Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Müzik Nağmeleri Allah’ın Sesidir

celal1973

Yeni Üye
Konular
462
Reaksiyonlar
0
11[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial]Müzik Nağmeleri Allah’ın Sesidir[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Bu yazıda müzik hakkında ilginç bilgiler paylaşmak istiyoruz. TürkSanat Müziği dinlemeye nasıl başladığımızı anlatıp bir tavsiyede bulunacağız: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Evet2003’te Allah’ın izniyle Türkçe Kuran Meali okumakla darbe yapıp, kalbiminyönetimini nefisten geri alınca, yani hidayetimden sonra hayatımda pek çokdeğişiklik yaptım. Mesela, sigarayı bıraktım. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Televizyonda,sokakta olsun, çıplaklık içeren şeylere bakmama ve teyemmüm ile oturduğum yerdede olsa NAMAZ kılma kararı aldım. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Hayatımdayaptığım değişikliklerden biri de dinlediğim müzikti. Ağırlıkla dinlediğimstresimi artıran arabesk müziğinden zevk almaz oldum ve bıraktım. Şimdi hiçtahammül edemiyorum. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Onüçyıldır sanat müziği dinliyorum. (2016) [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]Müzik,özellikle sanat müziğindeki nağmeler bize, ruhlar aleminde, Elest bezmindeduyduğumuz Cenab-ı Allah’ın sesini hatırlatır, diyor Hz. Mevlana. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]HazretiMevlânâ’ya göre musiki Cenabı Allah’ın sesini sembolize etmektedir.[/FONT][FONT="Arial"] İşte o sema ayini sırasındasemazen Cenabı Hakkın sesini duyar, vecde gelir ve dönüp sema etmeye başlar.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Araf suresi 172. ayetinde “Elestü bi Rabbeküm” hitabında “Ben sizinRabbiniz değil miyim?” demiştir. Ve bütün ruhlar da “belâ” derler. “Evet, senbizim Rabbimizsin” diye tasdik ederler. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Mevlânâ Hazretleri “O gün Kâlu belada o sesi duymayan, o cemaligörmeyen bir kişi varsa ben imansızım” der. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]O kadar büyük bir yemindir bu. Demek oluyor ki o Elest hitabındayaratılan ve yaratılacak herkes Cenab-ı Hakkın sesini işitip, cemalinigörmüştür.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Son Mesnevihan Sevgili [/FONT][FONT="Arial"]Hayat Nur ARTIRAN[/FONT][FONT="Arial"]hanımefendi konuya şöyle devam ediyor: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Hani müzik ruhun gıdasıdır derler ya, işte pirimiz der ki,Musikiden alınan zevk, ruh bir anda o Elest de Rabbinin sesini duymuş gibi zevkalır, sesini hatırlar, o anı hatırlayarak vecde gelir ve mutlu olur, semayabaşlar. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Mesnevi’deşöyle geçer. Gönül ehli kişiler musiki nağmelerini gökyüzünün dönüşünden vegökyüzündeki meleklerin tespih sesinden almışlardır. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]DedeEfendiler, Zekayi Dedeler, Itriler hem kalbini Hakka açmış, hem de kulağınıAllah’a vermişler. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]“O gökyüzü âşık olmasaydı, aşkından dönmeseydi başı döner yeredüşerdi” diyor pîr. Gökyüzü âşık, gökyüzü aşk ile dönerken onunda bir zikrivar. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Kâinatta Allah’ı zikretmeyen bir zerre var mıdır ki? Zaten birKur"an ayetidir. Yaratılan her şey kendi dilleri ile Allah’ı zikrederler. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Her şey kendi dilleri ile Allah’ı zikreder diyor Muhyiddin İbn-i Arabi Hazretleri. Ve gökyüzünün zikriniduyuyorum, diyor. Mesnevi beytinde diyor, bunu. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Onun içinmusikiye bazı insanlar hoş bakmış bazıları da hoş bakmamıştır.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Musikidenilen şey âşığın aşkını, fasığın fıskını artırır. Bu hangi niyetledinlediğine bağlıdır. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5](Yani sanat ve tasavvuf müziği, bazılarının ve benim ibadet aşkımıartırırken, sözleri şeytanın telkini olan şarkılar ise, günahkarın günahınıartırır... [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]… Kahpe felek, kötü kader, içelim, hepsi senin mi, doldurmeyhaneci... vs... ) [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]HazretiMevlânâ şöyle diyor: “Ben Ud sesinde Ente Hasbi, Ente Kâfi ya Vedud” sesiniduyuyorum.