Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kuran - ı Kerim' i öğrenip, anlamak istiyorum

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba.Yerimi, zamanımı bilmiyorum ama ben kitabımızı okumak istiyorum.Ama hakiki manada. Ne söylediğini, ne dediğini tam olarak kaynağından,yani ilk elden öğrenmek istiyorum.Başkalarının yorumu ile veya başkalarının akıl ile değil,Allah'ın bana bahşettiği kendi aklımla okuyup anlamak istiyorum.Zor olduğunu biliyorum.Ama başlamak işin yarısı denir.
ilahiyat fakültesine giden bir arkadaşıma sormaya niyet etmiştim ama kısmet olmadı.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan,pratik yöntemler istiyorum.Sessizce de okusam yeterli olur diyorum. Hiç yoktan iyidir.Bir yabancı dil ileyazılı bir kitabı okuyabiliyorsam,kendi kitabımızıda okuyabilmeliyim.Ne dediğini başkalarının ağzından değil kendi beynimden kendi aklımdan yorumsuz bir şekilde anlamak istiyorum.Önerileriniz olursa çok sevinirim.İlgilenen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum peşinen.

En pratik yöntemi cüz'den başlamak.. Elif, be cüzüde deniliyor.. Dini kitaplar satan kitapçılardan alabilirsiniz.. İlk önce harfleri tanımak, nasıl birbirine ekleneceğini öğrenmek lazım.. Cezim nedir, şedde nedir.. Yolunuz uzuuun..:) Tek başınıza yapamazsınız.. Kuranı kerim öğreten cd'ler de var.. Ama eğitimli birinden birebir yardım almanız gerekiyor.. Kuranı kerimin türkçe mealini okuyarak anlama olasığınız var ama bir çok yerde ne anlatılmak istendiğini anlayamayabilirsiniz.. Benim tavsiyem, kuranı kerim okumayı öğrenmek isteyen yetişkinler için ders veren yerleri araştırmanız..

Çok çok iyi öğrenmek istiyorum, çok daha iyi anlamak istiyorum diyorsanız arapça kursuna gidin arapça öğrenin.. Benim şimdiki aklım olsaydı arapça öğrenmekle başlardım işe..:) Okumak için gerekli olan tek şey harfleri tanımak, okuduğunu anlamak için gerekli olansa çok daha fazlası.. :)

Sonsuz teşekkürler Havva_vuu kardeşim.Ben biraz daha bilimsel biraz daha sarıklı olmasını istiyorum.Kurslaran tam istediğim neticeyi almak biraz zor gibi geliyor.Bu kadar insan bunu öğrenmiş.Bende öğrenmek istiyorum.Hemde akademik ölçüler içinde.Ben kafaya koydum. Daha önce neler öğrendim bir bilseniz.evet biraz zor olabilir ama bildiğim, zor olan herşey güzeldir.Bir buluş,Bir icat,bir ağaç yetiştiirmek(yetişmez denilen yerde),Bir çocuk,bir eş gibi.Zor olsa bile bunların hiçbirinden vazgeçilemez,o kadar değerlidir.Alim olmasam bile alimin dediklerini anlamam bile yeterlidir.

Ama en baştan başlamak lazım öğrenmek için okumayı.. Bunun içinde bilir kişilerden yardım almak lazım..:) Sarıklı deyince çok derine dalmak istiyormuşsunuz gibi hisettim, o zaman tarikata gireceksiniz..:) Bu zamanda cesaret ister.. Ortalık ben mehdiyim, ben hakiki kamili mürşitim diyenden geçilmiyor..:D Bir kaç tarikatın içinden geçmiş ve arkasına bile bakmadan kaçmış biri olarak tavsiye etmem..:) Siz, önce kuranı kerimi öğrenin hele, derine dalacaksanızda kendi akışında olsun.. Yavaş yavaş ve emin adımlarla olsun.. Diyanete bağlı resmi kurumları tercih etmenizi tavsiye ederim.. Tek başınıza okuduğunuzu "doğru anlayıp yorumlamak" mümkün değil.. Bir tercüman gerekli.. Sadece akıl ile bitmiyor iş, ilim sahibi olmak gerekiyor.. Bu da birikim istiyor..

Havva_vuu;

Hem fikiriz havva kardeşim.Sarıklı derken bildiğin gibi ilahiyat fakültelerinden bahsediyorum.yani pozitif ilimlerden.Kendisi bilmeyen bana nasıl öğretecek bilemem.Ben günümüz hocalarından değil gerçek öğretmenlerde veya öğrenci olan arkadaşlarımdan bahsediyorum.Yanılmıyorsam toplam dört sene.Eh bizde biraz zorlanırız ama denemek bile güzel.Benim hocam derdi ki bu dünyada olmaz deme, olmaz ,olmaz derdi.Ben istiyorum bir yüzüm kararabilir. ama bilipte söylemeyenler ise ben söylemem kendileri bilir.Bilgi Allah'ındır.Paylaştıkça değerlenir,paylaştıkça çoğalır.

