Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurlarda engelli emekliliği ile malulen emeklilik arasındaki fark!?

Makiyato

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
13
5510 geçici 4.madde de;
- Ayrıca çalışmaya başladıktan sonra alınmış raporu olanlardan çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760, (5760/360 = 16 YIL)
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, (6480/360 =18 YIL) gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanarak kendilerine yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Bu emeklilik şeklinin adı malulen emeklilik midir yoksa engelli emekliliği midir?

Bide Google başlığı yazıp sorgulayınca da "Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe girdikten sonra olması gerekmektedir
Engelli emekliliğinde bunun tam tersi yani engelli işe girmeden önce yada doğuştan engelli olmalıdır
" şeklinde bir bilgi çıkıyo çoğu sitede.

Şimdi işe sağlam giren bir 657 li, 5510 geçici4.maddeye göre malulen mi emekli olur, engelli emeklisi mi olur?

İşe girdikten sonra rahatsızlanırsan engelli emekliliği olursun(%40-%60 arası ).Yüzde 60 geçerse tek rahatsızlıktan malulen olursun diye biliyorum.

rainman57
Bende öyle biliyorum ama internette dediğim gibi şöyle bilgiler de dolaşıyor "Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe girdikten sonra olması gerekmektedir
Engelli emekliliğinde bunun tam tersi yani engelli işe girmeden önce yada doğuştan engelli olmalıdır
"

Makiyato
İlk mesajınız erken emeklilik hakkında, 2.mesajınız malulen emeklilik hakkında ikisi çok farklı şeyler

Google'da yazılan doğru..

İş kazası sebebiyle malul duruma geldiyseniz yani engelli olduysanız durum farklı, ilk sigortalı olduğunuz tarihten önce engelli olduysanız "engelli emekliliği" durumu sözkonusu.

Mesela ben 15 yaşımdayken bir ameliyat sebebiyle engelli duruma geldim, ilk sigortalı olduğumda zaten engelli durumdaydım. Engelli kişi olarak ilk sigortalı olduğumda 19 yaşımdaydım.

Yani uzun lafın kısası
İşe sağlam giren,daha sonra %40-60 arası rapor alan bir 657 linin, 5510 geçici 4.maddeye göre olduğu emeklilik çeşidinin adı engelli emeklisidir diyebiliriz sanırım.

OturanBoğa

Abi inan şu ayrımı kaç ay geçti hala anlayamadım. Bir memur işe girdikten sonra engelli olursa yinede erken yaşlılık emeklisi olabiliyor mu?

Bir yerde malulelen emeklilik işe sağlam girip sonradan engelli olana, engelli emekliliği ise işe zaten engelli girenlere aittir deniyor şunun net ayrımı nasıl yapılıyor bir türlü bulamadım.

Makiyato

:)
Malulen emeklilik için:
1- İlk sigortalı olunduğunda maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde işgücü kaybının olmaması
2- Emeklilik talebinde bulunulan tarihte maluliyet cetveli'ne göre malul olmak
3- İlk sigortalı olunan tarihten bu yana en az 10 yılın geçmiş olması
4- Bu sürede en az 1800 gün prim yatırılmış olması
gerekir.

Yaşlılık emekliliği ise: Doğuşta veya sonradan, işe girdikten sonra ya da önce olması fark etmeksizin sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 üzeri raporu olan (bazı hallerde bu rapora istinaden vergi indirim hakkı olan) ve sigortalılık süresi ve prim gün şartını tamamlayan herkesin yararlanabileceği erken emeklilik hakkıdır.

Benim durumum her ikisine de uyuyor bu ikisi arasında sonradan çalışma/çalışmama dışında bariz bir fark yok dimi? Maaş zaten ödedeğimiz prime göre

Makiyato

Aralarında bir maaş farkı yok.
Sadece, malulen emeklilik "başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık" düzeyinde ise, bu durumda emekli maaşı %10 arttırılır

OturanBoğa abi 5510 a göre malülen olsak kontrol muanesi yaparlarmı. Yani işçi ve bağkurlularda malulende olsa özellikle ruhsal engellilerde kontrol muanesine çağırıyolarmış. 5510 lu memurdada bu geçerlimi

mahmut56

Bu bilginin kaynağı tam olarak nedir. Yani maaşımız yüksek orandan yatıyorsa yine çok düşük mü maaş alınıyor. Yanlış bilgi gibi ama cevabınızı yazarsanız sevinirim. Teşekkürler.

mehmet_ea
Memurlarda kontrol çok daha istisna uygulanan bir şey. Çünkü memurluk sonlandırıldıktan sonra kontrol muayenesi olumsuz olursa kimse kimseyi geri göreve almaz. O nedenle emeklilikler süresiz gerçekleştirilir.

