Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel donamımlı araç ve ÖTV indirimi için başvurdum. Raporda bunlar değerlendirilmemiş

Cango

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
15
11 Mart 2010 Güncel:
İtirazlarım sonuç verdi ve bugün raporu aldım
(bkz: aşağıdaki 18. mesaj)

Özel donamımlı araç ve ötv indirimi için başvurdum.

İzmir Eğitim ve araştırma hastanesine giderek bütün uğraşlar sonunda özel tertibatlı araç ve ötv indirimi için Dilekçemizi vererek saatlerce poliklinikleri dolaşıp doktorlara imzalattıktan sonra heyete verdik ocak 5 inde gelip alın dediler ve bugün raporumuzu aldık raporun arkasında

Özürlü Kimlik Kartı: Evet
Durum Bildirir Raporudur : Evet
Diye yazıyor ötv ve özel tertibatlı araç kullanabilir ibarelerinin karşılarında değerlendirilmedi yazıyor bu nasıl bir devlet anlayışıdır yazıktır bizlere
Ayıp ya ayıp sinirimden şimdi burda olmadık laflar edicem.

Neden bu işler böyle yürüyor bu adamlar dilekçeme bakmıyormu
Benim zaten karşıyaka devlet hastanesinden aldığım %80 engelli raporum varken bana neden tekrar durum bildirir raporu veriyor %84 vermiş 4 puan çıkmış ta bana neden dilekçemde yazan şeyleri değerlendirmemiş kanunlarmı değişti bu rapor geçerlimi arkadaşlar sanmıyorum.:mad:
Rezalet ya tam bir rezalet.

Başlığa rapor diye yazmayı unutmuşum sinirden affola dostlar.

Geçmiş olsun arkadaşım rahatsızlığınız nedir ki bu beyin..... sana bunu yaptılar işte bukadar değerliyiz onların gözünde.

Karaciğer nakliyim sağ bacağımda çivi var hipertansiyon var.

Geçmiş olsun SAĞ ayağınızdaki çivi yürümenize engelmi veya şöyle sorayım araç kullanırken sağ ayağınızı kullanabiliyormusunuz.kullana biliyorsanız ne kadar hani bir süre sonra uyuşma ağrı gibi bir şikayet varmı.

Ben wolker ile yürüyorum dostum karaciğer bozulmasından mütevellit ayaklarımda yürüme güçlüğü mevcut.Artı sonradan kırdım ve dizden kalçaya kadar 2 adet çivi var.Zaten ben ayaklarımı kullanmayacağım araba kullanırken ellerimle kullanacağım.O yüzden özel tertibatlı araç raporu istedim.

il sağlık müdürlüğüne gidip rapora itiraz edin.Onlar sizi yeniden çağırıp muayene ettikten sonra raporunuzu verirler.Geçmiş olsun dostum.

Oturanboğa ben ne yapmam lazım tekrarmı gideceğim devlet hastanesine.yeni rapormu çıkartacağım.

Dilekçede talep ettiğim değerlendirme yapılmamış, deyip raporu veren hastaneye itiraz edin...

Hastaneye gittik memurlara başvurduk adam diretmesinmi %90 olmadıkça ötv den yararlanamazsın deyip tutturdu sonra heyet gurup başkanıyla konuştuk oda öyle illede %90 deyip duruyor.Ordan çıkıp il sağlık müdürlüğüne gittik rapora itiraz edeceğim durumu anlattım hastaneye telefon açıldı %90 mecburiyeti olduğunu oda söyledi ama ben dilekçemde Ötv İndirimi ve Özel tertibatlı araç istediğimi onların bana özürlü kimlik kartı ve durum bildirir rapor verdiklerini söyledim.Tekrar telefon açıldı orda bir hatanın olduğunu onu düzelttirebileceklerini önce benim gidip vergi dairesine bu rapor hakkında olabilir yada olamaz diye sormamı istediler.Doğru konak vergi dairesine gittik ordaki memurda olamaz yada olabilir diye kesin birşey söylemiyor.Ordan tekrar il sağlık müdürlüğüne gidip raporumun düzeltilmesi talebinde bulundum hülya hanımla görüşün o düzeltecek dediler çıktık doğruca yeşilyurt eğitim ve araştırma hastanesine tekrar gittik hülya hanımla görüştük şubatın ilk haftası pazartesi gelin dedi
Bakalım bu sefer olacakmı bilemiyorum.Bunların hepsi birgünde oldu resmen eziyet çektiriyorlar.