bu denli detaylı öğreneceğim diyerek vakit kaybetmeniz bence yanlış bu size şeytanın verdiği birvesvese öncelike mealin okuyun ondan sonra arapça öğrenebilirseniz orjinalmetinden okuyabilirsiniz size elmalının ve Abdullah Aydının tefsirlerini gönül rahatlığıyla önerebilirim bunun dışında bazı meallerde malesef insanlar kendi yorumlarını eklemişler tabi tavsiye ettiklerimdede yorumlar var ancak yorumlar parantez içerisinde belirtilmiş dilerseniz okumadan geçebilirsiniz ben öyle yaptım yoksa açıklamadan ziyade kafa karıştırıyor ve şunuda belirteyimki kuranı tam olarak anlamak için arapça yetersiz farscayıda öğrenmeniz lazım vede o zamnın arap yaşam tarzını bilmelisiniz yani arapça farsca ve tarih bilginiz yüksek olmalı bu nedenle bu kadar şeyi öğrenecem diyerek vakit kaybetmeyin ecelin ne zaman geleceği belli olmaz

Merhaba Mavikalem,
Sorularına yanıt vermeden kendimle ilgili bir iki hususu belirteyim ki,vereceğim yanıtlar seni tatmin etsin.

İlahiyat mezunu bir babanın oğluyum yani küçük yaştan itibaren islami sorularıma yanıtlar bularak yetiştim.
6 yıl imam hatip lisesinde okudum ve uzun yıllardır dini eserlerle iç içeyim.Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığında görev yaptım.

Gelelim sorularına;
Yerimi, zamanımı bilmiyorum ama ben kitabımızı okumak istiyorum.Ama hakiki manada. Ne söylediğini, ne dediğini tam olarak kaynağından,yani ilk elden öğrenmek istiyorum.

Kur'an-ı Kerimi okumayı öğrenmek istiyorsanız ,Diyanet'in il ve ilçe müftülüklerine bağlı resmi kuran kurslarına kayıt yaptırır ve uzman eğiticilerden öğrenirsiniz.Bu düzey bir müslümanın kuranı okuması için yeterlidir.Tabi size öğretilenleri sizin nasıl pekiştireceğinizle doğru orantılıdır.
Kur'an-ı Kerimi okumak düzey düzeydir.Hatta öyleki Hafızlık bile düzey düzeydir.Nitekim Kur'an-ı Kerimi daha iyi okumak için hafızlar bile 4 yıllık ayrı bir eğitime tabi olurlar.Yani Kur'an-ı Kerimi normal okumak ile profesyonel okumak çok farklıdır.

Kur'an-ı Kerimi okumak ayrı,onu anlamak apayrı bir alandır.
Ben kur'an-ı kerimi okuyum hemde ne dediğini anlayım diyorsanız.Arapça Eğitim alacaksınız.Öyle kıytırık kurslarlada olmaz bu iş.Arapçaya hakim olacaksınız ki anlayabilesiniz,gramerini bileceksiniz ki anlayabileceksizin,vs....
Arapça anadili olan bir arap bile kuranı dinlerken %80-90 düzeyde anlar,anlayamadığı yerlerde kaynaklara,hocalara ihtiyaç duyar.

Şayet sizin düşndüğünüz gibi olsa ne ilahıyatçılara,ne arap dil bilimcilere,ne tefsirlere ne muhaddislere,ne fıkıhçılara ihtiyacımız olurdu.Kur'an-ı kerim orjinal metninden okuyum,anlayım demek kısa bir süreç değildir.

Bilgi eksikliği olduğunu görüyorum.
İlahiyat Fakülteleri Kur'an-ı Kerimi güzel okumak,anlamak üzerine eğitim veren yerler değildir.Bu onun işlevlerinden sadece biridir.Her ilahiyatı bitiren size orjinal metni okuyup,size ne anlattığını anlatacak düzeyde olamaz.

Size tavsiyem;
Bir Kur'an Kursuna kayıt olun ve Kuranı tecvitli okumayı öğrenin.Çünkü kuranı okumakta bir ibadettir.Peygamberimiz Kuranın her harfine 10 ile 700 arasında sevap verileceğini söylemiştir.
Kur'an-ı Kerim bana ne anlatıyor konusuna gelince,ömrünü bu alana vermiş onlarca alimin yazdığı mealleri okuyun.Öyleki,karşılaştırmalı mealle başlayabilirsiniz.Meallerin hiçbiri Kur'an-ı kerimin birebir çevirisi olmadıklarınıda unutmayın.Meal sonrası tefsirlerle yolunuza devam edin.Anlamanıza yardım edecektir.

