Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikolojik rahatsızlığı olanlar evde bakım maaşı alabilir mi?

Loris

Aktif Üye
Konular
168
Reaksiyonlar
0
ben ve abim 2022 maaşı alıyoruz. Evimizin geçimini onla sağlıyoruz. Abim ve ben %70 ve üzeri maaş alıyoruz. En son ben ve abim toplam 2.020 TL aldık. Abim ve ben şizofreninin bir türünden dolayı maaş alıyoruz. Çok şükür fizyolojik bir engelimiz yok. Sizce bize evde bakım maaşı bağlarlar mı? Psikolojik sorundan dolayı evde bakım maaşı alınabilir mi? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok ama çok memnun olacağım. Hayırlı bayramlar herkese. Allah'â emanet olun..

kişi başı geliriniz 400 tl geçmez ve agır özür raporuz varsa baglanır 2022 aylıgı gelire katmıyorlar sanırım fakat siz shçek sorun

Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olmanız gerekiyor. Yüzde elli ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuz varsa elbette başvurabilirsiniz. Ama "ağır özürlü" ibareli raporunuzun olması evde bakım aylığının bağlanması için yeterli değil. Her ağır özürlüye evde bakım aylığı baglanmıyor yani. Ancak bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunursanız bağlanır. Aksi takdirde baglanmaz.

@Kalem

'Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gerekleri' ifadesi:a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi)
----------------------------------------------------------------------

Ben; yukardaki gereksinimlerin %90'ını karşılayabilirim. Yemek yapmasını bilmem okadar. Bi yumurta kızartırım haşlarım,bir de menemen yaparım. Bulaşık derseniz sudan geçeririm ama onu başarırım yalnız çamaşırı yapamam .

Yalnız abim yukardaki gereksinimlerin özellikle d seçeneğindekini %100 yapamaz, a seçeneğinkini %95 yapamaz, b seçeneğini de %90 yapamaz. C seçeneğini %99 yapar.

Sizce bizim özellikle abimin evde bakım maaşı alma olasığımız nedir? Aydınlatırsanız çok memnun olurum. Çok Teşekkürler.

Abin anlattıgın gibiyse bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor görünüor. Onun için hemen il/ilçe sosyal hizmetlere şu evraklarla birlikte başvurabilirsiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html
Sen bakıma muhtaçlık kriterlerinde belirtilen günlük gereksinimlerin çoğunu karşılayabiliyormuşsun zaten. Bakıma muhtaç olarak değerlendirilmezsin diye düşünüyorum. Ama içinin rahat etmesi açısından sosyal hizmetlere başvuracagını söyle onlar seni bilgilendirir. Zaten ön görüşme de yapılıyordur.

Abin dediğin gibiyse büyük ihtimalle abine baglanacaktır. Bakıcı olarak akrabalarınızdan birini ayarlayabilirseniz sen de yemek ve bulaşık açısından rahat edersin:) yakında ya da sizle yaşayan akrabanız var mı? Evde yalnız mı yaşıyorsunuz?

ablacım Allah senden razı olsun. Bi annem var başımızda babam bizi bıraktı 6 senedir eve gelmiyor. Annemin; vergi dairelerine bankaya ssk'ya babama vekalet verdiği için cahilliğinden, bir sürü borcu var. Ev ipotek altında. Yapılandırmadan faydalanmak istedik bir akrabamız sayesinde ama olmadı ödeyemedik. Borçların hepsinin toplamı yapılandırılma sayesinde 100 bin TL'ye kadar indi. Fakat 5 kuruşunu dahi ödeyemedik şimdi borç 300'ü bulmuştur. Madem ödeyemiyecen neden yapılandırmadan faydalanmak istediniz diyeceksiniz, kulaktan dolma haberler aldık işte yok babamın teyzesinin kızı borçlarınızı yapılandırın biz ödemeye çalışalım ama onlarda bir kuruşunu ödemedi. Kusura bakma bunları anlatmak istemezdim. Şu yüzden anlattım şimdi eğer inşallah evde bakım maaşı alırsak ve annemin üstüne yaparsak şöyle bir durum sözkonusu olabilir. Şimdi devlet, annemin üstüne ne varsa maaş, mülk haciz koydu koyuyor. Bu maaşa da el koyar kanaatimce devlet güvenemem. Bi sevdiğimiz en küçük amcam var ona yaparız olmazsa.

