Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vites kullanabileceğime dair rapor aldım, ama ehliyetime işletemiyorum!?

behcet yetmez

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ehlıyetım h sınfı fakat otomatık vıteslı ıbaresı yazmamaktaydı.duzeltmek ıstedım (behcelıevler trafık subesınde) bılgısayarlarında ehlıyete yazılacak otomatık vıteslı ıbaresı yokmus.ehlıyete ancak ozel tertıbatlı ıbaresı yazılabıldıgını ancak acıklama kısmına otomatık vıteslı yazılacagını soyledıler bende promlem olmazsa olur dedım ınsallah promlem olmaz saygılar

cok sukur raporumu aldım fakat engeller bitmiyor...

Gerekli raporu uzun uğraşlar sorunu aldım (bkz), ama bu sefer de ümraniye trafik müdürlüğünde problem yaşadım.

Memur H sınıfı ehliyet ile normal otomatik vitesli araç kullanamayacağımı söyledi rapora rağmen. Ben de Bülent Beye gönderilen dilekçeyi gösterdim.Gene itiraz etti fakat ben tekrar anlatınca anladı ve raporumun ve dilekçenin fotokopisini alıp araştıracağını söyledi.

Aradan 1 hafta geçti ve ben memuru aradım.Memur bu ehliyetle otomatik vitesli araç kullanabileceğimiz öğrenmiş ancak bu sefer ehliyete otomatik vitesli araç kullanabilir ifadesini yazamıyoruz dedi.
Bende sitemizde yapan arkadaşlar var dedim.Memur da eskiden ehliyetler elle yazıldığı için istenilen şey yazıla biliyordu fakat şimdi ehiyet program üzerinden veriliyor ve otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi olan bir buton yok diyor. Bu sefer haklıydı memur.
Ben de nasıl duzelecek dedim.Merkeze bildirdik bakacağız dediler dedi.

Bakalım ne kadar bekleyeceğiz. Daha kısa sürede hallolması için ne yapmak gerekiyor.
Bülent bey hangi numaraya dilekçe gonderdiniz bizde gondersek bi an once düzelir mi?

iyi günler

Dosyaya işletildikten sonra ehliyette olmaması tolere edilebilir bi eksiklik olarak düşünülebilir. Sonuçta yasal olarak bir sorun olmasın da...

Bu şekilde sürücü belgesi alan arkadaşların sürücü belgesinde ne yazıyor? Dosyada mı yazılı "otomatik vites araç kulanır" ibaresi?

ahk, sonucu yazarsan sevinirim...

kullandığı cihaz ve protezler: OTO.VİTS.ARC.KULLANMAK ŞARTIYLA...
AYNEN BÖYLE YAZIYO

Benim ehliyet 1991 yılında alındı. Haseki hastanesi raporunda “Otomatik vitesli araba kullanır” diye yazdı. Ancak “H” sınıfı ehliyetimde böyle bir ifade yer almıyor. Bugüne kadar tüm trafik kontrollerinde çevirmelerde herhangi bir sorunla karşılamadım lakin bir gün bir polis memuru bu ehliyetle araba kullanamayacağımı söyleyince her ihtimale karşı hastane raporumun fotokopisini yanımda taşır oldum. Alında şunu kaç zamandır emniyet teşkilatına yazmayı düşünüyordum, müsait bir zamanımda güzelce bir yazı/dilekçe yollayayım kendilerine de hepimiz resmi ağızdan bilgi sahibi olalım bu konuda.
Kazasız belasız günler herkese.