Arkadaşlar Memurların hatta doktorların %90 altında ötv muafiyeti alamazsın diye bir kanı oluşmuş bu ne derece doğrudur.Oturanboğa arkadaşım bir yorum yaparsan sevinirim.

Aracı kendisi kullanacak olanlar içideğil %90 sakatlık oranı şartının bulunması, %10 şartı bile bulunmamaktadır!
7 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

7.2.1.1. Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engelliler Adına Kayıtlı Araçlarda İstisna Uygulaması
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır. Bu istisnadan yararlanmak için, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı olması şartı aranmayacaktır. Sakatlık dereceleri, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle(4) belirlenen esaslara göre tespit edilecektir. Söz konusu Yönetmeliğe göre sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır. Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren "ÖTV Ödeme Belgesi" düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

7.2.1.2. Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması [OB Not: Görüldüğü gibi bu maddede hiç bir oran sınırlaması bulunmamaktadır]
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;
- Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
- Alıcının "H" sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.
Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren "ÖTV Ödeme Belgesi" düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Teşekkürler bu Mevzuatın birkaç çıktısını aldım göstericem bakalım ne diyecekler.

özel donanımlı otomobil

Sayın Cango,
Bildiğinizi zannettiğim kadarıyla herkez her kanunu ve ayrıntısını bilemez. Hele engellileri kapsayan kanunları herkez değişik yorumlar. Bunun için size tavsiyem işinizin olduğu kurum ve kuruluşlarla münasebetleriniz esnasında mümkün olduğunca her aşamayı ayrı ayırı takip edin. Yoksa sonuçta bir kişinin yanlış veya eksik bildiği bir konu sizin işinizin olumlu olmamasına sebep olabileceği gibi bu kez de yapılan yanlışlığı düzeltmek için daha fazla gayret göstermeniz ve sıkıntıya girmeniz gerekebiliyor.
Sizin bu rapor işleminiz esnasında değerlendirilmeyen konular aslında rapor için verdiğiniz dilekçenizin tam anlaşılmamasından kaynaklanır.
Bence sizin yapmanız gereken şu;
Ya başka bir hastaneye başvurmak veya sağlık müdürlüğüne itiraz etmek. Sağlık müdürlüğüne itirazda bulunursanız büyük bir ihtimalle sizi Ankarada bulunan hakem hastanesine sevkedeceklerdir.
Yoksa bu raporu aldığınız hastaneden yeniden heyete girmeniz gerekir.

Talat Şakir ;

Yazdığınız yorumu okudumda Cango arkadaş yazmış; "İzmir Eğitim ve araştırma hastanesine giderek bütün uğraşlar sonunda özel tertibatlı araç ve ötv indirimi için Dilekçemizi vererek .." Şimdi hata burda Cango'damı yoksa bu raporu okumaktan aciz Öküzlerdemi ? Herkes her kanunu elbette bilecek diye bişey yok ama eğer senin işin sağlıksa her kanunu bilmek zorundasın veya başka bir görev ise yani görevin neyse kanunu maddesini bilmek zorundasın . .

