Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Omurilik felçlilerde bağırsak sorunları ve çözüm yolları..?

masallarda

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar,
Ben üç senedir omurilik felçlisiyim.Seviyem T11-T12.Dolayısıyla idrarımı ve büyük abdestimi(dışkılamayı)doğal yoldan yapamıyorum.
Sorum dışkılama hakkında olacaktır.Bilmiyorum acaba doğrumu yapıyorum.Bana 2-3 arası fleet denilen lavmandan yapılıyor.Hergün veya günaşırı babam makat boşluğunda olan dışkıları eldiven giyip el vasıtasıyla alıyor.Bu sevmediğim birşey ama mecburum.Fleet denilen lavmanı fazla sevmiyorum ki bir iki kez kanamaya sebep oldu.
Beslenmeme dikkat etmeye çalışıyorum.
Genelde sebze türü ve lifli gıdalar alıyorum.Ama her ne kadar dikkat etsemde,kanaatime göre bağırsaklarım tam boşalmıyor ve içeride dışkı gün geçtikçe sertleşiyor ve babam "GENE KABIZ OMUŞSUN" diyor.
Sizden ricam beni bağırsak boşaltımı konusunda gerek yöntem gerekse ilaç olarak aydınlatmanız memnun olurum.Aklıma gelmişken mağnezyum tozu ve osmolak gibi ilaçların faydasını görmedim ve pek hareket eden biri değilim.Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kabızlıkla mücadelenin ilk kuralı doğru beslenmedir. Herkes kendi bünyesini olabildiğince iyi tanımalı ve hangi yiyeceğin/içeceğin barsaklarını nasıl etkilediğini bilmeli.
Yiyecek ve bitkisel takviyelerle ilgili bir başlık: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=15155&viewall=1

Medikal olarak adriaan'ın bahsettiği yöntemi bilmiyorum.
Bu konuda en kesin yol, barsakların bir yerinden by-pass edildiği kolostomi torbası yöntemidir.
Bu konuda oldukça detaylı bir site: www.colo-proctology.com/general.php?general_page=14
Kolostomi'nin omurilik felçlilerin yaşam kalitesine etkisini inceleyen bir yazı: www.ftrdergisi.com/yazilar.asp?yaziid=104&sayiid=14

Kolostomi ameliyatı olan arkadaşlar tecrübelerini yazabilirse...

Omurilik hastalarının tuvalet eğitimi hakkında

Herkese merhaba,
Geçen günlerde sonda raporu alabilmek için 70. Yıl Fizik Tedavi Hastanesine gittim.Burada Dr.Mehmet beye tekrar büyük abdestimi yapamamak sorunumdan bahsettim.Artık bir ıstırap haline döndüğünü ve çıkış yolu aradığımı söyledim.Bu sohbetimiz koridorda geçiyordu.Yanımda benden yaşça büyük başka hastalar da vardı.Bana karnıma masaj yapmamı, hergün tuvalete oturmamı ve lavmanı fazla sık kullanmamı salık verdi.Ayrıca ,Çapa Tıp Fakültesinde yattığım esnada bazı doktorların "sen kesinlikle büyük abdestini normal yoldan yapamazsın" demelerini unutmamı söyledi.Benim seviyem T9-T11 idi.Yanımda seviyesi T5 olan bir ağabeyimiz,bana hergün on dakika kadar tuvalette oturduğunu,ve üç ile dört gün arasında normal olarak büyük abdestini yaptığını söyledi.Benim de böyle yapmam halinde herşeyin normale döneceğini söyledi.
Acaba nasıl böyle tuvalet eğitimi sonunda herşey istediğim hale gelir mi?Bu konuşmalar bana büyük moral oldu.Umarım hayal kırıklığına uğramam.

Evet evet, karna yapılan masaj da her gün aynı saatlerde olmak koşuluyla tuvalete çıkmaya çalışmak da gerçekten önemli ve yararlı.
Masaj konusunda şimdi hatırlayamadığım bir ayrıntı var (cevabı öğrenince buraya yazacağım), o da, masajın saat yönünün tersine ya da saat yönünde olmasının şart olduğu.

