Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik sakatlığı olanlar, bir protez/ortez nasıl olmalı?

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Ortopedik engelli olarak bir çok sıkıntılar çekilmekte ve bazen gerçekten bu engelleri aşmak için şaşırtıcı olağan üstü çözümler bulan arkadaşlarla karşılaşmaktayız. Bu uzun süre engelliliğin vermiş olduğu ve çözüm üretmeye zorladığı durumlar. Sizinde ortopedik engelli olarak şu olabilirmi ? Böyle olsa daha güzel olur dediğiniz bilgileri paylaşırmısınız arkadaşlar . Saygılarımla.

mevlana kardeş, bak ben ismi lazım değil bir firmadan ortopedik bot aldım kısalık destekli 350 tl ye... 8 ay içinde 3 kere tamire verdim, sonuc alamadım. oranın sahibi ameliyat ol diyor. anca öyle ayakkabı kurtulurmuş v.s. neyse ben kendi mahalle ayakkabıcıma gittim. al kardeşim bunun tabanlarını değiştir. başıma böyle sorun geldi. diye anlattım. adam değiştirdi. çok şükür nazar deymesin (amin) şu kış şartlarında ayakkabı da bi sorun çıkmadı. sorun neydi: ayakkabının köselesi ikiye ayrılıyordu. dikine değil enine bir ekmeği boydan keser gibi önden arkaya dogru açılıyordu bir agız gibi oluyordu ama köselesinden. yani pencesi nden felan değil
yeni kösele :5 mm belki üstü kösele derisine dikişle eklendi onun altına kışlık pence yapıştırıldı. çıkan köselenin durumu ise: köseleyi yapıştırmışlar deriye. kösele 3 mm en fazla; oda 1,5 mm -1,5 mm yani ortalı bişekilde ayrılıdı. yani firmalar malzemeden çalmasa ben o ayakkabıya el değdirmeyecektim. bide suçlu duruma düşüyoruz ona yanarım.

bir kere konu kısmı yanlış olmuş protez yerine "protez/ortez ve diğer ekipmanlar" olmalı.

bu konu üzerine yazılacak o kadar şey var ki herşeyden önce ortez/protezi tasarlayan kişinin bu ürünleri "bir insanın kullanacağı" bilincine sahip olması gerekiyor...Ortezimi değiştirdikten sonra onlarca defa kontrole gidip şurası vuruyor, burası batıyor, burası olmamış demekten bıktım.

Bu işi yapan kişilerin teknolojiyi takip edip,ürünü daha modern, daha hafif, daha ergonomik ve daha işlevsel nasıl tasarlayabilirim bilincinde olmaları gerekir. Bu kadar önemli bir konuda ortez/protez yapan medikal firmalarında neden konusunda uzman bir fizyoterapist olmaz anlamış da değilim.

Bu zamana kadar olan deneyimlerimden yola çıkarsam, aslında sitemim doğru düzgün ürün ortaya çıkartamayan ustalarımızadır.

Aynen Selda'cım katılıyorum sana.
Geçen hafta ortezimin cırt-cırtlarını yenilemek için medikalciye bıraktım. 15-20 dakika sürmeyecek iş 1 hafta süründü. Sonuç olarak cırt-cırtlar yanlış dikilmiş. Kıyafetlerim , çoraplarım param parça oluyor. Rezalet bir durum... 5-10 TL tutmayacak maliyet için de 50 TL ödedim. Tekrar götürüp düzelltirmem gerekiyor. Bu kadar basit bir sorunu çözemeyen ustaların , ürün dizayn edebileceği düşüncesi hayalden öteye gitmez.

Bir tekniker olarak her birinizin fikirlerinize katılıyorum ve sizi yeni düzenlediğim facebook adresime bekliyorum. Orada tüm bu standart yapılan yanlışlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Kendinize iyi bakın..

Facebook grubunuzun ismi nedir?

teknik gözü ile adı altında arama yaparsanız çıkacaktır. Henüz yeni düzenliyorum resimlerle bilgi vermeye çalışacağım. Bu vekro olayına bende bana gelenlerde malesef çok rastlıyorum. Mutlaka nasıl olması gerektiği hakkında yakında orada anlatacağım.