Talat kardeşim tamam herkes bu kanunu bilmek zorunda değil ama karşına gelip illede %90 diye direten insanlar var benim verdiğim dilekçede ötv indirimi ve özel tertibatlı araç almak istediğimi belirttim onlar ise ötv indiriminden yararlanabilmek için illede oranımın %90 olması gerektiğini söylediler bu konuda bilgileri yoksa neden o zaman engelli bir insanı böyle bir yönlendirmeye girişiyorlar Zaten benim oranım %84 ve %90 olursa zaten arabayı ben kullanamam.

Hastane Başhekim yardımcısı aynı zamanda sağlık kurulu başkanı bile adam karşıma gelip %90 şart buyrun gidin il sağlık müdürlüğüne itiraz edin deyip çekip gitti bu adamların işi bizlere yardımcı olacakları yerde köstek olmaktır ben bunu anladım.

Bilgileri yoksa bu konuda bilgiliymiş gibi davranmaları hiç hoş değil.

Rapor

Cango kardeş,
Bir ihtimal daha var neden böyle davrandıklarına dair.
Sanki bu rapor işi ile ilgilenenler sıfır araç satan bayilerle anlaşmış ve sizleri onların kucağına atarcasına uygulama yapmaktadırlar.
Nedense aynı husus bir çok yerde benzerlik göstermekte ve aynı usulu uygulamaktadırlar.
Keşke rapora başvururken valilik kanalıyla başvursaydın. Yani ihtiyacın olan rapor dilekçeni valiliğe hitaben yazsaydın ve valikikten hastaneye havale yaptırsaydın. Bu durum çoğu keyfi uygulamayı engellemektedir.

Hastane başhekimide dahil raporumu vermiyorlar ötv indiriminden yararlanabilmek için oanının %90 olması gerekiyor deyip duruyorlar akülü araç kullanabilirmişim onu veriyorlarmış yazıklar olsun ya ne yapacağımı kime şikayet edeceğimi şaşırdım allah başlarına versin diyorum. :mad::mad::mad:

Derhal ilgililer hakkında BİMER'e şikayette bulunun ve başvurunuzda talep ettiğiniz raporun size verilmesi için BİMER'in gerekli talimatı vermesini talep edin.

Arkadaşlar bugün raporumu aldım.Başta bülent arkadaşım olmak üzere herkese çok teşekkür ederim şikayetimiz sonuç vermiştir.

Rapor Sonucu:
Esansiyel hipertansiyon+Karaciğer transplantasyonu+Sağ trokanterik kırık(opere)+"H"
Sınıfı Elden kumandalı Otomatik vitesli araçta (Özel tertibatlı) araçta sürücü olur.(1 (Bir) Yıl Sonra Kontrol şartı ile).

Ayrıca raporun arkasında
özel tertibatlı araç kullanabilir: Evet
Özürlü kimlik kartı: Evet
Durum bildirir rapor: Evet
yazmakta.

Hayırlı olsun.Gönlünüzce arabanızı alıp kazasız belasız kullanmanızı dilerim.

Teşekkür ederim minerva darısı sizinde başınıza umarım sizde bir an önce raporunuzu alırsınız.

bürokrasiyi çok şükür geçmişsin .inşallah devamıda gelirde istediğine kavuşursun....

kardeşim bülent abinin dediği gibi zaman aşımına uğramadan rapora itiraz edin.ya da izmirde başka bir devlet hastanesinin özrünüzle ilgili heyete giren uzman hekime muayene olun.gerekirse özel polikliniğine gidin ve durumunuzu güzelce izah edin.tamam alabilirsin derse rapora ilk baştan başlayın.doktora özellikle H ehliyetinizin olduğunu ve ötv siz araç almak istediğinizi söyleyin.bu yüzden heyetteki doktor sizin doktor olacağından karışıklık çıkmaz.saygılarımla

Teşekkürler arkadaşlar sağolun alamayan arkadaşlar peşini bırakmasın sonuna kadar gitsinler biraz uğraştırıyorlar ama sonunda sorun çözülüyor.

Üst Alt