Alifatih bey nereye,hangi numaraya faks gönderebileceğimizi biliyormusunuz?Emniyetin hangi merkezi ve birimine???

arkadaşlar bende geçen sene ehliyetimi aldım otomatik vites araç kullanabilir raporu ile şubeye gittim ancak trafik şube bunu ehliyetime işleyemedi sebebi kullandıkları programda otomatik vites seçeneğinin olmaması. ancak dosyama otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresini eklediler ve sorun yaşamazsın diye belirttiler. trafik kontrollerinde bir sorun yaşarsanız trafik polisi ehliyet numarası ile telsizden sorgulama yapınca dosyanızdaki otomatik vites araç kullnabilir ibaresi biligilerini telsizden o'anda alıyor. bir sorun yaşamayacağınızı sanıyorum

Faks ile değil de e-posta ortamından emniyet genel müdürlüğünün ilgili birimine yollayacağım kısmetse.

sanırım sorun halloldu

KONU İLE İLGİLİ OLARAK EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN AŞAĞIDAKİ BİRİMLERİNE YOLLADIĞIM DİLEKÇEMDİR:

[SIZE="1"]teadb@egm.gov.tr , tuddb@egm.gov.tr , trafik@egm.gov.tr

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 28 Ocak 2008
-Trafik Eğitim Ve Araştırma Dairesi Başkanlığı
-Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı
-Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü[/SIZE]

İyi günler sayın ilgili/yetkili,

İşbu dilekçem ekinde takdim ettiğim ve halen kullandığım sürücü belgemi almama mesnet teşkil eden 04 Eylül 1991 tarih ve 4302 sayılı TC.Sağlık Bakanlığı Haseki Hastanesi Sağlık Kurulu Raporunun:
a)Ortopedi Kliniği teşhis alanında “Sol Alt Ekstremitede Polio Sekeli, İleri Derecede Atrofi Mevcut.Uzun Bacak Cihaz İle Yürüyor”,
b)21.Teşhis alanında “Sol Bacak Polio Sekeli”(yani çocuk felci),
c)22.Karar alanında da “Otomatik Vitesle Donanımlı Araç Sürücüsü Olur”
ifadeleri yer almaktadır.

Öte yandan yine Haseki Hastanesinin 1999 yılına ait 00020390 sayılı raporuna istinaden de 07 Şubat 2000 tarihinde TC.Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından düzenlenen %40 özür oranlı “Özürlü Kimlik Kartı” sahibi olarak mevcut rahatsızlığımı, daha kolay anlaşılabilmesi için, aşağıdaki şekilde açıklayabilirim:
1.Sol ayağım mevcut olmasına karşın hem çok zayıf ve ince (diğer ayağımın nerdeyse 1/3’ü kadar) hem de güçsüzdür. Yani fren, gaz, debriyaj pedallarını kullanmam mümkün bulunmamaktadır.
2.Yürüyebilmem için sol ayağıma uzun bacak yürüme cihazı takmak zorundayım, yürüme cihazı taktığımda da yukarıda sözü edilen pedalları kullanmam yine mümkün değildir.
3.Yürüme cihazına ilaveten çoğu zaman ayrıca sol tarafta koltuk değneğinden yararlanmaktayım,
4.Sağ ayağımda ise herhangi bir rahatsızlık bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu pedalları rahatlıkla kullanabilmekteyim.

Yukarıda bahsettiğim 4302 sayılı sağlık kurulu raporunun 22.karar alanında yer verilen “Otomatik Vitesle Donanımlı Araç Sürücüsü Olur” ifadesine dayanılarak, şahsıma İstanbul Bakırköy İlçesi tarafından 25.11.1991 tarih ve 248856 belge numarası ile “H” sınıfı sürücü belgesi düzenlenmiş,sağ ayağımda herhangi bir rahatsızlık bulunmadığından, arabama da herhangi bir özel tertibat takılmasına gerek olmamıştır.

Ancak mutat trafik kontrollerinde zaman zaman:

“Mevcut trafik kanunumuza göre H sınıfı ehliyet verilmesi için arabanızda özel tertibat bulunması gerek. Oysa sizin arabanızda özel tertibat bulunmamaktadır.”

uyarısı ile karşı karşıya kalmaktayım. Bu gibi durumlarda yanımda taşıdığım sağlık raporunun bir fotokopisini emniyet görevlisine ibraz ettiğimde de:

“Raporunuzda evet otomatik vitesli araç sürücüsü olabileceğiniz ifadesi yer almakta ise de bu husus sürücü belgenize işlenmemiştir. Rahatsızlığınız aracınıza özel tertibat takılmasını gerektirmiyor doğrudur, ancak otomatik vitesli araç sürücüsü olur ifadesini sürücü belgenize işletmeniz gerekmektedir”

şeklindeki bir başka öneriyi almaktayım.