Başarılar

Krakaya kardeşim öncelikle zahmetiniz için teşekkür ederim. Yüksek kültüre sahip olduğunuz yaklaşımınızdan çok rahat anlaşılıyor. Mealleri iben okuyorum.orada sorun yok.Ben eskiden imam arkadaşlarımız hutbe verirken cumadaorjinal kitabımızdan okuyor sonrada kendi anlayışına göre izah ediyor sanırdım.Sonra öğrendim ki meallerinden okuyorlarmış. Orjinaldan okuyan az da olsa vardır diyorum.hepsi tamam söylediklerinizin.Bir şey öğrenmek işterim izninizle.Bu ilahiyat fakültelerini bitiren arkadaşlarımız orjinal arapça kuranı anlayamıyorlarmı?. burda şasırdım.En az dört sene okul eğitim.Konu ne islam.Ben ingilizceyi bir senede öğrendim.Bir ingiliz kadar olmasa bile okuduğum bir kitabı anlayabilirim.Bu arada ben okumak derken anlamak demek istiyorum.Evet anlasılmasada okumak lazım ama neden anlaşılmasın.Herkes nasibi kadar nasiplenir.bir çoban allahın varlığını bilir ama bir bilim adamı da bilir.biri daha bir başka, daha bir manalı bilir.Bakalım nasip diyelim. ben araştırıyorum.Sizin gibi yardımcı olacak arkadaşlara minnettarım.

sayın mavikalem34,
ilk mesajınızı okuyunca hemen yazmak istedim ama diğer arkadaşlar size zaten yeterince bilgi vermiş özellikle de karakaya isimli bey, ki alanında tabiri caizse çekirdekten yetişip bu konuda eğitim almış biri anladığım kadarıyla.
ben de size öncelikle gidip elif be cüzünden harfleri öğrenmenizi tavsiye ederim
önce okumayı öğrenin, sonra zamanla anlama kısmına da geçersiniz,Allah izin verirse.
ben de kendimden müsaadenizle örnek vermek istiyorum
küçüklükte kızlar camiye giderler Kur'an okumayı öğrenirlerdi ben de istemiştim ama o zamanki şartlardan dolayı nasip olmamıştı
o çocuk aklımla vesadece okuldaki kitaplardan öğrendiğim kadarıyla bildiğim dinimizin alfabesini öğrenmek benm için çok büyük bir istek ve hep içimde kalan bir uhdeydi
ne zaman ki lise bitti ardından bir yıl daha geçti, bir komşumuz ki dini toplantılara gidiyordu, bana, anneme, komşularımızla beraber toplam 5 kişiye yazın alfabeyi öğretti, öyle ki ben artık küçük yazılı Kur'andan bile rahatlıkla okuyordum
sonraki sene annem diyanetin Kur'an kursuna gitti ben de geçen sene gittim ama annemin zamanından hocamızı tanıyor, kendisini cok seviyordum hatta arada derslerine katılıyordum
daha o zamanlardan aramızda güzel bir bağ kurmuştuk çünkü ben dilciydim, değişik dilleri öğrenmeyi seviyor, duyduğum şiveleri hemen kapıyor ve taklit edebiliyordum ama şu anki eksiğim ayn mahreci ki hala yapmaya çalışıyorum azıcık becerebiliyorum ama işte ağaç yaşken eğilir derler ya benimki de o durum...
Arapça ile de böyle bir bağ kurdum ki yavaş yavaş kelimelerin manalarını öğrenmeye başlamış ve az da olsa ayetleri anlıyor olmanın hazzını tadıyordum
[FONT=Verdana](dilciydim derken ingilizce ana dilim gibi ama diğer dilleri kullanmadığım için unutmaya başladım hala öğrenmeye çalışıyorum ama Arapça öyle değil[/FONT]
[FONT=Verdana]çok zor bir dil, kişilere göre fiil çekimleri vardır ama hepsi farklıdır kişilere göre zamana göre bu fiil çekimleri değişir ben bu kadar bilmiyorum ama çat pat anlıyorum mesela "gittiler" ise ben sadece burda gitmek var diyorum yani kelimenin kökünü anlıyorum az da olsa ama bu çok derin bir bilgi dağarcığı gerektirir ki bunun için zaman lazım ha deyince olmuyor maalesef)[/FONT]
Hocamın sayesinde Mustafa İslamoğlu'nun hilal tvdeki programlarını izlemeye başladım
bu şahıs, yaptığı tefsir programlarında ayetlerin açıklamasını neredeyse kelime kelime yapıyor hatta kelimenin köküne inip farklı şekillerde ne anlama gelebilir onu bile anlatıyor, şimdi bu sayede ben biraz daha geliştirmeye başladım kendimi
size de tavsiyem önce Elif cüzünden başlayıp harfleri tanımanız, ondan sonra yavaş yavaş anlama kısmına geçmeniz
sizin anlattıgınızdan anladığım şu ki biraz acele ediyorsunuz önce bir hayırlısıyla emeklemeyi öğrenin zamanla eminim birçok insandan daha güzel koşmayı da becerebileceksiniz ki yazdıklarınızdan kapasitenizin buna kat kat müsait oldugu görüşündeyim
önce harfleri öğrenip dua ve sureleri arapça metninden okuyun ve aynı zamanda mealle destekleyin ki kulağınız ve zihniniz alışsın ztn paralel gidince hangi kelime ne anlama geliyor zamanla kendiniz bile çözebilirsiniz
4 yıllık ilahiyat mezunun durumuna dair de şu şekilde bir açıklama yapayım müsaadenizle...
bir öğretmen 4 yıllık eğitim alınca öğretmen olmaz, öğretmen adayı olur
bu mesleği icra ederken kendini yetiştirmezse ne uzar ne kısalır hatta kısalabilir de... öğrendiklerini de zamanla unutur
bir de şu var ki konu İslamiyetle ilgili olunca, 4 yıl değil bir ömrü harcansa uğrunda inanın yetersiz kalır.
bu 4 yıllık eğitim sadece işin uzmanı sayılabilmek içindir belki ama bitirmekle "ben tamamım" denmiyor
ben açıktan 2.uni okuyorum hatta Kur'an kursuna giderken "keşke aöf okumuyor olsaydım da açıktan 2 yıllık olsun ilahiyat okusaydım" dedim ama maalesef ailem buna müsaade etmezdi
hala içimde bir, diyetisyenlik bir de ilahiyat okumak vardır diyetisyenlik bnm ilgi alanım oldugu için ilahiyat ise aynı sizin gibi işin akademik boyutunu da ele almak için ama birşeyler okumak için illa ki uni. okumak gerekmiyor
M.İslamoğlu hoca şöyle bir şey söylemişti birebir aynı olmayabilir affınıza sığınıyorum:
"Kur'an canlı bir kitap, her gün tekrar nazil oluyor" yani siz onu okuyup anlamaya başladıkça yeniden Cebrail a.s indiriyormuş gibi olurmuş ve o an siz nasıl anlıyorsanız o şekilde nazil olurmuş yani aynı ayete herkes farklı şekillerden yaklaşır ve herkes kendi hayatına farklı şekilde yansıtır
kısaca, siz önce elif be cüzünden öğrenmeye başlayarak bir adım atın, Rabbim inşallah size muvaffak olmak istediğiniz yolda yardımcınız olacaktır