Bir de anneme gelde şu durumu anlat:) Ya diyorum evde bakım maaşı almak için başvuralım o yok oğlum vermezler diyor. Ona hastaneden bir kişi başvurduğunla kalırsın diye birşey demiş katır inadı mübarek bir türlü laf geçiremiyorum. Ama inşallah sizin sayenizde daha da bilgili oldum. Ablacım inşallah olurda biz de biraz rahat ederiz. Teşekkürler..

Babanın annenle resmi nikahı halen var mı? Yani yasal olarak evlilikleri devam ediyor mu?

@Kalem

Bizim bu evde bakım maaşına başvurmamız 2022 maaşı açısından bir sorun teşkil eder mi? Sanırım etmez. Bunu şunun için soruyorum. Bu evde bakım maaşına başvurmak için ciddi bir emek sarfetmek gerekiyor ciddi bir uğraş gerektiriyor. Sonuçta biz bu tüm işlemleri yapar isek, kaybedeceğimiz bir şey yok dimi Kalem abla.

Sonuçta bu konuyla ilgilenen (evde bakım aylığı hizmeti veren ilgili kurumlar) yerlere başvurmak parayla değil 5 gün olamadı 10 gün uğraşalım belki olur belki olmaz. Boş durup evde oturup ne yapacağız ki zaten.

bunu evde bakım aylığı için sormadım ama. Borçlarınızla ilgili olarak tüm yönleriyle avukat yardımı aldınız mı?
anneniz bakıcı olabilir. Evde bakım aylıgına el konulamaz. Yine de bunu başvuru sırasında sosyal hizmetlere sorun.

Kalem;

evet abla resmen evliler. Bir ara babam boşanma davası açmıştı anneme. Ama babam sonradan vazgeçti. Borçlar yüzünden midir bilmiyor hani boşanırsa annemin soyadı kızlık soyadına göner borçlarda babamın üstüne kalır diyemi bilmem.

Bu arada babam bana bir iki ay önce telefon açtı. Oğlum ben emekli oldum ama parayı 6 sene sonra almaya başlayacağım. Bir arkadaşı ona emekli olması için yardım etmilş. Herhalde o da parayı alır almaz ona öder.

Pardon son yazdıgını yeni gördüm.
aldıgınız 2022 aylıkları evde gelir aylıgında gelir hesaplamasına dahil edilir. Aylık tutar uzerinden ama tabi. Bunlarla birlikte kişi başına düşen aylık miktar 400 TL'yi geçmiorsa geliriniz uygundur demektir.
2022 aylıkları açısından sorun olmaz. Eger abine evde bakım aylıgı baglanırsa 2022 aylık gelir hesaplamasına dahil edilmez. Yani evde bakım ucretleri 2022 gelir hesabında dikkate alınmıyor rahat ol.
2022 aylıklarınıza hiçbir şekilde haciz konamaz. Bu konuda da rahat olun. Evde bakım aylıgına da el konulamaz.

@Kalem

Çok teşekkür ederim ablacım. Sen de olmasan bu evde bakım aylığına sittin sene başvurmayı düşünmezdik. Çok teşekkürler Allah'a emanet ol. İyi bayramlar iyi akşamlar.

Ben teşekekür ederim ablacım:) Her hakkınızın takipçisi olun böyle işte. ben de hayırlı bayramlar diliyorum size. Annene hürmetlerimi ilet.

Kalem;

baroya gitmişti annem avukat tutamadığı için. Ama annemede vergi daireleri falan: Her yerde senin adına imzan var demişler. İlgili muhatap sensin öde borcunu. diyorlar. Annemde tabi ödeyecek durumu olmadığını belirtiyor her gittiğinde. Zaten nasıl ödicek ki annemin zamanında anadoluhayat emekliliğe 3-4 bintl kadar para yatırmış babam tarafından. Ondan üç ayda bir 176 tl alıyordu. Devletimiz vergi dairelerimiz sağolsun o kadarcık meblayı bile annemden alıp haczetmiş. Kusura bakma gece gece de sizin kafanızı şişirdim,sizi bizim dertlerle alıkoydum ama ;

Kalem;
başım üstüne.

Aslında yazdıklarını bir avukat arkadaşıma okudum demin. Gerçi o yolda oldugu için fazla tutamadım onu. Konuyu tam anlayamadı. Tam bilgiler olmadıgı için. O senin yazdıklarından şunu çıkardı. Kesin babası annesi adına bi işyeri açmıştır. ve annesi de bu işyeri için babasına vekalet vermiştir vs. Böyle olduysa borç annenindir dedi. Yine de konu boyle değilse ve barodan avukat yardımı almamış olup avukatsız hallettiyseniz bu işi bana özel mesajla durumunuzu anlatırsanız ben de arkadaşıma raht bi zamanında anlatırım fikrini alırım. yapabilecek bişi var mı diye.

