Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik konusunda sigortaya dava açsam kazanabilir miyim? [Hukuk]

elmadaglı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
% 80 özürlü diyaliz hatasıyım malılulen emekliliğe baş vurduğumdada % 90 rapor aldım.ama ilk işe girişte hasta olduğum için de emekli yapmadılar ve 2015 senesinde erken emekli olabileceğimi söylediler.ama bazı ilğili makamlarda bu işin benim hastalığım ve alacağım rapora bağlı olduğunu mahkeme kanalına başvurarak halledebileceğimi söylediler ama biz cesaret edemedik bu konudada yardımcı olursanız sevinirim bir sonuç çıkarmı dava açsam.saygılar

Eğer ilk sigortalı olduğunda %67 oranında işgücü kaybın varsa, malulen emekli olamazsın. Yok, ilk sigortalı olduğunda malul olmayı gerektirecek derecede hastalığın yok idiyse, o zaman (ssk yapmıyor ama!) yasal olarak hakkını aramanı öneririm. Zira ssk bu tür başvuruları yasal hakkı olmadan reddediyor.

Yasal dayanağın şu olmalı:

506 sayılı kanunun ilgili maddesi der ki (4958 sayılı kanuınun 33. maddesi ile değişiklik yapılmıştır):

• Kimlerin malul sayılacağı:
    Madde 53.-

B) Bu Kanun kapsamında ilk defa çalışmaya başladıkları tarihte mevcut hastalık veya arızası bulunanlar bu hastalık veya arızasının malûl sayılmayı gerektirecek düzeyde olmadığını Kurum veya Kurum dışındaki hastanelerden işe girmeden önce alınmış, usulüne uygun sağlık raporu ve dayanağı tıbbi belgelerle kanıtlamakla yükümlüdürler. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte, malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızalarının bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar bu hastalık veya arızaları nedeni ile malûllük sigortası yardımlarından yararlanamazlar.K
Sonra konuyla ilgili genelge de bunu düzenler:
  • b) 506 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihte mevcut hastalık veya arızası bulunanların bu hastalık veya arızasının malül sayılmayı gerektirecek düzeyde olmadığını Kurum veya Kurum dışındaki hastanelerden işe girmeden önce alınmış usulüne uygun sağlık raporu ve dayanağı tıbbi belgelerle kanıtlama yükümlülüğü sigortalıya verilmiştir. K
Yani kanun diyor ki:
1- İlk sigortalı olduğun tarihte, malullük derecesinde (bu oran şu anda %67 ve yeni yasayla birlikte %60 olacak) sakatlığın olmaması gerek. Ve dahası bunu, ilk işe girdiğin tarihten önce alınmış bir sağlık raporuyla belgelemek çalışanın yükümlülüğüdür. Ya da ilk işe girdiğinde malul olmadığını birşekilde ıspatlaman şart.
Yani SSK'nın başvuruyu "HASTALIĞINIZ DOĞUŞTAN OLDUĞU İÇİN MALULEN EMEKLİ OLAMZSINIZ" diyerek reddetmesinin dayanağı yok. Kriter doğuştan sakat olup olmamak değildir çünkü! Doğuştan cam kemik hastasıyım, hastalık sürekli ilerliyor. 20 yaşımdayken %40 idi, 30 yaşımdayken %50, 35 yaşlımdayken %60. Bu durumda bal gibi de malulen emekli olabilirim. Yasa bunu öngörüyor.
Yani, ilk sigortalı olduğun tarihte %67'nin altında bir oranda sağlık raporun varsa, aşağıdaki 2. maddeye/aşamaya bakılır;

2- Malulen emeklilik için müracaat ettiği tarihte çalışma gücünün %67'sini kaybettiğini sağlık raporuyla belgeleyebiliyor mu?
Evetse, malulen emekli olabilir.

Benim ssk başlangıcım 2000 yılında ama % 80 özürlü raporumu 2001 yılında aldım ve 98 yılındada diyaliz tedavimi çok sık aralıklarla değilde 10 yada 15 günde bir yapıyordum bunu da gata askeri hastanede başladım egerki o yıllara ait kısa süreli tedavimin olduğuna dair bir belge elabilirsem yada bu diyaliz başlangıcında özrün deceseinin az olduğunu kanıtlar isem olabiliyorum o zaman.size göere tabiki bu mahkeme kararı ile belli olacak genede öyle diyorsunuz galiba.gatada beni muayene ve takip eden doktor dan yazı şeklinde hastahanemize geldiğinde hastaya karonik böbrek yetmezliği teşisi kondu.diyalizi gerektirecek her hangi bir duruma rastlanmadı böbrek foksiyon bozukluğu ilerlemektedir.özür sayılabilecek oaranı % 50 dir.tedavisine devam edilmektedir.dieye olsa olabilir mi illaki sağlık raporu gibi mi olacak......