Bu ilahiyat fakültelerini bitiren arkadaşlarımız orjinal arapça kuranı anlayamıyorlarmı?

İlahiyat Fakülteleri,islami ilimler öğreten bir fakültedir.
İslami ilimler çok geniş bir alandır.4 yıl gibi bir sürede bu ilimlerin hepsine ileri düzeyde vakıf olmak mümkün değildir.
Size 4 yıllık bir ilahiyat Fakültesinde okutulan derslerden örnekler vereyim ;Arapça,Kur'an-ın Ana Konuları,İslam Tarihi,Psikoloji,Güzel Sanatlar,Atatürk İlke ve İnkilapları,Bilgisayar,Türk Dili,Hadis Tarihi,Sosyoloji,Kur'an Okuma ve Tecvid...

Gördüğün gibi ilahiyat Fakültesinde yalnızca Arapça ve Kur'an Eğitimi verilmiyor,çünkü bu okulu bitiren öğrenciler,yarın okullarda camilerde görev yapacaklar.Öğretmenlik için pedegoji eğitimi almak zorunda,imam yarın cemaatten birinin sorduğu islam tarihiyle alakalı sorunun yanıtını verebilmeli,vs.

Tabii şurası bir gerçek,İlahiyatı bitiren bir kişi Kur'an-ı güzel okuyacaktır,toplumdaki bir bireyden çok daha iyi anlayacaktır,hepsi olmasada büyük kısmı kur'an-ın arapça metninden de istifade edebilecektir.Tabi bu çok çok üst düzeyde olmayacaktır.Şayet kişi isterse Arapça üzerine biraz yoğunlaşıp orjinal metinden rahatlıkla istifade edebilecektir.

Bu konuyu şöyle düşünün,Tıp Fakülteleri öğrencileri eğitirler ama cerrahi,kulak-burun-boğaz,dahiliye,göz,vs alanında uzmanlaştıktan sonra o alana yönelirler.Göz doktoruna gidip idrar tahlili göstermezsiniz,zaten benim alanım değil diyecektir.Tıp Fakültesi bir çatı,göz,cerrahi,dahiliye,vs onun kollarıdır.

İlahiyat Fakültesi bir çatı,Arapça,Tefsir,Hadis,İslam Tarihi,Din Sosyolojisi,vs onun kollarıdır.Nasıl ki her doktordan tıbbın tüm alanlarına vakıf olmasını beklemiyorsak,ilahiyat fakültesini okuyanında her islami ilme vakıf olmasını beklememeliyiz.

Kişi,İlahiyat Fakültesini bitirir,Arapça alanında devam eder,Arapça öğretmeni olur,o zaman ileri düzeyde Arapça'ya vakıf olabilir.

mavikalem34 vira bismillah deyin ve başlayın. hedefiniz; ömrünüzn sonuna kadar öğrenmek olsun.çöl bedevilerinden evlat katillerinden sahabe çıkaran bu dinin tek kitabı kuranı anlamak seviyenize göredir acele etmeyin.seviye yükseldikçe anlayışınız da güçlenecektir. eli ba, kur'an, meal, terfsir ve hadis şeklinde gidersenizçok güzel olur.

