Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV ve Gümrük Vergisi indirimi aynı anda birlikte uygulanabilir mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mberrak

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
18 Ekim 2011 Güncel: Korayy rumuzlu arkadaşmız bu konu ile ilgili şöyle bir yazı paylaşmış (aynı anda hem yurt içinden hem yurt dışından araç almak yasal değilmiş; ceza uygulanmış): http://www.engelliler.biz/forum/oze...rac-almis-olmak-otv-muafiyetine-engel-mi.html

Başlıkta yazıldığı gibi bu iki indirimden aynı anda yararlanma olasılığı var mı? (Örneğin ÖTV indiriminden yararlanan engelli daha 2. yılında iken yurt dışından araç getirebilir mi?) engel olan düzenleme rastlayamadım. Bilgi paylaşırsanız sevinirim.

uygulanamaz. çünkü:
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malûl ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ilk iktisabı, vergiden istisnadır.

İlk iktisap: (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye�de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini, ifade eder.

bakın ben 2001 yılında gümrük vergisi muafiyetli araç aldım 5 yıl dolmadan Ö.T.Vindirimli araç aldım her iki aracta üzerime kayıtlıydı 5 yıl dolunca yurt dışından aldığım aracı engelsiz bir kişiye sattım bilgilerinize..

kunun açık. kayıtların tutulmasından kaynaklanan bir sıkıntı. iktisabın anlamına bakarsanız durum anlaşılır. ötv tek gerek yurt içi gerek yurt dışı. 5 yıl.

yanılıyosunuz sanırım yurt dışından alınan aracta ö.t.v yokki sadece gümrük vergisi muafiyeti vaardır.ötv yurt içinden alınan sıfır araclarda uygulanır selam...

mberrak;

-Henüz 2.yılında araba getiremezsiniz . (10 yıl içinde)

hiç bir engel yok ben yaşadığım olayı yukarıda paylaştım

akcay;

-kendi adıma araba getirebilir miyim diyor ?

Aynı anda her iki indirmden de yararlanabilrsin

bu çok guzel haber.mantıklıda yani engelli vatandaşa hak verilmiş.sen otv indirimden yararlanırsın,gumruk vergisindende muaf olursun.yani hem yurt dışından gumrukden muaf araç getirebilirsin 10 sene satamama durumun var .otv den muaf araç alirsin.5 sene satamazsın.
mantıklı.

[-][SIZE=1]Yararlanamazsın. Ya yurt içinden ya yurt dışından araç alınabilir. Bu konuda en küçük bir tereddüt yok. Birisi "ben aldım" diyorsa, bu usulsüz alımdır. Kendisi bilmiyor olsa da memurların hatası söz konusudur. Durum maliye tarafından fark edilirse cezayı aracı satın alan kişi çeker. Benim bilgim bu şekilde.
[/SIZE]
[SIZE=1]ÖTV Tebliği (seri no 7)
7.2.1.3. Ortak Hususlar
Yukarıda belirlenen usul ve esaslara göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçlar için istisnadan yararlanan kişi (veya kişiler) adına düzenlenecek faturalarda ÖTV gösterilmeyecektir. Bu araçların kayıt ve tescilini yapanların, araç sahibinin faturada ve "ÖTV Ödeme Belgesi"nde alıcı olarak gösterilen kişi (veya kişiler) olduğunu tespit etmeleri gerekmektedir.
Mükellefler, bu kapsamda istisna uygulanan işleminin bulunduğu aylar için 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ekinde örneği bulunan (EK:1) forma uygun olarak düzenleyecekleri listeleri, takip eden ayın onbeşinci günü akşamına kadar Gelirler Genel Müdürlüğünün (0 312) 415 28 21, 415 28 22 telefaks numaralarına göndereceklerdir.

Malul ve engellilerin yurt dışından ithal edeceği taşıt araçları için de bu belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanacaktır. İstisna kapsamında taşıt aracı ithal edenlerin kimlik bilgileri (Adı, soyadı, ana ve baba adı, doğum yeri ve tarihi), sakatlığa dair raporun verildiği hastane, tarihi, sayısı, sakatlık türü ve derecesi ile ithal edilen taşıt aracının özelliklerini (G T İ P numarası, cinsi, modeli, markası, tipi, motor silindir hacmi) gösteren listeler gümrük idarelerince aylık olarak hazırlanarak, takip eden ayın onbeşinci günü akşamına kadar Gelirler Genel Müdürlüğünün (0 312) 415 28 21, 415 28 22 telefaks numaralarına gönderilecektir.

Yukarıda açıklanan usul ve esaslara göre istisnadan yararlananlar, 5 yıl süre ile ikinci bir defa bu istisnadan yararlanamayacaklardır.
[/SIZE]​
[/-]

OturanBoğa;

Bülent bey tebliğde belirtilen hususu ben ce son cümleden dolayı tam tersine yorumlamamız gerekir. Son cümlede "....Yukarıda açıklanan usul ve esaslara göre istisnadan yararlananlar, 5 yıl süre ile ikinci bir defa bu istisnadan yararlanamayacaklardır" demektedir. O halde

"Yukarıda açıklanan usul ve esasalara göre" dediğine göre ve yukarıda ÖTV ile ilgili esaslara değinildiğine göre 5 yılda bir yararlanılacak mafiyet ÖTV ile ilgilidir.
O halde bu hak kısıtlamasına yukarıda bahsedilmeyen Gümrük vergisi muafiyeti dahil değildir diye düşünüyorum...

evet sonuçda vatandaş bir sefer otv indirimden yararlanacak.ve aynı zamandada bir seferdede yurt dışı gumruk indiriminden yararlanacak.aynı anda ikisinden yararlanamaz demeside aynı 5 sene içinde otv siz araba alamaz ,yada gumruk indirimli araç alamaz denmekdedir diye anladim bende.
iki farkli hakdan aynı anda yararlanmasında sakinca olmamali.