Benim de üyesi olduğum yaklaşık 18.000 üyesi bulunan Engelliler.Biz: Herkes için fırsat eşitliği... sitesindeki aşağıda linkini verdiğim forum konusunu tetkik ettiğiniz takdirde benimle benzer durumdaki diğer engelli arkadaşların da bu durumdan muzdarip oldukları, yani bu sorunla sadece benim karşılaşmadığım anlaşılmaktadır.

Mutat trafik kontrollerinde bundan böyle benim durumumda olan engellilerin herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamasına yönelik bürokratik ve yasal tedbirlerin alınması ve yapılabileceklerin veya önerilerinizin tespiti açısından konunun Sayın Teşkilatınızca tetkik edilmesini ve yukarıda zikretmiş olduğum internet sitesi aracılığı ile diğer engelli arkadaşlarımı da haberdar edebilmemi teminen tarafıma da bilgi verilmesini arz ederim.

Saygılarımla
Fatih Ö.....

TC.kimlik no ...........
Adres ..........
Telefon ...........
Baba adı ...........
Anne adı ..........
Doğum yer/tarih ............
Meslek Emekli
E-posta adresi alifatih1958@mynet.com
Cevap tercihi Elektronik posta yolu ile

FORUM LİNKİ:
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/11233-otomatik-vites-kullanabilecegime-dair-rapor-aldim-ama-ehliyetime-isletemiyorum.html

KONU İLE İLGİLİ OLARAK EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İLGİLİ BİRİMİNDEN ALDIĞIM CEVAPTIR.

[SIZE="1"]GÖNDEREN:Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligituddb@egm.gov.tr
04/02/2009--11,55 [/SIZE]

Sayın Ali Fatih ÖZDÜR, “H” sınıfı sürücü belgesi ile otomatik vitesli araç kullanabilmeniz için doktor raporundaki “Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir” ibaresinin yeterli olup olmadığını konu alan 28.01.2009 tarihli e-mail dilekçeniz incelenmiştir.Gerek adınıza tescil edilerek üzerinde engellilere mahsus işaretli plakaverilecek, gerekse bir başkası adına normal plakaya tescilli otomatik vitesli araçları kullanabilmeniz için, herhangi bir tescil kuruluşuna müracaat ederek doktor raporu doğrultusunda sürücü belgenize “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresi yazdırmanız gerekmektedir.İyi günler dileriz.​

Sanırım bu durumda bu maili dayanak göstererek ile ilgili yere YAZILI OLARAK müracaat edip ehliyete gerekli ilavenin yapılmasını istemekgerekecek. Müracaatın yazılı yapılmasında fayda vardır zira tescil mercii ehliyete Otomatik Vites şartını ilave edemiyorsa bunu yazılı olarak bize bildirsin ki ve biz de yeniden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat edip "ekteki yazıdan da görüleceği gibi ilave şu şu nedenlerden ötürü yerine getirilemiyor" diyebilelim.

Emniyet'ten gelen e-postayı orjinal hali ile talep eden varsa, üstteyazılı olan e-posta adresime talebini iletirse kendisine bu e-postayıyönlendirebilirim.

ya ben bunuda anlamıyorum ya zaten her ıkı sekıldede sen kardesım duz vıtes kullanabılecekmısın oyl olsada otomatık boyle olsada otomatık degıl mı senın derdın ne pekı al bı otomatık araba kendıne gore donanım yap terbıbat yap ıcıne bıttı.

Kardeş bu aklı bana verdiysen peki tşk ederim, yarın ilk işim bu dediklerini yapmak olacak. Ama şayet aklı bana vermediysen o zaman bu yazdıklarımı yok say ltf.
Saygılar.

