enenin bir kıyaslama birimi olduğunu ve yani o hayali sahipliğininaslında Rabbini tanıtmak için olduğunu bilir ve kulluğunu yaparsa eneyi doğrukullanmış olur.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Amaemanet verilen o ENE’nin yaratılış hikmetini unutup asıl vazifesini terketse,kendini asıl sahip zannetse, o vakit emanetehıyanet etmiş olur. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]OENE çocukken ince bir tel ikenmahiyeti bilinmezse, insan büyüdükçe gittikçe kalınlaşır. İnsan vücudunayayılır. Koca bir ejderha gibiinsanı yutar. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Enaniyet’inanlamı, herşeyi kendinden bilmektir. Ben yaptım, ben ettim, ben kazandım, vs.diyen şirk’e düşer. Ve şirk (Allah’a icraatinde ortak koşma)Allah’ın asla affetmeyeceği suçtur ve ebedi cehenneme gider. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]İştecehennemin Top Ten’lerinden firavunlar, nemrutlar, ebu cehiller, içlerindeEnaniyeti öyle büyütmişler ki, adeta baştan aşağı ENE olmuşlar. Firavun biliyorsunuz, ben sizin en yüceRabbinizim, demişti. (Naziat suresi 24)[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Evet söz aynı yere geldi: “Nefsini bilen Rabbini bilir.” [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Birannenin itaatkar sevimli evladı hastalandığında, şefkatinden onun her isteğiniyapması gibi, Allah’ın da, engellilik verdiği sabreden ve şükreden kulununduasını neden kabul ettiğini kendimizle karşılaştırarak anladık. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Benim Kuran’da heran doğruluğunu hissettiğim vehuzur veren bir ayet var:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=4][FONT=Arial]“… Eğerşükrederseniz nimetlerimi arttırırım…” (İbrahim suresi, 7. Ayet) [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Geçen dostum Süha Can Facebook’ta küçük oğlununresmini paylaşmış ve şunu yazmış: [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]“Yenialdığım bu oyuncağa o kadar sevindi ki, durup durup baba çok teşekkür ederim, seniçok seviyorum, diyor. Onu sevindirmek için yeni sürpriz hediyeler var aklımda,canım oğlum.” [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]İşte insanböylece, kendisindeki duygular ile kıyas ettiğinde, o ayette Rabbimizin neden şükredincenimetleri artıracağını daha iyi anlıyor inşallah… [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4]Allah,bizi kendisini tanıyalım ve gerektiği gibi kulluk edelim diye yaratmıştır. Bu,Asıl maksada ulaşabilmek için en önemli gayemiz, İslâmiyet'i öğrenipyaşamaktır. Bunun içinde önce Rabbimizi tanımalıyız…[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][h=5][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][/h][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=4]Bu konuyu burada kesiyorum, zira yazı çokuzadı. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Benbazen bir yazıya başlayıp bir saat neyi ve nasıl yazayım diye düşünüyorum.Yazıyı yazan kalem, bir sebeptir.İnsan da düşünen canlı bir sebeptir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Nasıl ki yazıyı kalem yazdı, demiyorsak;yaptığımız hiçbir işe ben yaptım gibi sahip çıkmamalıyız ki şirk olmasın. Allahnasip ediyor demeliyiz.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Burada benim yorumum veya katkım yoktur. Bensadece Bediüzzaman hazretlerinin 30. söz eserinden öğrendiklerimi yazdım. Allahondan razı olsun. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Tahoma"][SIZE=3]Bana bu yazıyı nasip eden Rabbimize hamdolsun.Allah bizleri enaniyetten korusun ki şirke düşmeyelim. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Celalin Penceresinden[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

Üst Alt