Görüşleriniz hakikaten benim için çok değerli.Ben kitabımızı öğretmemye yönelik dersler istemiyorum.Ben direkt tepeden inme öğrenmek istiyorum.İngilizceyi yaklaşık1yılda hallettik.Şimdi ise internet var ve herşey çok hızlı.Bu fakültelerde okutulan derslerden sadece kuran okumaya yönelik olanlar ilgimi çekiyor.Sessiz de okusam benim için yeterli sayılır.Bu derslere ait kitapları olanlar eğer kullanmıyorlarsa bana gönderirlerse sevinirim.Veya istanbul da nereden alabilirim . isim belirtilirse daha kolay olabilir.Birde arapçasını yani orjinal metni anlayan arkadaşlardan işin püf noktalarını istiyorum.Özelden de ulaşabilirsiniz.isterseniz buyurur fakirin bir çayınıda içebilirsiniz.Ha elbette zordur.Hangi iş kolaydır. kolay iş gördünüzmü?.Belki 3 belki 10 sene sürebilir anlayabilmek.Belkide hiç anlayamayabilirim.Ama ben niyet ettim.Uğraşacağım.Nelerle uğraşıyoruz zaten.Bir kelime bir ayet te olsa benim için önemli bir adımdır.Ben Allah'ın izniyle koşmasamda yürüyebilirim diye düşünüyorum.İster ağır olsun,ister topallayarak olsun.Ben istiyorum. Gerisi ise nasip ve kısmettir biliyorum. gül2011-karakaya ve hüseyin 19 arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkürler.Her kelimenizi tekrar tekrar okuyorum atlamamak için.fikirleriniz benim için yönlendirici olacaktır emin olunuz.Hepinize en derin şükranlarımı sunuyorum.Allah iyi yolda olan herkesin, iyilik için uğraşı veren,darda ve zorda olan herkese omuz veren bütün herkese Allah yardımcı olsun.Allah hepimizin yolunu açık, kalplerimizide güzelliklerle doldursun.Amin.

peki o zaman madem hemen öğrenme kısmına geçmek istiyorsunuz, tavsiyem bir Arapça kursuna yazılmanız iki de bir cami hocası veya ilahiyatçıdan yardım almanızdan yana
eğer imkanınız varsa bir ilahiyat fakültesinde verilen Arapça derslerine katılırsanız eminim hocanız size hem dini açıdan hem de Arapça dili açısından destek olacaktır, gerekli kaynak temininde de yardımcı olacaktır
hem dini açıdan kendinizi beslemiş hem de bilimsel açıdan da desteklemiş olursunuz
imkan buldukça hilal tvdeki Mustafa İslamoğlunun tefsir ve Esmaü'l Hüsna derslerini de takip etmenizi öneririm
inşallah yeni bilgiler öğrendikçe bizle de paylaşırsanız belki sizin vesilenizle yeni şeyler de öğreniriz
Rabbim yardımcınız olsun inşallah

Merhabalar.Karakaya kardeşim.Bu bahsettiğiniz ilahiyat derslerini açıklayabilirmisiniz.siz bildiğiniz için bizleride biliyor diye düşünmeniz doğal:Nasıl anlatayım bilemiyorum.Kuran arapça.Fakat her arap okuyamıyor diye biliyoruz.Ben Temel ingilizce dersleri gibi veya temel elektronik,pratik elektronik veya pratik elektirik dersleri gibi kaynaklar lazım.Varmı yokmu bilmiyorum.Biraz detay olursa daha rahat aradığımı bulabilirim. diye düşünüyorum.Rahatsızlık veriyorum ama benim insanım engin hoşgörüye sahiptir.Hoşgörünüze sığınıyorum.Bilmeden hatalı bir şey söylersem lütfen bilgilendirin.Teşekkürler.

Sayın mavikalem34,

Ben diğer arkadaşlar gibi, kursa gidin, hocaya gidin falan demeyeceğim. Çünkü nereye giderseniz gidin o kişinin görüşleriyle sınırlı olacaksınız.

İnternet gibi bir bilgi ummanı varken bundan yararlanmanızı tavsiye ederim. Aşağıda linkini verdiğim site 20'den fazla meal barındıran bir site. Tek tek tüm mealleri inceleyerek uzmanların yorumlarını görüp kendi kafanızda bir fikir oluşturabiliriniz. Tereddütte kaldığınız yerler içinse gugıl ne güne duruyor. Araştırın, bakın. :)

.::Trke Kur'an Mealleri::.

bu ilahiyat derslerini şu an internetten çıkacak oldugum için ayrıntılı yazamayacagım az cok biliyorum hatta bunların içinde öncelikli olarak fıkıh usulü, hadis usulü gibi dersler de mevcut bu dersler din bilimleri ile ilgili sadece giriş niteliğinde olup işin daha edebini öğretmektedir
bu arada ben de MeTeBe isimli kardeşimizin yazılarını okuyunca aklıma daha önceleri araştırdığım hatta almayı düşündüğüm bir set geldi tam sizin istediğiniz gibi hap bilgi denebilecek, kısa sürede öğrenmenizi sağlayacak birşey
http://www.hafizamerkezi.com/egitim-setlerimiz
bu sitedeki setlerde Arapça da mevcut hatta işi epey ilerletip Arapça konusunda yeni setler de çıkarmışlar ben ilk baktığımda daha yeniydiler Arapça konusunda hatta sitesi bile değişmiş
burada hem Arapça kelime ezberleme setleri mevcut hem dini ilimlere dair bilgiler içeren set de çıkarmışlar
bu setler, fotografik hafızaya göre öğrenmeyi sağlayıp kelimeleri hikayelerle anlatıyor ve öğrendiğiniz bir kelimeyi bir daha unutmuyorsunuz mesela ben bir iki kelimeyi tanıtımlarından öğrenmiştim hala unutmuyorum
incelemenizi tavsiye ederim, hayırlı geceler...

