Neurontin ile ilgili uyarı!!!!
mrb benim de ağrılarım var ama nöropatik değil. Ben de 2-3 yıl öncesine kadar, doktorun isteği ile 1.5 sene neourontine kullanmıştım. Ağrılarıma hiç etkisi olmamıştı. Sonra tesadüfen o ilacın yüksek bir para cezasına çarptırıldığını öğrendim. Bazı hastalıklara iyi geldiğinin ispat edilmediği ve ağrı kesici olarak kullandırıldığı vs. gerekçesiyle. Ciddi yan etkileri var. Bende ciddi hafıza geriliği yapmıştı. Üstelik başladığımda da bıraktığımda da şiddetli baş dönmesi yapmıştı. Hiçbir faydasını görmedim. Bence kullananlar tekrar düşünsünler. Ben bırakmıştım. Sadece dikkatinizi çekmek istedim.
www.kfd.org.tr/?q=node/66 sayfasından:
"Pfizer, geçen yıl 2.7 milyarlık intihara neden olan Neurontin sattı ve halen bunun intihara neden olmadığını iddia ediyor.
Geçen sene federal savcı Neurontin’in multi milyarlık pazar payını Pfizer’în kanundışı yollardan elde ettiğini, bunun için doktorlara bel ağrısından psikiyatrik bozukluklara kadar birçok hastalıkta endikasyon dışı kullanımı için para verdiğini ileri sürdü ve her zaman olduğu gibi, Pfizer, 430 milyon dolar ceza ödeyerek mahkemeyle anlaşmaya vardı."
www.biyoetik.org.tr/haberler/ilac-gecen.htm#31 sayfasından
"Pfizer suçunu kabul etti, ancak Neurontin satışı artarak devam ediyor.
BMJ 2004;328:1217
Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer, 13 Mayıs’ta, gabapentin’in (Neurontin) ruhsatsız kullanım alanlarının reklamını yaptığı için birçok sivil ve kriminal suçlamadan suçlu bulundu. Şirket 240 milyon dolar ceza ve eyalet sağlık hizmetleri programına 152 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu ceza ilaç endüstrisi için şimdiye kadar verilen en büyük ikinci ceza. Bu arada, kullanıldığı bazı alanlarda etkisiz olduğuna ilişkin kanıtlara rağmen gabapentin’in ruhsatsız satışı artarak sürüyor.
2002 yılında Pfizer tarafından satın alınmadan önce Warner-Lambert için “tıbbi bağlantı uzmanı” olarak çalışan mikrobiyolog David Franklin, Pfizer’a karşı bir dava açtı ve şirketi aldatıcı bilimsel kanıtlar kullanarak gabapentin’in ruhsatsız alanlardaki kullanımının reklamını yapmakla suçladı. Dr.Franklin’in davası, şirketin çalışma sonuçlarını gizlediğini, tıbbi toplantılara gabapentin’i aklayacak sorular soran kişiler gönderdiğini, hayalet yazarlar kullandığını, “düşünce liderleri”ne cömert ücretler ödediğini ve hekimlerin psikolojik profillerini kullandığını ortaya çıkardı. Dr.Franklin ilacın ruhsatsız alanlardaki kullanımına yönelik satışının, geçen sene tüm dünyadaki 2.7 milyar dolarlık satışının %90’ından fazlasını oluşturduğunu söyledi.
Gabapentin kullanımı, sadece parsiyel nöbetlerde ve post-herpetik nöraljide ek sağaltım yöntemi olarak onaylanmış durumda. Ancak şirket nöbetlerde monoterapi, huzursuz bacak sendromu, bipolar bozukluk, migren ve alkol kesilme nöbetleri dahil olmak üzere en azından 11 ayrı endikasyon için çalışanlarını eğitti. Dr. Franklin, birçok insanın ilacın iyi olduğunu söylediğini belirtiyor: “Ancak hastalar diğer ilaçları almayı bıraktıklarında bu ilaç tehlikeli.” Klinik psikiyatri uzmanı Dr Matthew Keats, Mayıs 2002’de gabapentin kullanırken özkıyım girişiminde bulunan 16 yaşındaki bir hastayı anımsatarak bu fikre katıldığını söylüyor: “Öykünün şok edici boyutu, şirketin daha 1998’de Neurontin’in bipolar bozuklukta etkin olmadığını ortaya çıkarakn bir çalışmayı desteklemiş olması. Ancak sonuçları iki yıl yayımlamadılar. Ilacın hala bipolar bozukluk için reçete edildiğini görüyoruz.”
Davanın sonucunda varılan uzlaşmaya göre Dr.Franklin 24.6 milyon dolar alacak. Bu uzlaşma Pfizer için ağır bir yenilgi sayılmaz. Çünkü gabapentin’in dünya çapındaki satışı 2000 yılında 1.3 milyar dolar iken 2003 yılında 2.7 milyar dolara çıkmış durumda. Dr.Franklin’e göre şirketin tanıtım çalışmaları son derece etkin: “Şu anda gabapentin alan insanların çok büyük kısmı ilacı yanlış nedenlerle kullanıyorlar”."