[SIZE="1"]teadb@egm.gov.tr ,
tuddb@egm.gov.tr ,
trafik@egm.gov.tr
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 28 Ocak 2008
-Trafik Eğitim Ve Araştırma Dairesi Başkanlığı
-Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı
-Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü[/SIZE]
İyi günler sayın ilgili/yetkili,
İşbu dilekçem ekinde takdim ettiğim ve halen kullandığım sürücü belgemi almama mesnet teşkil eden 04 Eylül 1991 tarih ve 4302 sayılı TC.Sağlık Bakanlığı Haseki Hastanesi Sağlık Kurulu Raporunun:
a)Ortopedi Kliniği teşhis alanında “Sol Alt Ekstremitede Polio Sekeli, İleri Derecede Atrofi Mevcut.Uzun Bacak Cihaz İle Yürüyor”,
b)21.Teşhis alanında “Sol Bacak Polio Sekeli”(yani çocuk felci),
c)22.Karar alanında da “Otomatik Vitesle Donanımlı Araç Sürücüsü Olur”
ifadeleri yer almaktadır.
Öte yandan yine Haseki Hastanesinin 1999 yılına ait 00020390 sayılı raporuna istinaden de 07 Şubat 2000 tarihinde TC.Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından düzenlenen %40 özür oranlı “Özürlü Kimlik Kartı” sahibi olarak mevcut rahatsızlığımı, daha kolay anlaşılabilmesi için, aşağıdaki şekilde açıklayabilirim:
1.Sol ayağım mevcut olmasına karşın hem çok zayıf ve ince (diğer ayağımın nerdeyse 1/3’ü kadar) hem de güçsüzdür. Yani fren, gaz, debriyaj pedallarını kullanmam mümkün bulunmamaktadır.
2.Yürüyebilmem için sol ayağıma uzun bacak yürüme cihazı takmak zorundayım, yürüme cihazı taktığımda da yukarıda sözü edilen pedalları kullanmam yine mümkün değildir.
3.Yürüme cihazına ilaveten çoğu zaman ayrıca sol tarafta koltuk değneğinden yararlanmaktayım,
4.Sağ ayağımda ise herhangi bir rahatsızlık bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu pedalları rahatlıkla kullanabilmekteyim.
Yukarıda bahsettiğim 4302 sayılı sağlık kurulu raporunun 22.karar alanında yer verilen “Otomatik Vitesle Donanımlı Araç Sürücüsü Olur” ifadesine dayanılarak, şahsıma İstanbul Bakırköy İlçesi tarafından 25.11.1991 tarih ve 248856 belge numarası ile “H” sınıfı sürücü belgesi düzenlenmiş,sağ ayağımda herhangi bir rahatsızlık bulunmadığından, arabama da herhangi bir özel tertibat takılmasına gerek olmamıştır.
Ancak mutat trafik kontrollerinde zaman zaman:
“Mevcut trafik kanunumuza göre H sınıfı ehliyet verilmesi için arabanızda özel tertibat bulunması gerek. Oysa sizin arabanızda özel tertibat bulunmamaktadır.”
uyarısı ile karşı karşıya kalmaktayım. Bu gibi durumlarda yanımda taşıdığım sağlık raporunun bir fotokopisini emniyet görevlisine ibraz ettiğimde de:
“Raporunuzda evet otomatik vitesli araç sürücüsü olabileceğiniz ifadesi yer almakta ise de bu husus sürücü belgenize işlenmemiştir. Rahatsızlığınız aracınıza özel tertibat takılmasını gerektirmiyor doğrudur, ancak otomatik vitesli araç sürücüsü olur ifadesini sürücü belgenize işletmeniz gerekmektedir”
şeklindeki bir başka öneriyi almaktayım.
Benim de üyesi olduğum yaklaşık 18.000 üyesi bulunan
Engelliler.Biz: Herkes için fırsat eşitliği... sitesindeki aşağıda linkini verdiğim forum konusunu tetkik ettiğiniz takdirde benimle benzer durumdaki diğer engelli arkadaşların da bu durumdan muzdarip oldukları, yani bu sorunla sadece benim karşılaşmadığım anlaşılmaktadır.
Mutat trafik kontrollerinde bundan böyle benim durumumda olan engellilerin herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamasına yönelik bürokratik ve yasal tedbirlerin alınması ve yapılabileceklerin veya önerilerinizin tespiti açısından konunun Sayın Teşkilatınızca tetkik edilmesini ve yukarıda zikretmiş olduğum internet sitesi aracılığı ile diğer engelli arkadaşlarımı da haberdar edebilmemi teminen tarafıma da bilgi verilmesini arz ederim.
Saygılarımla
Fatih Ö.....
TC.kimlik no ...........
Adres ..........
Telefon ...........
Baba adı ...........
Anne adı ..........
Doğum yer/tarih ............
Meslek Emekli
E-posta adresi
alifatih1958@mynet.com
Cevap tercihi Elektronik posta yolu ile
FORUM LİNKİ:
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/11233-otomatik-vites-kullanabilecegime-dair-rapor-aldim-ama-ehliyetime-isletemiyorum.html
Sanırım bu durumda bu maili dayanak göstererek ile ilgili yere YAZILI OLARAK müracaat edip ehliyete gerekli ilavenin yapılmasını istemekgerekecek. Müracaatın yazılı yapılmasında fayda vardır zira tescil mercii ehliyete Otomatik Vites şartını ilave edemiyorsa bunu yazılı olarak bize bildirsin ki ve biz de yeniden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat edip "ekteki yazıdan da görüleceği gibi ilave şu şu nedenlerden ötürü yerine getirilemiyor" diyebilelim.
Emniyet'ten gelen e-postayı orjinal hali ile talep eden varsa, üstteyazılı olan e-posta adresime talebini iletirse kendisine bu e-postayıyönlendirebilirim.