Mavikalem, öncelikle şu kitabı okuyunuz:kitapyurdu: kitap - Kuran'da Temel Kavramlar - Ali Ünal, kuran'da temel kavramlar, KURAN'DA TEMEL KAVRAMLAR,

Bunu okuyunuz sonra bazı kitaplar önereceğim...

Siz anlamaktan bahsettiğinize göre. Konumuz daha derin. Arapça öğrenmekten vs daha derin. Arapça bilmek ya da butün islami bilgilere vakıf olmak gibi uzun bir sürece mahkum değilsiniz. Bu dini diğer dinlerden ayıran en önemli kısmı bu zaten.
Aracıya gerek kalmaksızın rabbi kuluna doğru yolu gösterebilir. Bir çoban bir islam bilgininden daha iyi anlayabilir yani Kitap'ı.
Bunu belirleyen yaratıcıdır. O öğretendir. Kulunun kolundan tutup doğru yolu gösterendir. İyi bir öğreticidir. Öğretmen gibi diyelim.
Bir öğretmen nasıl öğrencinin ön bilgilerinden hareket eder önce. nasıl önce potansiyeline bakar... Tüm bilgiye ulaşmanın yolları burada da geçerlidir kısacası.
Burada öğrenci insan. Dolayısıyla yaratıcı, insanın sahip oldugu hikayeye yönelik olarak ön bilgileri kullanır.
yaşamından, günlük hayatından yararlanılır.
O yüzden mekki ayetlerden başla okumaya. Yani Mekke'de indirilen ayetlerden. hemen Medine dönemi ayetlerine geçme. Nüzul (indiriliş sırasını) takip et okurken. Bu şekilde okudugunda bütünü de daha iyi anlayacaksın. İnsanın günlük hayatını eksen alarak indiğini, onun bizzat kendi yaşamını eksen aldıgını ve içinde yaşadıgı toplumu eksen aldıgını farkedeceksin.
Bu anlamda en zor kısmı işte burası. İnsanı tanıyacaksın ve toplumu. Çünkü insan toplumdan ayrı bir varlık değildir. Dolayısıyla hakikate ulaşmanın yolu bilgiye ulaşmanın yolu insanı ve toplumu anlamaktan geçer. Bu yüzden dürüstlük önemli zaten.
Kitap'ı anlaman için insanı ve toplumu dürüst bir şekilde anlaman gerekiyor. Oku!
yıldızları da okuyacaksın. çevreni de. insanı da. Gözlem, her türlü bilgi mantık akletme hepsini bilginin tüm anahtarlarını kullanacaksın.
Bir insan oldugunu ve sana ögretenin bir Rabb oldugunu duyumsayacaksın.
Ögrenmeye aç bir şekilde O'na tesli,m olacaksın.
Aslında Kitap'ı okumak işte bu kadar kolay ama işte bu kadar da zor.
Çünkü insanın bırak çevresine kendine bile dürüst olması zor.
Belki yirmi yıldır okudugun bir ayeti anladın sanırken bakmışsın yirmi yıl sonra "aa ben böyle düşünmemiştim" diye çığlığı basacaksın hayretten.
İstersen biraz da sinema yolculugu yap bu dünyaya.
Bir film önereyim: Magara Arkadaşları
Bu filmde Tevhid en öz haliyle sunulmuş ve Kitap'a sadık kalınmış teorisinde.
Ve ilk verdiğim kitabı okuyun lütfen. temel kavramlar için bulunmaz bir hazinedir. Aklıma geldikçe yazmaya devam ederim...
Bu arada yola koyulun. Mekki ayetlerden başlayın. her türlü meali okuyabilirsiniz. Siz okudukça zaten eksikliklerinizi tesbit edecek ona gore arayışa gireceksiniz.
Kitap'ın dediği gibi: Onlar yıldızlarla da yol bulurlar...

NOT: Bir okyanusa daldıgınızı unutmayın sakın okurken. karışık yazmış olabilirim ama konu Kitap'sa bunu anlatan her kul aciz kalır. O yüzden Bırakın Kitap anlatsın size kendini.

Sayın mavikalem34,
Bu fakültelerde okutulan derslerden sadece kuran okumaya yönelik olanlar ilgimi çekiyor.Sessiz de okusam benim için yeterli sayılır.