Arkadaşlar merhaba
ben bir yıl önce H sınıfı ehlıyet aldım.
sonra otomatik araç kullanır raporu alıp bunu dosyaya ve ehlıyetime yazdırdım
sorunda cıkmadı.

selamlar, bildiğim kadarı ile arabada eğer bir engelli aparatı olmazsa, fiyat ve vergiden bildiğim kadarı ile muaf olamıyorsun, sadece otomatik vites yeterli gelmiyordu benim bildiğim.

Bugün Fatih savcılığına hazır bir iş için gitmişken aynı binada bulunan Trafik tescil Bürosuna da giderek görevli polis arkadaşa aynen şunu sordum:
“Ehliyetim H sınıfı. Ancak sol ayak sakat, sağ ayak sağlam olduğu için doktorlar bana özel tertibatlı otomobil gerekli görmediler ve buna mukabil raporuma ‘otomatik vitesli araba kullanabilir’ şeklinde bir not yazdılar. Lakin ehliyetimin üzerinde otomatik vitesli araç kullanacağıma dair bir ifade yok. Zaman zaman trafik kontrollerinde polislerle aramda bu nedenle sorun çıkıyor. Ben de konuyu Emniyet Genel Müdürlüğüne yazdım, oradan aldığım cevapta da ehliyetime bu notu ilave ettirmem gerektiği belirtilmekte. Müracaatımı size yapsam ehliyetimi bu notu da düşerek yeniler misiniz?”

Aldığım cevap da aynen şöyle oldu:
“Müracaatınızı ehliyeti aldığınız ilçeye yapın, raporunuzda ne yazıyorsa o şekilde ehliyetinize o not ilave edilip yenilenir. Lakin rapor fotokopisi yanınızda olduğu sürece sizin bir sorunla karşılaşmamanız gerekir, polis arkadaşlarımız farklı bir tutum izlememeleri gerek, izliyorlarsa nedenini ben de merak ettim doğrusu”

Bence polis arkadaşımızın nedenini merak etmesine gerek yok, neden belli.

Bilgilerinize.

başkası adına tescilli otomatik aracı kullanabilecegim gibi bu durumda bir baskasıda benım uzerime tescilli aracı kullanabilir sanırım.

Kısıtlama sadece özel tertibatta söz konusu. Sizin adınıza kayıtlı otomatik vites bir arabayı (özel tertibat bulunmayan) başkası da kullabilir tabii ki.
Sorunuzu umarım yanlış anlamamışımdır.

sorumu doğru anlatabilmişim cevap için sağolun.
peki ikinci el otomatik bir arac aldım. yasal olarak hersey tamam. otomobili üzerime alırken plakaya engelli işareti koydurmam gerekirmi acaba?

yoksa sadece uzerime tescil edip ''otomatik vitesli arac kullanır'' ibaresi bulunan ''H'' sınıfı ehliyetimle bu aracı kullanabilirmiyim?

Araçta özel donanım olmadığı için ve sürücü de tüm otomatik vitesli araçları kullanacak sürücü belgesine sahip olduğu için, plakada hiç bir işarete gerek yok. Herkes nasıl araç alıyorsa hangi işlemleri yapıyorsa sen de aynısını yapacaksın...

sağolun ama beni korkutuyorlar.
''H''sınıfı ehliyetle engelli işareti olmayan plakalı aracta yakalanırsan çok buyuk cezası var dıyorlar.
ama bu cevaplar ve sayın Bülent Beyin Emniyetin dilekcesini yayınlaması herrseyi hallediyor.

Arkadaşım:
-Sol ayak felç ama sağ ayak sağlam
-Sağ ayak sağlam olduğu için özel tertibatlı oto hakkı vermediler ve özel tertibatlı oto hakkı vermedikleri için de sakat işareti taşıyan plaka alma hakkım yok
-Hastanenin verdiği raporda “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresi var
-Neticede Emniyet Müdürlüğü hastanenin vermiş olduğu rapora dayanarak “H” sınıfı ehliyeti bana uygun gördü.