[/FONT][FONT="Arial"](Ey sevgili, sen bana yetersin, sen bana kâfisin, başka bir şey istemem) [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Ud sesi de Neysesi gibi ilahi midir?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]H. NUR ARTIRAN: Bir kere Ud’u Fârabi Hazretleri bulmuştur. O zamanda çok kişi buna karşı çıkmıştır. “Bu nefsin hoşuna giden bir şeydir, bu şeytanaletidir” demişlerdir. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]HazretiFarabi de “Ben size bunu ispat edeceğim” diyor. Ve “Develere 40 gün tuz yediriphiç su vermeyin” diye tembihliyor. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]“40 gün sonra develeri su kenarına getirin, ben de udumu çalacağım.Eğer develer su içmezlerse benim ud’um Rabbanidir. Eğer develer suya saldırırsabenim ud’um şeytanidir” diyor. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ama hiçbirdeve ud sesini duyunca su içmemiş. Bunun üzerine Farabi Hazretleri “İşte hayvanhayvanken benim Ud’umdaki Rahman’ın sesini duyuyor da, siz insan olduğunuzhalde duyamadınız.”[/FONT][FONT="Arial"]diyor.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Tabiî kibaş kulağı duyanlar anlar bunu. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]***[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]İnternettenindirerek binlerce şarkılık bir TSM arşivi yaptım. Türk Sanat Müziği (TSM)dinleyerek ruhumun dinlendiğini ve kalbimin yumuşadığını hissediyorum. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Aslındabenim TSM sevgim nereden geliyor biliyor musunuz? Biz seksenlerde hazirandaokul kapanınca memleketimiz Ereğli’ye giderdik. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Orada yazakşamları bağ evinde terasta dedem, radyosundan hep TSM açar, berabercedinlerdik. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Onağmeler hem ruhuma, hem gönlüme işlendi. Lise ve üniversite yıllarındaarabesk, fantezi ve yabancı pop dinlerdim ama 2003’ten sonra aslıma döndüm. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]TSMinsanı duygulandırıp ağlatıyor. Dünyanın hiç bir ülkesi böyle bir müziğe sahipdeğildir. Osmanlı’da TSM’nin hastaları tedavi amaçlı kullanıldığını biliyormuydunuz? Her makam ayrı bir hastalığa iyi geliyormuş. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]ÖzellikleTSM dinleyicileri genelde nazik, mülayim, ince ruhlu insanlardır. TSMdinleyenlerin adi suçlara karıştığı da hiç görülmemiştir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]İnşallahçocuklarımıza, yeğenlerimize bol bol TSM dinletelim. Onlar belki şimdidinlemezler, ama arabaya binince radyodan veya CD’den bir TSM müziği açalım. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]Kulaklarıbu nağmelere aşina olsun. Büyüyünce asıllarına dönerler inşallah... [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]BAKLAVA[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Dünya ağlamalı bir hüzün dünyasıdır. Bir yanda savaşlar... Biryanda ölümler... Afrika’da aç çocuklar... Yurdumuzun terör belası... Yetimkalan şehit çocukları... [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Bu dünya hep ayrılıklarla dolu. Büyük kavuşmalar inşallah mahşerdeolacakmış Allah’ın lütfuyla... [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Her zaman sanat müziği ve tasavvuf müziği dinliyorum. Ve aşklakalbim rikkate geliyor. Çoğu zaman duygulanıp ağlıyorum. Gözyaşlarım şıpırşıpır damlıyor. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ağlamak bana baklavadan çok daha lezzetli geliyor. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]İçim sevgiyle dolu… Allahaşkıyla… Bendeniz onüç yıldır asla karşı cinsi düşünüp hüzünlenmiyorum. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]“Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur.” Ayeti bize şu sözünhaklılığını gösteriyor: Müzik ruhun gıdasıdır; çünkü müzik nağmeleri Allah’ınsesidir.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Celalin Penceresinden[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

Üst Alt