Kur'an okumayı öğrenmeye karar vererek ilk adımı attınız demektir.
İkinci adım ilçe müftülüklerinden birine gidip CD ve Elif-Ba isteyin.CD oldukça öğretici.
İnternette bir çok Kur'an öğreten site ve program mevcut.
Örneğin ders ders ilerleyen,sesli ve görüntülü bir anlatım Kur'an-ı Kerim (Sesli Elifba) - Hakdin
Düzenli çalışırsanız kuran okumayı kısa sürede öğrenebilirsiniz.
Ben eşime 10 günde öğrettim.Şayet bilen biriyle çalışırsanız daha rahat olacaktır.
Unutmayın Kur'an okumayı öğrenmek ayrı eğitim kur'an-ı anlamak ayrı eğitim gerektirir.
İlk bölümde başarılar dilerim.Siz önce burayı halledin,ikinci aşama arkasında gelecektir.
Çok pratik yapın,zira kuran okundukça ilerler ve güzel okursunuz.

Her okuma bile Arap Kuranı okuyabilir,kuran okunduğunda belli bir düzeydede anlayabilir.

Sayın Metepe,
Kursa gitmekle,hocaya gitmek ile işi uzmanından öğrenmeyi kastettik,her insan sınırlı bir varlıktır.
İnsan sınırlı diye siz tıp eğitimi veren hocalarınızdan ders almayı red mi ettiniz.
Hayır,işi ehlinden öğrenmek her zaman iyidir.
Kaldıki,meal ayrıdır kuranı okumak ayrı.

Sevgili MeTePe ve sevgili karakaya arkadaşım.Bilgileriniz ve yönlendirmeleriniz benim için çok değerli.Bilginin iyisi kötüsü olmaz.Ulaşabildiğim her türlü kaynaktan faydalanacağım.Tabi bu ulaşmada veya öğrenmede sizlerin önerileri bana istediğimden daha güzel yol gösteriyor.Temelde hepinizin katkıları vardır.Bu temelden başka arkadaşlarımızda yürüyecektir.Var olun.Allah yokluğunuzu göstermesin.

..
Kursa gitmekle,hocaya gitmek ile işi uzmanından öğrenmeyi kastettik,her insan sınırlı bir varlıktır.
.
Hayır,işi ehlinden öğrenmek her zaman iyidir.
.

Sayın karakaya,

Ben insanın sınırlı olmasından değil, "o kişinin görüşleriyle sınırlı" olacağınızdan bahsettim. Bugün bazı ülkelerde tıp eğitiminin bile ciddi kısmı internet üzerinden veriliyor. Ayrıca bilimle ilgili konularda hiç bir zaman kişisel görüşlere muhattab olmazsınız. Yorum diye bir şey olmaz. Sizin önünüze ham bilgi konulur ve daha fazlasını arayıp bulmanız beklenir.

Eğitim elbette çok iyi bir şeydir. Bilenden öğrenmek daha da iyidir. Ama arkadaşımız ilahiyat mezunu veya imam olmak istemiyor. Tamamen masumane ve iyi niyetli bir arzusu var. Bu da Kuranı okuyup anlamak. İslam dininde Allah ile kul arasında 3. bir kişinin olmasına gerek olmadığına göre birey olarak bunu kolayca yapabilmelidir. Günümüzde bu imkan sayılamayacak kadar çok ve zengindir. Söylemeye çalıştığım da bu.

Arkadaşımız "Arapça" Kuran okumak istiyorsa elbette birinden ders alması daha kolay olur. Ama kendisinin "arapça" öğrenmekten ziyade Kuran öğrenmek istediği kanısına vardım ben. Arpça bilmek Kuran okumak için yeterli olmadığına göre bilmeyen için meallerden yola çıkmak kötü bir fikir olmayabilir. Kaldı ki bu işi çok iyi bilenlerin dahi mealleri arasında nüans farklılıkları, yorum farklılıkları olur.

Demek istediğim odur.

Arkadaşlar merhaba.Yerimi, zamanımı bilmiyorum ama ben kitabımızı okumak istiyorum.Ama hakiki manada. Ne söylediğini, ne dediğini tam olarak kaynağından,yani ilk elden öğrenmek istiyorum.Başkalarının yorumu ile veya başkalarının akıl ile değil,Allah'ın bana bahşettiği kendi aklımla okuyup anlamak istiyorum.Zor olduğunu biliyorum.Ama başlamak işin yarısı denir.
ilahiyat fakültesine giden bir arkadaşıma sormaya niyet etmiştim ama kısmet olmadı.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan,pratik yöntemler istiyorum.Sessizce de okusam yeterli olur diyorum. Hiç yoktan iyidir.Bir yabancı dil ileyazılı bir kitabı okuyabiliyorsam,kendi kitabımızıda okuyabilmeliyim.Ne dediğini başkalarının ağzından değil kendi beynimden kendi aklımdan yorumsuz bir şekilde anlamak istiyorum.Önerileriniz olursa çok sevinirim.İlgilenen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum peşinen.

arkadaşım Kuran-ı Kerim'i okumak istemen gerçekten gurur verici bi davranış öncelikle tebrik etmek isterim seni.
ancak Kuran-ı Kerim'i okumak zor değil tabikide ama gercek anlamını doğru bir sekilde okuyabilen cıkmamısdır.he bilenler yokmudur vardır ama tam anlamıyla değil ona yakın anlamlarıyla bilirler eğer gercekten kitabımızı okumak vede anlamak istiyorsab eğer sana tavsiyem türkce anlamıınında yer aldığı Kuran-ı Kerim 'i okuman en mantıklısıdır sen yine arapcayı öğren ama anlamını öğrenmek cok farklı birşeydir arkadaşım

Sayın Metepe,
İslam dininde Allah ile kul arasında 3. bir kişinin olmasına gerek olmadığına göre birey olarak bunu kolayca yapabilmelidir.