Sanırım buraya kadar konuyu yani durumumu net bir şekilde izah edebildim.

Zaman zaman trafik polislerinin mutat kontrollerine denk geliyoruz. Yaklaşık 18 yıldan bu yana genelde sorun çıkmadı desem yalan olmaz lakin yine de ben hastane raporunun bir fotokopisini yanımda taşıyorum zira birkaç kontrolde memurlar mırın kırın etti ama kendilerine rapor fotokopisini gösterince “tamam” dediler, ciddi manada sorun olmadı. Olmadı ama ters bir polise denk gelirsin adam haksız olmasına rağmen keçi gibi inatlaşır seninle ve ondan sonra da ayıkla pirincin taşını.

Ancak her ihtimale karşın ben Emniyet Gn.Md.ne yukarıdaki dilekçeyi yazdım ve kendilerinden de yine yukarıdaki cevabı aldım. Yapmam gereken bir tek şey var, Trafik Tescil dairesine gidip ehliyetim üzerine “otom.vitesli araba kullanabilir” ifadesini işletmek. Tembelliğimden gidemedim 3 aydan bu yana. Lakin en kısa zamanda gidip bunu işleteceğim. İşlettiğimde daha rahat edeceğim tabii ki. Ama işletmesem de rapor fotokopisi yanında olduğu sürece yine de bir sorun olmaz ne kadar inatçı bir polise denk gelsem de. Bu arada savcılıkta bir işim vardı birkaç gün önce, aynı binadaki tescil bürosuna gidip bir de memurdan teyit alayım istedim. Memur arkadaş da kısaca “müracaat edin ehliyetinize o ibareyi yazıp yenileyelim” dedi. Bu arada bak aklın yolu bir, bu memur arkadaş da bana “her ihtimale karşı rapor fotokopisini yanınızda bulundurmanızda yarar var” diye güzel bir uyarı yaptı.

Senin durumun da benimle aynı ise, benzer ise kafayı takacak bir durum yok demektir. Yok senin durumun daha farklı ise o zaman bilemem.

Kal sağlıcakla.

farklı bir konuda başıma geleni aktarmak istiyorum hastaneden h sınıfı + otomatik vitesli araç kullanabilir yazan sağlık raporu aldım emniyete başvurdum. emniyet müdürlüğü ehliyetime otomatik vitesli özürlü aracı diye işlemiş. bunun üzerine amacımın normal plakaya tescilli otomatik vitesli araçları kullanabilmek oldugunu ehliyete ise otomatik vitesli özürlü aracı diye eklendiğini yanlışın düzeltilmesini istediğimi belirttim.
dediler ki bilgisayar programı h sınıfını gördüğünde direkt özürlü aracını ekliyor. hatta senin ehliyetini daktilo ile yazmayı düşündük sonra vazgeçtik. sen merak etme zaten dosyana otamatik vites kullanabileceğin işlendi. her türlü otamatik vitesli aracı kullanabilirsin dediler...
insallah sorun çıkmaz

arkadaşlar burada benimde bir sorum olacak. bende h sınıfı ehliyetime otomotik vites işletmek için hastaneye başvurdum sanırım bir kaç güne kadar bu rapor çıkar
raporu aldıktan sonra izlemem gereken yol nedir.
birde rapor için sahsen başvurdum herhangi bir kurumun sevki gereklimiydi?

Raporun alınması, Trafikte bunun ehilyete işlenmesi ne kadara mal oluyor.

Rapor heralde ücretsiz miş. Ama Trafik para alır.

benim de H ehliyetim var ama üzrinde her ahngi bir ibare yok bende otomatik vites araç kullanabilir raporu almak iştiyorum bu raporu özel hastaneden alsak geçerlimi yoksa devlet hastanesimi olaçak bilgi verirseniz sevinirim çok lütfen ?

Üst Alt