Merhaba. Malulüğün tespiti davası açmanız gerekiyor. Mahkeme dava sırasında sizi hastaneye ( Adli Tıp) sevk ederek yeni bir rapor aldırır. O rapor sonucu hastalığınızda bir artış olduğu tespit edilirse mahkeme malululiyetinizin tespitine karar verir. Ve bu durumda SSK sizi malulen emekli etmek zorundadır. Bu konuda birçok emsal karara ulaşmıştım. Mahkemeler doğuştan ya da sonradan ayrımı yapmaksızın gelecek raporun sonucuna göre karar vermekteler.

Neden mahkemelere ihtiyaç duyalımki anlamıyorum kurumlar işlerini dogru dürüst yapsa tamam herşey hallolur ,

Benim durumumda farksız değil aslında beninde %60 raporum var 2004 te aldım o güne kadar hep normal çalıştım okudum yaşadım hatta 2000 de askerliğe elverişlidir raporum bile var aldım ve askere gittim ama mahkemeydi şuydu buydu yıldırıyorlar insanı neden ama neden?

Benim rahatsızlığımın araştırmalarını çok yaptım genetik fakat uzmanlar her yaşta ortaya çıkabilir diyorlar 20 li yaşlarda 30 lu 40 lı 50 li yaşlarda bile ortaya çıkabilirmiş ama bu bürokrasi bu işlemler o kadar uzun sürüyorki ugraşmak istemiyorum ki ben engelli oldugum halde vatanıma hizmet ettim yinede ederim her zamanda edicem .

Bugün bir kuyumcudan bile fazla vergi ödüyorum ben devlete :?: ama haksızlık artık olmuş diz boyu :!:

Evet Murat, bahsettiğin raporu alırsan, akasya'nın da belirttiği gibi, malulen emekli olabilirsin. Yasa böyle söylüyor...

Teşekkürler. Arkadaşlar.ben bu davaya devam edeceğim.yanlız şu takıldı kafama ben davayı ssk ya mı açacağım yoksa avukat ile konuşup malüliyetin tespbiti davası diye direk mi açacağım.saygılar

Bir avukata danışmanı tavsiye ederim. Özellikle dava açarken yazılan dilekçenin hukuki bakımdan doğru olması çok önemli. Davayı Sosyal Sigortalar Kurumu aleyhine açacaksın.

Ssk ya davayı açtım

Evet önceki günlerde sizlerle paylaştığım malulen emeklilik konusunda kabul edilmediği için dava açıp açamayacağımı sormuştum. şimdi ise avukat ile konuşup davayı açtım daha öncede bu tip davalara baktığını ve emekli yaptığını öğrendim. Ama dava biraz geç sonuçlanırmış. Tek iyi sonuçlansın da geç olsun dedim.
Aklıma takılan benim ilk işe girişten önce özrümün % 60 ın altında mı yoksa %67 nin altında mı?
olacığı.gülhaneden doktor ile konuştum elimizdeki kayıtlara bakarak veririm dedi.ama kaç olması gerekiyor yeni yasada galiba % 60 diye biliyorum.herkese teşekkürler.

en iyisini yapmisin.. benimde ayalarim saglam olsa ..her zaman dava acarim .yuruyemedigim icin ve hakimi arayamadigim icin her zaman bisman oluyorum..haklisin..sonuna kadar git...

Şu anda malulen emeklilik için başvurduğuna göre, şu andaki yasalar geçerlidir. Yani %67'nin altında olması şartı var.
Çünkü sen malulen emeklilik için yeni baştan başvurmuyorsun. Eskiden bi başvuru yapmışsın,i onun hukuksuz olarak reddedildiğini iddia ediyorsun... Dolayısıyla o başvuru tarihindeki yasalar geçerlidir diye düşünüyorum.

ac davani hakini araa..cekinme ....kazanisanmazsan bile aue..avruba insan haklarina kadar yolu var...............bunlari bilelim biz sakatlar.....(bizler iyi niyeti insanlariz ama ..si var..)herkes allah diyor .allahsizlar dolu...

oturan bora ve diger dostlar hepinize sonsuz tşk ler bende o halde sabırsızlıkla 1800 iş gününü bekler ve geregini ilgili kurum ve kuruluşlara yaparım allahın izniyle sizler oldugunuz sürece ben emekli olurum

Üst Alt