Makiyato
Emekli maaşları zaten düşük. Malulü, Yaşlısı yok, herkes aynı oranda boku yemiş durumda.

2000 sonrasında emekli olmuş, 2000 den önce emekli olanlardan sadece yüzde 10 eksik aldığı halde intibak yasası çıkmadığı için hükümete verip veriştiren dayılar! emekli maaş bağlanma oranları sizin beğenmediğiniz oranın da yarısına indi. emekli olsan maaş yetmeyecek, çalışsan çalıştıkça emekli maaşın gittikçe düşecek. hakkaten hepimiz boku yedik..

OturanBoğa abi bende o yüzden sordum kontorlde herhangi bir sıkıntı çıkarsa ortada kalırız. Şu an tek hastalık 65 oran 1800 prim on yılım var . Yani şu an size güvenerek emekli olsam sıkıntı çıkmaz demi abi

Sanırım net ayrımı buldum.
Bir kişinin malulen emekli olabilmesi için TEK bir hastalıktan %60 ve üzeri raporu olması gerekiyor,
Diğer emekliliğin adı engelli emekliliği,
Malulen de maaş az iken, engelli emekliliğinde normale göre yüzde beş fazla alıyorsunuz,
Buda böyle bir bilgi işte.

Malulen de maaş az iken, engelli emekliliğinde normale göre yüzde beş fazla alıyorsunuz

Tam tersi... Malülen emekli olanlar, eğer başkasının desteğine ihtiyaç duyar ise %10 daha fazla emekli aylığı bağlanır.

Malülen emekli olan çalışamazken yaşlılık aylığı ile emekli olanlar ise (eğer işe ilk girişi 2008 öncesi ise) destek pirimi ödeyerek çalışabilir.

Yine kafa karıştı, zorla malulen emekli edilen bir arkadaş 1500-TL aldığını yazmıştı. Yani engelli emeklisi aylığı bundan daha mı az.

Makiyato

Emekli aylıklarını belirleyen faktörler:
1- Hizmette geçen süre
2- Ödenen pirim

Bu ikisi emekli aylığını belirler. Örneğin 1800 gün asgari ücret alan biri de 1500 TL emekli aylığı alır, yaşlılık aylığı bağlanan da. Zira devlet ne aylık bağlanırsa bağlansın 1.500'e tamamlıyor.

Makiyato

Malulen emeklilik 25 yıl prim ödemiş gibi hesap edilir. Engelli emekliliği ise 15 yıl civarında hak ediliyor. Maluliyetin şartları daha ağır ama maaşı daha iyi.

Engelli emekli maaşı farklı mı olur.

Merhaba,

Normal emekli maaşı ile Engelli emekli maaşı arasında fark olur mu? İnternet üzerinden arattığımda farklı sonuçlar çıkıyor.

%5 daha fazla maaş alacağı söyleniyor. Eğer öyleyse aylık + ek ödeme toplamının üzerine mi %5 ilave edilecek?

Şimdiden teşekkürler.

Lütfen bilen biri söyleyebilir mi ? ben de merak ediyorum bu konuyu.

SİGORTA başlangıç 2002

prim toplam 4980

2021 emekllik maaş 1500tl engelli vergi indiriminden emekli oldum,hesabını yapın işde

Benim maaşım (sgk sitesinden hesaplandığında) şu anda 6509 + 260 = 6769 oluyor. Benim öğrenmek istediğim Engelli emeklilik olursa ne kadar olur?

Ac201920 nyaa eşim sonradan engelli oldu, raporu sürekli. Memur emekliliğinde ödediğiniz prime ve seneye göre hesaplama yapılıyor. 24 yıl 6 aylık memurken emekli oldu. SGK'nın kendi sitesinde hesaplattığımızın aynısı maaş ve ikramiye yattı. Siz maaşı değil ikramiye ve emekli maaşını hesaplatın, oradan çıkıyor.

üstad selamlar. 60 günlük sgk baslangıcından sonra yaklasık 17senedır ozel sektor ozel emeklı sandıgı mensubuyum. eger yaslılık emeklısı olursam maaş neye gore belırlenir krıterlerı nelerdır bilginiz var mıdır.yasım henuz genc yaslılık emeklısı olursam baska bır yerde calısmamda sakınca olur mu resmı anlamda vergısel anlamda vs...tşk

Cevap için teşekkür ederim. 4/a dan emekli olacağım. Zaten emekli maaşını hesaplattım siteden.
Sizin yazdığınızdan anladığım kadarıyla %5 fark olmuyor.

Üst Alt