Bu arada müsadenizle benimde sizlere bir sorum olacak: Biz teknikerler size hasta adı altında hitap ediyoruz. Açıkçası ben bundan rahatsızlık duyuyorum ve bu şekilde hitab etmiyorum. Birçok resmi yazışmalarda genel olarak hasta kelimesi geçmekte. Fakat bu isteğe bağlı olduğundan size sormak istiyorum size nasıl hitab etmemizi istersiniz. Benim fikrim bir konu açalım ve oylamaya sunalım. Ne dersiniz?

Neden mi? çünkü hastalık vücudun rahatsız olup terapi imkanı sunulma ihtimali olan guruba denir. Herhangi bir uyluğunu kaybetmiş veya rahatsızlık sonrası herhangi bir ortez kullanma ihtiyacı olan kişilerde ise bu guruplaştırma doğru değil. öyle olsaydı her gözlük takan / takma diş kullanan / baston kullanan kişilerede hasta dememiz gerekmekte diye düşünüyorum ne dersiniz?

Fikirleriniz için teşekkürler

yazışmalarda ne sebeple hasta geçiyor bilmiyorum ama açıkçası biz sizin hastanız değil müşteriniziz. İfadeden ziyade ortezimle ilgileniyorum.

selamlar

selda*;

Teşekkürler tüm önerileri toplayıp en çok istenen terimi seçmek en doğrusu galiba

sayın teknik arkadaş burda açtığım konun başlığını okursanız farklı birşey anlatmak istiyorum. bakın arkadaşlar farklı olaylardan sıkıntılardan ve basite indirgendiğinden bahsediyor. siz buna rağmen bu anlatılmak istenenlerin dışına çıkıp hasta yerine ne denmesini istersinize ? geçmişsiniz. hastanın canı yanıyor sen hastadamısın halen.

sayın efkt kısalık seviyeniz kaç cm civarında olduğunu bilmediğim için net bir cevap vermek aslında zor. tıbben 8-9 gibi cm lerden sonra ortho protez dediğimiz sistemlere geçilmesi gerektiğini akademik hocalarımız bize aktarmaktadır. köselenin yarılması vs dediğiniz zaman ayağınızında şekli göz önünde bulundurulursa acaba sizin basış şekliniz tam olarak yapılan takviyede tespit edilemedimi diye düşünüyorum. size tavsiyem bu bot meselisin protez ortez yapım ve uygulama merkezlerdeki tekniker teknisyen arkadaşlarınızda devam etmenizi tavsiye ederim.

sayın selda hanım protez kompenatlarında türkiyede ileri teknoloji malzemelerin bulunmasına rağmen ortez konusunda malesef çok öyle ileri terknolojik malzemeler bulunmamaktadır. biliyorsunuz uzun yürümelerde sadece e - mag elektronik cihaz var bunun dışında pek birşey yok. bu cihazın ödemeside yok malesef.

sayın sema hanım firma arkadaşın sizden para alması tartışılır bir mesele. onu iki taraflı değerlendirmek gerekiyor. uzun yürümelerde sanatı çıkartılan yer sadece iskelette mekanik aksamdadır. dedir cırt kolan gibi malzemeler dışarıdan alınmaktadır. son yıllarda aslında kaliteli bir çırt bulmak sıkıntılı bir hal almıştır. bunda çok anlatılması gereken şöyle kullanırsan böyle olur böyle kullanırsan şöyle olur anlatılacak pek bir şey bulunmamaktadır. sadece tekniker veya teknisyen arkadaş kısa zamanda deformite olmuş malzemelerde teknik destek verilmesi tamir edilmesi gerektiği düşüncesindeyim. bunun bedeli kısa sürelimi uzun sürelimi deforme olmuş ona bakmak lazım. ama ilke şu olmalı hiç bir engelli arkadaş mağdur edilmemeli yolda bırakılmamalı sizin paranız varmış verdiniz ya olmayan ?

