Geçen gün herzaman girdiğim bir edebiyat sitesinin forumuna ‘ENGELLİ nedir ve ENGELLİ kelimesi size neyi anımsatır? diye sordum .Ertesi gün dönüp baktığımda dört cevap yazıldığını fark ettim , heyecanla okumaya başladım
ve hayal kırıklığı. Cevaplardan biri atletizm müsabakalarındaki engelli koşusu, ikincisi bir ayağı kırık masa şikayeti ,üçüncü ve dördüncünün cevabı ise msn Messenger engellemeleri. (ama aynı sitede bir başkası ‘özürlü olmak nedir?’ diye sormuş ona cevap verilmiş ) sanırım engelli deyince akla gelmiyoruz. :lol:
Bunu yapmamın sebebi o gün yaşadığım bir olaydı . Evden dernek binasına giderken tekerlekli iskemle ile kaldırımları kullanmak mümkün olmadığından kaldırım kenarından gidiyordum. Buralarda da denize giden kanalların çukurları var .hergün geçtiğim için artık çukurların yerlerini ezberledim (araba ile içine düşmemek için :shock: ) O gün bir de baktım benim çukurların etrafı kırmızı bantlarla korumaya alınmış ,bir sevindim ki sormayın üzerleri kapatıldı diye. Ama sevincim kısa sürdü
. Evet üzerleri ızgara ile kapatılmıştı ama ızgaralar ters konulmuş,üzerinden geçmeye kalksam benim ön tekerlekler içine girecek sekildeydi.
Bu ızgaralar aşağı yukarı her 50 metrede bir var ve hepsi gelişi güzel. Karayolları ekibini 6 cı ızgarayı koyarlarken yakaladım . Adamlar son derece insancıl , ben geliyorum diye hemen yolu kapattıkları engelleri çektiler ve birazda acıyan bakışlarla benim geçmemi beklemeye başladılar. Yanlarına sokuldum ,
- kolay gelsin, dedim
- sağol yenge Allah razı olsun . dediler
Onlar neden yanlarına bu kadar sokulduğumu merak ederlerken ,
- üzgünüm, ben bu yoldan her geçtiğimde size aynı duayı yapamıyacağım ve üstelik bunu buraya kim koyduysa Allah’ından bulsun diyeceğim. Kaldırımları zaten kullanamıyorum bundan sonra sayenizde yol kenarını da kullanamayacağım ve akan trafiğin içine dalacağım .dedim
.ve tekrar kolay gelsin diyerek yoluma devam ettim .
Akşam eve dönerken benden sonra yola yerleştirilen ızgaraların hepsinin düzgün ve etrafına dökülen harcında yolla aynı düzeyde olduğunu fark ettim.
Toplumun bizi ne kadar fark ettiğini anlamak içinde o foruma ilgili soruyu sordum.
Yeni yasa kabul edildi. Belediyeler biz engelliler için gerekli düzenlemeleri yapacak .(inşallah ) Bu düzenlemeler , bu eğitimsiz kadrolarla yapılacak olursa yapılanlardan ne kadar faydalanacağız merak ediyorum.
Vaktinizi aldım. Paylaşmak istedim.
Saygılar.