Kalem;

aynen öyle doğru anlamış. Çok teşekkür ederim.

O zaman yapılacak bişi yok bu konuda. Baban bu işi temizlesin:) annen ve siz çalışmıyorsunuz. Başka ne yapabilirsiniz ki.. Canınızı sıkmayın.
siz şu evde bakım aylıgına başvurun abiniz için. rahat edin biraz hiç olmazsa...

Sevgili Kalem abla seni de çok tuttum ama. Ya bu evde bakım parası gerçekten çok iyi bir şey. Eğer / İnşallah bağlanırsa bize hem ben hem de abime ortalama 600+600 tl evde bakım parası 1200 tl. 2022 maaşı aylığa vurduğunda hem ben hem de abim için 2020tl bölü 3 = 700 tl.

Ne oldu 700 tl + 1200 tl = 1900 tl. O da yuvarlak hesap küsüratlarıyla birlikte 2000tl aylık. Vay anasına. Çok ciddi bir mebla hani çoğumuz üç aylık alıyoruz 2000 tl çarpı 3 = 6000 tl üç ayda bir maaş almak demek. Yüppi .:)

Sana baglanmaz ablam anlattıgın gibiyse. Ben son söz için yine de sosyal hizmetlere attım topu. Fakat sana baglanacagını sanmıyorum. Abine baglanır.

Kalem;

inşalah Kalem abla. Annemi de ikna edip bu işi halletmeye gayret göstereceğim. Sonuçta kaybedeceğimiz birşey yok. Yalnız benim dememle de olmuyor annemi ikna etmek için çalışacağım . Evde bakım maaşı için anneme verilen bakım parasına da el koyamaz dedin ya benim içimi çok rahatlattın çok teşekkür ederim.

Bu değerli bilgilerinizi aynı ölçüde yorumlarınızı benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Allah'a emanet olunuz. İyiki varsın.

Valla doğru. Olsun abime de bağlanırsa bizim için muhteşem olur.

Annen ikna olur merak etme. Olmadı anneni alo 183'le görüştür. Tabi önce sen konuş durumu annene de anlatmaları için sonra annene ver telefonu ilgili memur ikna etsin anneni. Bu telefon 7/24 saat hizmete açık olup ücretsizdir ve her konuda rehberlik alabilirsiniz asla çekinmeyin kafanıza ne takılırsa sorun.
Gelişmelerden bizi de haberdar edersin ayrıca.. tekrar hayırlı bayramlar:)

son bir soru, bir de alo 170 var ya onu evden arıyorum bu bir bant kaydıdır telefonunuz uluslararası görüşmelere kapalıdır diyordu Bunda da sanırım öyle yapar. Acaba bunu cepten arayabilir miyiz?

evet şlimdi denedim alo 183'ü cepten aradım oluyor. Bir saniye şimdi evden de 183'ü aradım yine arıyor Bu 183 alo 170 gibi değil bak işte o güzel oldu. Teşekkürederim saygı ve sevgilerimle. Herşey gönlünüzce olsun. İyi bayramlar..:)

BUnda sorun çıkmaz sanmıyorum. Tabi ki cebten arayabilirsiniz. Cebten aradıgınızda ücret alınır mı onu da sor ama. BUnu bilmiorum. sayende ogrenmiş oluruz.

evet cepten aradım arayınca ücret alıyor. Ama evden alıyorlar mı almıyorlar mı bilemiyorum?

Hayır ablam. Şimdi ben aradım sordum. Nerden ararsan ara alo 183 hattı ücretsiz. Bu bigiyi şimdi teyit ettim. Ceb diyince kafam karıştı demin. Bayramın getirdiği gevşeklikten olsa gerek bugun hep karışık yazıorum her şeyi:)

ama ben şimdi aradım 9 snlik aradım 40 kuruş gidiverdi. 10,35 tlm vardı şimdi 9.95tlm var. Hem daha cepteki bilgi openceresi bile aynen duruyor kapatmadım. Yani ücretli cepten arayınca...

BUnu alo 183'ü evden arayarak ilet o zaman. Niçin böyle olduguna dair bir açıklama iste.

peki. Ama evden ararız ev telefonu var zaten.

Tamam ablacım. gelişmelerden ahberdar et lütfen. Şu ucret meselesini de yarın ben de soracagım ayrıca. Hele sen bi sor .

TAmam abla. Herşey için sağol valla çok makbule geçti. Allah sen ve senin gibilerden razı olsun.

Üst Alt