selam arkadaşlar ben omirilik yaralanmasında bir şey anladım hayata bağlanmayı öğrendim ama bir şeyi anladım ki harşey bir deyilmış

selam masallarda:arkadaşım
bende geçen yıl 70.yıl fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinde 2 aya yakın yattım daha önce bende tuvalet egitimi almamıştım hastanede yattıgım sürede tuvalet egitimini aldım çok faydasını gördüm birde sen böyle dene istersen faydasını görebilirsin
sabahları kalktıgında aç karnına yemekten yarım saat önce 3-4 tane kuru kaysı ye ve bir bardak ılık su iç yemekten yarım saat sonra tuvalete otur 10-15 dakika karnını hafif hafif ovala böyle devam et her sabah aynı saatteoturmaya özen göster ozaman o şekilde alışırsın eger sabahları zamanın olmassa bu uygulamayı gecede ayarlaya bilirsin şimdilik çok geçmiş olsun 'allah'cemil cümlemize acil şifalar ihsan eylesin

merhaba arkadaşlar;
Ben 4 yıldır omurilik felçlisiyim (tetrapleji), bir sorum olacaktı:
son bir aydır gaz sıkıntısı çekiyorum, yediğim içtiğim hatta aldığım nefes bile gaz yapıyor. fakat son aylarda gaz yapacak birşey (kuru fasulye, nohut vs.) yemediğim, nedeni ne olabilir acaba? gaz sıkıntısı yaşayan arkadaşlar nasıl çaresine bakıyor? nane iyi gelir diyorlar içiyorum fayda etmiyo. hangi çayları kullanıysunuz acaba? sinameki çayı içiyorum ishal ediyorum kendimi ama bigün sonra tekrar sancı oluyo.

bilgisi olan arkadaşlar yardım edebilirmi acaba?

Gaz problemi bende de var.Üstesinden gelemedim.O kadar ki mesane az dolu olduğu halde ,bir araca binip bir yere gitmeye kalksam karnım gazdan dolayı o kadar şişiyor ki mesaneye baskı yapıyor ve idrar kaçırıyorum.Bu yüzden toplum içine çıkarken korkmaya başladım.
vaziyet tekerlekli sandalye üzeindeyken de aynı.Karnım gene şişiyor ve idrar kaçırıyorum.Aarasıra kendimi kaldırmam beni rahatlatmıyor.İlaç kullansamda boşuna.Sinemaki çayı içsem bağırsaklarda birikmiş ve sertleşmiş olan dışkı yumuşuyor.O kadar.Doğal olarak boşaltım yapamıyorum.Babam her akşam eliyle boşaltım yapıyor.Zor ve benim için onur kırıcı bir durum.
Ah bir kurtulsam:)

yafu şu idrar kaçırma konsunda prezervatif sonda hakkında o kadar çok yazdım ki
benim yıllar sonra dış hayata karışmamı sağladı..hayatım kurtuldu dedim.
şunu bi deneyin yaa..isteyin gönderiyim bi tane...beleşş.
sitede o yazdıklarımı ara bul oku...beni aratma
bulamadım dersen ben ararım napiim :)
bak... ilgini çekerse öm at göndereyim

http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=8200&highlight=urinar
http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=220&highlight=uriner

yalnız efe sinamekiyi yılladır kullanıyorum gaz için sinemekiye biraz rezene karıştır öyle dene. sinameki genelde 8 saat sonra etki eder. bu laksatif oranıdır.
3-4 saatte tesir ediyorsa müshil oranında almışsın demektir ki ertesi günede sarkar.
ben oranı kaçırdığımda bi su bardağına iki tatlı kaşığı kuru çay koyup
içiyorum. kuru çay ishali keser. içmesi zahmetlidir dikkatli ol. ama çok tesirlidir

masallarda, mucizevi bi çözümü yok maalesef. Olabildiğince sıvı ve lifli besinler tüketmek şart bir defa. Sinameki vb. bitkilerin çay şeklinde tüketilmesi barsakları yumuşatır.
Benim buna bir önerim de kabak çekirdeği olabilir. 2-3 avuç kabak çekirdeği yediğinde barsakların çalışacaktır...

ben c6 14 parapleji 14 yıldır
ama büyük tuvalet sorunum yok tutamıyorum ama yapmadan 15 20 dakika önceden hissediyorumm

14 yıldır 3 yada 5 kez kaçırmışımdırr oda gaz la digerini karıştırmamdan olduu :lol:

ben her gün ayakta 1 saat dik duruyorumm ben bunun çok faydalı oldugunu düşünüyorum sindirim sistemi içinn

kendim yaptımm tahterevalli gibii hiç yardım almadan kendim binip dizlerimi baglıyorumm ve dik pozisyona getiriyorumm istedigimmde yatırıp tekrar arabama biniyorumm
(bana maliyeti 60 ytl olduu)
tüvaletimi arabanın arkasından yapıyorumm bir çanagın içine poşet geçirip bitincede poşetin agzını baglayıp çöpe

