Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pert olan aracımdan sonra yeni araç almak istedim. Ama hurda olmadığı için alamadım!

Mami Junior

Aktif Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, 2 sene önce ötv siz aldığım aracım yaklaşık 4 ay önce pert oldu. Kaskodan parayı alabilmek için, ötv sini ödeyip satışını yaptırdım.

Yeniden ötv muafiyetli bir araba almak için işlemleri başlattım, ancak red cevabı aldım. Ümraniye Nakil vasıtaları vergi dairesindeki yetkililerle konuştum, ilk önce pert ve hurda aynı şeydir alabilirsiniz dediler. Emin olmadığım için bu işlerle ilgilenen yetkili kişiyle görüştüm, bana aracın pert değil hurda olması gerektiğini yani trafikten çekilmiş olduğunu gösteren belgenin olması gerektiğini söyledi. Kanunda aynen böyle yazdığını bi şey yapamayacaklarını söylediler.

Anlayacağınız muhteşem kanun düzenleyiciler , bilinçsizce ve bilgisizce yasa tasarıları düzenledikleri için devamlı bizler mağdur oluyoruz.

Şu an tam bilmiyorum ama yasada şöyle bir durum var, ötv muafiyetli aracınızla kaza yapıp hurda olduğu taktirde, araç trafikten çekildiği için ötv sini ödemiyorsunuz ve kasko dan ötv siz fiyatını değil tam fiyatını alıyorsunuz. Hem aracın ötv sini alıyorsunuz (bu arabanın fiyatına göre değişir 5 bin ytl de olabilir 11 bin ytl de ) hemde yeniden ötv muafiyetli bir araç alıyosunuz.
9-10 bin ytl ye kadar karınız oluyor yani.

İşte yasa hazırlayan insanların ne kadar doğru ve düzenli iş yaptıkları ortada.

Herkese iyi günler , iyi forumlar...

İlgili yasa;
5766 sayılı Kanunun[7] 19 uncu maddesinin (c) bendi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendine eklenen (c) alt bendi hükmüyle, 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri şartıyla, durumlarına göre 7.2.1.1. veya 7.2.1.2. bölümünde yapılan açıklamalara göre işlem yapılarak, ilk iktisabını yapacakları yeni araçlar için ÖTV istisnası uygulanacaktır."
Buna göre;size ÖTV siz aracı onaylamamalarının sebebi nedir?
Pert ne demek:argoda tamamen kullanılamaz hale gelmek, arabanın hurda olması/hurdaya ayrılması.
Hurda ne demek:bozulmuş,kullanılmayacak hale gelmiş,işe yaramaz,döküntü,eskimiş,antika değeri taşımasa bile 1-2 kuruş para eden değersiz şey, üretildiği amaç için kullanılamayacak hale gelmiş ürün.
İksinin anlamını baktığınız zaman kulanılamaz hale gelmek olduğuna göre;ve ikisde hurdaya ayrılma manası taşıdığına göre onayı vermeleri gerekirdi.

Trafikten çekildiğine dair belge istiyolar, hurda araçlar trafikten çekiliyor ancak pert araçlar çekilmiyolar. Ağır hasarlıda olsa oto sanayideki firmalara satılıp yan sanayi ürünlerle tamir ettirilip satılıyor.

Bundan önceki tasarılarda pert diye geçiyodu bu yasada hurda diye geçiyor.

Burda "hurdaya çıkarılmıştır damgası vurularak" diyor, acaba bunu pert raporuna damgalatabilirmiyiz.

Bu konuyu Kaskonla görüş.Bana göre ikisi arasında hiçbir fark yok.Çünkü ikisindede araç kullanılamz hale geliyor.

Kasko bu konuda ne yapabilirki, aracın satışı olmuş onaylanmış, parayı almışım ben.

Sayın Raman bugün konuştuğum kişi trafikten çekilmiş olduğunu gösteren belge istedi, halbuki kanun "ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesi" yeterli olacağını söylüyolar.

Bu konuda ne yapabilirm?

