Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli araca çeki demiri takmak mümkün müdür?

Alper Özkaya

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ötv indirimli suv araç aldım. Çeki demiri takmak istiyorum. Takabilir miyim?
Ehliyetim B 10.02 (otomatik vites) dir. Ehliyetteki BE kısmı boş. Kullanabilir miyim?

Neden takamayasınız ki onu anlamadım? Araç çekmek için ek bir sürücü belgesi/kodu istenmiyor ki?

Tabiki de takabilirsiniz fakat taktırdıktan sonra ruhsatınıza işletmeniz gerekli hasar durumunda sıkıntı yaşarsınız.

dün trafiğe gittim ve konuştum. Ruhsata işleme sıkıntılı.Engelli aracı olduğu için takamazsın diyorlar.

Alper Özkaya

Neden takamaz mışınız? Ne dediler? Tertibat işli olduğu için mi sıkıntı oluyor muş?

Engelli araç olduğu için takılmıyor deniliyor.. normalde araçta tertibat yok. problem sol ayağımda ve otomatik vites diye indirimli araç aldım.Ayrıca ; Nufusta ehliyet bölümü ile de görüştüm. ehliyetim B ve 10.02 kodu var. yani otomatik vites taksi sürebiliyorum.Normal B ehliyetinin 4 farklı dalı varmış. Kamyonet , minibüs gibi. Ben bu araçları kullanamıyorum. ehliyetim de 102 ve 103.05 kodları var.(ticari+ambulans+resmi araç kullanamaz. 5 yılda sağlık kontrolü diye.
Hem araçta hem de ehliyette engel var. EGM Ankara ya maille derdimi anlatacağım.İnşallah çözümü vardır.

Alper Özkaya

Bir sn, sizin çekeceğiniz römork nedir? Karavan mı çekeceksiniz? 750 kg dan büyük mü?

750 kg altı yük çekmede herhangi bir ehliyet kısıtı istenmiyor. Yani araç kullanabilen herkes çekebiliyor.

750 kg altı remork takacağım. köy ile ilişkim var ve balıkçılık+kamp hobisi var. bunun için istiyorum.
B ehliyet de 10.02 ibaresi var ve kullanamaz mışım. Şimdi birde ehliyetin arkasına BE diye bir şey getirmişler. Resminde de römorklu taksi resmi var.

Alper Özkaya

Abi 10.02 kodu otomatik vites kodu. Bunun romörk ile alakası nedir?

Abi dediğim gibi sen 750 kg olayını kaçırıyorsun. BE sınıfı ehliyet, B sınıfı bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir Römork yada Karavan bağlayarak kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sınıfı ehliyete sahip sürücüler şehiriçi ve şehirlerarası tüm yollarda Karavan yada römorklarıyla seyahat edebilirler.

Ama 750 altı römork takacaksan buna ehliyet istenmez. Bence bunu iyi anlatamadığınız için ret etmişler.

Eskişehirde ehliyet bölümü ile yarım saat konuştum. Birilerini falan aradılar.
kanunen kullanamazmışım. bana saçma geliyor. Trafikte polis çevirirse ne der bilmem. Bence; bilmiyordur ve işlem yapmaz.

Diğer sıkıntı araca çeki demiri takıp ruhsata işletmem. Buna da olmaz dediler.
Konu ile ilgili ; EGM merkeze açıklamalı bir mail gönderdim.Aşağıdaki gibi.

Merhabalar
Aracıma çeki demiri takmak ve kullanım için bilgi almak istiyorum.

ÖTV indirimli , otomatik vites bir araç aldım.Engelim ; sol düşük ayak.Ayak ucunu kaldıramıyorum. Araçta ek düzenek yoktur.
Bu araca çeki demiri takıp , römork bağlamak istiyorum.

Köy , hobi bahçesi , piknik , balık tutma gibi seyahatlerde eşya taşıma sıkıntılı olmaktadır. Buna istinaden römork iyi bir çözüm olacaktır diye düşünüyorum.

Eskişehir Trafik tescil ile görüşmeler yaptım ve engelli aracı olduğu için çeki demiri takılmıyor dediler.