[-][SIZE=1]Kırmızı ile belirlediğim ibareler de "yukarıda". Aynı anda sadece 1 araca MTV istisnası uygulanabileceğini söyleyen* gelirler idaresi başkanlığı'na hiç kimse iki aracı vergiden muaf saydıramaz. Sonuçta ötv için de gümrük vergisi için de her şey maliye'ye (gelirler idaresi'ne) gidiyor...

* http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-ayni-anda-sadece-1-araca-uygulanirmis.html[/SIZE][/-]

iki arabaya sahip olabilir ama birisinin mtv sini odemek zorunda diye yorumladım.yani tek arabaya mtv indirimi var.bu konuda anlaştık .ama ikinci arabayı yanı yurt dışından gumruksuz araba konusu daha netleşmedi sanirim.

ben de mtv konusunda hemfikirim. Fakat mevzuatta Gümrük vergisi indirimnden yararlanılan ve tasarruf yetkisi kısıtlanan sre içeriinde ÖTV indiriminden yararlanılamayacağı hususunda bir değinme mevcut değil. Aksi yönde hukuki dayanak gören varsa paylaşmasını umuyorum.

ötv kanunu ayrı gümrük kanunu ayrı gümrük kanuna göre gümrük vergisinden muaf aldığınız aracı 10 yıl satamıyorsunuz satarsanız gümrük vergisini ödüyorsunuz,ötv kanunu ile ötv den muaf aldığınız aracı 5 yıl geçtikten sonra satabiliyorsunuz,buradaki ayrım dahi iki kanunun birbiriyle bağlantılı olmadığını gösteriyor,sayın oturan boğanın paylaştığı husus motorlu taşıtlar vergisi hususu da tamamen bunlardan bağımsız bir husus,kanunda açıkça 5 yıl içinde tek araç getirebilirsin diye bir şey yok bu sebeple bir özürlü 5 yıl içinde hem yurt dışından gümrük vergisinden muaf araç alabilir,hemde yurt içinden ötv muafiyetli araç alabilir.Bu hususta maliyeden sıkıntı çıkaracak bir memur olursa o da kanunları bilmediğinden kanunları dar olarak yorumlamasından kaynaklanır....akçay isimli arkadaşımız almış demekki memur kanunları doğru yorumlamış...

böyle bir konuyu hep birlikte aydınlığa kavuşturmuş olduk. Herkese teşekkürler.

ben yurt dışından 2006/9 ayında gümrük muafiyetinden faydalanıp araç getirdim engelli oğluma 5 yıl doldu ve geçiyor..şimdi yurt içinden araç alıp ÖTV 'den faydalanabilirmiyim,yurt dışından getirdiğim aracı satmadan..

aynen öyle kişi hem yurt içinden ö.t.v indirimli araç alır hemde gümrük den araç alabilir sapla samanı karıştırmamak lazım ben pratik olarak yaşadım bu olayı ve gümrükden aldığım aracı bir kaç yıl sonra sattım.

Sayın akçay ilginiz için çok teşekkürler,fakat başka bir soru sorabilirmiyim..bu işlemi otomotiv bayileri biliyorlar mı ?
araç alım sırasında böyle bir hakkınız yok diyebilirlermi,ayrıca iki araçtan hangisi MTV muaf olacak..? Teşekkürler..

Hiç bir sorun olmaz Engin bey. Ama MTV konusuna gelince, uygulamada aynı anda iki araca MTV istisnası tanınmıyor. Aslında bu konuda bir kısıtlama yok, ama gelirler idaresi böyle bir uygulama içinde...

Araçlardan birine MTV ödeyeceksiniz. tercih sizin...

Bülent bey,teşekkürler..
Şimdi o zaman Tam teşekkülü devlet hastanesinden Rapor almaya kalktığımda rapor'un not kısmına bir ibare yazdıracakmıyım..Yurt dışından araç getirdiğimde " Sakat kişinin araça inip ve binmesini kolaylaştırıcı özel tertipat" ibare düşülmüştü.Şimdi otomobil alacağımdan dolayı rapor'da buna benzer bir yazı olacakmı..
Bunu cevaplayabilirmisiniz,
Ayrıca araçlardan birisine MTV ödeyecek isem bunun seçimini sanırım ben yapmalıyım mı ? Yoksa yurt içinde aldığım araca otomatikmen uygulanacak mı ?
İyi günler..

Yurt içinden araç alımında kullanılacak raporda aranan tek şart, raporda %90 ve üzeri oran bulunması.

MTV için tercihin nasıl yapılacağını inanın bilemiyorum. Memurlar da bilmiyordur büyük olasılıkla! El yordamıyla yapacaksınız...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt