SLM
ersinkarabulut demiş ki:
Ben adana hıfzıssıhha enstitüsü kurum doktoruyum.36 yaşındayım,evliyim ve 7 yaşında bir oğlum var.Aynı zamanda sizler gibi kas hastasıyım(LGMD=sarkoglikan eksikliği olduğu hacettepede 2 yıl önceki biopside söylendi).Bütün forum'u okudum ve inanın sizlerden çok şey öğrendim.Gayretlerinizden dolayı hepinizi takdir ediyorum.Ben hastalığımı 20 li yaşlarımda üniversitede fark ettim sağolsun hocalarım önce karaciğer hastası olduğumu düşünüp boşyere karaciğerimi deldiler ,"neçe sonra" merdiven çıkamamaya başlayınca kas hastası olabileceğim akıllarına geldi v.s v.s. hasılı doktor da olduğum için başıma gelmeyen kalmadı.şu anda ;son 3 yıldır haftada 4-5 kez 40 dakika yüzüyorum ve onun sayesinde ayakta kaldığıma inanıyorum.zorda olsa yürüyorum,otomatik vitesli araç kullanabiliyorum.son 3 aydır ara ara akupunktur a gidiyorum ama bence bariz bir faydası henüz yok .Para ayırabildiğim ölçüde ginseng,carnitine(aminoasit),co enzim Q kullanmaya çalışıyorum.son 3 yıl öncesine kadar hastalığımı hep yadsıdım sigara ve alkol kullndım,kötü beslendim,hiç hareket etmedim;ama 3 yıl önce artık hiç yerimden kaLKAMAZ OLUNCA "ya allah"deyip çok sevdiğim eşim ve çocuğum için silkinip çareler aramaya başladım. çok şükür ayaktayım ama ahmetin dediği gibi depresyona teslim olup bir otursam kalkamam diye düşünüyorum.bir başka önerim hacettepe,çapa ,izmir dışında bu hastalıkları ülkjemizde ne yazıkki bilen merkez (bana göre)yok.yazacak ,paylaşacak çok şey var,yine görüşürüz diyelim,hoşçakalın
BARIS GUROL KARDESIMIZ BIR ALINTI YAPMIS ERSIN KARDESIMIZDEN
BEN CREATIN KULLANIYORUM ERSIN GINSENG VE CARNITINE KULLANIYOR ARASTIRDIM....BAKALIM NELER CIKMIS KARSIMIZA
Ginseng’in botanik ismi olan "Panax", Yunanca "tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türetilmiştir. Ginseng’in tüm şifalı bitkiler içerisinde en etkili adaptogen( strese karşı direnci artıran bir ajan) olduğu düşünülür. Bu düşünce, Ginseng’in önemli miktarda içerdiği, strese ve yorgunluğa maruz kalan tüm organlarımızı destekleyen “Germanium” dan kaynaklanır. Ginseng, fiziksel aktiviteleri ve vücut direncini artıran bir bitkidir ve fiziksel ve mental (zihinsel) dayanıklılığı artırır. Ginseng’in uzun bir süreden beri, özellikle erkeklerin üretkenliğini, cinsel gücünü ve dolaşım sistemlerini (özellikle prostata karşı) olumlu bir şekilde etkilediği de bilinmektedir. Ayrıca o, erkeklerde aşırı stres ve yorgunluktan kaynaklanan performans düşüklüğünü de gidermektedir. Ginseng’in kadınlar üzerindeki beynin hafıza (bellek) merkezlerini uyarıcı etkisinin bulunması ise yenidir.
CARNITINE
Basitçe anlatmak gerekirse, L-Carnitine hücresel metabolizmada aktif hale gelmiş yağ asitleri için bir alıcı ve depo gibi davranır. Böylece L-Carnitine yağ parçalanması ve enerji üretiminde önemli rol oynar. Temelde, yağ bir alkol molekülüyle birbirine bağlı üç yağ asidinden oluşur ve yağdan enerji üretilmesi, yağ asitlerinin hücreden mitokondriye taşınması gerekir, bu da L-Carnitine tarafından sağlanır. Mitokondride, yağ asitleri parçalanır ve enerji üretilir. Bu yüzden L-Carnitine'in etkisi, yağ dengelenmesi ve enerji üretimi için önemlidir.
L-Carnitine'in ikinci işlevi, kısa yağ asidi zincirlerini mitokondriden cytosol'a getirip götürmesidir. Bu, yağ yakmanın ve enerji üretiminin mitokondride sürmesine olanak sağlar. Mitokondri, hücrenin "güç kaynağı" ya da "hücre motoru" olarak adlandırılan parçasıdır; çünkü enerji burada üretilir. L-Carnitine ve en az üç enzim içeren bir taşıma sistemi, uzun yağ asidi zincirlerini mitokondriye taşırlar.
L-Carnitine ve Egzersiz
Neden egzersiz yapmıyorsunuz? Şu cevaplar tanıdık geldi mi: "Yeterli enerjim yok", "çok çabuk yoruluyorum" ya da "sonrasında her yerim ağrıyor". Haberler iyi; L-Carnitine bu durumların hepsine yardım etmekle kalmaz, fiziksel performansınızı da arttırır! Yağ ve karbonhidrat, fiziksel egzersiz için gereken enerjiyi üretmekte kullanılan öncelikli yakıtlardır. Metabolizmadaki işlevi nedeniyle, L-Carnitine egzersiz performansında önemli rol oynar. Spor meraklılarına, klinik çalışmalar sonucunda belirlenen L-Carnitine ilaveleri önerilebilir: Egzersiz sırasında, kaslardaki L-Carnitine miktarında düşüş yaşanır. Dayanıklılık gerektiren sporlarla uğraşanlarda L-Carnitine takviyesi kondüsyonda artışa yol açar. L-Carnitine sporcularda solunum sayısını da düşürür.
Arta kalan karbonhidrat yorulmayı geciktirecek ve egzersiz performansını arttıracaktır. L-Carnitine alınmasının, kaslarda protein depolanmasını sağladığını belirtmek de yerinde olur. L-Carnitine, "hafta sonu sporcuları" dediğimiz, yalnızca hafta sonları spor yapanların egzersiz çalışmalarında da çok yararlıdır. Bu konudaki klinik deliller, L-Carnitine alınması laktik asit birikimini azaltır ve böylece yorulmayı geciktirir. Bu önemli bir gelişmedir, çünkü yorgunluk yüksek düzeyde fiziksel aktiviteye engeldir.
L-Carnitine ve Kilo Kontrolü
Vücuttaki fazla yağların sağlık açısından sakıncalı olduğuna şüphe yok. Son günlerde, doğal sağlık sanayinin gelişmesiyle, kilo kontrolü konusuna güvenli ve etkili yaklaşımlar arandı. L-Carnitine, bu yolların en gelecek vaat eden ve en güvenli yollarından biridir. L-Carnitine takviyesi, depolanmış yağları, kaslarda protein depolanmasıyla azaltarak daha ince bir vücut sağlar. Klinik araştırmalar, L-Carnitine'in (ideal vücut ağırlığına yaklaşarak) önemli derecede kilo kaybına ve bir zayıflama programında yardımcı bir bileşen olarak kullanıldığında, vücuttaki yağ miktarında belirgin azalmaya yol açtığını göstermiştir. L-Carnitine ayrıca krom picolinate başka diyet asitleri ve diyet lifi ile birlikte kullanıldığında daha etkilidir. L-Carnitine, yağ asitlerinin parçalanmasını hızlandırarak, kalori yakma hızını sabitleyerek, protein (kas) sentezlemesini sağlayarak ve iştahı bastırarak kilo kontrolüne yardım eder. Klinik araştırmalar göstermiştir ki, L-Carnitine takviyesi bir zayıflama programında kullanıldığında belirgin sonuç alınmasını sağlar.