Eskişehir Ehliyet birimi ile görüştüm. B 10.02 ile otomatik vites taksi sürebiliyorum. Römork için BE sınıfı olmalı ve bunu alamayacağımı söylediler.

Otomatik vites aracı kullanabiliyorum. Römork takmak araç kullanımımı değiştirmeyecek diye düşünüyorum.
Yasalara göre; çeki demirini takmak uygun değilse tabi ki anlayışla karşılarım. Ama imkanımız var ise bu demiri takmak işlerimi çok kolaylaştıracaktır.

Aşağıda belgelerimin fotoğrafları mevcuttur.

İlginiz için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Cevabı geldiğinde paylaşacağım.

@Alper Özkaya

İş güzarlık yapıyorlar. Bence 750 kg olayını bilmiyorlar. Evet, 750 üstü ağırlıklarda BE ehliyet almanız gerek. Ama 750 kg altında dediğim gibi yeni B ehliyetinizle çekebilirsiniz.

Çeki demirinin Engelli aracında ruhsata işletilmemesi sözleri ile ilgili de bende araştırma yapacağım.

Az önce aracın yetkili servisi ile görüştüm. Çeki demirini çok kez engelli aracına takmışlar, herhangi bir mevzuatsal sıkıntı yokmuş.

Onlarda 750 kg altı olmasına dikkat edin dediler. Yoksa, BE ehliyet, çekeceğiniz için ayrı ruhsat ve plaka çıkarmak gerekiyor.

Sizde dediğim gibi bir yanlış anlama var. Bence bu işi yapan profesyonel firmalarla görüşün.

Araştırmanız için teşekkür ederim.
EGM den cevap gelsin daha netleşir.
Sonrasında görüşeceğim.

Alper Özkaya

Cevap geldi mi?

Ben sizin burada belirttiğiniz zamandan beri bu konuda bilgisi olan herkese soruyorum ve herkes yaptırılabileceğini söylüyorlar.

şu an bir cevap yok. Biraz daha beklemeliyiz.
Sonrasında gidip çeki demirini taktıracağım ve işlemlere başlayacağım. TSE de işimiz var, Muayenede işimiz var.Sonrasında ruhsata işlemezlerse geri sökerim.

Alper Özkaya

Bakın işim gereği mevzuatı takip ediyorum. Bununla ilgili herhangi mevzuat kısıtı yok. Araç özel tertibatlı olsa da, bu demirin iç tertibatla bir ilgisi yok.

Size söylenen BE ehliyet durumu. Onu engellilerin alıp alamaması ile ilgili evet, zor gibi.

Ama 750 kg altı basit bir römork çekmek için ne ehliyet ne ruhsat gerekmiyor. Mevcut özel kodlu ehliyetiniz ve aracınızla çekebilirsiniz.

StratoS
bu 750 kg olayı yasal olarak nerede yzıyor, yönetmelikmi, kanunmu, bilmediğim için soruyorum, lütfen link veya bir belge gösterebilirmisin, trafiğe gittiğimizde göstermek için

kazazede

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

Mevzuat Bilgi Sistemi

Çekici ve Römorkların Tescili

Madde 42- Çekici araçlar ile yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstündeki römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç), bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki esas ve usullere uygun olarak ayrı ayrı tescil edilirler.

Tescile tabi olmamakla beraber, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır veya resmedilir.

Römork Takarak Araç Kullanma

Madde 86- (Değişik:RG-17/4/2015-29329) (11)

B, C, C1, D ve D1 sınıfı sürücü belgesi sahipleri araçlarını, azami yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan (750 kilogram dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler.

tertibatlı olarak kullandıgım bir aracım var. ehliyetim ise bu tertibat kodları işlenmiş B sınıfı bir ehliyet. aracımda ceki dmeiri var ve ruhsata işli . 750 kg altı karavanımı bu şekilde yasalara uygun bir biçimde çekebiliyorum .benim sorum şu ben bu şartlarda karavanımı çekebiliyorken bunu 750 kg üstü ile degiştirip BE sınıfı ehliyet almak istiyorum. kullanacagım arac aynı yapacagım iş aynı, bunun önünde bir engel var mıdır? tecrübesi olanlar yazabilir mi?

Üst Alt