Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Onkoloji hastaları hangi oranda rapor alabilir?

crzylvr

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
5
Merhaba,

10 yıl önce yumuşak doku kanseri nedeniyle 3 sene kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Ameliyat ile tümör alındı. Ameliyattan sonra sol bacağımda diğerine göre ciddi derecede zayıflık, doku kaybı mevcut. Aynı zamanda sol bacağım sağ bacağıma göre daha kısa. 4 sene önce ise bacağımda damar tıkanıklığı oldu ve 2 sene sonra sonra tekrar etti ve ameliyat sırasında bacağımda sinir hasarı da oluştu. Bu durumlara göre alabileceğim engel oranı % kaç olur ?

Asıl öğrenmek istediğim ise, geçmişte onkolojik rahatsızlık geçirenler (kemoterapi, radyoterapi vs.) için eski yönetmelikte %20 oran veriliyor imiş, fakat değişen yönetmelikte bunun %40 olduğu söyleniyor. Doğruluğu var mıdır ?

Bir de rapor için muaneye gittiğimde daha önce gördüğüm tedaviler için bir rapor götürmem gerekiyor mu ?

Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ederim.

tedavi gorurken 80 veriyorlar iyilestikten sonra 40.
Uzuv kaybi ayri oranlar.
Maluliyetle engellilik arasinda fark var bunuda 3 yillik tecrubeyle ogrendim.
Kanser gecirnin riski devam ettiginden 40 veriyorlar . Bunuda baska bir tecrubeyle ogrendim.
İnsanin basina hersey geliyor....

@hepsinerede,

Anladım hocam, aynen öyle insanın başına herşey geliyor. Peki bende uzun kaybı yok yalnız sol bacakta dizimde tümör alınırken mecburen doku ve kas kaybı oldu. bu ilave bir oran getirir mi ? Bir de bu %40 direkt olarak mı veriliyor balthazar hesabıyla falan düşüyor mu? Yani bir onkoloji hastası sadece bu hastalığı geçirdiği ve atlattığı için direkt %40 mı alıyor ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar,

2006 yılında Sinovyal sarkom (malign) nedeniyle kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm, 2 senenin sonunda ameliyat ile tümör alındı.

Tümör ile birlikte kas ve dokuları aldılar dolayısıyla doku ve kas kaybı da mevcut. 18 yıldır çok şükür iyiyim ve bir nüks olmadı.

Ayrıca sol bacağımda 7cm kısalık da bulunuyor ve aksayarak yürüyorum.

Son olarak 2020 ve 2022 yılında yine sol bacakta damar tıkanıklığı (ALT EKSTREMİTE ARTERLERİNİN EMBOLİZM VE TROMBOZU) ameliyatı geçirdim, damar açıldı ancak ameliyat sırasında bir sinir hasarı da oluştu, buna bağlı olarak güç kaybı da mevcut.

ÖTV İndirimli araç için rapor almak istiyorum, hal böyle iken alabileceğim RAPOR ORANI sizce ne olur ? Bu raporla araç alabilir miyim?
Bu konuda bilgilerinizi rica ederim...

"Ayrıca sol bacağımda 7cm kısalık da bulunuyor ..." Sadece bunun yeterli olabileceğini düşünüyorum.

Rapor oranının hiç bir önemi yok.
Rapor alırken ÖTV indirimi için almak istediğini belirtirsen, raporda da "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" açıklaması olursa ÖTV indirimli araç alabilirsin.

Sol ayak olduğu içinde tertibata gerek olmadan otomatik vitesli araçlardan almak mümkün.

Ben de Akut Lösemi tanısıyla yaklaşık 2 yıl kemoterapi ve radyoterapi gördüm 15 yıl kadar önce. Yüzde 70 -sürekli- raporum var.

Bazı işlemler için "Barkodlu yeni rapor" isteniyor, yenilemeyi düşündüm. Sakatlık cetveline baktığımda "Tam Remisyonda (Remisyon sonrası 5. yıldan sonra) ==> yüzde 10" yazıyordu. Vazgeçtim yenilemekten. Youtube'da da bu yönde birçok video var, "Zararlı çıkarsınız, hak kaybına uğramayın" diye uyarmışlar.

Yüzde 70'ten 10'a nasıl düşebilir arkadaş? Aldığımız tedaviler yüzünden kemikler, dişler, bağışıklık sistemi, ciğerler, kalp, zarar görmeyen yer kalmadı. Her yıl en az 2 kez vücutta demir birikmesi yüzünden ilaç kullanmak zorundayız. Ama 70'ten 10'a düşürüyorlar...

Çok iyi araştırın siz de, cetveli filan iyice inceleyin, elinizdekinden olmayın.

Son düzenleme:
@afterexams,
Anladım hocam yönetmelikte lösemi galiba hematolojiden değerlendiriliyor, yönetmelikte onkoloji için 5. yıldan sonra %40 olacağını okudum ancak bir türlü netleştiremedim, doğru yere mi bakıyorum bilemedim :/

@ucuncubahar,
hımm.. peki verilebilecek rapor oranı ile ilgili bir öngörünüz var mı?

@OğuzHan112,
Neden güldünüz Oğuzhan Bey :)

crzylvr

Benimde aynı durum sol ayak bileği talus kemiği tümörden dolayı alındı 5cm kısalık var, tek baston kullanır vaziyette %54 rapor verdiler 2021 yılında,sadece otomatik kullanır kodlu ehliyet alıp araç alabilim

Sadece bacaktaki 7 cm kısalık nedeniyle ötv muafiyeti verileceğini sanmıyorum..şahsi görüşüm..ona tebessüm ettim,başka bir şey yok.
Umarım yanılıyorumdur.

Bu kısalık sanırım doğumsal doğru mu?