(çöpleri arayanlar eger poşette ne var diye bakıyolarsa hazineyi buluyodurr :lol: )
sövenlere her poşet bagladıgımda iki katı ditorumm :lol:

yıllar sonra geçtiğimiz hafta yeni bi şeyi daha yaşayarak öğrendim
sinameki çayı içmiştim normalde 7-8 saat içinde tesir etmesi lazım
öğle saatlerinde karnımda sancıyı hafiften hissettim. bunun anlamı
2 saat içinde tuvalete koşacam ey ev halkı E5 i açık tutun demektir :)
E5 benim odayla wc arasındaki 6metrelik koridordur.
öğle yemeğinde pilav vardı iki tabak yedim (bu göbeği bostanda büyütmedik :) )
sancı gittii...saatim geçti E5 deki trafik normale döndü.
uzatmiim...pilavın bağırsak hareketlerini engellediğini yani kabızlaştırıcı
etkisi olduğunu öğrendim.
anam: ooolum siz küçükken ishal olduğunuzda
pirinç lapası yedirirdim dedi.
haydaa bu şimdi mi söylenir? bildiğini sanıyordum dedi.
patates ve yine böyle bi tecrübeyle öğrendiğim nar suyu da kabızlık yapıyor.
sinamekinin etkisini azaltıyor.
taze süt...ama şu kapıdan alınandan.. o da bağırsakları çok iyi çalıştırıyor.
pastörize süt firmalarının gazına gelmeyin kapıdan alınan sütü çok iyi
kaynatırsanız mikropları ölüyor.
sallamıyorum akrabam olan en yetkili ağızlardan biri kimyager biri biyolog
olan iki kişi söyledi bunu. ve yeni doğan bebeklerini sürekli bu sütle
beslediler.
..üstelik kimyager olanı, belediye fen işlerinde çalışan ve
gıdaların tahlilini yapan biriydi eşide çocuk doktoruydu.
SİNAMEKİNİN STANDART, BELLİ BİR ORANI YOK.
kişiye göre değişiyor. sınama denemeyle bu oranı kendiniz bulacaksınız.
oranı tutturamazsanız ya ishal olursunuz ya da bana hiç tesir etmiyo deyip
bırakırsınız. artııııı aylarca aktarın raflarında bekleyen sinameki ile
yeni kurutulmuş taze sinemekinin etki güçleri de farklıdır.
işte bitkisel ilaçların en kötü tarafı...
ambalajlarında üretim ve son kullanım tarihlerinin olmaması.

Birde incirin bağırsakları çalıştırdığını biliyorum.. Hatta fazla tüketildiği taktirde ishal tehlikeside sizi bekliyor. Ama kabızlık problemi olanlar günde 2 tane yerse yardımcı olur sanırım.. Hem tansiyonuda dengeleyici bir özelliği var incirin ek olarak..

Ben omurilik felçlisi değilim ancak zaman zaman bendede bağırsak problemi oluyor orta derecede spastik kolan hastasıyım (Bir ceşit bağırsak hastalığı) bende cok ceşitli şeyleri denedim en sonunda bir arkadaşın tavsiyesi üzerine BADEM yemeye başladım inanın ilaçlardan etkili oldu benim bünyede BADEM hem kabızlığa hem ishale iyi geliyor bağırsakları çalıştırıyor.

Bazı arkadaşlar yazmış birkerede ben yazayım hergün aynı saatlerde tüvalete cıkmak bağırsakta alışkanlık yarattığı için bünye kendini ona göre hazırlıyor bir süre sonra otomatiğe bağlanmış gibi oluyorsunuz tabi aynıı saatler derken yanlış anlaşılmasın sabah 08.00 gibi değil mesele ben şöyle yapıyorum sabah kahvaltılarından sonra w.c ye bir uğrarım ve hiç şaşmaz bu arada sabah kahvaltım hep aynı saatlerde olmaz sabah kahvaltısı yada akşam yemeği kendiniz için hangisi uygun düşerse onu deneyin yemekten sonra bağırsak hareketleri hızlandığı için fazlada bir sorun yaşamazsınız herhalde..

halil-yılmaz, ne tür badem yiyorsun ve ne kadar yiyorsun?...

Spartacus sabahları aç karnına 5-6 adet badem yiyorum özellikle aç karnına yenildiğinde çok daha etkili oluyor çünkü bağırsaklar saat gibi çalışır şayet gaz propleminiz varsa onuda giderir ne tür badem yiyorsun diyince bildiğimiz badem işte bunun çeşitleridemi var?

Tazesi var, kavrulmuşu var, tuzlusu var, tuzsuzu var, Edirne'si var, Datça'sı var...

Benim bildiklerim-duyduklarım bunlar... :)

Fakat sanırım sen kuruyemişçiden alınan kavrulmuş tuzlu badem diyorsun...

Aynen öyle diyorum spartacus :) kuruyemişçiye gider kavrulmuş tuzlu badem alırım bu arada fiyatıda oldukca tuzlu :) 1 k.g badem burada 25-30 ytl arası ..

O saydığın ceşitleri bilmiyorum baya bi ceşidi varmış.. :)

Üst Alt