Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz aldığı aracı vergilerini ödeyerek satan biri yeniden araç alabilir mi?

snipper

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Burda kafama takılan ve önemli olduğunu düşündüğüm bir soruyu sormak istiyorum.
Eminimki bu konuyla alakalı birçok engelli arkadaşım bi cevap bekliyordur ve burda ispatıyla hangi yasa ve kanuna göre olduğunu belirten bir cevap çoğu engelli vatandaşımızın aklındaki soru işaretini kaldıracaktır .

Soru: H sınıfı ehliyeti olan engelli bir vatandaşımız ötv istisnasından faydalanarak yurt içinden sıfır araç alıyor. Fakat bu aracını arkadaşımız 2 yıl sonra satmaya karar veriyor (5 yılı doldurmamış) aracının ötv sini vergi dairesine ödüyor arabasını normal plakaya çevirip satıyor.

ötv yi ödemiş olması 5 yılı dolmadan ikinci aracı yine ötv siz almasına imkan sağlar mı.

Teşekkürler.

_____

CEVABI BULDUM TEŞEKKÜRLER.

d) İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı
Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır.
Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır.​

bende 2 yıl önce 2ci el olarak gümrükten aldım araba şimdi ötv sini ödeyip normale çevirmek istiyorum gümrüğü arıyorum adam yokki bilgi versin yafu ne kötü :((

:mad: bide şöyle bişey var bugün gümrüğe gittim 2 yıl önce getirdiğim aracımı vergilerini ödeyerek satmak istiyorum dedim bana verdikleri cevap 3 yılı doldurmadan ne vergilerini ödeyebiliyomuşuz nede engelli birine satabiliyomuşuz mecbur 3 yıl bekliyecekmişiz
bu kanunu çıkaranın...

Snipper kardeş,
malesef her ne şekilde satarsan sat bu hakkın her 5 yılda bir kez.

Üst Alt