Ahmet olması gerekenleri yazmış.Ayrıca Başbakanlık Bilgi edinmeye bu konuda yazın.Aracınızın hangi tarihte kaza yaptığını,pert olmasını ve trafikten çekme bilgilerinin tüm detaylarını yazarak Yeni ve ÖTV siz bir araç alıp alamayacağınızı sorun.

şimdi anlamadığım şey, bende kaskonun bana verdiği aracın pert olduğuna dair rapor var, trafikten çekildiğine dair bir belge yok...

Eğer almam gerekiyosa nerden almam gerekiyor?

şirket benden vekaletini alıp şahsa sattı, üstünede kalan parayı verdi.

Eğer araç başkasına satılıp,trafikten çekilmemişse ÖTV siz yeni aracı alamazsın.Çünkü yasaya göre aracın kullanılamaz olması ve trafikten çekilmesi gerekir.

Sevgili Raman, ben bunu en başta belirttim zaten.

Bundan sonra bi şey yapılamaz gibi artık, inşallah bi daha ki düzenlemede daha mantıklı ve açık bir kanun yaparlar.

sonuçta pert kararını ben değil expertizler veriyo.

herkese teşekkürler...

pert

öncelikle geçmiş olsun bu saatten sonra ne yapılır bilmiyorum ama pert ve hurda işlemleri ayrıdır pert işleminde araç yaptırılıp satılır hurda ise araç trafikten tamamen çekilir sen aracını pert e ayırmıssın yapacagın tek şey beş yıllı doldurup tekrar araç almak. kaskodan da poliçe tutarının tamamını alabilirsin onların bi kesinti yapma hakkı yok sen aracı hurdaya ayırma talebinde bulunsaydın eger ozzaman kaso sana aracı aldıgın fatura bedelini öderdi

A
Selam bende aynı sorunla boğuşuyom şirket hurdaya çıkarmamak için bin dereden su getiriyor çok uğraşcam gibi duruyor bilgi varsa paylaşalım

engelli 2012 i20

bende şuan ayni sorun var ama ben hurda belgeli istedim ve 25 bin lr olan aracımi 16900 lt ya hurda belgeli olarak anlaştık engelli arkadaşlar pert deyil hurda belgeli olarak anlaşmanız gerek

Bu saatten sonra hiç bir şey yapılmaz arabanızı hurdaya ayırmamışsınız siz ÖTV sini ödemiş satmışsınız. Hurdaya ayırmış olsaydınız ÖTV yi ödemez diniz, Hurdaya ayırmış olsaydınız süre şartı olmadan hemen ÖTV den faydalanabilir diniz.
Şimdi ise arabayı alış tarihiniz olan tarihten itibaren 5 yıl beklemek zorundasınız.
Gün/Ay/2012+5 : Gün/Ay/2017 ye kadar ÖTV den faydalanarak araba alamazsınız.

Adam ötv sini ödemişse niye 5 sene bekliyor yav? Sizde yeni kanunmu çıkardınız yoksa.

Maliye'nin uygulaması böyle! Vergiyi geri ödemek 5 yılı beklemeden yeni araç almak için geçerli bir neden olarak sayılmıyor! Ama buna karşı dava açıp bu hakkı geri elde etmek mümkün. Bu yönde çok sayıda karar var...

bülent by öncelikle bu site için size teşekkür ederim

Maliye'nin uygulaması böyle! Vergiyi geri ödemek 5 yılı beklemeden yeni araç almak için geçerli bir neden olarak sayılmıyor! Ama buna karşı dava açıp bu hakkı geri elde etmek mümkün. Bu yönde çok sayıda karar var...

yukarıdaki yazınız için sonuç varmı elinizde

bende bu hafta sonu için babam adına araç alacağim acaba kasko yaparken nelere dikkat etmeliyim aracın pert durumunda 2. defa ötv siz araç almam için en cok yardımcı olan şirket hangisidir
bu konularda bana yardımcı olursanız memnun olurum
SAYGILAIMLA İYİ AKŞAMLAR

Üst Alt