ben diz protezi kullanıyorum medikal konusun da bence hemen hepsi aynı önem göstermiyolar halbuki insanı hayatta tutan aslında o mekanik uzuv bizler için nekarda önemli teknoloji ilerliyor fakat eyer onların gözünde ticari bir araçsak hiçbirzaman ne bizim istedigimiz gibi tam uygun işlevli bir protez sahibi ollamayız çünkü biz onlara yaşadıkça mahkumuz neden tam iyi yararlanacagımız bir alet satıpta müşterisini kaybetsinler....tamire verdim aylar geçti ...o yüzden artık kendim tamirini yapıyorum zaten insan kendigibi yapamıyorlar...

bazen kişiler bir birlerini anlamakta güçlük çekmekte dolayısıyla ortaya mağdutriyet çıkıyor. aslında bu konuyu açmam daki amaç mağdur olunan konuyu mağdurun pratik çözümleriyle başarı elde etmesini paylaşması. aynı sıkıntıları burda çeken bir çok arkadaşımızın olup ama çözüm bulamadığını düşünüyorum.

bence ortez /protez yapacak kişilere ek olarak anlama-kavrama-muhakeme etme yetileri için ders verilmeli, bu yeteneklerden yoksun bir kişiden nasıl çözüm bekleyebiliriz ki...

bencedee sleda hanım hem kullanıcı hem yapıcı bu eğitimden geçmeli... yapan protezi ortezi bidiği kadar hasta anotomisini ve hastaya özel çıkabilcek sıkıntıları hissede bilmeli hasta iste kendini sıkıntısınız tam anlamıyla dile getire bilmeli... sevgiyle...

Günaydın.kısacası engelli halinden anlayan kimse yok çoğu sırtlan gibi tünemişler salyalarını akıtıp engellilerin sırtından para kazanıyorlar.merhamet vijdan empati hak getire.10 kişiden 8 memnun degil hastamı suçlu.. Bu ortezi adam gibi yapan yok.sayın ustalar bu bir hak meselesidir burnunuzdan gelir engellinin duasını alın memnun kalsın yoksa 2 yakanız bi araya gelmez

Protez konusunda bilgimi paylaşayım..

17 yıllık her iki ayak diz altı protez kullanıyorum.şükür allaha sabah 8 takar gece 24 cıkartırım hiç bir sıkıntıda yaşamadım..çok az aksarım oda bilmiyen fark edemez.bundan 9 yıl önce protezciler canımı çok yaktılar dogru kişiyi bulana kadar maf oldum diye bilirim..

İyi bir protez nasıl olmalıdır..

Öncelikle Soket sistemini yapan kişi çok iyi olmalı ..iş sadece soketle bitmiyor ayak ayarları bilek ayarları bunlaar soket kadar hayati önem taşıyor.

Protez kalite kalitedir..layner 'ı karbon ayagı karbon soketi kullandıgı denge vidalarına kadar mazeme kusursuz olmalı..

Ve kişiye göre boyuna kilosuna tenine göre protez yapılmalıdır.. ama insanlarımıza marka diye iyi diye maf eden firmalar var..

bunları nerden biliyorum ?

Bir protez şirketinde bilgi işlem koordinatörü olarak işe başlamıştım izmir de orda neler neler gördum ögrendim aglıyarak gidenide vardı gülerek cıkanıda..

artık çin malına kadar protez mazemesi malesef bulunmakdadır..firmalar devlet arpayı kesince onlarda mecburen ,bazende çok kazanayım diye adi mazeme kullanırlar.

Ben yaptıracak arkadaşlara her daim bilgi vermeye hazırım..

BİLİRSİNİZ BÜYÜK BİR MARKA VARDI PROTEZDE O MARKAYI HEPİMİZ BİLİRİZ YILLARCA TÜRKİYENİN KANINI EMDİ... O İLE BAŞLIYOR

gecen aktif vakum protezi kutudan cıkardım konturol ettim sadece güldüm ..laynerı yani silikononi okadar incelmiş ve kalitesini yapışma oranını düşürmüş bir protez sistemi gördümm..

fazla uzatmıyacagım Allah tüm engellileri ve tüm protez kullanan arkadaşlarımı korusun..

Selametle kalın...

Üst Alt