@crzylvr,

@OğuzHan112, Hayır Oğuzhan Bey, sol dizimde vardı tümör. O tümör alındıktan sonra bu kısalık oluştu. Sol diz ve çevresi sağ dizime göre çok çok zayıf durumda.
Benim asıl netleştiremediğim konu, iyileşmiş ve üzerinden 15 seneden fazla geçmiş bir kanser hastası olarak onkolojiden ne kadar oran alabileceğim. Çünkü kimisi %20 diyor kimisi yönetmelik değişti %40 diyor. :/ bu konuda bilginiz var mı?

@crzylvr, Benim alanım sayılmaz ama sizin kafanızı karıştıran şey başlıklara bakmanız gördüğüm kadarı ile. Altta yazan kriterleri okumuyorsunuz.

@HuYSuz79, hayır aslında okuyorum ancak iyileşmiş ve metastaz olmayan hastalar için %20 verildiğine dair bir madde göremedim. Yanlış anliyorsam şu kısımda yazıyor diyebilir misiniz? Ben anlayamadım çünkü.

@OğuzHan112, Oğuzhan Bey fazlasıyla yoruyorum sizi ancak burada genel hükümlerde bölümünde belirtilen miktarlara ilave net %20 diyor. Genel hükümlerde belittilen miktar %60. O halde %60 + %20 olmuyor mu?

Hayır olmuyor.

Siz kanser tedavisi almış ve 15 yıl herhangi bir nüks olmamış..neden 60 olsun🙂

Kafa karışıklığı olmasın..isterseniz heyet randevusu alın heyete girin.
Sonucu paylaşırsınız🙋

@crzylvr,

@OğuzHan112, Hayır siz %60 olan kısmın altında yazan %20 ilaveyi belirttiğiniz için öyle dedim..
Aslında konu da tam olarak bu. Remisyon sonrası 5. yıldan sonra %40 yazıyor.. Yani 30. yılında olan hasta da aslında remisyonda oluyor.
Sizin belirtiğiniz %20, tümörün veya tümöre yönelik tedavide yaşanan doku veya fonksiyon kayıpları için ilave bir puan olarak görünüyor. Yani benim durumum için %40 + %20 olması gerekiyor yönetmeliğe göre.
Heyete gireceğim yakın zamanda ancak girmeden bilgi almaya çalışıyorum mazur görün :)
Sonucu tabiki paylaşırım.

@crzylvr, Geçmiş olsun,

Onkolojik hastalıklarda hangi evre olursa olsun remisyon ve remisyon sonrası için tek başına verilebilecek bir %20 oran görünmüyor.

Tedavi sonrası oluşabilecek kayıptan dolayı %20 ek olarak verilir diyor zaten.

Sol ayağınızdaki kısalık ve hareket kısıtlılığı sebebiyle Ortopedi veya Ftr bölümünün değerlendirmesi ile ÖTV muafiyetli araç almanız içinde hiç bir engel yok.

Yukarıda @ucuncubahar, mesajında belirttiği gibi raporunuzu aldığınız taktirde araç alabilirsiniz.

Son düzenleme:
@BnymnYldz, Teşekkür ederim cevabınız için. Evet ortopedi ve ftr bölümünden oran alacağım ancak benim %44 raporum var şu anda bunun %40ın altına düşmemesinden tereddüt ediyorum o yüzden öğrenmeye çalışıyorum. Onkolojide %40 yönetmeliğe göre verilir görünüyor siz nasıl yorumlarsınız ?

@crzylvr,

Evre I-II Remisyonda ( Remisyon sonrası 5. Yıldan sonra ) %40

Sizin bu kategoriye göre oran almanız gerektiğini düşünüyorum. Tedavi sonrası kaybınız için %20 ilave verilme durumunu, bu kaybın ne derecede olduğunu doktorunuz değerlendirecektir onun için birşey söyleyemem.

Oran yükseltmek için mi neden yeni rapor alıyorsunuz, eski raporunuzun tarihini, Süreli mi Süresiz mi onu bilmiyorum ama mevcut raporunuz %40 sınırına yakın olduğu için ister istemez endişe ediyorsunuz normaldir.

@BnymnYldz, mevcut raporum 2016 tarihli ortopedik %44 süresiz. Ancak ötv indirimli araç için yenilemem gerektiğini söylediler. Mevcut raporumda sol bacak ile ilgili bir şey yazmıyor. O yüzden ötvden yararlanamiyorum. Bu yüzden yenilemek istiyorum

@BnymnYldz teşekkür ederim cevabınız için ben de öyle olacağını düşünüyorum inşallah öyle olur

onkolojide 40 garanti zaten. 40 ın altına düşmez rahat olun. ötv ve uzuv kaybı konuları hakkında maalesef fikrim yok.

2019 öncesinde 20 veriliyordu. 20.02.2019 daki yönetmelikle 40 a çıktı

ameliyatı farklı bir hastanede olduğum için benden patoloji raporu istemişlerdi.

@crzylvr,

Yenilenmesi gerektiğini vergi dairesi mi söyledi. 2019 öncesi raporlarda ortopedik engel ile ilgili açıklamalar yeterli bulunduğu zaman vergi dairesi kabul ediyor ama sizde bu durumda yokmuş.

Ortopedik engelden dolayı Özel Tertibatlı Araç alımında ÖTV muafiyeti için rapordaki oranın bir önemi yok.

Ancak oranınız %40 altına düşerse bu seferde engelliler için sağlanan diğer haklardan mahrum kalacaksınız.

Yeni alacağınız rapor bir önceki Süresiz raporunuzu geçersiz kılacak. Bu alacağınız raporda engel oranınızın aynı kalacağının, düşeceğinin veya artacağının da garantisi yok. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Üst Alt