Allah ile kul arasına kimse giremez konusu ibadet ve inanç boyutudur.Biz bu başlıkta "Kur'an-ı Kerimi Okuma ve Anlama" boyutunu konuştuk.Bunlarsa birer ilim sahasıdır.İlim sahası olduğunda bir öğretmen/eğiticinin olması gerekli ve yararlıdır.Zira ilim ehlinden öğrenilir.Dua ederken 3.kişiye,namaz kılarken 3.kişiye ihtiyaç yoktur.Konuları birbirine karıştırmazsanız sevinirim.
İnsan,ilmi yalnızca meslek için öğrenmez.
Arkadaşımıza tekrar başarılar.

maşallah
kelimetulah hakındaki yazıları görünce çok sevindim hayattaki bu kadar yozlaşmışlıkların içinde ....... düşünen birilerini görmek güzel bir duygu

Allah yar vede yardımıcımız olsun istenilen yapılmayacak bir şey değil elbette.....

.Biz bu başlıkta "Kur'an-ı Kerimi Okuma ve Anlama" boyutunu konuştuk.Bunlarsa birer ilim sahasıdır..

Yani diyorsunuz ki, alim olmayan kuranı okuyup anlayamaz... sadece ibadet edebilir? :) :)

İşin mantığı bana ters geldi biraz. :)

[FONT=Verdana][SIZE=2]Muhakkak ki, biz onu anlayasınız diye Arapça bir kitap olarak indirdik. (Yusuf)[/SIZE][/FONT]

Demek ki burada alimlere görev verilmiş. Diğer insanların anlamasına gerek yok!

Sayın karakaya,

Bilen insanlara, bilgili insanlara saygım çok büyüktür. Hangi konuda olursa olsun... ister tahta oymacılığı, ister din, ister nükleer fizik, ister su tesisatçılığı... Bilgi ve deneyimin yeterli bedeli yoktur.
Ama biz burada alim olmak isteyen bir arkadaşımızdan değil, kitabı öğrenmek isteyen bir bireyden bahsediyoruz. Bunun her türlü yolu olabilir. Kurslar, hocalar vs... dilediği yolu kullanabilir. Ben de ilk mesajımda değişik bir yaklaşım olarak internetten yararlanmasını söyledim. Elbette arkadaşımız bu konuda tüm yorumlara bakıp son kararı kendisi verecektir. Ona akıl öğretmek haddimizi aşmak olur.

Konu fazla uzadı... bu tartışmanın gittiği taraf açıkcası beni biraz rahatsız ediyor.

Arkadaşımıza başarılar diliyorum.

Elmalılı Hamdi nin ilmihaliyle başlayıp.
Tefsir ve Buhari hadisleriyle baya bi bilgi öğrenebilirsiniz.

Hakiki manada Kur'an Arapça sı öğrenmek çok zahmetli iştir.
Ancak yatılı medreselerde bu eğitimi alabilirsiniz.

Sayın Metepe,
Anladığınız boyutta birşey söylemedim,bu manayı nerden çıkardınız doğrusu bunuda anlayamadım.Zorlama bir yorumda bulunmuşsunuz.
İnternetten faydalanmasını hepimiz önerdik,bundan istifade etmek elbet faydalıdır.
Bu noktada sizden farklı düşünüyor olsaydım,site önerisinde bulunmazdım.

Konu uzadı haklısınız,maalesef niyet sorgulayıcılığı başladığında paylaşımın anlamı kalmıyor.
Şimdi akıllının biri çıkar,karakaya sen kuran okumayın,diyorsun der.
Arkadaşıma başarılar.

Elmalılı Hamdi nin ilmihaliyle başlayıp.
Tefsir ve Buhari hadisleriyle baya bi bilgi öğrenebilirsiniz.

Hakiki manada Kur'an Arapça sı öğrenmek çok zahmetli iştir.
Ancak yatılı medreselerde bu eğitimi alabilirsiniz.
.Değerli kardeşim önerilerin için çok teşekkür ederim.Bir ricam daha olacak sizden.Eğer lütfederseniz çok sevinirim.Benim Anlamamı kolaylaştırması ve zor olan bu yolları Benim geçebilmem için düzeltip kısaltması için Yaradana Dua etmenizi rica ediyorum.Yaradan dilerse dağları düz ova, olmazı olur yapar.evvel Allah bu niyette gerçekleşir inşallah.Gönülden katkılarınız da zoru kolay eder.Sağ olun,var olun.

Yarar,mac72.Her virgül,her kelime hatta bir nokta bile çok fayda sağlar.Sağ olun.Gönlünüz zengin,keseniz bereketli olsun,sevgili mac72 kardeşim

Üst Alt